Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

UNNGÅ HØY REGNING: Det er fort gjort å gå på en smell når temperaturen ute synker. Foto: Shutterstock
UNNGÅ HØY REGNING: Det er fort gjort å gå på en smell når temperaturen ute synker. Foto: Shutterstock Vis mer

Unngå høye strøm­regninger – her er supertipsene

Redd for høyt strømforbruk? Slik får du kontroll på strømregninga.

Å redusere strømforbruket er bra både for lommeboka og miljøet. På vinteren er strømsparing ekstra viktig, ettersom man ofte bruker mye strøm på å varme opp boligen.

Her er våre beste strømsparingstips.

Isoler godt og spar på varmen

Mange opplever å få markant høyere strømregninger på vinteren. Et av de viktigste grepene du kan gjøre er å passe på at varmen ikke slipper ut unødig, for eksempel ved å montere tetningslister på dører og vinduer. Da unngår du at det trekker.

Du kan også montere isolerende vindusfilm på vinduene. Disse klistres enkelt på innsida av vinduet.

HOLD PÅ VARMEN: Isolerende vindusfilm på vinduene hindrer kald luft i å slippe inn gjennom vinduet.
HOLD PÅ VARMEN: Isolerende vindusfilm på vinduene hindrer kald luft i å slippe inn gjennom vinduet. Vis mer

Et annet godt tips er å ikke ha det altfor varmt inne. Man skal selvsagt ha et behagelig inneklima, men du jo ikke sprade rundt i shorts og T-skjorte på vinterstid.

Bare det å senke innetemperaturen én grad eller to sparer godt på strømmen. Fryser du lett, kan du ta på varmesokker eller en varm genser. Og har du peis, er det en energivennlig måte å varme opp hjemmet på!

Du kan også benytte en universaltermostat som slår av eller på ovnene avhengig av temperaturen. Da kan du stille inn temperaturen du vil ha, og termostaten tar seg av resten.

For å ta termostaten til et enda mer teknologisk avansert nivå, finnes det også en WiFi-styrt termostatplugg som gjør det mulig å styre temperaturen fra smarttelefonen.

STYR VARMEN MED TELEFONEN: Med en WiFi termostatplugg, kan du enkelt styre temperaturen i ulike rom med telefonen din.
STYR VARMEN MED TELEFONEN: Med en WiFi termostatplugg, kan du enkelt styre temperaturen i ulike rom med telefonen din. Vis mer

Her kan du sette opp timeplaner tilpasset ditt behov, slik at temperaturen for eksempel skrus ned mens du er på jobb, og opp igjen når du kommer hjem.

Det er også fullt mulig å bruke flere plugger for å styre temperaturen individuelt i forskjellige rom – dette settes enkelt opp i appen.

Skru alltid av lys og andre elektriske apparater

Et annet enkelt grep for å spare strøm er å slokke lyset i rom du ikke er i, og koble fra elektriske dingser som ikke er i bruk. Og synes du det høres tungvint ut, finnes det selvsagt dingser som forenkler og automatiserer jobben.

SMARTING: Reduser strømforbruket ved å bruke et digitalt koblingsur.
SMARTING: Reduser strømforbruket ved å bruke et digitalt koblingsur. Vis mer

Et koblingsur kan programmeres til å automatisk skru av lyset på nattetid, og kan dessuten brukes til å lure tyven når du er på ferie.

Hakket mer fancy er en smartplugg, som kobler seg til trådløsnettet slik at du får full kontroll via smarttelefonen. Her kan du sette opp timeplaner for når ting skal skru seg av og på, samt sette på tilfeldig av- og på-slokking (til ferie, for eksempel).

SMARTPLUGG: Planlegg når ting skal skru seg av og på. Perfekt om du vil våkne til nytraktet kaffe.
SMARTPLUGG: Planlegg når ting skal skru seg av og på. Perfekt om du vil våkne til nytraktet kaffe. Vis mer

Denne kan også med fordel brukes på hytta – bruk den til å skru på varmen når du drar hjemmefra, og kom fram til ferdig oppvarmet hytte. Pluggen er svært lett både å installere og styre via Clas Ohlson-appen. Her har du også full oversikt dersom du skulle være usikker på om du husket å skru av bryteren eller ikke.

På bad og vaskerom kan du montere bevegelsessensorer, som gjør at lyset tennes automatisk når noen går inn i rommet.

Når det gjelder elektriske apparater med standbymodus, bør disse skrus helt av når de ikke er i bruk. Dette gjøres enkelt ved å koble dem til et grenuttak med strømbryter du kan slå av og på med foten – så slipper du krype bak tv-benken for å trekke ut kontakten.

NEI TIL STANDBY: Med denne kutter du enkelt strømmen til tv-en og andre standby-apparater.
NEI TIL STANDBY: Med denne kutter du enkelt strømmen til tv-en og andre standby-apparater. Vis mer

Det finnes også tidsstyrte strømbrytere som er geniale for å skru av mindre apparater som vannkokeren, kaffetrakteren, strykejernet eller rettetanga. Strømbryteren kobler ut strømmen automatisk etter en gitt tid som du selv stiller inn. Da slipper du dessuten å lure på om du husket å skru av apparatene eller ikke.

Få oversikt over hvor mye strøm du bruker

For å sjekke hvordan strømsparingen din går, bør du lese av strømmen ofte. Sjekker du for eksempel hver søndag, får du et greit bilde på hvordan du ligger an fra uke til uke.

Hvis strømmåleren er plassert på et mindre tilgjengelig sted, gjør en trådløs energimåler at du kan lese av strømmen hvor du vil. Den viser også gjennomsnittlig forbruk, så du stadig vet hvordan du ligger an.

STRØMTYVER: Avslør strømtyvene med en energimåler.
STRØMTYVER: Avslør strømtyvene med en energimåler. Vis mer

For ekstra god oversikt kan du også installere energimålere på enkeltuttak inne. Dette fungerer ekstra bra til å avsløre store «strømtyver», altså apparater som bruker mer strøm enn man skulle tro. Jo mer oppmerksom du blir på hva du bruker strøm på, jo lettere blir det også å spare.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

anbefalte artikler fra clas ohlson