Triksene som redder fet hud

Føler du at du har testet alt av produkter, men likevel sliter med fet hud? Da er du ikke alene!

7 steder du trolig glemmer å smøre

SOLKREM:

Triksene som redder fet hud

Føler du at du har testet alt av produkter, men likevel sliter med fet hud? Da er du ikke alene!

3. APRIL 2020 KL. 9.00

Triksene som redder fet hud

Føler du at du har testet alt av produkter, men likevel sliter med fet hud? Da er du ikke alene!

Denne sommeren skulle du kanskje reist på den lenge planlagte familieturen til Kreta, slikket sol med venninnegjengen på rivieraen, ligget på en sandstrand med din kjære på Bali...

I stedet blir det hytta til svigermor, rivierastemning på egen veranda og fjellsko på beina i stedet for sandkorn mellom tærne.

Noe som riktignok ikke forandrer seg, uavhengig av hvor de neste ukene og månedene skal tilbringes, er viktigheten av å smøre seg, ikke bare med tålmodighet som vi har blitt vant til i disse koronatider, men med solkrem!

Dette må du huske på

Selv om temperaturen er litt svalere her til lands, må du huske at god beskyttelse mot UV-strålene er like nødvendig hjemme i Norge som i «Syden».

Noen glemmer rett og slett å smøre seg, mens andre bevisst sløyfer solkremen.– Å la være å smøre seg fordi man ønsker å bli brun er ikke lurt. Huden husker alt! Solskader du får når du er ung, tar huden med seg resten av livet.

fagredaktør Eirik Rustan, Apotek 1

norsksommer1.jpg

Selv om du er en av de som smører deg godt i sola, går det kanskje litt fort i svingene fra tid til annen. Det er spesielt syv steder på kroppen som mange (ufrivillig) forsømmer.


  • Ørene: Har du kort hår, er ørene eksponert til enhver tid. Har du langt hår er saken annerledes, men når sola står på, velger mange å sette opp lokkene – og da er ørene igjen veldig eksponert for strålene.
  • Rundt øynene: Huden på øyelokkene er veldig tynn, men blir ofte glemt når vi smører oss. I tillegg til solkrem, bør du bruke solbriller med UV-beskyttelse når du er i solen.
  • Issen: Øverst på kroppen = sterkest eksponering. Dersom du har opplevd å bli solbrent i hodebunnen eller hårskillet før, vet du hvor frustrerende kløen og svien er... Gode råd er å bruke hodeplagg som beskyttelse eller, dersom du har litt lengde på håret, sette det opp i en såkalt «dott». Det kan også være et alternativt å bruke spraysolkrem så godt det lar seg gjøre.
  • Hendene: Vi bruker hendene til å smøre oss med solkrem, men husker du å inkludere dem i prosessen? Det bør du! I hverdagen er de tross alt like eksponert som ansiktet vårt; de beskyttes ikke av klær.
  • Leppene: Leppene bør smøres oftere enn resten av kroppen hvis man spiser eller drikker. Det finnes flere gode solstifter til leppene som er hendige å ha med seg til enhver tid.
  • Nakken: Igjen vil det variere etter lengden og tykkelsen på håret, men som hovedregel: Smør nakken godt.
  • Føttene: Ja, føttene må også hukes av på lista! De blir såpass lite eksponert for sol til vanlig at det er viktig å beskytte dem godt når de først får lufte seg.

Solvettregler

De fleste er nokså påpasselige når de nyter varmen i solsenga på verandaen eller på håndkleet på stranda, men du er like eksponert for UV-strålene når du ikke «skal» sole deg.

Sola tar nemlig like mye om du er på sykkeltur, i båten eller på topptur. I disse tider er det også ekstra mange som endelig har fått tid til å fikse verandaen, jobbe i hagen og male fasaden. I alle tilfellene er hyppig solkrempåføring alfa og omega.

Kreftforeningen anbefaler nå å bruke minimum faktor 30, men hvor mye solkrem er egentlig ideelt?

– Sannsynligvis mer enn du bruker, konstaterer Rustan i Apotek 1.

For å ha nok solkrem til å beskytte hele kroppen, er en drøy håndfull en god tommelfingerregel. Til ansikt og hals bør du minst bruke en teskje. Her er det bedre med for mye enn for lite, så vær raus!

Gjenta smøring etter to til tre timer, samt når du har badet eller svettet bort kremen.

Gi ekstra oppmerksomhet, for eksempel i form av en solstift, til utsatte områder som skuldre, nese og kinnbein. Har du på deg sminke og ikke vil ødelegge den, kan du bruke en «solmist» med usynlig finish.

SOLSTIFTER

image.png

Avène Sun solstift SPF50+ 8g
Vannresistent solstift med meget høy beskyttelse til utsatte områder

image.png

Cliniderm solstift SPF 50+ 8g
Fuktighetsgivende solstift med meget høy beskyttelse

image.png

Vichy Capital Soleil solstift SPF 50+ 9g
Beskytter utsatte områder som nese, kinn og ører mot stråling fra sol

image.png

La Roche-Posay Anthelios solstift SPF 50+ 9g
Svært høy solbeskyttelse til utsatte eller overeksponerte områder

Den aller beste beskyttelsen får man naturligvis ved å begrense tiden i sola. Vær ekstra påpasselig midt på dagen når den er på sitt sterkeste, og ta ellers pauser med jevne mellomrom.

Sist, men ikke minst: Sjekk om solkremen fremdeles er brukbar! Ofte henter vi frem solkrem vi gikk til innkjøp av i fjor, men den kan faktisk ha blitt dårlig hvis du har oppbevart den feil, for eksempel for varmt over lengre tid eller i sola.

– Ta litt krem på fingeren og se om den ser grei ut. Hvis den har endret farge eller lukter rart, er det bare å kaste og kjøpe ny. For å være på den sikre siden anbefaler vi at man kjøper en ny solkrem for hver sesong, sier fagredaktør Rustan.

Det er også smart å gå til innkjøp av en god aftersunkrem for å sørge for at huden din får pleien den trenger etter en lang dag i sola.

NTB_1401651737.jpg

AFTERSUN

image.png

Cliniderm Instant Soothing aftersun gelkrem 200ml
En oppfriskende og avkjølende aftersun som beroliger huden

image.png

Dermica Sensitiv aftersun sheetmaske 25ml
Sheetmaske med aloe vera og hyaluronsyre som fukter, roer og pleier

image.png

Cosmica aftersun gel 150ml
Aftersun med mentol som avkjøler og gir langtidsvirkende fuktighet

Hørt om UV-varsel?

Vi slurver kanskje med å beskytte oss selv av og til, men å smøre barna går sjelden i glemmeboka.


– Jo tidligere man begynner, desto bedre. Etabler gode vaner for barna dine fra de er små. Da legger du et godt grunnlag for en sunn hud som skal vare livet ut, sier Rustan.


Han tipser også om å sjekke UV-varselet der de fleste av oss bare sjekker værmeldingen før vi sender barna av gårde til barnehage eller på skole.

Et UV-varsel viser altså hvor sterk sola er akkurat der du befinner deg. Fargene grønn, gul, oransje og rød sier noe om nivået av stråling: Grønn indikerer at UV-indeksen er mellom 1-2, gul mellom 3-5 og oransje mellom 6-7. Ved rød farge, er indeksen mellom 8-10.

Hvis UV-indeksen er over 3 er det viktig å smøre. Er den under 3, går det fint.

Se UV-varselet hos Apotek 1 her. Du kan også laste ned app på både iPhone og Android.
  • UVA: UVA-stråler som treffer huden gjør at pigmentstoffet melanin mørkner. Resultatet er en rask brunfarge, men den forsvinner til gjengjeld raskere enn den du får av UVB-stråler. UVA-strålene påvirker i størst grad elastisiteten i huden, slik at aldringsprosessen framskyndes og huden blir fortere rynkete. 90-98 % av strålene som trenger gjennom atmosfæren om sommeren er UVA-stråler. UVA-stråler benyttes også i solarier. 
  • UVB: UVB-stråler som treffer huden stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin. UVB bidrar mest til at vi får brunfarge i huden når vi soler oss, og gjør også at det ytterste hudlaget, hornlaget, blir fortykket og dermed herdet slik at man får en viss beskyttelse ved videre soling. Samtidig er UVB-strålene de som først og fremst gjør at vi blir solbrente når vi er uforsiktige med solingen. 2-10 % av strålene som trenger gjennom atmosfæren om sommeren er UVB-stråler.
image.png

Avène Sun solkrem ansikt SPF50+ 50ml
Solkrem med svært høy beskyttelse, normal til tørr hud

image.png

A-Derma Protect AD solkrem SPF50+ 150ml
Meget høy solbeskyttelse til tørr, irritert hud og lett eksem

Ulike hudtyper

Apotek 1 har et stort utvalg av kremer tilpasset ulike hudtyper. For eksempel kan du få ekstra fuktgivende solkrem til tørr hud. 

image.png

Dermica Sensitiv solkrem kropp SPF 50 200ml
Trygg, mild og fuktgivende solkrem spesielt utviklet for sensitiv hud

image.png

Cosmica Sun sollotion SPF30 300ml
Intensivt fuktighetsgivende solkrem med høy beskyttelse

– Det er viktig at du velger en type du liker å påføre huden, slik at du faktisk bruker den, mener Rustan. 

Andre blir lett røde og irriterte og opplever kløe, varme og tørrhet i ansiktet. Også her kan Apotek 1 bistå med flere solkremer som er spesielt utviklet for sensitiv hud.

– Generelt kan det lønne seg å velge en solkrem som ikke er tilsatt parfyme. Et råd ved kjøp av hudpleieprodukter man ikke har brukt tidligere, er å smøre litt på et lite parti hud og se om du reagerer. Det er bedre å finne det ut slik enn å smøre solkrem på hele kroppen for så finne ut at du reagerer..., sier Rustan med et smil.

image.png

La Roche-Posay Anthelios solkrem uren hud SPF 50+ 50ml
Solkrem med solfaktor 50+ til uren hud

image.png

Vichy Capital Soleil mattende 3-i-1 solkrem SPF50+ 50ml
Mattende solkrem til ansikt med svært høy beskyttelse

image.png

Avène Sun Face Fluid solkrem ansikt SPF30 50ml
Oljefri solkrem med høy beskyttelse til ansikt, for fet og uren hud

image.png

Cliniderm Age Defence Sun Face solkrem SPF30 50ml
Lett og fuktgivende solkrem til ansikt med antioksidanter

Fet/uren hud

Er det fet hud du sliter med, bør du finne en lett solkrem uten fettstoffer som også er talgabsorberende.

En god solkrem for fet hud bidrar til å matte huden og unngå tilstoppede porer.

– Når porene tettes, kan det føre til at du får en betennelse og kviser. Går du på akne-behandling, er du ekstra utsatt i sola. Da bør du holde deg til faktor 50 og en solkrem tilpasset uren hud, tipser fagredaktøren.


Solkrem og trening

Vår og sommer er en aktiv tid for mange. Etter en lang vinter under teppet i sofaen, med kakao mellom hendene og Netflix på TV, vil vi ikke bare ligge og late oss på stranda.

Men når vi er ute og trener for å ta være på kroppen vår, er det mange som glemmer kroppens største organ: Huden.

Det aller viktigste er selvfølgelig å huske å smøre seg i det hele tatt, men ha i bakhodet at det finnes solkremer som passer ekstra godt til en aktiv livsstil.

image.png

La Roche-Posay Anthelios Ultra solkrem SPF50+ 50ml
Solkrem med høy beskyttelse for ansikt og området rundt øynene

image.png

Vichy Idéal Soleil mist solspray ansikt SPF50 75ml
Oppfriskende og fuktgivende solmist til ansikt med høy solbeskyttelse

image.png

Avène Sun Mist solspray kropp SPF30 150ml
Oljebasert solspray med usynlig påføring og høy beskyttelse, til kropp

image.png

La Roche-Posay Anthelios Wet sollotion barn SPF50+ 250ml
Meget høy solbeskyttelse tilpasset barns hud og aktivitetsnivå

– Sola brenner også når vi er ute i aktivitet. Når du svetter, er det lurt å velge en solkrem som er vannresistent. Det er heldigvis de fleste, men vi har også egne varianter som er spesielt egnet for trening! Disse kan også brukes på våt hud, enten den er våt av saltvann eller svette, sier Rustan.

Treningssolkremene er gjerne lette i konsistensen, og ofte er det en ikke-
klissete gelé som også er velegnet på hårvekst.

aktiviktet.jpg
Apotek1_Eskterne_1920x1080_K1020.jpg
Apotek1_Eskterne_300x600_K1020.jpg
Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

apotek1-logo 1.svg
dagbladet-logo-rgb-01.png