-  En tankevekker for oss

Familien Rangberg Haugen fra Oslo tok utfordringen: Lag middagsfavorittene dine akkurat som før, bare litt sunnere.  - Det ble en tankevekker for oss, sier mamma Pia.

-  Jeg vil ta gulrøttene!

Mathilde på 8 år er først ute til å sikre seg favorittgrønnsaken på kjøkkenet, når familien Rangberg Haugan sammen lager spagetti bolognese en helt vanlig ettermiddag tirsdag i september.

Pasta-måltidet er familiefavoritt nummer 1, og en rett som ofte står på menyen når Mathilde og storebror Ludvig (10) hjelper til med middagen i tomannsboligen i Oslo.

Litt sunnere

Mamma Pia og pappa Ingemar har nemlig sagt ja til en utfordring: Spis hverdagsmaten du liker best til middag i tre dager, men bruk matvarer merket med Nøkkehullet for å gjøre alt litt sunnere.

Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer. Velger du nøkkelhullmerkede matvarer spiser du mindre fett, sukker og salt, og mer fiber og fullkorn. Det er bra for helsen.

Det betyr at i dagens middag byttes vanlig kjøttdeig ut med karbonadedeig, mens spagettien er laget med fullkorn. Resten av ingrediensene (se handleliste) består av knuste tomater og forskjellige grønnsaker.

-  Pappa, skar du deg i fingeren?
Ludvig så rett. Det gikk fort og galt da tobarnsfaren kappet løk, som freses før kjøttet legges i panna. Mathilde har heldigvis et kamuflasje-plaster å by på, før far og mor forteller hvordan middagen ofte må lages i all hast.

I dag har Ludvig vært på fotballtrening rett etter skoletid, mens Mathilde nettopp er tilbake fra timene på aktivitetsskolen.Enkle middager


-  Det går litt fortere til hverdags. Spagetti bolognese lager vi cirka en dag i uka. Vi tar den når vi har dårlig tid, fordi vi er gode på å lage den raskt. Vi kan den godt.

-  Når barna skal på trening blir det litt lette middager, sier Pia.

• Fullkornspagetti
• Hakkede tomater
• 400 gram karbonadedeig
• Gulrøtter
• Gul løk
• Hvitløk
• Stangselleri
• Flytende smør og rapsolje til steking

Handleliste: Spagetti bolognese

Hvilken pasta som havner i gryta har vært litt tilfeldig, fram til nå.

-  Jeg er veldig opptatt av nøkkelhullmerket. Jeg ser etter det, og ofte velger jeg ut i fra det. Det handler om hva jeg vet som funker hjemme, og så er det pris. Noen produkter er jeg mer opptatt av enn andre, det kan være råvarer som kjøtt. Jeg vil gjerne at kjøttet skal være merket med Nøkkelhullet.

Matilde og Ludvig følger godt med når mamma legger kjøttdeig og karbonadedeig side om side på benken, på hver sin tallerken.


-  Hvilken er sunnest? spør Ludvig som er sulten ganske ofte og spesielt sulten nå.

-  Den med mindre fett er sunnere. Du ser forskjell i fargen. Den er rødere, svarer Pia.

96 prosent kjenner til Nøkkelhullet

Mamma Pia er blant de 96 prosentene som i en Helsedirektoratet-undersøkelse svarer at de kjenner til Nøkkelhullet. En av to oppgir at det er enklere å velge sunnere med nøkkelhullmerking i butikkene, og det synes også denne familien.

Plum tomato, Natural foods, Cherry Tomatoes, Food, Plant, Dishware, Fruit, Ingredient

-  Det er i hvert fall mindre sukker, salt, mettet fett. - og mer fiber. Det er ikke så dumt for noen av oss, sier Pia.


Det finnes mer enn 1700 Nøkkehullet-produkter, og i en undersøkelse svarer forbrukere at de gjerne kjøper brød, knekkebrød, frokostblandinger, kjøtt, kjøttprodukter og meieriprodukter med med det grønne og hvite merket på emballasjen.


Bare helt vanlig mat, altså, men litt sunnere enn alternativene uten nøkkelhullet på pakken.


-  Finner forbrukere Nøkkelhullmerket på et produkt kan de være sikre på at det er stilt krav til maks innhold av sukker, salt og mettet fett og minimumsinnhold av fiber og fullkorn, sier Linda Granlund, Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.


Alt frukt og grønt

Slik kan hvem som helst uten noe kunnskap ta enkle, smarte helse-grep, bare ved å se merket på emballasjen. Dessuten er det greit å huske på at all frukt og grønt, samt fersk fisk og fiskefileter er inkludert, selv uten innpakning.

- Nøkkelhullet kan bidra til å gjøre hverdagsmaten litt sunnere. Det skal være mulig å ta sunnere valg men fortsatt spise den maten man pleier å spise, sier Granlund.

Disse matvarene kan få Nøkkelhullet

Font

For at et produkt skal få Nøkkelhullet, stilles det krav til innholdet av mettet fett, sukker, salt og fiber.

Ferdigpakkede matvarer som inneholder mindre mettet fett, salt og sukker og mer kostfiber enn andre matvarer i samme matvaregruppe, kan merkes med Nøkkelhullet.

Alle friske grønnsaker, poteter og belgvekster, samt fersk fisk er naturlige nøkkelhullsprodukter selv om de ikke er merket.

Brød, ost og kjøtt som ikke er innpakket kan også markedsføres med Nøkkelhullet i butikken dersom de tilfredsstiller kravene.

Matvarer som brus, godteri, kaker og kjeks, kan ikke få Nøkkelhullet.

Plant, Gesture, Wood

Hos familien Rangberg Haugan i Oslo fosskoker spagettien. Samtidig overraskes de voksne stort av et eksempel på hvilken effekt å velge Nøkkelhullet kan gi.


Mer fiber, mindre fett


Hvis du spiser ett måltid hver uke med fullkornspasta (150 gram), i stedet for samme mengde vanlig pasta, får du i deg hele 200 gram mer fiber i løpet av år.

Fiber i maten er bra for fordøyelsen, og gir økt metthetsfølelse. Det kan være nyttig i en travel hverdag.

-  Det sier vi ikke nei til, jeg tror det er viktig at alle får i seg mer fiber!


Et annet konkret eksempel viser at en enkelt person kan unngå hele 700 gram fett i løpet av ett år, dersom karbonadedeig brukes kontra kjøttdeig - på bare ett måltid i uka.


-  Det er ganske mye å oppnå, på bare ett middagsmåltid i uka! Det er faktisk mye mer enn jeg trodde. Fett må vi ha, men kanskje ikke så mye. VI må ta vare på helsa, sier Pia

Nøkkelhullet: Tips til hverdagsmiddager

Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, har mange gode nøkkelhull-alternativer til de typiske hverdagsmiddagene.

  • Ren fisk, og grønnsaker er naturlig nøkkelhullmerket selv om de ikke alltid har merket på seg. Dette er noe vi alle gjerne må spise mer av.  
  • Ved typisk tilbehør som pasta, ris, burgerbrød og wraps er det lurt å velge fullkornalternativer som fullkorns-pasta og -ris, grove wraps og grove burgerbrød. Karbonadedeig brukes i mange typiske middags-retter, og er også merket med Nøkkelhullet.
  • Om pølser er favorittmaten kan man med fordel velge pølser merket med Nøkkelhullet, da vil man blant annet få i seg mindre av det usunne fettet og mindre salt.
  • Det finnes flere fiskekaker på markedet merket med Nøkkelhullet, disse inneholder gjerne mer fisk og mindre salt

Tomatsaus, stekte grønnsaker og karbonadedeig blandes i den dype stekepanna på kjøkkenet.

Nå er alt dekket på ute på terrassen. Det er den varmeste september-kvelden så langt, anledningen til å spise ut må brukes.

Spagettiretten ser akkurat ut som den pleier. men barna vet at det er en forskjell denne gangen. Så fylles tallerkenene og gaflene roterer kjøttsaus inn i tynne tråder.

-  Jeg tror jeg gleder meg mye, til å bli sunnere. Jeg starter vanligvis med å spise sausen, men i dag skal jeg blande alt, sier Ludvig.Som vanlig bare bedre!

Det blir veldig stille. Hvordan smaker dette?

Responsen er enstemmig: Middagen var minst like god som den vanlige varianten. Spagetti bolognese på nøkkelhullmåten er fortsatt maten de liker å spise til middag, bare litt sunnere.

-  Nam-nam! sier Mathilde og får støtte av Ludvig på andre siden av bordet.

-  Det var bedre enn vanlig, spesielt spagettien. Og så knaste det mer, fordi vi hadde mer stangselleri og gulrøtter enn vi pleier.

-  Det var rågodt, sier pappa Ingemar som har bare en ting å utsette på måltidet:

-  Jeg skulle hatt litt chili oppi, jeg liker det litt spicy!

-  Det var kjempegodt, og så ble vi mette i dag også. Vi spiste opp alt sammen, sier Pia.

Hverdagsfavoritter


Resten av utfordringen fortsatte dagene etter, med familiens andre to hverdagsfavoritter:


  • Taco med kyllingkjøttdeig, fullkornswraps, grønnsaker, lettrømme og gulost
  • Grove fiskekaker med ovnsbakte rotgrønnsaker og timian


Igjen er ingrediensene valgt ut etter tilgjengelige nøkkehullprodukter, for å gjøre favorittene sunnere på en enkel måte.

-  Hva synes dere om taco på nøkkelhullmåten?


-  Taco-måltidet gikk strålende. Barna synes det var kjempegodt, til og med Mathilde som kan være litt mer sær. Ingen merket forskjell på kjøttet, og nøkkelhull-osten passet bra i maten, bedre enn på brødskiva.

-  Hva med fiskekakene dagen etter?

Food, Table, Dishware, Tableware, Ingredient, Yellow, Cuisine, Dish, Recipe, Plate
Natural foods, Food, Plant, Ingredient, Fruit, Recipe, Cuisine, Corn, Orange, Dish
Cookware and bakeware, Frying pan, Kitchen appliance, Fast food, Ingredient, Tableware, Recipe, Cuisine, Rangpur
Food, Ingredient, Recipe, Dishware, Cuisine, Bowl, Dish

Tipp-topp

- Nå spiser vi ofte akkurat disse, som er nøkkelhullmerkede. Det er favorittene. De er veldig gode. Så det var tipp-topp-tommel-opp. Rotgrønnsakene var litt verre å selge inn til Mathilde, så hun spiste bare gulrøttene. Men vi andre syntes det var skikkelig digg med grønnsakene, et bra alternativ til ris og pasta.


Fire dager etter at familien Rangberg Haugen startet nøkkehull-utfordringen er det tid for en oppsummering. Mamma Pia er rett og slett litt overrasket over hvor greit dette gikk.


-  Det var ikke noe stress overhodet, men det økte virkelig bevisstheten rundt sunn mat. Som foreldre skal vi ta gode valg. For det skal gå rundt.

Tankevekker


Det som overrasket henne mest, er hvor enkelt barna aksepterte “nye matvarer” på menyen.


- Jeg tenker at mange kan få opp øynene sine for nøkkelhullsmerkingen. Barn er veldig tilpasningsdyktige, mye mer enn vi tror. Dette har vært en tankevekker. Vi som foreldre må bli mer bevisste. Jeg må ta meg selv i nakken og ikke forbli i mønsteret fra da jeg hadde mindre barn, sier Pia.


Pias grønnsak-tips

Skjær opp gulrøtter og andre grønnsaker i mindre biter og sett på bordet før maten.

- Barna spiser så mye mer av hakkede, rå grønnsaker, enn hvis de kokes. Kjenn at det er sprøtt, det er viktig for dem. Jeg hakker opp ekstreme mengder, og hos oss gir det store utslag på hvor mye grønnsaker barna spiser.

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

dagbladet-logo-rgb-01.png
dagbladet-logo-rgb-01.png
hdir_logo.png