Historiske steder som må oppleves – og god mat på veien

Ruta for deg som er interessert i kultur, natur og historie. Her får du 14 gode tips!

Den historiske regionen er en ekte dansk klassiker. Dette er virkelig feriemålet for deg som er interessert i natur og kulturhistorie. Du kan ta deg en tur på den gamle pilgrimsruta, Hærvejen, som strekker seg gjennom hele landet med en av Danmarks eldste byer, Viborg, som knutepunkt.


På veien er det også noen smaksopplevelser du ikke bør gå glipp av. Her er turistsjef i Viborg, Charlotte Kastbjergs anbefalinger: Seks restauranter, fire severdigheter og fire overnattingstips.


Les mer om den historiske regionen


Les mer om aktiv ferie i Aarhus-regionen

Les mer om shopping og byliv

Matopplevelser

1. De glemte grottene

Gå rundt et hjørne - og ned i en stemningsfull, historisk kjeller. I Sankt Mathias Gade, like ved domkirken, finner du øl- og vinkjelleren  Brygger Bauers Grotter.

Under mursteinshvelvingene får du servert autentisk spansk tapas.

Grottene er bygget av den ungarske bryggerimesteren Peter Bauer. Han kom til Viborg i 1868 og hentet vann til sitt øl fra en av byens tre hellige kilder. Så lå grottene gjemt og glemt i hundre år, før de i 1989 ble restaurert og bygget om til restaurant.

“Fantastisk tapas og nydelige viner i rustikke omgivelser. Anbefaler å bestille bord på forhånd!” – Charlotte Kastbjerg

Når du går inn i kjelleren, er det som å gå ut av tiden. Du kan ikke se om det er lyst eller mørkt utenfor. Mobiltelefonen kan du bare legge bort, det er godt mulig du ikke har dekning her nede uansett. Nyt heller omgivelsene, selskapet og ikke minst god mat og drikke. Den gode atmosfæren setter mange pris på, så det kan absolutt lønne seg å reservere bord.

Les mer om Brygger Bauers Grotter
2. Kvalitetsrestaurant med
hjertet på rett sted

Over Brygger Bauers Grotter ligger et mathus - med samme eier - som er fylt av ro, sjel og sjarme. Restaurant Arthur ligger i hjertet av Viborg, og er virkelig et sted med hjertet på rett sted.

“Et skjønt sted til å nyte en middag eller bare sitte og snakke over en god lunch.” – Charlotte Kastbjerg

Maten er inspirert av det franske landkjøkken, men tilpasset moderne dansk cuisine. Du kan smake deg gjennom et bredt utvalg av viner fra hele verden, og du er som gjest sikker på at du får en fullendt smaksopplevelse.  

Les mer om Restaurant Arthur

3. Supersjarmerende konditori startet av to søstrE

Søster Lagkage Konditori & Café ble startet for noen år siden av to søstre fra Viborg. Den éne av dem, Vikki, tryller fortsatt fram de lekreste kaker og brød i de sjarmerende lokalene. Her får du ren kvalitetsbakst - helt fritt for tilsetningsstoffer. Alt lages fra bunnen, og det serveres kun det beste.


“Et vaskeekte konditori med fokus på gode råvarer. Her kan du nyte frokost, lunch og ettermiddagskaffe i riktig hyggelige omgivelser.” – Charlotte Kastbjerg

Konditoriet er møblert i god, gammeldags stil. Stedet er nesten like søtt som kakene!


Les mer om Søster Lagkage

4. Ujålete nordisk gourmet

Restaurant Rod ligger i likhet med Brygger Bauers Grotter og Restaurant Arthur i Sankt Mathias Gade. Det er kun 20 skritt å gå, både til Nytorv og til Hjultorvet.

“Hos Rod skaper de en skikkelig helhetsopplevelse. Må oppleves!”
– Charlotte Kastbjerg

Maten er nordisk-inspirert og på et høyt nivå, uten at stedet oppleves stivt eller jålete. Menyen skiftes ut basert på sesongens råvarer.

Les mer om Restaurant Rod

5. Spis godt i et av Viborgs eldste hus

I et over 400 år gammelt hus ligger et av Viborgs mest populære spisesteder. Her har skomakermestere og bakermestere bodd. Fra 1905 til 1984 var det en smie i disse lokalene, og fra 1984 til 1993 en gullsmedforretning. De siste 26 årene har restauranten Den Gyldne Okse holdt hus her.

“Her lager de noen av de beste biffer du kan få! Ikke rart stedet er populært.” – Charlotte Kastbjerg

Takket være den lune stemningen, de historiske omgivelsene og ikke minst de fantastiske smaksopplevelsene har Den Gyldne Okse flere ganger blitt kåret til byens beste restaurant.

Les mer om Den Gyldne Okse

6. Ekte dansk krohygge

Den lille idylliske havnebyen Hjarbæk ligger omtrent 15 kilometer nordvest for Viborg. Her finner du Hjarbæk Kro, hvor du får klassisk dansk mat med en moderne vri.

Forvent god, gammeldags kroatmosfære, med hyggen i høysetet. I tillegg til krostua er det en deilig gårdshage og en skjønn paviljong. Å se solnedgangen herfra er virkelig en opplevelse.

“Kroa ligger idyllisk til med utsikt over fjorden, og serverer mat av friske og lekre råvarer“
– Charlotte Kastbjerg  

Kroa har holdt det gående helt siden 1867, og den 107 år gamle kropaviljongen er den eldste som fortsatt er i bruk i hele Danmark.

Les mer om Hjarbæk Kro

Les mer om SHOPPING OG BYLIV

SEVERDIGHETER

1. Historisk vandring

Hærvejen er en vandre-, ride- og sykkelrute, som byr på en spennende historisk reise tilbake i tiden. Langs Hærvejen, som går gjennom hele Jylland og strekker seg over 500 kilometer, er det flere herberg i gamle kroer og på nedlagte landbruk.

Hærvejen har helt siden middelalderen blitt benyttet af handelsfolk og fromme kristne på pilgrimsrejse. I vår tid vandrer hvert år utallige turister i disse historiske fotspor, enten på dagstur langs et stykke av dem, eller over lengre distanser.

“Den siste helgen i juni arrangeres Hærvejsmarchen og Hærvejsløpet, og i Viborg blir det avholdt Snapsting, som er en festival med konserter, dans og sang. Anbefales!”
– Charlotte Kastbjerg

Her får du oppleve unike landskap, historiske bygninger og ruiner og spennende gårdsbutikker langs veien. Byen Viborg er et naturlig knutepunkt og absolutt høydepunkt.

I Søndermarkskirken, som er en moderne rundkirke, henger et ti meter langt brodert teppe med millioner av sting som beskriver Hærvejens historie.

Les mer om HærvejenVisitViborg_HaldRuin_LarsHolmgaard.jpg
Hald_ruin_1024x576.jpg
Maagaardphotos-Hald Ruin.jpg
Maagaardphotos-5540 - Hald Ruin.jpg

2. Stig ned i en 900 år gammel krypt

Viborg har hatt domkirkebystatus helt siden 1060. Og krypten i Viborg domkirke nesten så gammel. Noen få trinn ned trappa, så drar du 900 år tilbake i tid, for et pusterom langt fra hverdagens kjas og mas.

Du kan selv gå inn og utforske kirken i dens åpningstider, eller bestille en omvisning av kirketjeneren.

Domkirken brant ned i den store bybrannen i 1726, og den kirken som står der i dag er fra 1876.

“Historien forteller at det var en kjøkkenpike som startet brannen da hun skulle tenne opp en kjele med øl”
– Charlotte Kastbjerg

Kirken er berømt for sin billedbibel, malt med kalkfarger av Joakim Skovgaard på begynnelsen av det 20. århundre. Rett ved domkirken ligger også Skovgaard-museet.

Les mer om Viborg domkirke

3. Kunst fra den danske gullalder

Familien Skovgaard har en unik posisjon i dansk kulturliv. På Skovgaard-museet kan du oppleve et århundre av kunst med verker fra den danske gullalder og tiden etter fra 18- og 1900-tallet.

Museet holder hus i Viborgs gamle rådhus. Det er en snart 300 år gammel, fredet bygning uten heis og med høye trapper. Dermed er det ikke så lett tilgjengelig om du er dårlig til beins, men personalet er gjerne behjelpelig med å støtte folk opp trappen eller inn bakdøra, om du vil se den nederste etasjen.

“Her er det mange flotte særutstillinger og faste utstillinger med verker av Skovgaard-familien og deres prominente kunstnervenner“
– Charlotte Kastbjerg  

Museet ble grunnlagt i 1937, da Viborg by ville hedre domkirkens kunstner Joakim Skovgaard, men han ønsket heller et museum for hele kunsterslekten.

4. Se byen fra sjøen

Sjødronningen “Margrethe I” er oppkalt etter Danmarks første kvinnelige regent. Fra 17.mai til 31.august har den faste avganger. Her kan du nyte sjøens ro og synet av byen og den flotte naturen.

“Seil med eller uten guide - og oppleve Viborg fra sjøsiden.” – Charlotte Kastbjerg

Den hyggelige seilturen rundt på Nørresø og Søndersø varer omtrent en time. Turene starter og slutter ved broen ved Golf Salonen, og du kan også stige på eller av ved Viborg Sø-Camping/Danhostel Viborg.

Det er plass til rundt 60 pers ombord, og 30-35 kan sitte på innsiden.

Bestill billetter til Margrethe I her


OVERNATTING

1. Golf og spa ved sjøene

Golf Hotel liker i naturskjønne omgivelser, men samtidig sentralt rett ved sjøene i Viborg.

Ved hotellet er også en 27 hulls golfbane. Og etter en runde på banen - eller for den som ikke vil spille golf - er det perfekt med avslapning og spa.

“Golf Hotel Viborg har en nyoppusset og deilig wellness-avdeling.“
– Charlotte Kastbjerg  

Som gjest har du fri tilgang til innendørs oppvarmet svømmebasseng, jacuzzi, sauna og solarium.

Og i den tilhørende restauranten Salonen kan du både spise og danse i vakre omgivelser.

Les mer om Golf Hotel & Salonen

4. Sjarmerende badehotell midt i skogen

5-6 kilometer fra Viborg sentrum ligger Hotel Egeskoven idyllisk til, blant gamle eiketrær og i skogens dype ro.

“Hotellet har sjarmerende rom i beste badehotellstil.” – Charlotte Kastbjerg

Hærvejen går rett forbi det koselige bed & breakfast-hotellet, som var nyoppusset i desember 2018.

Les mer om Hotel Egeskoven


1. UNIKT OG ÆRVERDIG

Kongenshus Kro & Hotel er over hundre år gammel. De ærverdige bygningene er flott restaurert, med stor respekt for det opprinnelige uttrykket.

På kroa får du tradisjonell dansk og nordisk mat, tilberedt av kokker som virkelig elsker å lage mat.

“Helt unik natur, som er verdt et besøk i seg selv.“
– Charlotte Kastbjerg  

Hotellet ligger majestetisk til i den vakre åkernaturen, omtrent 20 kilometer vest for Viborg.

Les mer om Kongenshus Kro & Hotel

4. Camping i flott natur

Du må heller ikke sjekke inn på hotell. Langs Hærvejen og rundt om i regionen finnes mange muligheter for å campe, enten du vil bo i telt, vogn, bobil eller hytte.

Viborg SøCamping bor du bynært med Sønder Sø som nabo og utsikt til Viborgs historiske Domkirke.  

Hjarbæk Fjord Camping ligger ved Hjarbæk, det sjarmerende stedet med 225 innbyggere. Utsikten over fjorden er uforglemmelig.

“Her har du mulighet til å se den mest fantastiske solnedgang.” – Charlotte Kastbjerg

Hessellund sø Camping ligger ved Karup omtrent 25 kilometer vest fra Viborg. Stedet er perfekt for fiske eller kanopadling.

God tur!Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.©2019 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler