Hvorfor blir en helt vanlig norsk gutt høyreekstremist?

I den norske Cannes-vinner-serien Alt du elsker faller Sara for den sympatiske, snille og omtenksomme gutten Jonas. Så får hun vite hans mørke hemmelighet.

Datoen er 10. august 2019. En ung norsk gutt myrder sin 17 år gamle adoptivsøster og utfører et angrep på en moské i Bærum.


– I etterkant ringte utviklingsprodusent Nora Ibrahim meg, forteller Alt du elsker-manusforfatter Marie Hafting.


De drodlet seg fram til en sterk og gripende kjærlighetshistorie som nå vekker oppsikt internasjonalt. På Cannes International Series Festival 2022 ble den hedret med ungdomsjuryens pris for beste dramaserie.


Slik som i serien Skam, er det også ungdommene serien dreier seg om, det er deres historie. Foreldre og andre voksne autoritetspersoner spiller en perifer rolle i fortellingen.


Her strømmer du Cannes-vinner-serien

ALT DU ELSKER

Plattform: Strøm alle 7 episodene nå på Discovery +

Skuespillere: Mina Fuglesteg Dale, Jakob Holm, Hibba Najeeb, Leif Arno Hofheinz, William Gundersen, Tiril Marie Olsen

Serieskaper: Marie Hafting

Regi: Stian Kristiansen

Flash photography, Forehead, Nose, Cheek, Eyebrow, Jaw, Ear, Gesture

MØTER Barndomsforelskelsen

Den ferske psykologistudenten Sara (Mina Dale) mister plassen i kollektivet sitt etter en krangel med venninnene. Med flyttelasset under armen sitter hun lettere fortvilt på t-banen da hun får øye på gutten hun var barndomsforelska i på sommerleir:  Jonas (Jakob Fort).


Der starter en kjærlighetshistorie som fort blir langt mer komplisert enn Sara ønsket seg.


– Dette er en serie som alle kan ha utbytte av å se, men det aller viktigste er å se at serien betyr noe for de unge. Det er stas at vi treffer dem,  mener Hafting.

Julia Schacht

Emilia RoosmaNn

RICHARD HOLM

«Det ble skikkelig mørkt på et tidspunkt.»

– Skuespiller Jakob Fort

KOKTE I HODET

– Jo flere som er opptatt av dette temaet, jo mer forståelse får vi. Og å tilnærme seg det i en dramaserie gir rom for å utforske det på et mer menneskelig plan. Først syntes jeg det var helt uforståelig: Hvordan kan en vanlig ung gutt som vokser opp i Norge bli en høyreekstrem terrorist? Først når vi skjønner at høyreekstremister også er mennesker, kan vi begynne å forstå.  


Hovedrolleinnehaver Jakob Fort (23) er kjent fra Blank og Stjernestøv. Han synes det var en spennende utfordring å gå inn i rollen:


– Det er spesielt å gjøre noe så fjernt fra meg selv og hva jeg selv står for.


– Jeg måtte gå inn i det, og det ble skikkelig mørkt på et tidspunkt. Når det koker som verst inni hodet til Jonas, måtte jeg kjenne at det kokte i hodet mitt også.


Hele serien tilgjengelig for strømming NÅ

Nose, Skin, Lip, Hairstyle, Eyelash, Cloud, Neck, Comfort, Iris, Mammal

En som har vært høyreekstrem, men kommet ut av det, har åpnet seg til meg.  

– Skuespiller Mina Dale

– En av de største truslene

Mina har personlig opplevd at serien har fått folk rundt henne til å åpne seg:


– Flere har kommet til meg etter at serien kom ut, og fortalt at de kjenner noen som har høyreekstreme holdninger. Til og med en som har vært høyreekstrem, har åpnet seg til meg. Det syntes jeg var modig å fortelle, og viser at det er noe du kan komme deg ut av, sier hun.


Da hun fikk oversendt manuset, leste hun straks hele, og visste at dette ville hun være med på: 


– Som skuespiller er det ikke ofte man får en slik mulighet, til å være med på et prosjekt som virkelig føles viktig, ikke bare personlig, men for samfunnet som helhet. Høyreekstrem terrorisme er jo en av de største truslene vi står overfor.

Nyansert og komplekst menneske

Selv om tematikken er mørk, er det en hjertevarm og livsbejaende historie. Noe av det manusforfatter jobbet mye med, var å fremstille høyreekstremisten Jonas som et nyansert og komplekst menneske.

– Det var viktig å få bukt med egne fordommer, innrømmer Marie.

Og bak serien ligger enorme mengder research. I manus-arbeidet har hun samarbeidet med  både PST, forskere og tidligere høyreekstreme.

MANGE ETISKE VURDERINGER

– Det at unge gutter blir høyreekstremister, har du tidligere uttalt at har vært ganske uforståelig for deg. Forstår du det mer nå?


– Ja. Det gjør jeg. Jeg kan fortsatt ta meg selv i å tenke «Å herregud, det er jo helt sykt at noen kan ha slike meninger», .men jeg skjønner mer av mekanismene som ligger bak. Når folk mister relasjoner, som jobb, skole og venner, og kun forholder seg til et digitalt ekkokammer, så blir det hele verdenen vår.


Noe av det sterkeste hun opplevde i research-fasen, var første gang hun møtte en tidligere høyreekstremist.

 
– Jeg var fordomsfull, men han var sympatisk og vennlig, full av varme og empati. Det gjorde  inntrykk og betydde mye for meg som manusforfatter når jeg skulle lage en rollefigur man kan bli glad i. Ikke en helt koko type, men en som kunne ha vært broren din. Vi vil jo at seeren skal like Jonas, selv om vi ikke liker holdningene hans.

 
Det er mange etiske vurderinger som må tas når man lager underholdning om et så betent tema.


– Vi var veldig opptatt av å ikke lage noe som kunne brukes som et mikrofonstativ for høyreekstreme meninger, men heller gi innblikk i hva som beveger seg bak.


Hele serien tilgjengelig for strømming NÅ

Olle 9 - Photo Anders Nicander.JPG

Dessverre like aktuell

Hun har merket en stor endring i folks bevissthet fra starten av arbeidet med Alt du elsker i 2019 til i dag. Vendepunktet var ti-årsmarkeringen for 22.juli-angrepet.

 
– Få i Norge forholdt seg egentlig til at vi har to høyreekstreme terrorister på samvittigheten, men sommeren 2021 fikk det mer fokus, også internasjonalt. Men akselerasjonsterrorismen lever videre, nylig var det angrep i USA, og serien er dessverre like aktuell nå som i 2019.


Jakob Fort, som spiller Jonas, sier han ikke kjenner noen personlig med høyreekstreme holdninger.

 
– Jeg er vokst opp på Grünerløkka i Oslo, og kjenner ingen. Men jeg har jo møtt noen på gata som slenger stygge kommentarer til mine venner fra Somalia.

naivt å si at jeg ikke kunne forelske meg i en høyreekstremist.

– Skuespiller Mina Dale   Ble litt traumatisert

Hva med den kvinnelige hovedrolleinnehaveren Mina Dale, kunne hun ha forelsket seg i en høyreekstremist, slik Sara gjør?


 – Hvis jeg ikke hadde visst at han var det, kanskje. Det blir nesten naivt å si at jeg ikke kunne det. Manusforfatter Marie møtte jo flere som hadde vært sammen med høyreekstremister i sin research, og det var smarte, oppegående jenter.

 
– Når Sara går bort til Jonas på t-banen, som hun ikke har sett på ti år, er det ingen sjenanse å spore hos henne? Er du like utadvendt og uredd?

 
– Ha ha, jeg har faktisk gjort akkurat det samme i et kjøpesenter for noen år siden! Men han huska ikke meg, så da ble jeg litt traumatisert – og kanskje litt mer forsiktig når jeg møter folk. Sara er nok kanskje litt mer vågal og kul enn jeg er.

Julia Schacht

Emilia RoosmaNn

RICHARD HOLM

«Jeg visste kjærlighetssorgen kom til å komme. Og det gjorde den.»

– Mina Dale

IDENTITETSKRISE

Mina beskriver de to intense månedene med innspilling som en ekstremt lærerik prosess:


– Folka vi jobba med var så fine, vi ble en skikkelig familie, og siden det var mange dager der bare Jakob og jeg var der som skuespillere, ble vi godt kjent med folk i alle ledd av produksjonen. Også fikk jeg høre «Bare vent, du kommer til å få kjærlighetssorg når disse to månedene er omme.» Jeg visste den kom til å komme. Og det gjorde den! Jeg hadde flytta fra Hvaler til Oslo kun for å være med i denne serien, nå hadde jeg ingen grunn til å bo i Oslo lenger, jeg kjente på en identitetskrise. Heldigvis dabbet det av, og jeg har fått et liv her i Oslo også.


Så det ble det også en tur til Cannes på den unge skuespilleren, der Alt du elsker-gjengen ble hyllet og hedret med pris. Men av all mottakelse serien har fått, hva setter manusforfatter Marie Hafting aller mest pris på?

Comfort, Wood, Floor, Flooring

– Folk ser jo at serien har mange farger, at det er morsomt, varmt, gøy, trist, actionfylt og hjertevarmt, selv om det er et alvorlig tema. Også setter jeg pris på anmeldelsene som ser at vi ikke har valgt de billige, lettvinte løsningene. Derfor opplever folk det de ser i serien som sant og nært.

Her kan du strømme hele serien

«Vi i villa»: Årets svenske må-se-serie

Den kritikerroste komiserien traff innertier hos svenskene.  Nå er det endelig vår tur.

People in nature, Rolling stock, Street fashion, Public space, Train, Plant, Daytime, Tree, Standing

Få også med deg de nordiske dramafavorittene

«Mørkt hjerte»: True crime fra de dype svenske skogene

Hvem drepte mangemillionæren? Mørke familiehemmeligheter i perfekt sommerkrim.

People in nature, Flash photography, Street fashion, Face, Outerwear, Plant, Tree, Wood, Fawn, Grass
Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler
dagbladet-logo-rgb-01.png

ANNONSØRINNHOLD