Annonsørinnhold

Europris

Vant «Årets julehus» - her er ekspertens beste julelys-tips

Har du lyst til å dekorere huset til jul, men usikker på hvor du skal starte? Da bør du følge disse rådene.

«ÅRETS JULEHUS»: Det koselige huset til Kjell Rune Strømstad og samboeren Ruth Nyhaven i Evje og Hornnes kommune, ble i fjor kåret til «Årets julehus». Så mange som 12.000 lys fra Europris gikk med til dekoreringen.
«ÅRETS JULEHUS»: Det koselige huset til Kjell Rune Strømstad og samboeren Ruth Nyhaven i Evje og Hornnes kommune, ble i fjor kåret til «Årets julehus». Så mange som 12.000 lys fra Europris gikk med til dekoreringen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I disse førjulstider opplever mange at naboen gjør om huset til et forrykende lysshow. Blinkende julenisser, glitrende lyskjeder og «god jul»-skilt spretter opp som paddehatter i de tusen hjem.

Noen som tar julebelysning noen hakk lengre, er Kjell Rune Strømstad (40) og samboeren Ruth Nyhaven. Huset deres ble nemlig kåret til «Årets julehus» i fjor, og de har store planer om å stikke av med seieren i år også.

Du finner deres favorittbelysning hos din nærmeste Europris-butikk.

EKSPERTEN: I flere år har Kjell Rune Strømstad (40) pyntet huset med fantastisk julebelysning fra Europris, noe som i fjor resulterte i «Årets julehus». Den tittelen ønsker han å forsvare i år.
EKSPERTEN: I flere år har Kjell Rune Strømstad (40) pyntet huset med fantastisk julebelysning fra Europris, noe som i fjor resulterte i «Årets julehus». Den tittelen ønsker han å forsvare i år. Vis mer

- Det var utrolig gøy å vinne fjorårets kåring, og målet er selvfølgelig å forsvare tittelen i år. Så lenge tilbakemeldingene er gode og folk gleder seg til tenning, så stopper ikke jeg med det første, sier Kjell Rune Strømstad.

1. Lag en plan

For å bli kåret til «Årets julehus», kreves det nok mer enn de fleste har tid og ork til. Men med noen enkle og gode tips fra «Lyseksperten», kan hvem som helst få til et fantastisk julehus.

- Det er viktig å starte med en plan og finne ut av hvor mye du har lyst til å gjøre. Vil du kun lyssette hjørnene på huset, eller gå for tak og vinduer i tillegg? Om du for eksempel velger å lyssette mønene, bør du også legge en stripe på taket. Da får du tegnet opp hele huset. Tenk på helheten, for om du lyssetter kun ett vindu, kan det fort bli rart, sier Strømstad.

Her kan du lese mer om årets trender innen julebelysning.

HELHET: Før du går til innkjøp av årets julebelysning, bør du lage en plan over hva du vil lyssette.
HELHET: Før du går til innkjøp av årets julebelysning, bør du lage en plan over hva du vil lyssette. Vis mer

2. Fargevalg

- For å få et mer stilrent hus, er det smart å holde seg til én type farge på lysene. Huset oppleves «roligere», og resultatet blir mye finere. Det er nemlig stor forskjell på de ulike fargealternativene. Selv bruker jeg varmhvite lyskjeder, og det nye i år er ekstra varmglød, sier Strømstad.

Mange velger å mikse alle slags mulige farger på julebelysningen, noe Strømstad også gjorde tidligere. Det var før naboen sa ifra ...

- Jeg hadde en del ulike fargede lys i starten, og da fikk jeg tilbakemeldinger på at det var litt harry og veldig amerikansk. Jeg hadde også et blått juletre for noen år siden, og da fikk jeg kjeft av nabodama om at hun måtte flytte godstolen, ler Strømstad.

VARMHVITT: Kjell Rune Strømstad har valgt systemlys fra Europris i fargen varmhvit. Disse fås også i ekstra varmglød som kan minne om den lune og varme følelsen fra et stearinlys.
VARMHVITT: Kjell Rune Strømstad har valgt systemlys fra Europris i fargen varmhvit. Disse fås også i ekstra varmglød som kan minne om den lune og varme følelsen fra et stearinlys. Vis mer

3. Enkelt eller avansert

Det finnes uttallige varianter når det gjelder utebelysning, og det er kun fantasien som setter grenser. Du får lys til flaggstanga i hagen, utendørs lysnett til mindre busker og trær, tradisjonelle lyskjeder i alle former og fasonger, eller systemlys om du vil være mer avansert som Strømstad.

- Med systemlys er du mer fleksibel og du har flere valg. Det er enkelt å koble sammen ulike lys og forme lysdekorasjonen akkurat som du vil. Du kan for eksempel ha istapper fra takrennene, dråper under vinduene, i tillegg til vanlige lyslenker i det samme systemet, forteller Strømstad.

Her finner du alt du trenger for å skape den perfekte julestemningen.

PÆRLER PÅ EN SNOR: Lyskjeder skaper en helt spesiell stemning. Varmhvitt lys som fås i ulike lyslenker og systemlys er årets trend, og har en bedre fargetemperatur for utebelysning.
PÆRLER PÅ EN SNOR: Lyskjeder skaper en helt spesiell stemning. Varmhvitt lys som fås i ulike lyslenker og systemlys er årets trend, og har en bedre fargetemperatur for utebelysning. Vis mer

4. Gjør det lille ekstra

Om du vil gjøre det lille ekstra, kan du finne på et tema rundt julebelysningen. Strømstad velger et nytt tema hvert år, men årets tema holder han fortsatt tett til brystet.

- Ett år var temaet fra filmen «Frost». Da fikk jeg tilpasset filmen til huset og brukte vinduene som lerret. I fjor bygde jeg et lysende pepperkakehus, og i år er det enda et tema. Jeg vil ikke røpe mer, men jeg kan si såpass mye at det er fra nord, sier Strømstad lurt.

Finn dine favoritter blant Europris' julebelysning.

PEPPERKAKEHUS: Fjorårets tema ble en stor suksess, spesielt blant barna. Huset ble bygget av huntonittplater og pyntet med tallerkener og byggskum, i tillegg til julebelysning fra Europris.
PEPPERKAKEHUS: Fjorårets tema ble en stor suksess, spesielt blant barna. Huset ble bygget av huntonittplater og pyntet med tallerkener og byggskum, i tillegg til julebelysning fra Europris. Vis mer

5. Unngå feil bruk av utstyr

Et av punktene Strømstad er nøye på, er riktig bruk av utstyret. Det er nemlig noen feil man absolutt ikke bør gjøre.

- Det er viktig å bruke skjøtekabler og belysning som er godkjent for utebruk. Til utebruk skal det være merket med minimum IP44, som enkelt vil si at det tåler å være ute i fuktig vær. Man må heller ikke bruke innekabler ute, men motsatt går fint, sier Strømstad.

Han forteller også at skjøtekablene bør være av gummi, og ikke av plast. Når det blir ordentlig kaldt ute kan plastikken nemlig bli hard, og da kan den fort sprekke.

- Har du gamle sikringer uten jordfeilbryter, kan du få deg en skikkelig karamell, legger Strømstad til.

Er du fortsatt usikker på hva du trenger - les dette.

FILMTEMA: I 2016 var temaet fra filmen «Frost». Filmen ble spilt på vinduene som var gjort om til lerret, og i hagen lyssatte Strømstad karakterene.
FILMTEMA: I 2016 var temaet fra filmen «Frost». Filmen ble spilt på vinduene som var gjort om til lerret, og i hagen lyssatte Strømstad karakterene. Vis mer

Årets store begivenhet

I år som i fjor vil tenningen av Kjell Rune og Ruths julehus skje i desember. I fjor møtte det opp så mange som 1100-1200 personer, 300 porsjoner med julegrøt ble delt ut og Røde Kors kom og dirigerte trafikken.

- Det er veldig gøy at så mange tar turen! Jeg sender også direkte på YouTube i hele desember for de som ikke har mulighet til å komme. Det morsomme med å ha et live kamera i hagen, er at folk kan sende julehilsninger til nær og fjærn. Alt er gratis, så det skal være åpent for alle, sier Strømstad.

1. desember skjer den årlige avdukingen hos Kjell Rune og Ruth. Følg Facebook-siden deres, og få med deg årets tema i tillegg til direktesending av julelys-tenningen.

KOS I HAGEN: Ruth Nyhaven og Kjell Rune Strømstad rekker en pust i bakken mellom all pyntingen på den koselige julebenken i hagen deres.
KOS I HAGEN: Ruth Nyhaven og Kjell Rune Strømstad rekker en pust i bakken mellom all pyntingen på den koselige julebenken i hagen deres. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer