Da dramakomedien "Vi i Villa" ble lansert i Sverige i april, tok den svenske seere med storm. Aftonbladets anmelder Karoline Fjellborg nølte ikke et sekund da hun utropte serien som årets hittil beste svenske serie:
– Middelklasse-satire man kan fnise gjenkjennende til, og midtlivsangst som berører. Henrik Schyfferts Vi i villa er årets første svenske må se-serie.
Det er noe med svensker og moderne familier. Det holder å nevne «Bonusfamilien» og «Solsidan» som premieeksempler. Faktisk er en av manusforfatterne bak Solsidan å finne på manussiden også i Vi i villa. I Vi i villa blir skruen bare skrudd til ytterligere et par hakk. Kanskje hardere enn hva godt er.
Serien er basert på Petter Lidbecks roman av samme navn fra 2008 – og er utilslørt oppkalt etter gratismagasinet Vi i villa. Du vet, det som ramler ned i postkassen fra tid til annen med tips om hvordan du best innretter hus og hage.
Og det er nettopp middelklassen som står for hugg i discovery+ sin nye dramakomedie.
Møt Anders (43). Til vanlig jobber han med «talenter». Det vil si kjendiser slash foredragsholdere. Porteføljen hans av talenter begynner å bli skrinn. Avdanket. Samtidig får han en ny sjef som renner over av amerikanske gloser og buzzwords.
«Hvilke keywords har du?» spør hipstersjefen. «Vet du hva mine er? Nei. De er dynamic, assertive og curious.»
På privaten er Anders (spilt av Mattias Nordkvist) gift med Filippa (Sanna Sundqvist). Ekteskapet deres kan i beste fall kalles lidenskapsløst. Kjærligheten er et svakt minne fra før de fikk barn. Nå handler det mest om oppussing – og om å matche de andre i den etablerte vennegjengen. Og å lufte bikkja i nabolagets skinnende bilpark.
HVEM TRENGER FIENDER: Sveriges ubestridte birolle-konge Johan Widerberg spiller Anders' bestevenn Martin - en ufyselig, selvgod drittsekk - så godt at seerne krummer tær i fornøyelse.
Bestekompisen Martin (Johan Widerberg) er en klassisk drittsekk, som styrer de andre voksne karene med jernhånd. Han dikterer og bestemmer, alt mens han skryter uhemmet av den nye elbilen. Av huset. Av de to oppvaskmaskinene. Av … alt.
Etter hvert som tilværelsen snurper seg sammen rundt Anders, banker midlivskrisen stadig hardere på døren.
Han sakker akterut på arbeidsplassen. Ekteskapet seiler sin egen sjø. Parmiddagene blir mer og mer intense.
Kjenner du deg igjen? Velkommen til nabolaget!
FORSTADSLIV: I Vi i villa får voksenlivet unngjelde. Her er Filippa - og familiens voff-voff, selvfølgelig.
Å bli voksen handler om å tilpasse seg. På jobben, i ekteskapet. Blant kameratene på squashbanen. Det handler om å holde tritt med naboens bilpark. Pusse opp. Ha god og hyppig nok sex. Lufte hunden. Kort sagt: Levere statusoppdateringer som forteller om akkurat dét. Høy status.
Og så handler det om å prøve å være en god forelder midt i det hele. En slags rollemodell. Så livet forhåpentligvis ikke blir like meningsløst for neste generasjon!
Og det er akkurat her "Vi i villa" viser fram sitt store hjerte. Det som ligger og banker under midtlivskrisen, det som gjør det mulig å holde ut.
For det eneste lyspunktet i Anders' grelle tilværelse er datteren Anna (Tuva Li Ramel) på 11 år. Men også der er det problemer. For Anna er ikke populær i vennegjengen. Det er ikke hun de andre jentene vil snappe med, for å si det slik.
Under Vi i villa sin blanke overflate av skarp komikk, ligger det et rørende, eksistensielt alvor.
– Vi i villa er så mye mer enn en middelklassesatire. Den handler om den smertefulle innsikten i at livet ikke ble som man hadde tenkt seg, og hvordan det kan være mørkt, ekkelt, morsomt, varmt og fullt av kjærlighet på en og samme tid, sier regissør Henrik Schyffert til det svenske filmnettstedet Filmtopp.
– I serien møter vi ikke bare en fortapt middelklassemann, men også en far og et gripende far-datter-forhold.
En dag går venninnene til datteren for langt. Og Anders må trøste datteren etterpå. Han skyves nærmere og nærmere bristepunktet.
Og bestemmer seg for å ta hevn. På alle.
LYSPUNKT: I en tilværelse som blir verre og verre, er det bare datteren Anna (spilt av Tuva Li Ramel) som gjør det utholdelig for 43-åringen Anders.
«Vi i villa handler om den smertefulle innsikten i at livet ikke ble som man hadde tenkt seg.»
STATUSJAG: Hvor kult er det å kjøre en gammel, sliten SAAB 900 når bestekompisen kommer lydløst susende i sin splitter nye elbil? Og skryter uhemmet av antallet hestekrefter?
GJENKJENNELIG: Hovedkarakteren Anders spilles av den svenske skuespilleren Mattias Nordkvist, som er kjent fra blant annet "Vårt liv er nå" som har vært populær i Norge. Han sier han kjenner seg ubehagelig godt igjen i rollen han spiller.
Hovedpersonens snikende depresjon bygger seg opp gjennom seriens første episoder som et bilkræsj i slow motion.
Og det er ikke fordi Anders er en uskyldsren 40-åring seeren får sansen for ham. Det er fordi han er så velspilt, så likandes, til tross for skavankene, unnasluntringen og feigheten som vokser. Til tross for at han er utro, unnvikende og jatter med uten å si fra.
Skuespilleren som puster liv i midtlivskrisen heter Mattias Nordkvist. Her til lands er han nok mest kjent fra etterkrigskrøniken «Vår tid er nå». Han legger ikke fingrene imellom når han snakker om hovedpersonen i Vi i villa:
– Jeg kjenner meg ubehagelig godt igjen i Anders.
Det er i et intervju med det svenske filmnettstedet Filmtopp at Nordkvist ikke legger skjul på at han kjenner seg igjen.
– I hans forakt for overfladiskhet, meningsløs statusjakt og machokultur. Han kjemper knallhardt for å passe inn i en verden han egentlig ikke har lyst til å være en del av.
Ubehaget over å gjennomskue tomheten i tilværelsen lar seg ikke lenger holde nede når Anders oppdager at datteren – hans eneste glede i livet – ikke bare blir holdt utenfor, men regelrett mobbet.
Det er dråpen som får det berømte begeret til å renne over. Eller vent litt. Renne over? Snarere eksplodere. For ganske snart begynner det å skje merkelige ting i det polerte nabolaget.
En bil risses. Noen tenner av kasser med fyrverkeri inne i en parkert bil midt om natta. Det havner bikkjedritt på en terrassedør. Og ikke minst: én Airpod forsvinner. Én, ja.
For én ting er hans eget liv. Det har kanskje allerede gått til helvete. Men datteren! Hun skal de ikke få has på. «Vi i villa» handler i stor grad om hvor langt en deprimert førtiåring i krise egentlig er villig til å gå. Og om hva som skjer når han når endestasjonen.
Du bor kanskje i villa? Det er bare å trykke play!
BRISTEPUNKT: Det finnes en grense for hvor mye en familiefar i førtiårene orker. Spørsmålet er hvor den går.
Et tankevekkende drama om ung kjærlighet, og hva som skjer når en ung mann trekkes inn i et høyreekstremt miljø.
Endelig får vi se Josefine Frida Pettersen i nok en TV-satsning. Dette er en serie du simpelthen må få med deg.