ANNONSØRINNHOLD

POPULÆRT: Mange hadde møtt opp for å hilse på sine idoler da noen av landets største YouTube-stjerner snakket om årets TV-aksjon. Foto: Mia Frogner
POPULÆRT: Mange hadde møtt opp for å hilse på sine idoler da noen av landets største YouTube-stjerner snakket om årets TV-aksjon. Foto: Mia FrognerVis mer

Youtubere reiser landet rundt som hemmelige lærervikarer for TV-aksjonen NRK

NRK TV-aksjonen og UNICEF går nye veier for å engasjere nordmenn i verdens største dugnad.

- Jeg er så imponert over elevene jeg møtte. De var veldig interesserte i å bidra, forteller Beatriz Neves.

19-åringen er mest kjent for videoene hun ukentlig publiserer på YouTube under navnet Beasverden.

Denne uken reiste hun til Spjelkavik barneskole i Ålesund. Der fulgte 700 barn nøye med da deres store idol dukket opp som hemmelig lærervikar og underviste dem om viktigheten av skolegang for barn i krig og konflikt.

Barna hylte og skrek av glede da de oppdaget at Bea var timens lærervikar. Det er liten tvil om at hun er populær blant publikum.

- Det var helt sykt, det der. Alle barna ville ha klemmer og autograf etterpå. Det var rett og slett skikkelig vellykket, sier Bea videre.

Lar Youtubere spre budskapet om årets TV-aksjon

En regntung tirsdag ettermiddag utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Et knippe av Norges største Youtube-profiler og mange barn står foran det som forestiller et utbombet klasserom.

Generalsekretær i UNICEF, Camilla Viken, forteller om hvordan hun noen dager tidligere snakket med skoleelever i Syria som så medelever skades av en rakett som kom gjennom klasserommet midt i en undervisningstime.

Barna lytter interessert mens Viken skildrer urettferdigheten barna i krig og konflikt utsettes for.

YOUTUBERE: Weird Norwegian (med mikrofonen) er en av dem som stilte opp utenfor Nobels Fredssenter for å fortelle om erfaringene fra årets populære skoleturne. Foto: Mia Frogner
YOUTUBERE: Weird Norwegian (med mikrofonen) er en av dem som stilte opp utenfor Nobels Fredssenter for å fortelle om erfaringene fra årets populære skoleturne. Foto: Mia Frogner Vis mer

Etter appellen til Viken tar Youtuberne over scenen. Barna jubler over å se sine helter foran seg. De snapper og instaer konstant. En av heltene på den lille scenen er Fredrik Hagen (17).

- At jeg får bruke stemmen min til noe som dette, er skikkelig kult, sier han (17), bedre kjent som Nordavinden på Youtube.

Denne uken var også han tilbake på sin tidligere barneskole i Trondheim som hemmelig lærervikar.

- Kult å bruke innflytelse til noe så viktig

I år går TV-aksjonen NRK nye veier for å spre informasjon om årets kampanje og verve bøssebærere. De siste to ukene har Youtuberne reist landet rundt for å informere norsk barn og ungdommer om hvorfor utdanning er viktig.

Søndag 22. oktober skal den årlige TV-aksjonen NRK bidra til at barn i krig og konflikt føres tilbake på skolebenken.

- Hvis barn ikke får gå på skolen, står et helt lands framtid på spill. Årets TV-aksjon skal følge barna tilbake til skolebenken slik at de kan realisere sitt potensial og bidra til å bygge opp framtiden i landene sine, forklarer Nordavinden-Fredrik.

VIKTIG: Nordavinden aka Fredrik Hagen har brukt sin store YouTube-kanal til å fortelle om hvorfor det er så viktig at alle verdens barn får gå på skole. – Det er fint å bruke innflytelsen til noe bra, sier han. Foto: Mia Frogner
VIKTIG: Nordavinden aka Fredrik Hagen har brukt sin store YouTube-kanal til å fortelle om hvorfor det er så viktig at alle verdens barn får gå på skole. – Det er fint å bruke innflytelsen til noe bra, sier han. Foto: Mia Frogner Vis mer

Flere barn står rundt ham, ber om selfies og autografer av sine største forbilder.

- Jeg har ikke engasjert meg så mye i slikt tidligere, men jeg er utrolig glad for at UNICEF og årets TV-aksjon har gitt meg en sånn mulighet. Det er kult at jeg får bruke stemmen min til noe viktig, sier han videre.

Klar oppfordring

På verdensbasis står 27 millioner barn uten skolegang som en direkte konsekvens av de voksnes kriger og konflikter. Skolegang er en rettighet forankret i FNs Barnekonvensjons artikkel 28. Midlene som samles inn under årets aksjon skal brukes til ulike tiltak for barn i Syria, Mali, Pakistan, Sør-Sudan og Colombia.

- Det er urettferdig at barn skal lide for at de voksne ikke klarer å samarbeide, sier Fredrik.

Også han var imponert og fornøyd med elevens engasjement da han besøkte skolen sin.

- Barn forstår mye mer enn det de voksne tror. Derfor er det ekstra bra at UNICEF har inkludert oss unge i årets aksjon, forklarer han.

De to Youtuberne har en klar oppfordring til alle:

- Bli med og bidra! Alle kan melde seg som bøssebærere eller støtte aksjonen med penger, sier de to.

RASERT: Et utbombet klasserom viser hvordan krig og konflikt ødelegger for skolegang. Foto: Mia Frogner
RASERT: Et utbombet klasserom viser hvordan krig og konflikt ødelegger for skolegang. Foto: Mia Frogner Vis mer

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.