Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

ANNONSØRINNHOLD

FOLKESYKDOM: Tørre øyne rammer annenhver kvinne over 50 år, og mange lider av det uten å vite om det selv. 
FOLKESYKDOM: Tørre øyne rammer annenhver kvinne over 50 år, og mange lider av det uten å vite om det selv.  Vis mer

Visste du at rennende øyne kan være tørre?

Mange har tørre øyne uten å vite det. Symptomene på den nye folkesykdommen spiller oss et puss. 

Er du plaget med rennende øyne? Triller tårene mens du er ute på en skitur, og så begynner det å svi når du kommer inn og skal kose deg med en god bok foran peisen?

Endringer i temperatur kan være en utfordring for øynene, noe vi særlig merker på friske og fine vinterdager.

PLAGSOMT: Om du kjenner svie og irritasjon i øynene, bør du oppsøke en optiker. 
PLAGSOMT: Om du kjenner svie og irritasjon i øynene, bør du oppsøke en optiker.  Vis mer

Du er langtfra alene med disse plagene. Hver andre kvinne og hver tredje mann over 50 år har den nye folkesykdommen tørre øyne, men de færreste har fått med seg at et rennende øye kan være tørt. Hele 67% av de som har tørre øyne, opplever rennende øyne.

Symptomene spiller oss et puss.

Synet kan bli forverret av tørre øyne. Så når alt blir tåkete og uklart, er det ikke sikkert at du trenger nye briller. Kanskje du har tørre øyne, og alt du trenger, er noen gode øyedråper eller et behandlingsprogram.

Svie og irritasjon

- Den vanligste feilen folk med tørre øyne gjør, er nok at de bare går på apoteket og spør om å få øyedråper, sier optiker Olaug Skrøppa, som er fagsjef i Interoptik.

- Det er to årsaker til tørre øyne: Enten for høy fordampning av tårevæske, eller for lite produksjon av tårevæske. Det må behandles deretter.

Plages du av svie, rennende øyne, brennende følelse, tretthet, grusfølelse, røde og irriterte øyne, lysømfindtlighet, varierende synsskarphet og tørrhet, anbefaler vi å oppsøke din nærmeste Interoptiker for en undersøkelse. Med rett behandling vil neste skitur og all hyggen etterpå blir en fryd.

GIR RÅD: Optiker Olaug Skrøppa, fagsjef i Interoptik. 
GIR RÅD: Optiker Olaug Skrøppa, fagsjef i Interoptik.  Vis mer

Øyelokkshygiene

- Behandlingsprogrammene våre består, foruten de rette dråpene, av øyelokkshygiene og åpninger av tilstoppede tårekanaler, kjertler på øyelokksranden samt plugging av tårekanaler og råd om Omega- 3 tilskudd, forteller Skrøppa.

Omega 3 er et råd mot tørre øyne optikeren tror mange glemmer å tenke på:

- En dame fortalte meg at hun knapt kunne gå i butikken, for øynene hennes rant så kraftig. Så begynte hun å ta tran - og det var alt som skulle til.

Kan du ha tørre øyne? Ta testen her

Har du tenkt på at øynene bør sjekkes like ofte som du går til tannlegen? Annethvert år er et minimum.

Synet og forandrer seg gjennom hele livet, så hvor ofte du bør ta en undersøkelse, avhenger av hvor gammel du er.

image: Visste du at rennende øyne kan være tørre?

Det er netthinnen (øyets innside) som fanger opp det du ser og gjør dette om til synsinntrykk. Derfor er det avgjørende at netthinnen er frisk!

Oppdager andre sykdommer

Interoptik er den eneste landsdekkende optikerkjeden som tilbyr utvidet synsundersøkelse med optomap. Undersøkelsen scanner med et kamera. Det gir et bilde som kan undersøke netthinnen nøye. Optikeren kan avdekke synsfeil, forebygge senere plager og oppdage tegn på øyesykdommer på et tidlig stadium. Undersøkelsen er tilpasset alle.

Et optomap-scan fanger nesten hele netthinnen på én gang og optikeren kan se over 4 ganger mer enn via et tradisjonelt netthinnekamera. Forskjellen er enorm. Bildene lagres og ved neste undersøkelse tas de frem for å se om det er forandringer. Dette hjelper din optiker med å oppdage tegn på sykdommer for din totale helse, ikke bare øynene.

Dette kan et optomap-scan avdekke for deg:

  • Grå stær
  • Grønn stær
  • Forkalkninger i øyebunnen
  • Rift eller hull i netthinnen
  • Diabetes retinopati (forandringer på netthinnen ved diabetes)»

Jo tidligere man oppdager disse lidelsene, jo enklere blir behandlingen.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media