Annonsørinnhold

USA-tipsene bare kjennerne vet om

Mange drømmer om å kjøre USA på tvers i en diger, duvende amerikaner. Det er ikke fullt så mange som gjør alvor av det. Her har du gode tips fra en som har gjort det én, to og tre ganger. Og som skal tilbake nå i sommer.

DRØMMEREISEMÅL: André Malcherek (59) har fått skreddersydd sine USA-reiser hos USA Spesialisten. Da er det fort gjort å knipse et bilde av den legendariske solnedgangen på Venice Beach i Los Angeles.
DRØMMEREISEMÅL: André Malcherek (59) har fått skreddersydd sine USA-reiser hos USA Spesialisten. Da er det fort gjort å knipse et bilde av den legendariske solnedgangen på Venice Beach i Los Angeles. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Når han ikke selger verktøy til digre maskiner for metallbearbeidelse i Svea Maskin A/S, drømmer André Malcherek (59) om å reise tilbake til USA. Første gang han tok turen over there var i 2013. Året etter dro han tilbake med de tre sønnene sine. Det samme gjorde han i 2015 – og i juli lander han i California igjen.

Og når André skal reise, er det en ganske spesifikk liste med ønsker han overleverer reisebyrået. Første gang han skulle til USA tok han kontakt med USA Spesialisten. Og dét har han fortsatt med.

- Jeg har sittet med kart og gps på forhånd, og legger opp ei rute. Da skriver jeg ned hvilke byer vi skal innom, hvor lenge oppholdet skal vare i hver enkelt by og hvor mange timer vi maksimalt ønsker å være på veien hver dag.

- En smørbrødliste som skal sikre så mange opplevelser som mulig?

- Ja. Og så har jeg sendt dem lista og ruta, og så har USA Spesialisten bestilt alt av hoteller og leiebiler. Alt jeg har gjort, er å gi dem en by.

At han tok kontakt med akkurat USA Spesialisten var litt som å skyte blink. Firmaet har ordnet USA-reiser i over 30 år. De er spesialisert på reiser til USA, Canada, Mexico og Sør-Amerika – og hvis du heller liker tanken på et krysstogt med cruiseskip, har de spesialisert seg på reiser til og i Hawaii, Karibien og på Middelhavet.

- Jeg har nesten problemer med å skryte nok av gjengen hos USA Spesialisten. Det har ikke vært ett eneste punkt som ikke har vært vellykket av det de har arrangert for oss.

Gjør det selv – med litt hjelp

Det er fullt mulig å planlegge en USA-tur i detalj selv, men det krever tid. Og kunnskap det ikke er bare-bare å skaffe seg. Det trengs rett og slett noen gode råd fra noen som vet hva de snakker om. USA Spesialisten utmerker seg ved at de reiser mye ut til destinasjonene de rådgir om – og tester ut reisene selv. Det kommer godt med når de skal gi reiselystne de aller beste tipsene. Dem du kanskje ikke leser om i reisehåndbøkene.

Og de tilbyr reiser etter akkurat hvem du er. Om du skal ha en romantisk tur for to, en heidundrende familieferie - eller superrundreisen med New York, California og Hawaii - så legger USA Spesialisten kabalen for deg.

- Ofte er kundene våre gjengangere. De starter kanskje med en liten tur til New York, og så kommer de tilbake året etter og vil ha en rundreise eller en roadtrip, sier Frid Brune Nordheim som er senior reisekonsulent hos USA Spesialisten.

- Er det ikke dyrt å bestille en reise hos dere?

- Nei, egentlig ikke. Vi selger luksusreiser og cruise også, men en familie kan fint få en tur til Florida, for eksempel, uten at det koster noe mer enn en charterreise. Noen tror at det lønner seg å bestille reiser til USA i siste liten, men der er det faktisk motsatt av tilfellet for Syden-turer. Det er rutefly vi flyr med – og da lønner det seg å være ute i god tid.

- Folk tar kontakt med dere for å få skreddersydde reiser?

- Ja. Det er fint mulig å gjøre det selv, men det er mange som vil ha litt hjelp. Når man først reiser så langt bort, vil folk helst ikke bruke for lang tid på backtracking og å reise tilbake til byer de allerede har vært. Der kan vi hjelpe til med å lage gode ruter. Og gi tips til steder de burde legge inn underveis. Jeg har snakket med mange kunder som blir overrasket over å se at det faktisk ender opp med å bli billigere å ta kontakt med oss enn om de hadde gjort det selv.

Fem uvurderlige råd fra kjenneren

- Jeg er ikke i tvil om at den beste måten å reise til USA på, er å få hjelp av USA Spesialisten. De er profesjonelle – og så har de tydeligvis et godt kontaktnett. Det er noen som liker jobben det er å gjøre all jobben selv, men du sparer ikke noe på det. Tredje gang jeg dro til USA reiste jeg med guttene. Vi skulle blant annet til Indianapolis. Og da hadde USA Spesialisten bestilt billetter til oss på NASCAR-løp. Det er sånn at når vi kommer fram, så er det bare å kjøre. Alt er bestilt og booket på forhånd.

GJENGANGER: André Malcherek (59) har fått skreddersydd sine USA-reiser av USA Spesialisten fire ganger. - Jeg kan ikke få skrytt nok av dem, sier han.
GJENGANGER: André Malcherek (59) har fått skreddersydd sine USA-reiser av USA Spesialisten fire ganger. - Jeg kan ikke få skrytt nok av dem, sier han. Vis mer

- Hvilke steder er du nødt til å få med deg når du drar tilbake?

- California vil jeg alltid tilbake til. Hele Vestkysten er fabelaktig. Å kjøre Highway 1 fra San Francisco og ned til San Diego … Det er fantastisk. Jeg har aldri overnattet mer enn to netter på ett sted, men jeg har hatt lyst til å bli lenger i hver eneste by. Det er så enorme avstander i USA, landet er som skapt til bil.

- Og du mener at det er smart å fikse leiebilen på forhånd?

- Ja. Om du lander på en av de store flyplassene er det veldig store forhold. Jeg legger opp hele ruta i gps-en hjemmefra, så det bare er å trykke «go to» når jeg setter meg inn i leiebilen som står klar.

André har noen ekstra gode råd til USA-hungrende nordmenn. Altså utover å få litt hjelp på forhånd:


- Det viktigste er å være nysgjerrig. Hold øynene åpne når du kjører, så får du med deg ting du ikke ante noe om på forhånd. Vi endte opp i Midtvesten – på verdens beste utendørs rodeo i Cody, helt tilfeldig. Jeg har sett det på tv, men det var veldig gøy å oppleve. Så vær åpen. Ta deg tid til å oppdage stedene du kjører gjennom.

- Hva med turistfeller man helst bør unngå?

- Der har jeg det sånn at første kvelden i en ny by, så sier jeg det til dem som jobber i resepsjonen. Jeg er ny, sier jeg, hvor burde jeg gå – og hvilke områder burde jeg ligge unna? Mitt råd er si det som det er. Ikke prøv å kjekke deg, vær ærlig. Så får du for eksempel vite at i Los Angeles er det helt trygt å gå på Hollywood Bouldevard, men at det ikke er veldig smart å gå inn i de mørke sidegatene. Spør på hotellet – de er jo interessert i at du kommer hjem igjen!

Bitt av USA-basillen

I juli vender André tilbake til USA. Etter to års pause – som riktignok inneholdt hjemreisen fra en tur med hurtigruta og en bilferie til Italia – kjenner han at han allerede gleder seg.

- Da vi kom hjem fra USA første gangen, skulle min eldste sønn videre på sydentur. Han sa at det ville bli nedtur å ligge på en strand i fjorten dager etter å ha vært i USA.

SØNNENE OG FORD-EN: André Malchereks tre sønner - Daniel, Markus og Fredrik - har blitt med fatter'n til USA på roadtrip. Da blir det ikke like stas å dra på sydentur etterpå. Her fra San Simeon, Highway 1.
SØNNENE OG FORD-EN: André Malchereks tre sønner - Daniel, Markus og Fredrik - har blitt med fatter'n til USA på roadtrip. Da blir det ikke like stas å dra på sydentur etterpå. Her fra San Simeon, Highway 1. Vis mer

Til sommeren reiser André med en kamerat som er like glad i å kjøre. Og dét er noe av det beste ved USA, i følge bergenseren. Veiene. Om det er den sagnomsuste Route 66 eller en rundreise i det ekte Ville vesten, er USA en takknemlig destinasjon for kjøreglade nordmenn.

- Til og med i byene er veiene gode. Det kan hende du opplever litt trafikk midt i sentrum, men bare du kommer deg litt utenfor, er det fantastisk. Det går fort å komme seg til nye steder med bil i USA. Det er den beste måten å reise gjennom statene.

- Og bensinprisene er vel ikke akkurat avskrekkende?

- Hehe, nei. Det er vel halve prisen av i Norge. På norske, kronglete veier ville nok de store bilene drukket ganske grådig av bensinen, men ikke på veiene der borte. USA er lagd for roadtrips.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer