Annonsørinnhold

Clas Ohlson

Ubehagelige kryp på besøk? Slik blir du kvitt dem

Mygg, flått, brunsnegler og sølvkre kan være irriterende og ubehagelige. Heldigvis kan det forebygges.

PLAGSOM: Flåtten er til stor irritasjon og skaper frykt for mange om sommeren. Foto: Shutterstock
PLAGSOM: Flåtten er til stor irritasjon og skaper frykt for mange om sommeren. Foto: Shutterstock Vis mer

Det er umulig å komme seg helt unna de små plageåndene, og alle er nok enige i at sølvkre pilende over badegulvet er småekkelt - eller brunsneglene i hagen som spiser opp favorittplantene om sommeren.

Det nærmer seg høysesong for skadedyr. Heldigvis finnes det mange måter å drive skadedyrsbekjempelse på!

De fleste insekter og kryp i Norge er mer plagsomme enn direkte farlige, men flåtten er unntaket. Hvis du passer deg og tar forholdsregler, kan ubehaget og risikoen reduseres.

Irriterende kryp ute

Flåtten kan være bærer av farlige bakterier eller virus, så første bud bør være å unngå bitt. Dette kan du forebygge ved å bruke en vannfast flåttspray, som du lett får tak i på nettbutikken. Om uhellet likevel skulle være ute, er en god flåttfjerner et must. Denne fjerner raskt og enkelt flåtten på både mennesker og dyr.

KAN VÆRE FARLIG: Flåtten kan overføre sykdommer som TBE-virus og borrelia. Foto: Shutterstock
KAN VÆRE FARLIG: Flåtten kan overføre sykdommer som TBE-virus og borrelia. Foto: Shutterstock Vis mer

Er det litt vanskelig å se om den lille sorte prikken er en flått eller ufarlig bøss, kan det være kjekt å ha et forstørrelsesglass for hånden. Det har til og med innebygd lys og pinsett! Den fungerer også brillefint om noen har fått en flis i fingeren.

Om du virkelig vil sikre deg og dine omgivelser mot flått, er en flåttkontroll det geniale våpenet. Studier viser at denne metoden for flåttbekjempelse fjerner over 90 prosent av flåtten i det behandlede området. Produktet er biologisk nedbrytbart i naturen og er ufarlig for barn og dyr.

EFFEKTIV: Flåttkontrollen tar livet av flåtten tidig i livssyklusen, før de blir en trussel mot dyr og mennesker.
EFFEKTIV: Flåttkontrollen tar livet av flåtten tidig i livssyklusen, før de blir en trussel mot dyr og mennesker. Vis mer

Holder mygg og knott unna

Det er få ting som er mer irriterende enn mygg, men heldigvis er den ikke farlig i Norge. Likevel er den for mange sommerens store plage. Klassisk insektsnetting for vinduer gir en billig, men effektiv beskyttelse.

Skal du virkelig gå til verks, er en myggjager tingen! Den holder myggen unna uten ubehagelige lukter og kjemikalier, og du kan nyte sene sommerkvelder på terrassen, i hagen eller på telttur uten kløende myggstikk. Du kan også sette ut en elektrisk insektsfanger som holder plageåndene borte.

HOLDER MYGGEN UNNA: Myggjageren er en portabel, luktfri, lydløs og svært effektiv bekjemper av mygg og knott.
HOLDER MYGGEN UNNA: Myggjageren er en portabel, luktfri, lydløs og svært effektiv bekjemper av mygg og knott. Vis mer

Ønsker du å gå mer tradisjonelt til verks, er myggspiral, mygglys og myggspray fortsatt en favoritt blant mange.

Er du plaget av myggens litt større fetter vepsen i sommervarmen, finnes det botemidler for den også. Med en vepsespray blir du kvitt den flygende plageånden. Genial å bruke i spisskammerset, kjelleren - eller ved uteplassen. Sprayen tar seg av fluer og saksedyr også.

Om du skulle være uheldig å ha et vepsebol som nabo, kan du bruke vepseskum også. Det egner seg ypperlig for å uskadeliggjøre bol.

Slimete hageinvasjon

Invaderes hagen din av brunsnegler? Fra våren og gjennom sommeren er den forhatte sneglen et stort problem for mange hageeiere. Planter med skjøre blader, blomsterløk, grønnsaker og jordbær står øverst på menyen, og det slimete krypet er en sulten skapning. Den kan også legge opptil 400 egg som gjør at den formerer seg raskt.

SPISER «ALT»: Brunsneglen er en glupsk skapning når den har tilgang på sine favoritter.
SPISER «ALT»: Brunsneglen er en glupsk skapning når den har tilgang på sine favoritter. Vis mer

Det er flere ting du kan gjøre for å forebygge, blant annet ved å holde hagen ren og ryddig. Fjern råtne og døde planter og klipp gresset jevnlig. Du kan også sette ut en sneglefelle fylt med øl (alkoholfritt fungerer supert!). Brunsneglen elsker nemlig øl, og vil bli tiltrukket av lukta. De kryper ned i fella og kommer ikke ut igjen.

Et annet bra triks er å bruke Ferramol. Dette blander du ut i vann eller strør direkte på bakken. Ferramol inneholder stoffer som lokker til seg brunsneglene, og etter å ha fått det i seg, mister de appetitten. Deretter graver de seg ned og dør i løpet av få dager.

KOBBERTEIP: Sett teipen som en barriere på plantekasser, krukker etc. for å holde sneglene borte.
KOBBERTEIP: Sett teipen som en barriere på plantekasser, krukker etc. for å holde sneglene borte. Vis mer

Har du plantekasser, krukker eller inngjerdede blomsterbed du vil beskytte, er snegleteip/kobberteip tingen. Denne lager en barriere sneglene ikke ønsker å krysse, og plantene får være i fred.

Irriterende kryp også inne

Det er ikke bare ute vi kan møte plageånder. Du har kanskje funnet ubudne gjester i boligen din og? Det er du ikke alene om. Mange har opplevd å finne sølvkre eller skjeggkre i hjemmet - da spesielt i dusjen, på kjøkkenet eller i kjelleren. Selv om disse krypene er harmløse, betyr det ikke at de ikke er ekle å finne hjemme.

LIKER FUKT OG MØRKE: Sølvkreet trives best på fuktige, mørke steder, som på badet eller i kjelleren. Foto: Shutterstock
LIKER FUKT OG MØRKE: Sølvkreet trives best på fuktige, mørke steder, som på badet eller i kjelleren. Foto: Shutterstock Vis mer

De siste årene har dessuten en tredje slektning meldt sin ankomst i norske boliger – nemlig perlekreet. Dessverre kan perlekreet vise seg å være enda vanskeligere å bli kvitt enn skjeggkre og sølvkre. De er nemlig mindre og vanskeligere å få øye på.

Slik forebygges og fjernes kreene

Det er flere grep som kan tas for å bli kvitt krypene. Forebyggende grep er å holde det så rent og ryddig som mulig, og å ventilere godt på bad og våtrom slik at fuktighet minimeres. Rengjør godt i hjørner, der det ofte samles støv som kreene trives i.

LURER SEG INN: Skjeggkre kan komme inn i boligen via pappembalasje.
LURER SEG INN: Skjeggkre kan komme inn i boligen via pappembalasje. Vis mer

Mange har opplevd at spesielt skjeggkre har kommet seg inn i boligen via pappemballasje, så vær obs når du handler varer som pakkes inn i papp. Pakk gjerne ut tingene ute, eller få pappemballasjen ut av huset så fort som mulig.

Dersom du allerede har oppdaget krypene hjemme, bør du sette ut feller på gulvet rundt der de befinner seg, gjerne flere. Fellene lokker til seg krypene, og har en klistret overflate som gjør at de setter seg fast. Denne typen felle er giftfri og virker i opptil åtte uker.

SMART FELLE: Fella har et lokkemiddel i midten, og en klistret overflate som fanger krypene.
SMART FELLE: Fella har et lokkemiddel i midten, og en klistret overflate som fanger krypene. Vis mer

Et annet knep er å feste pakketeip på dørstokker og lister der du vet krypene ferdes. Gjør teipen dobbeltsidig ved å teipe en lang remse i «ring» med klistersiden vendt ut. Dersom krypene beveger seg over teipen på nattetid, blir de sittende fast.

TEIPTRIKS: Dobbeltsidig teip på lister og dørstokker kan fange kreene på nattetid.
TEIPTRIKS: Dobbeltsidig teip på lister og dørstokker kan fange kreene på nattetid. Vis mer

For irriterende småfluer og blomsterfluer i vinduskarmen, slår vi et slag for denne smarte fluefella.

FLUEFELLE: Genial felle som om du er lei irriterende fluer.
FLUEFELLE: Genial felle som om du er lei irriterende fluer. Vis mer

Den festes enkelt på vinduet bak en gardin eller blomstepotte, og med det langtidsvirkende limet er den giftfrie fella effektiv opptil 6-8 uker. Supert på hytta eller i campingvogna.

Noe annet som også er veldig effektivt, er å blande litt eplecidereddik med en dråpe zalo i en liten skål. Fluene tiltrekkes til skålen og blir sittende bom fast.

Andre skadedyr

Andre kryp, som for eksempel maur, kan komme seg inn via sprekker og åpninger. Disse kan forårsake skader ved at de gnager på trevirke og isolasjon. For å bli kvitt maur kan du sette ut maurmiddel som inneholder en giftig gelé. Denne geleen tar maurene med seg tilbake til boet, der den utrydder både larver og dronningen.

Du kan også sette ut en maurboks for å bli kvitt de ubudne gjestene.

STOKKMAUR: Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt. Foto: Shutterstock
STOKKMAUR: Stokkmauren slår seg sjelden til i friskt treverk. Flytter de inn hos deg, er det sannsynligvis tegn på at noe er alvorlig galt. Foto: Shutterstock Vis mer

Har du andre typer skadedyr i boligen din, har Clas Ohlson et stort utvalg feller og midler for forskjellige skadedyr som kan hjelpe deg med å bli kvitt problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer