Annonsørinnhold

Tett sluk? Slik fikser du problemet selv

Det enkleste trikset er ofte det beste.

TETT: Husk de to v-ene når du skal fikse et tett sluk: vann og vakuum. Foto: Shutterstock
TETT: Husk de to v-ene når du skal fikse et tett sluk: vann og vakuum. Foto: Shutterstock Vis mer

Er du usikker på hva du bør gjøre dersom vasken, dusjen eller toalettet er tett? Det er du ikke alene om.

Det er flere forebyggende grep du kan gjøre for å unngå at rørene tetter seg, men selv om uhellet skulle være ute er det ingen grunn til panikk. I de aller fleste tilfellene klarer du fint å fikse problemet selv.

Forebyggende grep

Noe av det enkleste du kan gjøre for å forhindre tette rør er å rense rørene regelmessig. Det bør faktisk gjøres så ofte som én gang i året. Det kan også med fordel gjøres oftere, for eksempel hvis du merker en lukt fra vasken. Da er det nok på tide å rense sluket.

Og med rense menes det ikke bare å bruke avløpsrens, men å faktisk fysisk ta ut og rengjøre alle løse deler under rista i gulvet.

Et annet enkelt grep for å unngå tette rør er å sørge for at store mengder hår, matrester og annet rusk ikke forsvinner ned i rørene overhodet.

Slik renser du gulvsluket

Når du rengjør sluket, må du passe på at du får løsnet vannlåsen og rengjort alle delene skikkelig. Vannlåsen skal fylles med vann etter rengjøring.

En håroppsamler i vasken og dusjen/badekaret gjør at hår ikke klumper seg til i rørene. I gulvsluket er et hygienisk gulvslukfilter genialt for å samle opp hårrester og smuss.

HÅRETE: Håroppsamleren stikkes ned i sluket og samler opp hår og annet rusk.
HÅRETE: Håroppsamleren stikkes ned i sluket og samler opp hår og annet rusk. Vis mer

På kjøkkenet er en avløpsoppsamler i kummen genialt for å samle opp matrester og annet rusk.

Du kan også legge en sil i vasken både på badet og på kjøkkenet, som forhindrer rusk fra å forsvinne ned i sluket.

Dersom det blir tett likevel

Dersom det mot formodning skulle bli tett likevel, er det flere måter å få fart på sakene. Det viktigste er at du får skapt bevegelse for å få løst opp proppen.

Bruker du en tradisjonell avløpsrenser, er det viktig å sørge for at du tetter for andre hull (for eksempel det lille hullet i toppen av vasken, eller det andre sluket i en vask med to kummer) slik at det oppstår et vakuum. Du bør også fylle sluket med vann før du begynner, ettersom vann ikke kan komprimeres slik som luft kan. Det skal altså ikke være noe luft mellom proppen og avløpsrenseren. Deretter er det bare å pumpe i vei.

Slik bruker du avløpsrenseren

Et alternativ til avløpsrenseren er en stakefjær, som er en lang stålremse med en kule i tuppen. Denne finnes også som en stålspiral på en trommel med sveiv. Stikk stålremsen nedover i røret til du støter på proppen, og dytt deretter på den til du kjenner at den gir seg.

STOPPER PROPPEN: Stakefjæren rulles ut og føres nedover i røret – og ødelegger proppen.
STOPPER PROPPEN: Stakefjæren rulles ut og føres nedover i røret – og ødelegger proppen. Vis mer

Ofte er det ikke mer som skal til før tette løp er åpne igjen, men er det fortsatt tett kan du prøve disse triksene i kombinasjon med avløpsrens (selges kun på nett). La avløpsrensen virke i rørene og bruk avløpsåpneren om det fremdeles er tett.

Avløpsrensen er også godt egnet om man har lukt i rørene eller ønsker å gi rørene en skikkelig rens.

Ta vare på hvitevarene

Hvitevarene dine har også godt av litt pleie iblant. Både oppvaskmaskinen og vaskemaskinen bør rengjøres og renses regelmessig.

Hvor ofte du rengjør oppvaskmaskinen avhenger av bruk, men det bør gjøres minst én gang i året, kanskje så ofte som annenhver måned.

Filteret i bunnen av maskinen må tas ut og vaskes skikkelig, samt at kantene rundt døra bør rengjøres slik at de er frie for smuss. En god mikrofiberklut fungerer utmerket her.

IKKE GLEM FILTERET: Filteret i bunnen av oppvaskmaskinen må tas helt ut og vaskes skikkelig. Foto: Shutterstock
IKKE GLEM FILTERET: Filteret i bunnen av oppvaskmaskinen må tas helt ut og vaskes skikkelig. Foto: Shutterstock Vis mer

Etter at dette er gjort, kan du rense oppvaskmaskinen med skånsomt rensemiddel. Alternativt kan du gå for en mer miljøvennlig løsning som eddik og natron. Sjekk forresten også at det ikke sitter fast matrester i spylearmene!

Vaskemaskinen bør også rengjøres regelmessig, helst så ofte som én gang i måneden. Lukter det vondt av klærne etter vask, er dette et tydelig tegn på at maskinen trenger å rengjøres!

Pass på at du rengjør gummibelgen i døra, og gi også doseringskamrene en god vask. Der bygger det seg opp rester av vaske- og skyllemiddel som bør fjernes med jevne mellomrom.

VÆR NØYE: Husk å vaske doseringkamrene og gummibelgen i døra. Foto: Shutterstock
VÆR NØYE: Husk å vaske doseringkamrene og gummibelgen i døra. Foto: Shutterstock Vis mer

Du trenger ikke alltid bruke kraftige kjemikalier for å få bukt med flekker. Gi heller tannbørsten og utslitte kjøkkenhåndklær nytt liv som skurebørste og kluter - så sparer du både miljøet og lommeboka.

Regelmessig rengjøring av hvitevarene dine sørger både for at maskinene får lengre levetid, samt at de rengjør både oppvask og klesvask bedre.

Med disse tipsene tar du vare på både rør og hvitevarer og holder rørleggeren unna. Lykke til!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer