Røykeslutt i én uke: Tar du utfordringen?

Klarer du å holde deg helt røykfri i syv dager nidobler du sjansene dine for å bli røykfri for godt.1

Font, Aqua

Det er mange gode grunner til å slutte å røyke. Helsefordelene, ikke minst. Bare 20 minutter etter at du har tatt din siste sigarett, begynner både puls og blodtrykk å komme seg ned til normale verdier.2 

En annen god grunn kan være alle pengene du kan spare. En person som slutter å røyke en 20-pakning om dagen kan spare hele 51 100 kroner på et år!

Men det er ikke bare-bare. Og når du først har bestemt deg for å slutte å røyke, kan den første uken bli veldig tøff.

Det er ikke så rart, for kroppen din er vant til nikotinen. Kanskje har du hatt vanen i mange år?

Samtidig kan den første uken vise seg å være den viktigste på veien mot å klare å stumpe sigarettene én gang for alle.

Forskning viser nemlig at de som klarer å holde seg helt røykfrie den første uken har ni ganger så stor sjanse for å bli røykfrie for godt. Uansett om de brukte nikotinlegemidler som hjelp eller ikke.1

Her får du noen gode tips til hvordan du kommer deg gjennom den første uken!

Writing instrument accessory, Office equipment, Hand, Finger, Handwriting, Thumb, Gesture, Font, Nail

DEN VIKTIGSTE UKEN: Når du først har bestemt deg for å slutte å røyke, er den første uken kanskje den viktigste.

DAG 1: Finn ut når røyksuget melder seg

Kanskje er det frokosten som minner deg om å røyke? Eller kanskje er det t-bane-turen eller bilreisen til jobben? Røyking handler om nikotinavhengighet, men også om vaner. På dag én kan du hjelpe viljestyrken din ved å identifisere de situasjonene som utløser røykesuget. Blir klar over hva som gir deg lyst til å røyke.

Om du for eksempel alltid går ut på trammen og tar en røyk sammen med morgenkaffen, betyr det at morgenkaffen er en av dine utløsende faktorer. Prøv å gjør noe annerledes. Drikk en kopp te istedet. Eller bytt ut den første røyken med et glass iskaldt vann.

Uansett hva du gjør, handler det om å bryte (u)vanen. Enten ved å begrense eller helt unngå situasjoner som du vanligvis forbinder med å ta deg en røyk.

Trenger du tips til motivasjonen? Her har du gode råd når du vil stumpe røyken!

VANEBRYTER: Ukens første utfordring er å identifisere situasjoner som gir deg røyksug. Når du har gjort det, kan du prøve å gjøre noe nytt i stedet for det du pleier.

Bruk tiden på noe annet: Du har kanskje ikke hatt tid til å gi deg i kast med strikkingen? Eller lagt drømmen om å dreie egne kaffekrus på is? Nå som du ikke røyker, har du tid til nye sysler!

DAG 2: Gjør noe annet!

Røyking er en aktivitet som både sitter i hodet ditt - og i hendene. Derfor kan det være nyttig å finne noen nye vaner - midlertidige eller varige - som kan erstatte røykingen. Har du alltid tenkt at du vil lære deg å strikke, for eksempel? Vel, her har du en ypperlig anledning! Hold hendene opptatte, og gi hjernen noe å bryne seg på.

Kanskje kan du realisere barnet i deg og tegne? Kanskje kan du finne et interessant brett- eller mobilspill som gir deg noe å bruke både konsentrasjon og fingerferdigheter på? Eller kanskje du kan erstatte røykingen med å tygge tyggegummi?


Helsefordeler ved røykeslutt

Å stumpe røyken er noe av det beste du kan gjøre for å ta vare på helsen din. Både på kort og lang sikt.

Visste du at allerede etter 48 timer er smaks- og luktesansen din skjerpet? Etter 72 timer blir det lettere å puste, og det betyr at energinivået ditt også øker.2-3

Les mer om helsegevinstene her


Røykesug varer typisk i tre-fem minutter.4 Du kan kikke på klokken og telle ned. Eller du kan finne noe å gjøre som tar omtrent like lang tid!

TIPS TIL Å KLARE RØYKESTOPP-UKEN

DAG 3: Ring en venn

Neida, det er ikke vennene dine som skal gjøre jobben for deg. Men det kan ha noe for seg å ringe en god venn eller venninne når røyketrangen melder seg. Episoder med røykesug varer gjerne tre-fem minutter.

I stedet for å nistirre på klokken, kan det være smart å plukke opp telefonen og ringe en venn. Passer ikke tidspunktet, kan du gå deg en liten tur i nabolaget, nærstudere værmeldinga til Yr - eller oppdatere deg på siste nytt.

Lag deg en liste over gjøremål som varer i tre-fem minutter. Så er du forberedt når røykesuget kommer.

Slik kan du overvinne nikotinsuget

Planlegg din røykesluttuke

Når du har bestemt deg for å slutte å røyke, er det smart å være godt forberedt. Legg en plan for akkurat hvilken dag du skal slutte. Tell ned! Du kan bruke kalenderen her:

DAG 4: Tenk positivt ;)

Om du føler deg fristet til å plukke opp røykpakken, husk hvorfor du ønsket å slutte i utgangspunktet.

Det kan være fint å ha en liste over alle de gode grunnene du har til å bli kvitt sigarettene. Husk at du gjør noe fantastisk for deg selv - og omgivelsene dine!

Sørg for at listen over grunner er synlig. Heng den opp på kjøleskapet eller på utgangsdøren, så ser du den hver dag.

Gjør deg umake for å fokusere på de positive sidene ved røykeslutten. Helsegevinstene er én ting. Du kan også få et sunnere utseende, du kan få mer energi3, 5 - og menneskene rundt deg blir helt sikkert både glade og begeistret over nyheten.

De positive tankene hjelper deg til å holde deg motivert. Og til å takke pent nei til neste røyk!

Les mer om fordelene ved røykeslutt

Positivitet: Om du minner deg om hvorfor du vil slutte å røyke, gjør du deg selv en kjempetjeneste. Heng opp en liste med gode grunner der du ser den.

DAG 5: Hold deg i aktivitet

Der du tidligere kanskje ville ha tent en røyk for å bli kvitt stress, må du finne andre løsninger.

Begynn å gå på oppdagelstur i nærmiljøet. Utforsk den nærmeste skogen, eller begynn å trene i det lokale treningsstudioet. Om du jogger, løper eller danser, spiller ingen rolle. Det viktige er å holde deg i bevegelse.

Fysisk aktivitet er en god måte å håndtere stresset som kan melde seg når du slutter å røyke. At du i tillegg kommer i bedre form er vel bare verdens beste bonus?

Slik holder du vekten ved røykeslutt

People in nature, Natural landscape, Smile, Jeans, Plant, Trousers, Sky, Happy, Gesture, Tree

Mindre stress: Det er en myte at du blir mindre stresset av røyking. Det som imidlertid hjelper mot stress og ubehag, er bevegelse!

People in nature, Natural landscape, Atmospheric phenomenon, Plant, Ecoregion, Sky, Tree, Wood, Branch, Grass

TA DEG EN TUR UT: Å løpe en tur, eller bare rusle en tur i naturen, senker stressnivået som kan øke når du slutter å røyke. Samtidig kommer du i bedre form.

Hva hvis du sprekker?

Det er viktig å forstå at det å stumpe røyken er en læringsprosess. Litt som å lære å sykle. Det kan hende du faller av, og da er det bare én ting som gjelder: Å komme seg på bena og prøve igjen!

Det er sånn vi lærer. Den samme logikken kan du bruke når du skal slutte å røyke.

Dette kan du gjøre hvis du sprekker


DAG 6: Begynn å glede deg!

Gratulerer, du har klart å holde deg i seks hele dager! Nå er uken snart slutt, og du er godt på vei til å klare å stumpe røyken.

Det er omtrent nå du kan begynne å legge sammen kronene du har spart. Allerede nå begynner summen å vokse.

Det vil den fortsette med, for hver dag som går. Begynn å glede deg til hva du heller vil bruke pengene på!

Et godt råd kan være å sette pengene du vanligvis ville brukt på røyk, inn på en egen konto. Spar opp til en heidundrende ferietur for familien. Eller kjøp de skoene eller den gitaren du har drømt om.

Du kan bruke Røykeslutt-kalkulatoren for å finne ut hvor mye du kan spare på én måned eller et helt år.

Regn ut hvor mye du sparer

People in nature, Flash photography, Smile, Plant, Happy, Yellow, Gesture, Sunlight, Leisure, Grass

SPAR PENGER: Det er dyrt å røyke. En person som røyker en 20-pakning om dagen, bruker 51 100 kroner i året på røyk. Hva annet vil du bruke dem til?

DAG 7: Ta kontroll over røyksuget med litt hjelp

Abstinenser kan gjøre deg irritabel, rastløs og ukonsentrert. Om lunten er kortere enn du vil ha den, kan det være fint å få litt hjelp. Det er ikke lett å slutte å røyke, og derfor kan det være lurt i ta i bruk noen hjelpemidler. NICORETTE®-produktene demper røykesug og nikotinabstinens slik at du lettere kan stå i mot røykesuget - og fortsette dagen din!

Trenger du hjelp til å finne ut hvilket hjelpemiddel som kan passe for deg?

Referanser: 1) Tønnesen P et al. Higher dosage nicotine patches increase one-year smoking cessation rates: results from the European CEASE trial. Eur Resp J 1999; 13: 238-246 2) https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/ 3) https://www.webmd.com/smoking-cessation/ss/slideshow-effects-of-quitting-smoking 4) https://www2.hse.ie/wellbeing/quit-smoking/get-help-when-you-quit-smoking/cravings-and-withdrawal-when-you-stop-smoking.html  5) https://ash.org.uk/wp-content/uploads/2019/10/How-smoking-affects-the-way-you-look.pdf.  

Nicorette® (nikotin). Reseptfritt legemiddel til røykeavvenning. Ved graviditet, amming eller alvorlig hjerte- og karsykdom bør Nicorette® kun brukes i samråd med helsepersonell. Les pakningsvedlegger før bruk. McNeil Sweden AB. 04/2022, NO-NI-2200018.

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

Font
Rectangle
Azure, Font