SLUTTET ETTER 40 ÅR:

- DET ER EN BEFRIELSE

Det var først da Bjørn Arne (55) ble kjeppjaget av sykepleiere, han innså han måtte slutte. Hjelpen fikk han av Frisklivssentralen i Asker. Aller Concept Store

SLUTTET å røyke ETTER 40 ÅR:

- Det er en befrielse!

Det var først da Bjørn Arne (55) ble kjeppjaget av sykepleiere, han innså han måtte slutte. Hjelpen fikk han av frisklivssentralen i Asker.

Av Aller Concept Store

- Jeg fikk meg en støkk!

Bjørn Arne Kristiansen (55) fra Heggedal i Asker tenker tilbake på sykehusbesøket for halvannet år siden. Han husker datoen godt.

- 13. mars i fjor. Da tok jeg den siste røyken. Jeg snek meg ut fra sykehuset der jeg var innlagt med hjerteproblemer. Jeg tok meg en halv røyk på røykehjørnet. Men nei, den var ikke god.

Likevel gikk han ut på nytt litt senere og fyrte opp. Igjen knipset han vekk røyken han trodde han hadde lyst på.

Motor vehicle, White, Sky, Sleeve, Plant, Tree, Car

RØYKFRI: Bjørn Arne har alltid vært aktiv, med løping, ski og fiske.

Ledninger rundt halsen

- Da kom plutselig sykepleiere løpende ut etter meg, fordi jeg var koblet til et måleapparat. Jeg hadde ikke lov til å gå ut. Jeg ble kjeppjaget inn igjen, i sykehusklær og med ledninger rundt halsen.

Gratis sluttehjelp i kommuner i Vestre Viken helseforetak

  • Den mest effektive metoden for røykeslutt er å bruke legemidler kombinert med profesjonell veiledning. Nå får du det gratis på kommunens frisklivssentral.
  • Du som røyker daglig får tilbud om gratis nikotinlegemidler og gratis kurs, eller veiledning i røykeslutt.

Les mer her

Det var da han kom på oppfordringen fra fastlegen, samme legen som rett før sendte ham rett til sykehuset tungpustet og med skyhøy puls.

- Egentlig var jeg fortsatt desperat etter å røyke. Men så bestemte jeg meg for å melde meg på røykeslutt-kurs på frisklivssentralen i kommunen min, Asker. Jeg hadde fått tips hos fastlegen. Det var legen som ordnet alt for meg.

Etter noen uker på frisklivssentralens røykeslutt-tilbud var det helt slutt, etter 40 år med røyking. Så enkelt var det.

Ash, Wood

KLARTE IKKE STOPPE: Selv på sykehuset besøkte Bjørn Arne røykeområdet.

Bjørn Arne knipser med fingrene.

- Det var veldig god hjelp. Det var støtte som gjorde at jeg kunne gjennomføre og komme i mål med røykestopp. Jeg gikk til frisklivssentralen noen ganger, fikk hjemmeoppgaver og førte loggbok. Så ringte de meg opp og vi snakket sammen, sier Bjørn Arne.

“Jeg var sikker på at det skulle bli mitt livs verste mareritt, men det ble ikke det.”

bjørn arne, eks-røyker

NM-bronse i spyd

Nå forteller han at hvis røyksuget en sjelden gang melder seg, er det over på to-tre sekunder.

- Da jeg begynte på frisklivssentralen fikk jeg prøve flere røykeslutt-produkter. Jeg endte opp med en nikotin-munnspray, som stagget røyksuget. Sprayen brukte jeg et halvt år, så kastet jeg den. Siden har jeg sjelden tenkt på røyk igjen. Det er en befrielse å slippe å røyke!

Vi møter Bjørn Arne på Heggedal kastarena, der han viser fram sin største lidenskap: Kastøvelser i friidrett. Han har holdt på med idrett hele livet.

I august deltok han i Postens bedriftsmesterskap. Han tok NM-bronse i spyd som 39-åring. De siste årene har han kastet både spyd, diskos og slegge i veteran-NM.

Røykingen var hans lille hemmelighet. Utad var han en friskus.

- Det var ikke noe jeg var stolt av, så jeg røyket aldri i forbindelse med stevner og trening. Nå kommer sikkert mange i friidrettsmiljøet til å stusse over at jeg var en røyker.

Flash photography, Smile, Cloud, Sky, Plant, Beard, Tree, Happy, Asphalt

- Men du tenkte på hva det gjorde med helsa?

- Røyk er ikke sunt, det har jeg visst i alle år. Men jeg har vært dum nok til å røyke likevel. Jeg har røyket siden jeg var 14 år. Jeg tenkte mange hundre ganger på å slutte å røyke, men har aldri tatt steget og klart det, før nå.

NM-BRONSE: Bjørn Arne har deltatt i mange veteran-NM og favorittdisiplinen er spyd.

- Mitt livs verste mareritt

- Overrasket noe deg ved å slutte?

- Det var en befrielse å slippe styret med røykingen. Og det var overraskende lett. Jeg var sikker på at det skulle bli mitt livs verste mareritt, men det ble ikke det. Jeg hadde topp motivasjon på grunn av helsesituasjonen, og fikk god hjelp av kona mi, frisklivssentralen og fastlegen.

At røykeslutt ikke må være vanskelig er en gjennomgangsmelodi også hos Randi Høghaug på frisklivssentralen i Asker.

Hun er frisklivsveileder og koordinator i Aktiv på dagtid. Hun var Bjørn Arnes kontaktperson da han stumpet røyken, det var de som snakket sammen underveis.

- Mange sier det er lett

- Det er mange som Bjørn Arne, de sier det er lett å slutte. Hadde de visst at det var så lett, hadde de sluttet å røyke for lenge siden, sier Randi.

- Det dere holder på med virker?

- Ja, det gjør det virkelig. Det er en så hyggelig jobb å hjelpe folk i prosessen med å slutte å røyke. De gjør jobben selv, men det er så givende å følge med på.

Hun forteller at røykeslutt er en prosess. Det er normalt å kjenne sug og oppleve at det er krevende å gi slipp på røken.

“Hadde de visst at det var så lett, hadde de sluttet å røyke for lenge siden”

randi høghaug, frisklivsveileder i Asker kommune

De aller fleste slutter

På starten av kurset reduseres gjerne røykingen på eget initiativ. Vaner endres med støtte i gruppen og fra veileder. Røyken stumpes for godt når deltakerne sammen blir enige om en sluttdato.

- Det er mange som klarer å slutte helt?

- Ja, de aller fleste slutter å røyke i løpet av kurset. Vi fordømmer ikke og kommer aldri med skremsels-propaganda. Det tror vi folk er lei av. Vi snakker om å slutte på en positiv måte, og roser deltakerne for at de tar tak i helsa.

Røykeslutt-tilbudet

  • Gratis legemiddel til røykeslutt i inntil 12 uker. Deltakerne får tilbud om ulike nikotinlegemidler.
  • Gratis kurs i røykeslutt (6 samlinger) eller individuelle samtaler med veileder på frisklivssentralen (4-7 møter).
  • Tilbudet om gratis hjelp i Vestre Viken varer ut 2023
  • Veiledning og kurs i røykeslutt tilbys på frisklivssentralene i Norge også etter prosjektslutt.

Kontakt frisklivssentralen i din kommune

- I kjelleren psykisk

Bjørn Arne Kristiansen er fortsatt røykfri etter halvannet år, og for lengst tilbake på jobb ved Postens logistikksenter i Oslo.

- Jeg sitter 10 meter unna røykehjørnet på jobb. Nå tøyser jeg med de som røyker, jeg sier «hvorfor holder dere på, det er jo livsfarlig?». Det har aldri luktet godt der, men nå kjenner jeg det virkelig.

Jeans, Joint, Chin, Trousers, Hand, Arm, Shoulder, Muscle, Comfort, Neck

RØYKFRI: Nikotinplaster er det det mest vanlige hjelpemiddelet, ifølge Asker frisklivssentral

- Hjemme gikk jeg ut på verandaen for å røyke, men nå går jeg bare dit for å se på utsikten. Jeg tenker ikke på røyk der lenger. Kona mi er veldig fornøyd, nå kan vi se hele episoder av serier sammen, uten pauser.

Familien betyr enormt for Bjørn Arne. 6000 personer i Norge dør hvert år på grunn av røyking. Bjørn Arne vil ikke bli en del av tallet.

- Jeg føyk ned i kjelleren psykisk da jeg fikk hjerteproblemene. Jeg visste jeg måtte gjøre noe med helsa. Det er en motivasjon at jeg skal bli gammel nok til å se barnebarn vokse opp. Er jeg heldig får jeg også se oldebarn. Hadde jeg ikke sluttet å røyke, hadde jeg vært ferdig nå.

- Hjemme gikk jeg ut på verandaen for å røyke, men nå går jeg bare dit for å se på utsikten. Jeg tenker på ikke røyk der lenger. Kona mi er veldig fornøyd, nå kan vi se hele episoder av serier sammen, uten pauser.

Familien betyr enormt for Bjørn Arne. 6000 personer i Norge dør hvert år på grunn av tobakksrelaterte sykdommer. Bjørn Arne vil ikke bli en del av tallet.

- Jeg føyk ned i kjelleren psykisk da jeg fikk hjerteproblemene. Jeg visste jeg måtte gjøre noe med helsa. Det er en motivasjon at jeg skal bli gammel nok til å se barnebarn vokse opp. Er jeg heldig får jeg også se oldebarn. Hadde jeg ikke sluttet å røyke hadde jeg vært ferdig nå.

Joint, Comfort, Neck, Sleeve, Gesture, Finger, Elbow

RØYKFRI: Nikotinplaster er det det mest vanlige hjelpemiddelet, ifølge Asker Frisklivssentral

Han unner alle andre røykere samme hjelp han selv fikk, via frisklivssentralens prosjekt.

- Jeg tror det hjelper folk veldig å få gratis røykeslutt-produkter. Hele røykeslutt-kurset er gratis via kommunen. Jeg håper hele Norge kan få samme hjelp som den jeg fikk.

Bjørn Arne lastet aldri ned slutta-appen, som viser penger spart på røykestopp. Men han føler at han har bedre råd.

- Jeg kjøpte en ny grill i sommer, av topp kvalitet, for de pengene. Jeg tåler uforutsette utgifter bedre nå enn før.

- Hva mislikte du mest ved røykingen?

- Det ble dyrere og dyrere. Og selvsagt har det også gått utover den fysiske helsa, jeg har tenkt mye på hvor mye bedre jeg kunne blitt i idrett da jeg var yngre.

- Satser mot veteran-VM

Neste steg for 55-åringen er å trappe opp treningen. Han ønsker å legge press på seg selv med tydelige mål, og håper hjertelegene på sikt kan gi ham grønt lys til å trene mer intensivt.


Sist vinter gikk han gjerne forsiktig på ski hver dag, da føret var godt. Han gleder seg over at kondisen er på vei tilbake.

- Målet er VM i spyd for veteraner i Göteborg neste år. Jeg blir med hvis jeg klarer å kaste 45 meter, helst 50. Og så skal jeg gå Birken på ski, men tiden der er ikke så viktig.

Det aller viktigste er at han ikke røyker lenger.

- Røykingen var en del av meg jeg er sjeleglad for å bli kvitt!

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2023 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler