Anmeldelse: Lars Winnerbäck - «Eldtuppen»

Winnerbäck er på hugget

Synger om kjærligheten og døden på album nummer tolv.

NUMMER TOLV: Lars Winnerbäck slipper studioalbum nummer tolv, «Eldtuppen», i dag. Vår anmelder er begeistret. 23. november spiller han og bandet i Oslo Spektrum. Foto: Knotan
NUMMER TOLV: Lars Winnerbäck slipper studioalbum nummer tolv, «Eldtuppen», i dag. Vår anmelder er begeistret. 23. november spiller han og bandet i Oslo Spektrum. Foto: Knotan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Da Lars Winnerbäck (43) slapp albumet «Granit och morän» for tre år siden var han fortsatt relativt nygift med den norske skuespilleren Agnes Kittelsen (38). Han har fortsatt til gode å gi ut et dårlig album, men en enkel låt som «Köpt en bil» fikk meg til å tenke at han hadde det litt for godt og kanskje var litt «mett».

«Eldtuppen»

Lars Winnerbäck

Poprock

Plateselskap: United Stage Artist

«Gjør det han kan best.»
Se alle anmeldelser

Om å begynne på nytt

I så fall var det kortvarig. Han sier sjøl at «Eldtuppen» kom til å handle mye om å begynne på nytt: Om å skulle bli far igjen, om å ha tenåringsbarn, om ekteskap, om å passere 40, om opp- og nedturer, om samfunnet, død, angst og den store, vakre og vanskelige kjærligheten. Og mye om Lars Winnerbäck og hans tanker.

«Eldtuppen» avdekker en artist som er mer på hugget enn sist. Han er «sulten» igjen, om enn på en litt annen måte. Som Ulf Lundell har han også begynt å male (sjekk coveret!).

Kjærligheten

Like mye som å betrakte andre går han inn i seg sjøl på dette albumet. Og - han synger altså om kjærligheten og det nye livet, blant annet i den storslåtte åpningen «Tror jag hittar hem», med en av de mest personlige, sjølransakende og beste tekster han har skrevet på en stund (og en kul saksofonsolo av Per «Texas» Johansson):
«Och vi byter ringar
Och vi skriver kontrakt
Sån't där är inte för mig egentligen
Skulle jag en gång sagt
Men jag vet hvor mörkt det kan bli
På ensamhetens botten
Och jag vet var jag satt vi det bordet
Utan nån'ting i potten»

«Full satanist»

Og dermed er stemningen satt. «Paradiset» er mer rocka, med et gitarøs som øker mer og mer i intensitet. Men hva slags paradis er det han synger om?
«Mellan kattungar och flyktingströmmar
högervindar och inredningsdrömmar
Jag är på väg mot paradiset»

Etter et herlig, gitardrevet driv tas tempoet ned i tittellåten «Eldtuppen», med en noe «urovekkende» tekst fra en 43-åring:
«Jag bär på torkan från juli, augusti
Jag är gammal, ful och slut som artist
I morgon ska jag tru på gud igen
Men ikväll är jag en full satanist».

«Støygitar»

Påfallende mange av låtene varer i ca seks minutter, men det blir aldri et problem. Verken «Hur og vem och vad» eller «Vykort från alperna» setter riktignok dype spor, men den fengende poplåten «Skulle aldrig hända oss», med Therese Johansson på vokal, bærer Winnerbäcks tydelige stempel. Lengden kompenseres av en god tekst.

«När jag såg dig» ruller av gårde i et rolig, pulserende tempo med litt «støygitar» her og der. Bassist Jerker Odelholm og Winnerbåck sjøl styrer en produksjon som balanserer fint mellom det lette og tunge, det lille og det store, det ordinære og det kreative.

«Precis det där» er Winnerbäck på sitt mest rocka, som på album som «Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen» (2010) og «Hosianna» (2013). Og hvorfor ikke? Det funker som bare det.

Stockholm

Det gjør også en nedstrippet Winnerbäck i «Död och himmel», igjen en strålende tekst som får sjøl døden til å framstå som vakker. I «Stockholm i okt» gjør han sin spesialøvelse, å synge om byen sin, mens en dempet og ettertenksom «Hymn» får runde av studioalbum nummer tolv. Igjen er han på reise, til Svalbard, Key West og Stockholms t-banetunneler - og inn i sinnet.

«Eldtuppen» er, som flere av hans tidligere album, spilt inn i Irland - live i studio i løpet av to uker, med samme band på seks som på siste sommerturné.

23. november spiller de i Oslo Spektrum. Hele albumet slippes i morgen, men ni av de elleve låtene kan strømmes nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer