Annonsørinnhold

Tipsene for deg som vil tjuvstarte vekstsesongen

Vår betyr tid til å gro og dyrke. Drømmer du om å gjøre balkongen ekstra frodig til sommeren, eller kanskje dyrke frem dine egne tomater? Det er enkelt å tjuvstarte sesongen!

GJØR KLAR TIL DEN LYSE TIDEN: Om du ikke vil vente til sommeren med å plante, er det smart å tyvstarte allerede nå.
GJØR KLAR TIL DEN LYSE TIDEN: Om du ikke vil vente til sommeren med å plante, er det smart å tyvstarte allerede nå. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om tre dager stiller vi klokkene til sommertid. Sikrere vårtegn finnes vel knapt på våre breddegrader. Den lyse årstiden i Norge er kort - og det gjelder om å tyvstarte sesongen!

Det er mange måter å komme i gang med hjemmedyrking på. Vi gir deg noen gode råd til hvordan du kommer i gang med å bruke de grønne fingrene dine.

START TIDLIG: Drømmer du om bugnende potter og blomsterkasser? Start allerede nå!
START TIDLIG: Drømmer du om bugnende potter og blomsterkasser? Start allerede nå! Vis mer

Det lønner seg å starte tidlig: Ved å starte blomster- og grønnsaksodlingen med forkultivering innendørs, gir du vekstene en pangstart før sommervarmen kommer. Forkultivering er lettere enn du kanskje tror - det handler om å dyrke plantene innendørs før de settes ut.

Det å kunne følge med på prosessen fra frø til ferdig plante, er også veldig spennende både for store og små. I disse tider er det også noe givende med å få noe til å spire og gro mens mange av oss likevel er hjemme.

• Vi har hjemlevering med både Porterbuddy og Bring. Du kan også velge Klikk & Hent - så er det klart til henting innen 30 minutter!

FRA FRØ TIL SPIRE: Det er ekstra stas å kunne gro frem planter fra et lite frø.
FRA FRØ TIL SPIRE: Det er ekstra stas å kunne gro frem planter fra et lite frø. Vis mer

Gjør det enkelt selv

Mange kvier seg for å så selv, og velger derfor ferdige vekster de kan plante i krukker eller plantekasser. Men egentlig er det en enkel sak å forkultivere selv.

Det eneste du trenger for å komme i gang er frø, plantejord og noe du kan så frøene i. Et minipluggbrett med lokk er en god start for mange, og det fungerer akkurat som et bittelite drivhus. Fyll det med jord eller torvbriketter, og du er i gang!

MINIPLUGGBRETT: Et praktisk sett med brett og briketter som gir vekstene en god start.
MINIPLUGGBRETT: Et praktisk sett med brett og briketter som gir vekstene en god start. Vis mer

En spirekasse er også et godt alternativ. I denne får du plass til opptil 36 planter, og med det transparente lokket fungerer det hele som et minidrivhus. Husk merkepinner! Da holder du orden på det du har sådd.

Spirekassen kan gjøres enda finere med et spesialtilpasset brett av hvitlasert tre som skjuler spirekassens underdel. En fiffig måte å gjøre vinduskarmen litt koseligere på.

BRETT TIL SPIREKASSE: Kompletter spirekassen med et måltilpasset brett.
BRETT TIL SPIREKASSE: Kompletter spirekassen med et måltilpasset brett. Vis mer

For noe større planter er dette minidrivhuset for krukkevekster midt i blinken. Plasser krukker med urter, planter eller blomster i minidrivhuset som gir vekstene en god start.

MINIDRIVHUS: Med et minidrivhus får vekstene dine ideelle vekstforhold.
MINIDRIVHUS: Med et minidrivhus får vekstene dine ideelle vekstforhold. Vis mer

Drivhuset gir plantene optimale forhold og har en behagelig arbeidshøyde. I tillegg har du alltid kjøkkenhagen innen rekkevidde!

Og ønsker du å sette dine egne poteter, uten å bo på bondegård, er denne potetbøtta helt genial!

Med den dyrker du dine egne poteter på balkongen, i hagen, på trappa eller et annet varmt sted, og du kan fortsette innhøstingen i flere uker.

EGNE POTETER: Med en potetbøtte kan du enkelt dyrke dine egne poteter.
EGNE POTETER: Med en potetbøtte kan du enkelt dyrke dine egne poteter. Vis mer

Praktiske plantetips

Om du ikke har en egnet plass til å så og plante, er et plantebord noe som kommer godt med. Bordet kan også brukes som avlastningsbord, og er ypperlig som blomsterbord på balkongen, i hagen eller drivhuset.

Et annet godt tips er å bruke gode arbeidshansker når du planter. En hendig plantespade er også lurt når du driver med jord eller skal flytte planter.

ARBEIDSBORD: Plantebord med smart arbeisplate og plass til oppbevaring.
ARBEIDSBORD: Plantebord med smart arbeisplate og plass til oppbevaring. Vis mer

Sår du inne, og ikke har tilgang på rikelig med sollys, bidrar plantelys med dette. Da kan du dyrke innendørs, når som helst, året rundt. Velg mellom plantelyspærer du setter i en hvilken som helst E27-sokkel, eller utbyggbar vekstbelysning.

Når det spirer og gror

Etter å ha vært tålmodig i det som kanskje føles som en evighet, begynner ting endelig å skje! Frøene har blitt til små planter, og det er på tide å plante om. Små plantespader og lukeklo gjør denne jobben enklere.

ORDENTLIG UTSTYR: Avlast de grønne fingrene med plantespader og lukeklo!
ORDENTLIG UTSTYR: Avlast de grønne fingrene med plantespader og lukeklo! Vis mer

Om du ikke har tilgang på stor hage med blomsterbed, finnes det uttallige fine potter og krukker du kan bruke. Og det er bare fantasien som setter grenser på hva du kan bruke.

Har du klatreplanter som trenger noe å holde seg fast i, kan du bruke denne ovale plantestøtten som settes rett i krukken eller blomsterbeddet - eller en større, utfellbar plantestøtte. Perfekt for tomatplanter, erteblomster osv. En god hagesaks er kjekk når plantene må trimmes.

OPPBINDING: Når plantene endelig vokser, hjelper du dem ved å binde opp de tunge greinene.
OPPBINDING: Når plantene endelig vokser, hjelper du dem ved å binde opp de tunge greinene. Vis mer

Bind planten opp med hagetråd eller et tradisjonelt jutetau. Lavere planter og blomster kan plasseres på en dekorativ blomstervogn med hjul, eller på stilige blomsterhyller.

Hva skal du plante?

Det er et vell av muligheter når du skal velge frø å dyrke frem. Om du har en søt tann kan du velge markjordbær i potte. Alt du trenger å gjøre, er å tilsette vann. Og vente på at de små, røde bærene skal vokse. Er du typen som liker sterke ting, kan du også dyrke din egen chiliplante, den kommer ferdig i potte med jord og næring.

EGNE BÆR SMAKER BEST: Dyrk frem dine egne markjordbær i vinduskarmen.
EGNE BÆR SMAKER BEST: Dyrk frem dine egne markjordbær i vinduskarmen. Vis mer

Lite er vel flottere å se på enn solsikker som snur seg etter sola. Du kan dyrke dine egne solsikker i miniformat! Det fungerer på samme måte som markjordbærene og chilifrøene: Fiks ferdig i potte. Tilsett vann!

Les også: Dingsene som vanner hagen din mens du er på ferie.

Om du har flere spirende prosjekter, kan det være fint å bruke selvvannende potter. Om du er nybegynner eller dreven hjemmedyrker, kan det en fin måte å sikre at spirene har vann.

Vil du utnytte den tiltagende vårsola, kan du bruke et automatisk vanningssystem som drives av solenergi. Gardena AquaBloom passer supert i hagen, på balkongen eller på terrassen, og du trenger verken vannkran eller strøm - en bøtte med vann holder!

SOLCELLEDREVET VANNING: Vann planter og blomster med solenergi. Det eneste du trenger er en bøtte med vann.
SOLCELLEDREVET VANNING: Vann planter og blomster med solenergi. Det eneste du trenger er en bøtte med vann. Vis mer

Har du lyst til å dyrke krydderurter - på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen - kan du bruke en hydroponisk potte. Da slipper du jordsøl, for en slik potte bruker bare vann og næring for å gi liv til urtene.

BLOMSTERTRALLE: Stilren blomstervogn på hjul – flyttes enkelt dit du vil.
BLOMSTERTRALLE: Stilren blomstervogn på hjul – flyttes enkelt dit du vil. Vis mer

Etter hvert som plantene vokser, er det smart å gi dem noe å støtte seg til. Bambuspinner på 60 cm er en perfekt partner for høye planter.

Bruker du en blomstervogn er det lett å ha oversikten over vårens hjemmedyrking - og flytte plantene akkurat dit solstrålene lander.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer