ANNONSØRINNHOLD

Font
Font
Font, Rectangle
Font

–  Lær deg å stole på bilen

– Det har vært helt «insane» forskjell! På isbanen på Golsfjellet fikk kursdeltakerne teste det å kjøre med sikkerhetssystemene koblet både på og helt av.

AV ALLER CONCEPT STORE

– Det er så vanvittig mye hjelp i dette her. Bilen har utrolig mange sikkerhetssystemer, som gjør at det er nesten vanskelig å kjøre feil, sier alpinhelten Kjetil Jansrud. 

Han fikk prøve seg på glattisen under BMW: M Town On Ice, der 30 deltakere lærte avansert kjøreteknikk på den frosne innsjøen Tisleifjorden på Golsfjellet. 

Kjappere enn menneskelig oppfatning

I nyere biler er det mange sikkerhetssystemer som holder oss trygt på veien. Noe av det kursdeltakerne virkelig fikk kjenne på, var å kjøre både med og uten dem. Det er liten tvil om at det bød på to helt ulike kjøreopplevelser. 

Ikke tro at du selv vet mye bedre.

– Instruktør Olav

– Noe av det vi merker mest til, og særlig på vinterføre, er antiskrens-systemet, forteller den rutinerte instruktøren Olav. 

– Det jobber mye kjappere enn det vi mennesker klarer å oppfatte. En moderne bil fanger opp signaler fra alle hjulene, fanger opp hvis du skulle få en skrens og gjør alt det den kan for å hente seg inn igjen.

Registrerer «alt»

BMWs biler er utstyrt med Dynamic Stability Control (DSC). Det er en komplisert matematisk analyse som ligger hjelper bilen å kjøre mer intelligent enn du ville ha klart selv: Den registrerer avlesninger fra girhastighetssensoren, akselerasjonssensor, hjulhastighet, bremsetrykk og hva du gjør med rattet. 

DSC er automatisk påskrudd, men kan kobles av dersom det er ønskelig. I de aller fleste tilfeller, er det ikke det. 

– Hva bør jeg som sjåfør tenke på for å få best mulig samspill med bilen? 

– Det viktigste er å stole på bilen. Ikke tro at du selv vet mye bedre. Noen blir kanskje fristet til å skru av sikkerhetssystemene på landeveien, men de er der for en grunn, så jeg anbefaler det ikke. Systemene jobber for oss og vår trygghet – ikke imot oss, sier Olav. 

Ikke la sikkerhetssystemene blir en hvilepute.

Olav

Artikkelen fortsetter under.

Hva synes du om artikkelen?

Slik fungerer antispinn

Når du trykker inn gassen, og hjulene går rundt med høy hastighet, hjelper det deg lite om ikke dekkene har grep på veibanen. Antispinn-systemet (Traction Control) sammenligner hastigheten på bilen med hastigheten på hjulene. Snurrer et hjul fortere enn det skal, sender systemet mindre krefter til det hjulet.

Hvis du lurer på om det er til nytte, kan du se de to videoene under, hvor Kjetil Jansrud får kjenne på den vanvittige forskjellen! 

SE VIDEO: UTEN TRACTION CONTROL

SE VIDEO: MED TRACTION CONTROL 


– Det er, som Kjetil Jansrud sier, nesten vanskelig å kjøre feil, med alle de sikkerhetssystemene en moderne bil har. Kan disse systemene bli en hvilepute for oss som sjåfører? 

– Ja, mener kjøreinstruktøren Olav. 


Tyngre biler nå enn før

Han advarer: 

– Det er akkurat det som er utfordringen med dagens teknologi og moderne biler. De er nesten selvkjørende, og det kan oppfattes som en hvilepute, at vi tenker at bilen retter opp uansett hva jeg gjør bak rattet. De fysiske lovene er her uansett. Kommer vi for fort inn i en kurve, vet ikke nødvendigvis bilen at det er glatt rundt svingen, så det vil den ikke tilpasse på forhånd. Kommer vi inn for fort, er det de fysiske lovene som gjelder. Biler i dag er gjerne enda tyngre enn tidligere, så da vi bilen skli lengre avgårde også. 

Aktive sikkerhetssystemer

  • DSC: Dynamic Stability Control. En BMW-innovasjon fra 1997, som siden er blitt videreutviklet. Forhindrer at du skrenser/sklir.
  • Traction Control: Anti-spinn. Gir mindre kraft til et hjul som spinner. Gir økt stabilitet på veien. 
  • ABS-bremser: Anti-lock Braking System. Lar deg bremse med maksimal effekt uten at hjulene låser seg. 
  • Andre sikkerhetssystemer: Nødbremsassistanse, filholder, trafikktilpasset cruise-kontroll, etc. 
Kjøringen vil uansett alltid være mitt ansvar.

Kjetil Jansrud

Trygg på veien

Kjetil Jansrud sier han har lært mye om moderne bilers sikkerhetssystemer på glattisen på Golsfjellet. 

– Vi har kjørt med systemene på, for så å slå dem av og kjenne på hva de gjør med bilen. Det har vært helt insane forskjell! Selv om du er en utrygg vintersjåfør, kan du fortsatt være ganske trygg på veien med en bil som vil deg beste, sier han, men understreker: 

– Uansett hvor mange sikkerhetssystemer jeg har i bilen, vil kjøringen alltid være mitt ansvar. 

Hva synes du om artikkelen?

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler