ANNONSØRINNHOLD

Tyskerne stjal utdannelsen til Alf, som ble en av Norges yngste soldater

- Det var så vidt jeg kunne skrive navnet mitt. Som voksen mann var det flaut og jeg skjemtes.

Alf Rafaelsen har blitt 89 år gammel, men han husker krigen som den var i går. Det var den som gjorde han til barnesoldat og tok fra han utdannelsen.

Det siste har gjort at han er ekstra engasjert i årets TV-aksjon, som skal gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt.

ALF RAFAELSEN: Han har fått tittelen Norges yngste soldat, men for Alf Rafaelsen betydde andre verdenskrig at han mistet utdanning som barn. Foto: PRIVAT
ALF RAFAELSEN: Han har fått tittelen Norges yngste soldat, men for Alf Rafaelsen betydde andre verdenskrig at han mistet utdanning som barn. Foto: PRIVAT Vis mer

Gutter og jenter, som nå er i samme situasjon som han selv en gang var.

Alf var 12 år da krigen kom til den lille bygda Midtveis i Pasvikdalen, på grensa mot Russland i Øst-Finnmark. Året var 1940. Den lokale skolen Strand ble umiddelbart overtatt av okkupasjons-makten.

Tyskerarbeid

Dermed var det slutt på allerede få timer med kritt og tavle for barna på Midtveis. I stedet for skole ble Alfs dager fylt av det som ble kalt «tyskerarbeid».

12-åringen ble tvunget til å grave kabelgrøfter gjennom myrer. Han måkte veier fri for snø. Gutten var også på tømmerfløting.

Ute på elva ble han og andre arbeidere beskutt fra lufta. Ingen visste om kuleregnet kom fra russiske eller tyske fly.

Faren arresteres

Alf blir grøtete i stemmen når han forteller om krigsårene. Minnene er sterke. Som tvangsarbeider måtte han bo i en leir som var vegg i vegg med en fangeleir. Her ble han vitne til tortur av russiske krigsfanger. I 1942 ble hans far arrestert av tyskerne.

Familien flyttet ofte gjennom krigen. Høsten 1944 brenner tyskerne ned store deler av Finnmark mens de trekker seg tilbake. Alf lager seg et krypinn av noen husrester, mens vinteren trenger seg på.

I FINNMARK: Alf Rafaelsen fikk full militæropplæring som 16-åring og ble i uniform etter andre verdenskrig. Her under transport med beltekjøretøy i Finnmark. Foto: PRIVAT
I FINNMARK: Alf Rafaelsen fikk full militæropplæring som 16-åring og ble i uniform etter andre verdenskrig. Her under transport med beltekjøretøy i Finnmark. Foto: PRIVAT Vis mer

Alle grusomhetene førte til at Alf som 16-åring i desember 1944 meldte seg til tjeneste ved Varanger bataljon. De norske soldatene skulle drive de siste tyskerne ut.

Bløffet kaptein

Da Alf møtte opp spurte kapteinen i bataljonen hvor gammel han var. Guttungen svarte «17», selv om det var noen måneder igjen til bursdagen.

Han fikk full militær stridsopplæring og sendt vestover. Slik førte en liten bløff til at Alf Rafaelsen trolig ble Norges aller yngste ekte soldat. Innsatsen har han fått forsvarets deltakermedalje for.

Som soldat måtte han delta i opprydningsarbeidet etter krigen, også døde soldater som lå igjen på slagmarken.

– Jeg fant en soldat, snøen lå rundt ham. Dette var i april måned. Soldaten hadde ikke gått i oppløsning. Han var 19 år og jeg var 17. Vi var jo nesten like gamle. Det var ikke noe koselig å oppleve dette. Det går innpå meg å snakke om det fortsatt.

Etter fem år som soldat gikk Alf tilbake til et liv i sivilt. Det var da han fikk merke hva tyskerne hadde tatt fra han som barn. I 1949 kom han inn på handelsskolen, men han hadde et kjempeproblem. Han var håpløs med penn og papir.

HJEMME PÅ MIDTVEIS: Brødrene Alf og Sverre Rafaelsen i hjembygda i 1932. De to brødrene står til høyre i bildet. Foto: PRIVAT
HJEMME PÅ MIDTVEIS: Brødrene Alf og Sverre Rafaelsen i hjembygda i 1932. De to brødrene står til høyre i bildet. Foto: PRIVAT Vis mer

Fornedrelse

- Jeg kunne ikke skrive eller regne noe særlig. Det var så vidt jeg kunne skrive navnet mitt. Et eksempel var en tur til Finland i 1947, jeg sendte et kort til min mor. Da jeg kom hjem igjen ba mor meg lese hva som sto i brevet. Jeg klarte ikke å tyde hva jeg hadde skrevet selv.

Han kjenner fortsatt på fornedrelsen han opplevde på handelskolen, som voksen mann.

DEKORERT: Alf Rafaelsen ble hedret for innsatsen i Finnmark. Foto: PRIVAT
DEKORERT: Alf Rafaelsen ble hedret for innsatsen i Finnmark. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg klarte å fullføre skolen, men det var med elendige karakterer. Jeg klarte meg så vidt, fordi jeg fikk hjelp av andre elever som bodde sammen med meg, sier Alf.

- Dette var skamfullt og ydmykende for deg?

- Ja, man føler skam når man ikke strekker til. Jeg er selvlært i mange sammenhenger. Men jeg var ikke den eneste i min generasjon. Det var mange som gikk glipp av skolen da tyskerne kom.

Mindreverdig

Derfor har Alf Rafaelsen et stort hjerte for årets TV-aksjon. Han brenner for at barn som lever i krigsområder skal slippe å møte voksenlivet uforberedt, slik han selv måtte.

- Det er forferdelig med barn i krigsområder. Det blir masse analfabeter av det. Det blir barn som føler seg mindreverdige, og det kjenner jeg meg igjen i, sier Alf.

- Den følelsen satt igjen lenge etter krigen?

- Ja, det er klart. Jeg kom til kort rett som det var, på grunn av mangel på skolegang. Bare å tyde en setning var vanskelig. Jeg hadde ikke lært sammensetning av ord. Jeg hadde ikke lært lesing, skriving eller regning. Det er godt dette tas opp. Jeg skal gi til UNICEF og årets TV-aksjon, det skal du ikke være i tvil om!

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.