Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

VEKTØKNING: I 20-årene og starten av 30-årene er testosteronnivået på topp – før det sakte men sikkert blir lavere. Foto: T+
VEKTØKNING: I 20-årene og starten av 30-årene er testosteronnivået på topp – før det sakte men sikkert blir lavere. Foto: T+ Vis mer

Test: Skyldes vektøkningen lite testosteron?

Med alderen avtar testosteronproduksjonen og du får lavere forbrenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mannlige kjønnshormonet testosteron bidrar til at menn blant annet får mørk stemme, kraftig hårvekst, store muskler og mulighet til å reprodusere seg.

I 20-årene og starten av 30-årene er testosteronnivået på topp – før det sakte men sikkert blir lavere.

Måling av testosteronnivå
For å få et tydelig svar på om du har testosteronmangel, må du ta en blodprøve hos fastlegen. Men det finnes imidlertid en langt enklere måte å få svar på hvordan det ligger an.

ADAM (The Androgen Deficiency in Aging Males) er en enkel testosterontest som kan gi deg en indikasjon. Testen går ut på at du svarer på 10 enkle spørsmål om deg selv, før du får du en score.

Høy score: Over 80 prosent.
Middels score: 50-80 prosent
Lav Score: Under 50 prosent

Les også: Ta testosterontesten her!

LAV FORBRENNING: Med alderen avtar testosteronproduksjonen og du får lavere forbrenning. Foto: T+
LAV FORBRENNING: Med alderen avtar testosteronproduksjonen og du får lavere forbrenning. Foto: T+ Vis mer

Få svar på om du bør ta grep​
Scorer du høyt trenger du ikke bekymre deg for lavt testosteronnivå ennå, og bør heller konsentrere deg om å forebygge.

Middels eller lav score er ikke nødvendigvis farlig, men gir en pekepinn på at du bør ta grep. Hos enkelte menn blir testosteronnivået såpass svekket at de må få behandling i form av testosterontilskudd, mens andre klarer å øke testosteronnivået naturlig ved å ta smarte livsstilsvalg.

Lurer du fortsatt på om testosteronnivået ditt er lavt? Eller er du bare nysgjerrig på hvordan det ligger an? Få en indikasjon på testosteronnivået ditt og ta testosterontesten.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.