ANNONSØRINNHOLD

THE BEEF 2017: For andre år på rad ga Københavnbåten dekkplass til konkurransen The Beef – Årets biff 2017. Konkurransens formål er å finne frem til det absolutt beste kjøttet som kan oppdrives, med hjelp fra erfarne eksperter. Vis mer Vis mer

Toppkokker avgjorde «Årets biff» på Københavnbåten

Bare aromaen av biffens sprøstekte og karamelliserte stekeflate kan få en kjøttelskers tenner til å løpe i vann.

Og når kniven skjærer gjennom kjøttet og inn til et perfekt stekt rødt indre, er det ikke et tørt øye å se.

Men når saken er biff, hvilken kvegrase er egentlig den beste?

Det fant et panel av toppkokker og matjournalister ut av tidligere i måneden, om bord på Københavnbåten.

SMAKER SEG FRAM: Juryen i «The Beef» bestod av erfarne kokker, matredaktører og en slakter. Denne gangen ble sju ulike entrecôtekandidater smakt og vurdert. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck
SMAKER SEG FRAM: Juryen i «The Beef» bestod av erfarne kokker, matredaktører og en slakter. Denne gangen ble sju ulike entrecôtekandidater smakt og vurdert. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck Vis mer

Hva er egentlig en god biff? Perfekt steking betyr ikke nødvendigvis at biffen også smaker godt. Et av de avgjørende spørsmålene er hvilken kvegrase kjøttet stammer fra.

LUKT OG SMAK: Ekspertene fikk smake de ulike biffene blindt. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck
LUKT OG SMAK: Ekspertene fikk smake de ulike biffene blindt. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck Vis mer

Det kan være stor forskjell på kjøtt fra kjempestore franske landraser og kjøttet fra sortbroget dansk melkefe. Dette ble behørig slått fast, da Københavnbåten for andre gang dannet rammen rundt kjøttkonkurransen «The Beef» – Årets biff tidligere denne måneden.

Vinnerbiffen

De legendariske toppkokkene Thomas Rode Andersen og Francis Cardenau, DFDS' chef de cuisine Brian Blixt Jacobsen, matskribenter fra Danmark og Norge og de beste danske og norske slakterne forsøkte her å avgjøre «rasespørsmålet» en gang for alle ved å blindsmake syv forskjellige entrecôter fra forskjellige kvegraser.

Vinnerbiffen ble en dansk entrecôte av fransk limousine-fe.

De franske rasene er kjempestore dyr, som brukes utelukkende til kjøtt, og den intense entrecôten valset da også over konkurransens seks øvrige entrecôtekandidater, som alle var krokmodnet og tilberedt like lenge.

Vinnerfeet oppdrettes av Kildegaarden og brukes til landskapspleie ved Mariager fjord, der kyrne beiter fritt størstedelen av året.

Biffene ble stekt og servert blindt til dommerpanelets erfarne og kresne ganer, som deretter delte ut poeng i kategoriene smak, saftighet og mørhet. Det fremmøtte publikum fikk også lov til å smaksvurdere og stemme på de utsøkte kjøttstykkene.

Kjøttkvalitet fremfor kvantitet

- Er det noe som fortjener sin egen prisutdeling, så er det biff. På grunn av klimaendringene er det alminnelig enighet om at vi bør spise mindre kjøtt. Det er derfor målet vårt å hylle kvalitet fremfor kvantitet», sa DFDS' Jacob Bentzen til det proteinhungrige publikum, som nå kan glede seg ekstra mye neste gang de går om bord på båten til Danmark.

Den franske vinnerbiffen fra Mariager vil nemlig snart være å finne på menyen på Københavnbåtens Explorers Steakhouse. Vinneren var også publikums klare favoritt, men seieren kom likevel overraskende på Erik Skovsgaard fra Kildegaarden. Han var temmelig klar over at den franske rasen hadde hard konkurranse om bord.

VINNEREN: Et stykke biff fra Mariager gikk til topps. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck
VINNEREN: Et stykke biff fra Mariager gikk til topps. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck Vis mer

- Det er jo fantastisk. Trenden i dag går i retning av veldig fettmarmorert, og der produserer de franske rasene litt magrere kjøtt enn for eksempel Angus og Hereford.

- Så jeg er overrasket, men veldig glad. Og spesielt glad fordi det er et stykke kjøtt som har hatt en god oppvekst og fått naturlig føde. Det kan jeg garantere, sier Erik Skovsgaard.

Konkurranse rokker ved kjøttvaner

Hva seieren får av betydning fremover, vil tiden vise. Men noe tyder på at «The Beef»-konkurransen kan medvirke til å rokke ved befolkningens kjøttvaner. I fjor handlet The Beef om å finne frem til den mest utsøkte og moderne stykningsdelen blant en lang rekke kandidater.

Her vant den litt hemmelige, men svært smakfulle stykningsdelen «nyretapp» over forhåndsfavoritter som entrecôte og ytrefilet. Seieren til nyretappen, som også bærer kjælenavnet «the butcher's piece», slakterstykket, førte til en enorm etterspørsel etter det ukjente kjøttstykket, forteller Jens Slagter fra Slagteren på Kultorvet, som også i år var å finne i dommerpanelet.

- Nyretappen har vært en kjempehit hos meg det siste året. Faktisk så mye at det ikke er nok av den til å holde tritt med etterspørselen. Folk kommer inn spesielt for å spørre etter den, fordi de har hørt at den ble «årets biff» i fjor.

FETT: Trenden går i retning fettmarmorert kjøtt, slik som entrecôte. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck
FETT: Trenden går i retning fettmarmorert kjøtt, slik som entrecôte. Foto: Siff Bak Petersen/ Amanda Rønde Storck Vis mer

Hans egen forhåndsfavoritt var Angus eller Hereford, så seieren til den franske kjempen kom overraskende på den erfarne slakteren.

- Jeg håpet at vi ville bli overrasket i dag. Men det er mange ting som spiller inn på kjøttsmaken, blant annet hva dyrene får å spise, og hvor de går. Dette er noe av det som gjør kjøtt så utrolig spennende å jobbe med.

Advertisement

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.