Annonsørinnhold

Torp ble utsatt for ID-tyveri

Michael Torp ble frastjålet bankkortet sitt. Det skulle vise seg å få store konsekvenser. Har du beskyttet deg mot ID-tyveri? Nå kan du få identitetstyveriforsikring helt gratis.

Torp ble utsatt for ID-tyveri

Michael Torp ble frastjålet bankkortet sitt. Til tross for at han fikk sperret det raskt, fikk det store konsekvenser i ettertid.

- Det tok flere år før jeg kunne legge saken død, sier Michael Torp, som for 10 år siden ble utsatt for et ID-tyveri.

Tyveri

Det hele startet med at han var på et utested, hvor han ble frastjålet jakken sin. I jakken lå lommeboken med bankkortet i. Samme kveld ringte han banken og fikk sperret kortet, og da trodde han bekymringene var ute av verden.

Har du ikke forsikring mot ID-tyveri? Få en gratis forsikring her

Ni måneder senere ringte en ansatt fra posten. Noen hadde forsøkt å hente pakker i Torps navn. Torp var godt kjent ved postkontoret, da han er kunde der, men også har jobbet som lokalpolitiker tidligere.

- Jeg var egentlig veldig heldig, da de ansatte ved posten skjønte at det var noe galt. De nektet denne mannen å hente ut pakkene i mitt navn, og de beholdt bankkortet mitt. Hadde de ikke gjort det, ville skaden sannsynligvis blitt mye større, sier han.

Pakkene var sendt fra Telenor og NetCom. Torp returnerte pakkene uåpnet, og kontaktet Telenor og NetCom for å forklare situasjonen.

Personen som hadde bestilt pakkene hadde kjøpt åtte-ni mobiltelefoner i Torps navn. Disse var blant toppmodellene, med de dyreste abonnementene, til en samlet verdi på rundt 60.000 kroner.

HER FÅR DU GRATIS FORSIKRING MOT ID-TYVERI

Anmeldte saken

Torp valgte å anmelde identitetstyveriet til politiet. Han brukte lang tid på å rydde opp i alt gjerningsmannen hadde gjort.

- Jeg måtte ringe rundt til ulike bedrifter og inkassoselskap for å stoppe alt denne mannen hadde gjort, og få kontroll over situasjonen. Og det er ikke sånn at du får stoppet det ved å forklare hva som har skjedd – jeg måtte dokumentere det, og da trengte jeg politianmeldelsen for å få det bekreftet.

Hadde bestilt mye forskjellig

I flere måneder dukket det opp regninger i postkassen til Torp, på varer og tjenester han ikke hadde bestilt.

Stor belastning

Torp mener at hans eksempel viser hvor lite informasjon som skal til, før andre kan gjøre stor skade

- Det er 10 år siden dette skjedde, og i dag er det mange som deler personlig informasjon på nett, på ulike plattformer. Det skal ikke så mye til før denne informasjonen havner hos noen som ikke burde få den. Det bør være en tankevekker for mange.

FÅ 6 MND GRATIS FORSIKRING MOT ID-TYVERI HER.

Hva er et id-tyveri?

Id-tyveri (identitetstyveri) betyr at noen skaffer seg, eller fremstår som, rette innehaver av et identifikasjonsbevis, eller personopplysningene til en person. Dette gjøres for å begå økonomisk svindel, bedrageri eller annen kriminalitet. Det kan være å kjøpe varer, åpne en bankkonto eller søke om kredittkort eller lån, hvor man bruker en annen persons identitet, istedenfor sin egen.

Hvordan kan et ID-tyveri skje?

For å ha mulighet til å gjennomføre et id-tyveri, må personen som regel ha tilgang til to ting: Personopplysninger og personlige dokumenter.

Ved mindre svindelforsøk (om man for eksempel bestiller et mobilabonnement) kan så lite som navn, adresse, e-post og fødselsnummer være nok. I slike tilfeller vil man som regel bli kredittvurdert, og derfor motta dette i postkassen. Om du får et slikt brev, og ikke har bestilt noe, bør du ta kontakt med de som har kredittvurdert deg så raskt som mulig. Vær obs på at noen kan bytte adressen din, og derfor motta dette i sin egen postkasse.

Desto raskere du oppdager at du er blitt utsatt for et id-tyveri, jo lettere er det å begrense skaden.

KLIKK HER FOR Å FÅ 6 MND GRATIS FORSIKRING MOT ID-TYVERI

Vanlige eksempler på id-tyveri:

- Ektefelle/samboer har tilgang til den andres Bank-id og passord, og oppretter kredittavtaler (kredittkort eller forbruksgjeld) uten den andres samtykke.

- Eldre person blir kontaktet på telefon om et gunstig tilbud om for eksempel fondsforvaltning, og gir fra seg personlige opplysninger og bank-id. Gjerningspersonen får da tilgang til offerets bankkonto, og tømmer kontoen for sparepenger. I slike tilfeller er gjerningsmannen ukjent, og saken blir enda vanskeligere å for politiet å oppklare.

- Du legger fra deg bank-id-brikken på jobb, og en person får tilgang til denne. Om personen i tillegg har funnet ut ditt personlige passord (om det for eksempel står på en post-it-lapp på pulten din, eller om personen har sett deg taste passordet) kan vedkommende gjøre stor skade.

Hvis du har blitt utsatt for id-tyveri

  • Kontakt banken og sperr alle kort/kontoer som er misbrukt
  • Ta vare på all dokumentasjon
  • Anmeld saken til politiet

Tegn på at du kan ha blitt utsatt for et ID-tyveri:

  • Du får regninger/brev for produkter du ikke har bestilt
  • Du oppdager transaksjoner du ikke kjenner igjen
  • Du mottar bekreftelse på kreditt/kredittramme uten å ha spurt om det
  • Du får varsel om at adresseendring er mottatt

Ønsker du en gratis ID-tyveriforsikring?

Les mer om tilbudet og hva forsikringen dekker her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer