Annonsørinnhold

Oppdag den spanske øygruppa Balearene:

Velkommen til drømmeland

Det er ingenting som å oppleve noe sammen. Oppdag et lite stykke paradis dere ikke visste fantes. Ta med familien på øyhopping mellom Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera. Om dere hopper fra øy til øy får dere i pose og sekk!

VELKOMMEN: Like utenfor spanskekysten ligger den vakre øygruppa Balearene. Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera er perfekte for familieøyhopping! Her ses den herlig beliggende sandstranda Cala Mitjaneta på Menorca. Foto: FFTMENORCA
VELKOMMEN: Like utenfor spanskekysten ligger den vakre øygruppa Balearene. Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera er perfekte for familieøyhopping! Her ses den herlig beliggende sandstranda Cala Mitjaneta på Menorca. Foto: FFTMENORCA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utenfor østkysten av det spanske fastlandet i Middelhavets lune vann ligger det en bitteliten flik av paradiset og venter på at dere skal oppdage den.

Det sies at øygruppa Balearene er kalt "Slyngekasterøyene" fordi de som opprinnelig bebodde dem var så gode til å kaste med slynge. Eller så har øygruppa navnet sitt fra det faktum at innbyggerne ofte gikk nakne rundt på øyene. Hvorfor? Fordi det var så varmt at de ikke trengte klær!

Men vent litt: Balearene? Du har kanskje ikke hørt om dem? Men du kjenner garantert navnet på de fire største øyene: Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera!

Drømmen om ferie

I den situasjonen verden befinner seg i, har drømmene våre vokst. Vi har hatt all tid i verden til å drømme oss vekk fra hjemmeskole, dataskjermer og hjemmekontor, til skjønnheten på en gylden strand, til et yrende byliv eller bare til en stille plass der det er tid til å slappe av.

Balearene er som skapt for øyhopping. For hele familien. Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera er enkle å dra til - og enkle å besøke når dere først har landet.

Her kan du lese mer om Balearene!

LEKKERT: Maten på Mallorca og de andre øyene i Balearene bryster seg av å bruke friske, lokale råvarer. Kombinert med tradisjonsrike oppskrifter er det ... vel, oppskriften på et godt minne! Foto: Consell de Ibiza
LEKKERT: Maten på Mallorca og de andre øyene i Balearene bryster seg av å bruke friske, lokale råvarer. Kombinert med tradisjonsrike oppskrifter er det ... vel, oppskriften på et godt minne! Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Her får du en liten smakebit på hva Mallorca og Menorca har å by på. Bli med på oppdagelsesferd på de to største øyene i Balearene!

Mallorca - (gjen)oppdag en feriefavoritt!

Bare noen få timers flytur unna Oslo og den grå hverdagen ligger Mallorca. Øya med turkist vann, gylden strandsand og den pulserende, livlige hovedstaden Palma.

Mallorca er vakker fra alle sider. Postkortidyllen vil ingen ende ta, uansett om det er Palmas travle gater som foreviges eller en utflukt til en av de mer enn 300 strendene. Mallorca har vært bebodd siden oldtiden. Opp gjennom historien har øya vært hjem for romere og muslimer, spanjoler og talayotkulturens innbyggere. Spor etter dem kan finnes over hele øya.

Oppdag Middelhavet fra høyden

Hele Mallorca er full av utkikkspunkter - satt opp for at gjestene kan fange intensiteten i det hvite og blågrønne middelhavslandskapet.

UTKIKKSPUNKTER: Over hele Mallorca finnes det gode, solide utkikkspunkter som dette på Formentor, skapt for å la besøkende ta inn synet av Middelhavet og øya i store drag. Foto: Turespaña
UTKIKKSPUNKTER: Over hele Mallorca finnes det gode, solide utkikkspunkter som dette på Formentor, skapt for å la besøkende ta inn synet av Middelhavet og øya i store drag. Foto: Turespaña Vis mer

Et av disse utkikkspunktene er Formentor helt nord på Mallorca. Akkurat her, hvor Trumuntana-fjellkjeden smelter sammen med horistonten, kan hele familien nyte en eksepsjonell panoramautsikt over Middelhavet. Rusleturen ned til fyret inviterer store og små til å la roen senke seg.

Vil dere helt ned til havet, er naturparken Sa Dragonera helt vest på øya omgitt av vakre stier som leder ned til bølgene.

Et eldorodao for vandreturer

Det milde middelhavsklimaet, de varierte høydeforholdene og skjønnheten i det mallorcanske landskapet gjør øya ideell for vandreglade familier. Her finnes alt fra korte ruter for de som er glad i å traske en tur og som ønsker en avslappende tur gjennom naturen, til naturstier som krever en viss erfaring og fysisk utholdenhet.

Mallorca byr på et bredt utvalg av skiltede vandreruter som inviterer små og store til å oppdage den naturskjønne øya i deres eget tempo.

I HJERTET AV ØYA: Mange av de skiltede, steinbelagte vandrestiene på Mallorca er godt egnet for både store og små familiemedlemmer. Steinrutene har det til felles at de er lagd helt uten bruk av mørtel, bare ved hjelp av tørr stein. Foto: Fundación Mallorca Turismo
I HJERTET AV ØYA: Mange av de skiltede, steinbelagte vandrestiene på Mallorca er godt egnet for både store og små familiemedlemmer. Steinrutene har det til felles at de er lagd helt uten bruk av mørtel, bare ved hjelp av tørr stein. Foto: Fundación Mallorca Turismo Vis mer

Én av disse rutene er Ruta de Pedra en Sec, som rett og slett betyr steinruten.

Mer enn 100 kilometer med både skiltede og umerkede ruter der flesteparten har det til felles at de går langs Tramuntana-fjellkjeden som står på UNESCOs verdensarvsliste over kulturlandskap.

De fleste av stiene er tradisjonelt bygd opp ved hjelp av tørr stein helt uten bruk av mørtel.

Den grønne fjellkjeden

Midt mellom kjaset og maset i hovedstaden Palma og det klare vannet på strendene, ligger det et annet Mallorca som er ukjent for mange. Det er det magiske grønne landskapet langs Tramuntana-fjellkjeden. Det er et Mallorca med blomstrende mandeltrær, av bølgende marker av korn og oliventrær, som dekker hver krik og krok utenfor steinterrassene langs fjellsidene.

Fjellkjeden er også rik på fauna og flora. Stedsspesifikke arter som den balearisk jordmorfrosken er for eksempel unik for området. Et par timers kjøretur unna naturparken Sa Dragonera finner dere Torrent de Pareis. Ravinen er et mektig syn - akkurat der hvor fjellkjeden møter Middelhavet.

GRØNT MØTER BLÅTT: Tramuntana-fjellkjedens landskap er en oppvisning i alt hva Mallorca og de baleariske omgivelsene har å by på. Her fra naturparken med utsikt til øya Sa Dragonera. Foto: Turespaña
GRØNT MØTER BLÅTT: Tramuntana-fjellkjedens landskap er en oppvisning i alt hva Mallorca og de baleariske omgivelsene har å by på. Her fra naturparken med utsikt til øya Sa Dragonera. Foto: Turespaña Vis mer

For drevne vandrere går det an å legge ut på en fem kilometer lang vandretur, der du må klatre over kampesteiner store som biler. Kanskje ikke noe for de aller minste, men et deilig, utfordrende avbrekk for eventyrlystne voksne?

Fonts Ufanes - en naturlig kilde der vannet pipler opp fra bakken i årets regnfulle måneder - er et særlig syn, med sine meandrerende elver som hastig finner vei inn i dypet av skogen.

Opplev et uforstyrret middelhavsparadis

Fjellkjeden Tramuntana er faktisk en av attraksjonene som først forførte turister til å komme til Mallorca på begynnelsen av 1900-tallet.

Det er her familien kan oppdage de mindre besøkte områdene på Mallorca, og suge til seg kulturuttrykk og naturopplevelser i fullt monn.

PITTORESK: I Sierra de Tramuntana-området ligger det herlige små landsbyer som hilser besøkende velkommen. Det blir knapt mer idyllisk! Foto: AETIB
PITTORESK: I Sierra de Tramuntana-området ligger det herlige små landsbyer som hilser besøkende velkommen. Det blir knapt mer idyllisk! Foto: AETIB Vis mer

En av Serra-ens første fans var erkehertug Ludwig Salvator av Østerrike, som kjøpte flere eiendommer her og etterlot seg en omfattende arkitektonisk og kulturell arv.

Her kan du puste inn den reneste middelhavslufta. Noe av magien består av furu- og eikeskogene blandet med en særlig type garrigue som bare finnes akkurat her, mikset med lukta av ferskt saltvann fra Middelhavet.

Gå en tur ned til en vakker bukt, fold ut piknik-teppet og nyt dagene. Besøk pittoreske landsbyer der dere kan meske dere med alt godt fra havets kjøkken. Det er vanskelig å ikke bli forelsket!

VERDENSKULTURARV: Fjellkjeden Tramuntana som strekker seg over Mallorca er på UNESCOs liste over kulturarv. Området er et must for opplevelseshungrige nordmenn. Foto: Consell de Ibiza
VERDENSKULTURARV: Fjellkjeden Tramuntana som strekker seg over Mallorca er på UNESCOs liste over kulturarv. Området er et must for opplevelseshungrige nordmenn. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Kjør med en av verdens eldste trikker

Når det er fylt godt opp på naturopplevelseskontoen for familiens store og små, kan dere ta turen til hovedstaden Palma og shoppe. Eller bare kikke på menneskene.

Turen går videre herfra på den smalsporede, historiske Ferrocarril de Sóller. Jernbanen var ferdigbygd for 110 år siden - og den leder til byen Sollér på nordvestkysten av Mallorca.

Byens gamle trikk er en institusjon på Mallorca.

Opprinnelig ble den bygd som en forlengelse av toget som forbandt hovedstaden med byen, slik at passasjerer og appelsin- og sitronhøsten kunne transporteres ned til Port de Sóller. Historien sier at havnelandsbyen og byen lå atskilt for å beskytte innbyggerne mot sjørøvere.

KLASSIKER: Trikketuren mellom Sóller og havna tre kilometer lenger nede mot Middelhavet er en fornøyelse for store og små. Foto: Turespaña
KLASSIKER: Trikketuren mellom Sóller og havna tre kilometer lenger nede mot Middelhavet er en fornøyelse for store og små. Foto: Turespaña Vis mer

I dag er den 108 år gamle trikken først og fremst en attraksjon som frakter besøkende fra Sóllers Plaça Constitució de tre kilometerne ned til bukta. Å nyte synet av den siste delen av fjellkjeden om bord på trikken som skramler gjennom landskapet er en opplevelse av de sjeldne.

Menorca - et utendørsmekka!

Når Mallorcas severdigheter er krysset av på lista over gjøremål, er det på tide å øyhoppe videre. Med ferje fra Port of Alcúdia på Mallorca går turen videre til Ciutadella på Menorca.

Og hvilken øy! Det er ikke til å stikke under en stol at Menorcas ess i ermet er det varme, rolige og lyse havet som omgir øya. Uimotståelige viker og strender som virker nesten tropiske, snarere enn middelhavske. Storslåtte klipper som henger over kysten. Menorca sjarmerer selv den mest garvede reisende.

Forhistorisk Talayotkultur

"Unikt i verden". Det er ikke tilfeldig at overskriften på søknaden om å innlemme Talayotkulturen på Menorca på UNESCOs verdensarvsliste lød nettopp slik.

FORHISTORISK: Talayotkulturens megalittiske monumenter lagd av store steinblokker pryder landskapet flere steder på Menorca og de andre baleariske øyene. På Menorca er det alene avdekket så mange som 1500 funnsteder. Mange av dem er åpne for gjester som vil lære om øyenes fortid. Foto: Consell de Ibiza
FORHISTORISK: Talayotkulturens megalittiske monumenter lagd av store steinblokker pryder landskapet flere steder på Menorca og de andre baleariske øyene. På Menorca er det alene avdekket så mange som 1500 funnsteder. Mange av dem er åpne for gjester som vil lære om øyenes fortid. Foto: Consell de Ibiza Vis mer

Talayotkulturen forteller en særegen historie om Menorcas forhistoriske innbyggere, en epoke i balearisk historie som strakte seg over 2200 år. Fra de første nybyggerne som inntok øya 2300 før vår tidsalder og fram til romerne invaderte øya i år 123 etter vår tidsregning.

Talayotkulturens innbyggere reiste megalittiske monumenter - store, tårnlignende bygninger lagd av steinblokker. Over 1500 arkeologiske funnsteder er avdekket. Det sier ikke lite på en ganske liten øy!

De talayotiske bosetningene består av komplekse arkitektoniske bygninger som ikke finnes noe annet sted på jordkloden. Kulturen fikk navnet sitt fra talaiot-tårnene. Den best bevarte bosetningen er Torre d’en Galmés, men det finnes mange andre bosetninger som er åpne for publikum. En av dem arrangerer dramatiserte omvisninger!

BILDESKJØNT: Postkortidyllen Menorca byr på uberørt natur, rike muligheter til oppdagelsesreisende familier fra nord. Som balsam for både kropp og sjel. Foto: Turespaña
BILDESKJØNT: Postkortidyllen Menorca byr på uberørt natur, rike muligheter til oppdagelsesreisende familier fra nord. Som balsam for både kropp og sjel. Foto: Turespaña Vis mer

De aller første innbyggerne på Menorca bodde i enkle boliger som kalles navetaer. Det beste eksemplet som fremdeles eksisterer av disse tidlige boligene kan besøkes på Son Mercer de Baix, som har en spektaktulær utsikt over Son Fideu-ravinen.

Øyas rike arkeologiske arv består dessuten av kollektive gravkonstruksjoner. Naveta des Tudons er et godt eksempel og det finnes nekropoler - større gravsteder - der gravene er hugget ut av fjellet. Disse kan oppleves i Cala Morell og Calescoves.

Les mer om Balearene her!

Gastronomisk øyhopping

Menorcas kjøkken er en opplagt grunn til å besøke øya - og nyte den! Tradisjonsrike menorcanske oppskrifter, som er tatt vare på gjennom generasjoner, forteller sin umiskjennelige historie om gode, lokale råvarer.

VÆRSÅGOD: Signaturretten på Menorca er sjømattretten caldereta. Hummerstuing! Hovedingrediensen er smakfulle hummere fanget i Menorcas rike farvann. Menorca er et funn for gjester som setter pris på et smakfullt måltid lagd på gode, lokale ingredienser. Foto: AETIB
VÆRSÅGOD: Signaturretten på Menorca er sjømattretten caldereta. Hummerstuing! Hovedingrediensen er smakfulle hummere fanget i Menorcas rike farvann. Menorca er et funn for gjester som setter pris på et smakfullt måltid lagd på gode, lokale ingredienser. Foto: AETIB Vis mer

Enkelte av de tradisjonelle matrettene er minner fra den gang Menorca var underlagt britene og franskmennene, og disse matrettene er like populære den dag i dag.

At Menorca i tillegg har en rik produksjon av vin, spesialbrygget øl og sin legendariske gin gjør sitt for å gjøre måltidene til minnerike opplevelser for sultne og tørste gjester.

Øyas signaturrett er fiskeretten caldereta - hummerstuing! Den er lagd på smakfulle hummere fra Menorcas farvann, og med tilsnitt av fersk fisk, murener (en type ål) og annen, lekker sjømat. Opprinnelig var det en slags pytt-i-panne lagd av øyas fiskere, men i dag er den foredlet av lokale kokker. Nam!

Besøk de andre øyene - og selve kronjuvelen

Det er like lett å komme seg til en av verdens vakreste strender, Ses Illetes på Formentera, som det er å besøke Ibizas yrende liv.

DEN HVITE BYEN: Ibizas vakre gamleby Dalt Vila med den flotte katedralen på toppen, er et funn for reisende som vil ta pulsen på øylivet. Foto: Turespaña
DEN HVITE BYEN: Ibizas vakre gamleby Dalt Vila med den flotte katedralen på toppen, er et funn for reisende som vil ta pulsen på øylivet. Foto: Turespaña Vis mer

Kanskje rekker dere et lite ekstra hopp til en av dem? Ibiza og Formentera ligger uansett like i nærheten. Om sommeren nås begge øyene med ferje fra Mallorca.

Ibiza er kjent for sitt aldri hvilende natteliv, men visste du at øya står på UNESCOs verdensarvsliste? Faktisk har Ibiza fire slike steder.

Hele fire områder på Mallorcas naboøy står på den viktige lista. Et av dem er den fønisiske bosetningen Sa Caleta.

Men det er under havoverflaten at den virkelige skatten skjuler seg: Sjøgressengen Posidonia finnes kun her på kloden. Den gigantiske, levende organismen er over 100 000 år gammel, og strekker seg hele veien fra Ibiza til Formentera.

VERDENS VAKRESTE: Stranda Ses Illetes er både verdens vakreste sandstrand - og naturpark!
VERDENS VAKRESTE: Stranda Ses Illetes er både verdens vakreste sandstrand - og naturpark! Vis mer

Du kommer i kontakt med den første gang på det som er kåret til verdens vakreste strand: Ses Illetes på Formentera.

Formentera er den minste av de sørvestlige øyene i Balearene. Mens den bare er 19 kilometer i utstrekning, har den til gjengjeld svimlende 69 kilometers kystlinje. Kan du gjette hva som utgjør mesteparten av den? Ja, nettopp: De deiligste strendene du kan forestille deg.

Det er Formentera som er øya å besøke dersom ønsket om å kaste klokka og slukke smarttelefonen står øverst på listen.

Her er tiden en annen. Omgivelsene inviterer deg til å hengi deg til naturen. Småbyer, ikke storbyer. Sykler, ikke biler. Vandreturer, hesteridning og fantastisk dykking takket være det magiske sjøgresset Poseida.

Et av øyas offisielle slagord er da også «Take it easy»!

KRONJUVELEN: Den lille øya, og nasjonalpark siden 1991, La Cabrera byr på et yrende marimt liv - både over og under havoverflaten. Opplev ekte, uberørt balearisk natur! Foto: Fundación Mallorca Turismo
KRONJUVELEN: Den lille øya, og nasjonalpark siden 1991, La Cabrera byr på et yrende marimt liv - både over og under havoverflaten. Opplev ekte, uberørt balearisk natur! Foto: Fundación Mallorca Turismo Vis mer

Om dere bare har tid til én bonusekskursjon, er det imidlertid en øy som skiller seg litt fra de andre. La Cabrera. Egentlig er det snakk om en hel liten skjærgård, der Cabrera er den største øya omgitt av mindre holmer.

Nasjonalparken som ligger her blir kalt kronjuvelen blant Mallorcas naturparker. Øya er bare tilgjengelig med båt fra havnen i Colonia de Sant Jordi på Mallorca eller med privatbåt - dersom man har forhåndstillatelsen i orden!

Det siste er ingen tilfeldighet: Cabrera er en bastion i bevaringen av de skjøre økosystemene i Middelhavet. Øya er utrolig rik på flora og fauna som ikke finnes noe annet sted. For eksempel den baleariske øgla, balearisk warbler - og et myldrende fugleliv bestående av hauker, måker, skarv og fiskeørn.

Cabrera er et idyllisk, ubebodd naturparadis. Det eneste stedet man kan overnatte er på øyas shelter, en tidligere militærforlegning. Her er det plass til tolv innlosjerte gjester!

Øya er som skapt til å oppleve rå, vakker natur - og man kan følge stiene innover på øya til en av de mange vikene. Det krystallklare vannet og det irrgrønne sjøgresset er hjem for et utrolig rikt undervannsliv.

NATURENS PALETT: Med sin uberørte og beskyttede natur er La Cabrera kronjuvelen blant Balearenes nasjonalparker. Og du og familien er hjertelig velkommen til å overnatte! Foto: AETIB/Sebastià Torrens
NATURENS PALETT: Med sin uberørte og beskyttede natur er La Cabrera kronjuvelen blant Balearenes nasjonalparker. Og du og familien er hjertelig velkommen til å overnatte! Foto: AETIB/Sebastià Torrens Vis mer

Med sitt unike tilfang av biodiversitet og sine magiske farger er La Cabrera en uberørt perle i Middelhavet.

Mellom Ibiza og Formentera er det gode ferjeforbindelser med daglige seilinger. Mallorca er forbundet med alle de andre øyene i Balearene både med fly og båt. For å komme til Menorca tar du ferja fra nordsiden av Mallorca. På Balearene er øyhopping lekende lett!

Reis trygt til Balearene

Spanske myndigheter har lagd en egen nettside med informasjon om trygge reiser til og i Spania. De gjelder naturligvis også Balearene. Avlegg nettsiden et besøk, og les de siste oppdateringene om hva som gjelder for å skape en trygg ferietur for familien.

Gjør dere klar til en drømmereise!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer