Fire gutter blir funnet døde i en nedlagt svømmehall. Det er ingen tegn til kamp, ikke noe blod. Svaret på gåten er mer skremmende enn du kan forestille deg.

Denne serien kan holde deg våken om natta

Advarsel:

De skjønner fort at de ikke er alene i bassenget.

Det er noe annet der.

Noe som lever.

Noe mørkt.

Oslo er søkkvått. Tåka ligger tungt og det pipler vann inn overalt. Kjellere er oversvømte av møkkete regnvann. På politihuset lekker det fra taket.


Det er politietterforsker Max Sørensen (Anders Danielsen Lie) sin første dag på jobb etter at han mistet sønnen i en ulykke. Egentlig burde han kanskje ikke dratt på jobb. Han blir satt på saken med de druknede guttene - alle med innvandrerbakgrunn – sammen med etterforsker Sander Holm (Anders Baasmo Christiansen). De setter seg inn i bilen og kjører til svømmehallen. Inspiserer de fire døde guttene.

«BESATT»

- Alle episodene slippes 31. oktober på Viaplay.
- Nervepirrende krimdrama med en overnaturlig undertone.
- Hovedroller: Anders Danielsen Lie, Anders Baasmo Christiansen.
- Regissert av Rune Denstad Langlo og Eirik Svensson.

Det er duket for en etterforskning utenom det vanlige.

«FUCKER MED DEG»

«Besatt» er Viaplays neste store, norske dramaserie med premiere 31. oktober. Og der andre krimserier lener seg på biljakter og høy puls, lurer «Besatt» seg inn i seerens hode. Eller som stadig flere vitner sier til de to etterforskerne:

«Det kommer inn i hodet ditt. Tar over. Fucker med deg».


For å fylle rollene som politietterforskerne Max og Sander har Viaplay hanket inn to av Norges største stjerner, Anders Baasmo og Anders Danielsen Lie. Seriens åtte episoder er regissert av Rune Denstad Langlo og Eirik Svensson, manus levert av Megan Gallagher – og i viktige biroller finner vi Selome Emnetu som kona til Max, Marius Kolbenstvedt som lillebroren til Sander og Nina Ellen Ødegård i rollen som den mer og mer utålmodige politisjefen Haug.


Det blir kjapt klart at de to etterforskerne har skjeletter skjult i skapene. Faktisk ganske mange. 


I «Besatt» får ingen skap stå i fred. Minst av alle dem som tilhører etterforskerne. 

NATTMØRKT: Den erfarne politietterforskeren Sander Holm (Anders Baasmo) må jobbe seg gjennom både ytre og indre mørke i “Besatt”.

TO BRØDRE SOM IKKE ER BRØDRE

Det er ikke første gang Anders og Anders spiller sammen. I NRK-serien «Koselig med peis» fra 2011 spilte de to brødre i en dysfunksjonell familie. 


- Den gangen var vi brødre, nå spiller vi to brødre som ikke er brødre, sier Anders Danielsen Lie.


- Det er riktig at det var litt sånn «Hvis du sier ja, sier jeg ja» før vi sa ja til rollene. Som skuespiller er det helt avgjørende hvem du skal ut i krigen med. Som skuespiller må du tro på at du kan få til en kjemi som svinger.


“De er jaget i sitt indre. Og det blir mindre og mindre søvn på gutta etter hvert”


– Anders Baasmo om politietterforskerne


DEMONER: Første dag på jobb etter at niåringen hans døde, blir etterforsker Max Sørensen (Anders Danielsen Lie) kastet ut på dypt vann.

I «Besatt» spiller de to politietterforskere som er hverandres rake motsetninger. 

- Max fremstår som en samvittighetsfull, flittig politimann. Mens Sander er mer av den gamle skolen, som mener at politiarbeid bare er noe du kan lære på gata, sier Danielsen Lie.


- De er to ganske ulike politifolk?


- Ja, men selv om Max er den skoleflinke, skjønner vi jo fort i serien at han har et mørke i seg. Med Sander er det kanskje litt omvendt. Metodene hans er uortodokse – i negativ forstand – og han kutter en del hjørner. 


“”Besatt” er en spenningsserie med to hovedkarakterer på randen av en slags psykisk konkurs”


– Anders Danielsen Lie

ET ISKALDT, KLISSVÅTT OSLO

I tillegg til å være vått, er Oslo i serien en dyster affære. Trauste, slitte omgivelser. Oversvømmelser både på politihuset og i iskalde bunkere.


- I «Besatt» er det ikke noe Barcode-Oslo som vises fram, sier Anders Baasmo Christiansen, som spiller makkeren til Max. 


- I mange scener brukte vi våtdrakt under klærne. Og jeg skal si deg at det å ta av og på våtdrakt klokken seks om morgenen, en våtdrakt som kanskje var litt våt etter gårsdagen, det er ikke gøy. Det var noen gufne locations der det var veldig vått og veldig kaldt. Under jorden i en gammel bunker, for eksempel. 


Også motspiller Anders Danielsen Lie synes innspillingen var krevende. 


- Ja, det var en slitsom innspilling, og utrolig våt. «Besatt» må være den våteste tv-serien som er lagd på norsk jord. Det er jo en spenningsserie med to hovedkarakterer på randen av en slags psykisk konkurs, sier han. 


- Tror du på det overnaturlige selv? 


- Nei, det gjør jeg ikke. Kanskje fordi jeg er lege. Jeg har stor forståelse for at det er mye folk ikke forstår i livene sine, og at de søker religiøse og overnaturlige forklaringer på det. Men jeg synes virkeligheten er absurd nok i seg selv.

PRIVATE DEMONER

Serien handler vel så mye om politietterforskernes privatliv og egne demoner. Om alt det de drar med seg inn i jakten på drapsmennene. Om alle spøkelsene som rasler i kulissene. Utover i serien blir de to etterforskerne mer og mer frynsete i nervene. De dras knedypt inn i en uhyggelig jakt etter svar. Og gjennom sitt eget personlige mørke. Grensen mellom rett og galt blir mer og mer uklar. 


- De er jaget i sitt indre. Og det blir mindre og mindre søvn på dem etter hvert, sier Baasmo Christiansen.


For å holde trykket oppe under innspillingen – og for å holde styr på hvor politietterforskeren hans befant seg, lagde han et kart som han hengte opp på veggen.


- Så visste jeg hvor karakteren var i løypa emosjonelt sett. Jeg kikket på kartet før jeg dro på jobb. For å kjenne på hvor mye det kokte i skallen til Sander Holm var det fint å ha et sånt kart. Samtidig er jo utviklingen noe sminken sørger for. Det er viktig å ha bra kontroll på poser under øynene. Da vi begynte innspillinga hadde jeg akkurat fått et barn. Det hjalp, det, altså, å ha en nyfødt hjemme. Jeg fikk en del gratis hjelp til posene under øynene! 


MANNEJAKT: Politiet jobber mot klokken for å finne ut hvem som er ansvarlig for at fire papirløse innvandrergutter blir funnet døde.

NERVEVRAK OG KUNSTEN Å LATE SOM

«Besatt» er så nervepirrende at det er vanskelig å ikke spoile den. Men det er lov å si at de to politietterforskerne Max og Sander etter hvert som serien forløper blir mer og mer usikre på hvor grensa går mellom virkelighet og mareritt. 


Når de avdekker skjult prostitusjon i et av miljøene de undersøker, går en av etterforskerne kanskje for langt. En prostituert ungjente kikker ham inn i øynene og sier skjelmsk: «Har du begynt å rote med tiden? Begynt å våkne opp steder uten å huske hvordan du kom deg dit? Uten å huske hva du kanskje har gjort? Det blir bare verre.»


Nettet av fortielser og gufs fra fortida truer etter hvert etterforskningen.


Anders Baasmo liker at «Besatt» er gåtefull. De to etterforskerne er også to menn som ikke snakker mye. De holder kjeft om alt det tunge de drasser på.


Hva var det egentlig som skjedde da Max’ ni år gamle sønn døde? Kunne Max ha gjort noe mer for å avverge ulykken? Hvorfor dukker det opp bilder av en av etterforskerne når de gjør en razzia i en avsides hytte i skogen? Og hva er det egentlig med denne voksne broren til Sander, som han bor sammen med?


- Som seer vil du ikke gjenkjenne en indre smerte om jeg prøver å vise deg den. Da vil du ikke merke noe som helst. Om jeg prøver å skjule at jeg har en indre smerte, derimot! Da merker du den som seer. 


- Brukte du dine egne mareritt som motor? 


- Hvis du skal tro på at jeg våkner opp fra et mareritt i serien, er jeg nødt til å tro på det selv. Det er ikke sånn at jeg tenker på et mareritt jeg har hatt, men skuespill er noe så enkelt som å late som i så stor grad at jeg tror på det selv. Det er ikke noe dumt spørsmål, altså, hvordan man får det til. Det er bare et enkelt svar: Jeg later som. 

DET VERSTE MAN KAN OPPLEVE

Max – som kommer rett inn i etterforskningen etter å ha mistet sønnen sin – bærer tapet med seg i møtet med både mistenkte og ofre. Anders Danielsen Lie er pappa selv, og har stor respekt for å spille rollen som en far som har mistet et barn. 


- Det er en ufattelig tragedie å miste barnet sitt. Jeg tror alle kan forstå det på et intellektuelt plan. Men for å ane rekkevidden av det emosjonelt, tror jeg man må være forelder. Jeg vet ikke hvor mye det påvirker min rolletolkning at jeg er far, men jeg tror at jeg følelsesmessig kan sette meg inn i noe av det.


- Max burde kanskje egentlig ikke vært på jobb?


- Nei, han burde kanskje ikke det. Men det er det flere i serien som ikke burde vært! Samtidig kan arbeidet være en kilde til trøst. Politifolk er jo veldig dedikerte folk. Det er nok et livsstilsyrke på godt og vondt. Det er jo en gammel klisje at politifolk er gift med jobben.


- Men det er det kanskje en god grunn til?


- Det kan godt hende. At det er en klisje med rot i virkeligheten. Det kjenner jeg igjen i min jobb som lege. Der har vi også stor befatning med menneskelig drama, og du møter mennesker i ekstreme situasjoner. Det er det vanskelig å ikke ta med seg hjem fra jobb.


Følg de to politietterforskerne i jakten på gjerningspersonen(e) fra 31. oktober på Viaplay.

Seizure_TitleTreatment_NO_AW_Black.png

Se alle 8 episodene fra 31.oktober på Viaplay
Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.©2019 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler