Annonsørinnhold

Hjalp friluftsselskap med å ta neste skritt:

- Vi heier på norske gründere!

Knut Asbjørnsen i Aprila Bank er ikke i tvil: - Små og mellomstore bedrifter er selve ryggraden i Norge. Det har friluftsgründerne i DER/UTE fått glede av. Og kundene deres!

FRILUFTSGRÜNDERE: - De har bidratt til å forbedre likviditeten vår, sier Christer Friis i DER/UTE om Aprila Bank. Foto: Aprila Bank
FRILUFTSGRÜNDERE: - De har bidratt til å forbedre likviditeten vår, sier Christer Friis i DER/UTE om Aprila Bank. Foto: Aprila Bank Vis mer

Friluftsselskapet DER/UTE startet faktisk inne! Nærmere bestemt i en leilighet tilhørende en av gründernes bestemor på Høyenhall i Oslo.

Barndomskameratene Didrik og Christer - og Christers far Jarle! - hadde det til felles at de var temmelig langt over gjennomsnittet interessert i alt som har med friluftsliv å gjøre. Snowboard, ski, kitesurfing og skateboarding.

De hadde også noe annet til felles: De syntes den digitale kundeopplevelsen hadde noe å gå på når de var ute etter nytt utstyr. Dessuten fant de bestandig det samme utstyret uansett hvor de kikket. Det bestemte de seg for å gjøre noe med.

IKKE BARE-BARE: - Å starte noe selv er ikke enkelt. Du må virkelig kjempe for det på alle mulige måter, hver eneste dag. Og én ting er sikkert: Du trenger tilgang på penger! Foto: Aprila Bank.
IKKE BARE-BARE: - Å starte noe selv er ikke enkelt. Du må virkelig kjempe for det på alle mulige måter, hver eneste dag. Og én ting er sikkert: Du trenger tilgang på penger! Foto: Aprila Bank. Vis mer

Slik ble DER/UTE skapt - og siden har de lagt sjelen og sparepengene i å bygge derute.no. En nettbutikk utenom det vanlige. De tilbyr nemlig også skredkurs, guiding og klatrekurs for kundene sine.

De innrømmer at utfordringene med å stable noe nytt på beina kom litt brått på dem.

- Som en mindre gründerbedrift kan man ofte føle at man ikke kommer noen vei hos tradisjonelle banker, sier Christer Friis.

- Dette kan være utfordrende da det nettopp er finansiering er kritisk for at oppstartsbedrifter skal lykkes.

Fikk støtte fra noen som forsto situasjonen

Tilfeldigvis fikk DER/UTE-gjengen nyss om Aprila Bank. Digitalbanken ble etablert nettopp for å støtte oppunder norske gründeres ambisjoner om å skape noe - og forstår at i starten kan det være nødvendig å gå litt utenfor allfarvei.

- Vi opplevde at Aprila har fokus på mindre bedrifter som DER/UTE, sier Christer Friis. - At de så hvilke behov vi hadde og hadde produkter og løsninger tilpasset dem, gjør at de er en bankforbindelse som passet veldig bra for oss som gründerbedrift.

Helt konkret var det en kassakredittløsning Aprila Bank bidro med for friluftsildsjelene. Det gjorde det mulig for iverksetterne både å investere i ansatte og varelager, men ikke minst: Et robotlager fra PIO.

- At Aprila har hatt en rolle i finansieringen av robotlageret vårt, har kundene merket på raskere ordrehåndtering og mindre feil ved sendinger. Aprila har bidratt til å forbedre likviditeten vår, sier Christer Friis.

ROBOTKREFTER: På DER/UTEs varelager er driften effektivisert ved hjelp av roboter. Den investeringen ble gjort mulig av støtten friluftsbedriften fikk fra Aprila Bank. Foto: Aprila Bank
ROBOTKREFTER: På DER/UTEs varelager er driften effektivisert ved hjelp av roboter. Den investeringen ble gjort mulig av støtten friluftsbedriften fikk fra Aprila Bank. Foto: Aprila Bank Vis mer

Selv om kundeklubben deres i dag teller over 68 000 friluftsentusiaster, sier Friis at det å starte opp noe helt nytt, ikke er bare-bare.

- Nei, det å starte og drive noe eget, det er ikke enkelt. Og du må virkelig kjempe for det på alle mulige måter, hver eneste dag. Og er det én ting som er sikkert når du skal starte en bedrift, er det at du trenger penger.

- Det er utrolig inspirerende

Salgssjef i Aprila Bank, Knut Asbjørnsen, sier at det å kunne bidra til jobbskaping og realiseringen av drømmer, er noe som gjør ham stolt.

- Vi heier på gründere som tar steget og starter nye bedrifter. Vi ble startet nettopp for å hjelpe selskaper som DER/UTE, sier han.

BANKSTØTTE: - Å se konkrete resultater av jobben vi gjør, er inspirerende, sier salgssjef Knut Asbjørnsen i Aprila Bank.
BANKSTØTTE: - Å se konkrete resultater av jobben vi gjør, er inspirerende, sier salgssjef Knut Asbjørnsen i Aprila Bank. Vis mer

- Små og mellomstore bedrifter er selve ryggraden i Norge. Faktisk blir to av tre nye arbeidsplasser i landet skapt i små og mellomstore bedrifter. Å se selskaper som DER/UTE vokse og utvikle seg med oss på laget gjør oss stolte!

Større risiko - for banken

Men det er ikke den eneste statistikken som finnes. Nesten alle norske selskaper er faktisk små eller mellomstore. Og av dem alle, har 79 prosent opplevd likviditetsproblemer.

- En av de store utfordringene for oppstartsselskaper er tilgang til finansiering og arbeidskapital, som gjør det mulig for dem å skalere opp veksten - og vokse, sier Asbjørnsen.

- Men det må være forbundet med større risiko for en bank å tilby finansielle muskler til oppstartsbedrifter?

- Aprila Bank skiller seg ut ved at selv nyetablerte selskaper kan få lån hos oss, ja. Vi tar vesentlig mer risiko enn tradisjonelle banker. Om vi ser på det fra en annen vinkel: Vi har hjulpet tusenvis av bedrifter allerede - og bidratt til å skape og bevare ca. 3 400 jobber i Norge.

Her trekker Knut Asbjørnsen en større linje: Det er ved å støtte nettopp slike selskaper - som er i en utsatt startposisjon - at fremtiden bygges.

- Å hjelpe disse bedriftene er avgjørende med tanke på å skape fremtidens arbeidsplasser. På sikt betyr det at vi er med på å sikre at vi kan ha det samme velferdssamfunnet i årene fremover. I dag er hovedmålgruppen vår - selskaper med opp til 15 MNOK i omsetning - et underbetjent marked som får lite oppmerksomhet fra tradisjonelle banker.

FORTSETTER JOBBEN: Friluftsgjengen i DER/UTE har ambisjoner om å fortsette den gode tralten. - Vi har 50 000 medlemmer i vår kundeklubb, det sier noe om at vi gjør noe riktig, sier gründer Christer Friis.
FORTSETTER JOBBEN: Friluftsgjengen i DER/UTE har ambisjoner om å fortsette den gode tralten. - Vi har 50 000 medlemmer i vår kundeklubb, det sier noe om at vi gjør noe riktig, sier gründer Christer Friis. Vis mer

Fra lidenskapsprosjekt til full jobb

I dag jobber alle de tre gründerne bak DER/UTE fulltid med å bygge videre på friluftsideen. I 2020 etablerte de showroom, lager og kontor på Hvalstad i Asker (det er her roboten jobber!) - og de har planene klare for årene fremover.

- Vi i DER/UTE består av en liten gjeng med skientusiaster, turtryner, skatere, klatrere og snowboardere, sier Christer Friis.

- Vi ønsker å levere en WOW-opplevelse til kundene våre, uavhengig av hva de trenger. Vi har stort sett testet det som er tilgjengelig på markedet av både ski, telt, soveposer, støvler og annet. Og vi har fortsatt som ambisjon å utfordre sportsbransjen!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer