Ett år etter Stopptober er det bare én som ikke er helt røykfri. Klarer du å gjette hvem?

Hvordan gikk det med
reality-røykeslutterne?

Logo, Font, Text

Klikk for å se hvordan det gikk med Mona, Glenn, Silje og Elvis - eller scroll ned for å lese om alle.

Mona før røykeslutten, september 2020

Mona Frostrud (56)

Bosted: Drøbak

Yrke: Salgsansvarlig på et pukkverk

Sivilstatus: Singel, mor til en 26-åring

Røykte «opp til 20 om dagen – og vel så det»

Er røykfri

Før legene skulle operere, fikk Mona spørsmålet som fikk tårene til å trille: Røyker du?


Aldri vært så stolt som rett før brystkreft-operasjonen

Jeg lå klar for brystkreftoperasjon og følte meg ikke spesielt høy i hatten, men så kom spørsmålet: «Røyker du?» Det var så ubeskrivelig deilig å kunne svare nei. Jeg tror jeg aldri har vært så glad og stolt før i hele mitt liv.

Tenk at jeg etter 40 år som røyker, kunne svare nei!

Operasjonen gikk bra, men jeg er jo født på fredag 13., så litt uflaks må man regne med. Jeg er ikke helt ferdig med dette, og skal starte på cellegift-behandling snart, men jeg skal klare dette her også - akkurat som jeg klarte å slutte å røyke.

Jeg skal klare dette her også - akkurat som jeg klarte å slutte å røyke.

Det frister ikke med røyk lenger, og det er så vanvittig deilig. Men jeg må være helt ærlig: 25. juni ... Da hadde jeg fått beskjeden om brystkreften, og jeg bare gav opp alt.

Jeg dro til ei venninne, vi åpna barskapet hennes for å tømme det, så sa jeg: «Gi meg en røyk.» Hun trodde jeg tulla. «Nei, la meg få en», sa jeg. Tok et trekk, og kjente umiddelbart: «Æsj! Det smaker pyton! Dette har jeg ikke lyst på lenger.» Det ble ikke mer røyk, men vi klarte å tømme barskapet.

Æsj! Det smaker pyton! Dette har jeg ikke lyst på lenger.

Jeg har jo kost meg masse med røyken i løpet av livet, men noe av det jeg er aller mest glad for at jeg får kjenne på, er stoltheten over å slutte.

De ti kiloene ekstra jeg fikk da jeg slutta, føltes som om kroppen bare viste meg fingeren. De kom i et forrykende tempo, kun på magen – og jeg som var så bevisst på ikke å bytte ut røyken med sjokolade og snacks. Men jeg begynner å få grei kontroll på det nå.

Jeg ble jo bitch of the year!

Humøret fikk noen utfordringer i løpet av røykeslutten. Jeg ble jo «bitch of the year»! I den første fasen, var jeg en udetonert bombe. Satt i trafikk-kø, og var forbanna på alt og alle. Noen kolleger fikk kjørt seg hardt, jeg var helt grusom. Jeg måtte bake litt sjokoladekake til dem i blant for å kompensere.

Jeg trodde ikke jeg skulle klare det, og det hadde jeg heller aldri gjort uten Stopptober-kampanjen. Å være ikke-røyker er så deilig. Jeg er i mye bedre form, pusten er en helt annen enn den var!

Jeg har fire råd til deg som skal slutte å røyke:

  1. Hopp i det.

  2. Si: «Dette får jeg til».

  3. Vær ærlig: Du vil egentlig slutte, selv om unnskyldningene dine sier noe annet.
  4. Forbered deg på at det kan være tøffere enn du tror.

Mona før og etter røykeslutten.

Glenn før røykeslutten, september 2020

Glenn Espen Küstner (47)

Bosted: Hokksund

Yrke: Vaktleder, Sør-Øst 110-Sentral

Sivilstatus: Forlovet tobarnsfar

Røykte 20 sigaretter om dagen

Er røykfri

Både kona og barna er strålende fornøyde med at Glenn ikke stinker røyk lenger. I tillegg er han mer tilstede og mindre urolig.


Får tårer i øynene når jeg snakker om det

Slik beskriver forloveden min, Hege, det. Jakka mi som hang i gangen. Lukta som seiv inn selv om jeg sto ute. Da hun holdt hånda mi, lukta det av den. Jeg merker jo det selv! Når jeg går forbi noen som røyker, kjenner jeg at det lukter askebeger. Det kjente jeg aldri før.

«Røyklukta fulgte meg over alt.»

Vekta har gått opp litt, men jeg har fått tatt tak i det også. Rutinene har blitt endret på alt! Jeg har blitt roligere, sånn som å sitte ved bordet lenge. Jeg skal ikke røyke før jeg skal inn på jobben, skal ikke røyke før jeg skal legge meg, skal ikke røyke med en gang jeg har stått opp.

Det nye vanemønsteret har vært litt vanskelig. Jeg har måttet bli kjent med mitt nye jeg. Jeg var en mester i å finne unnskyldninger og tid for å ta meg en sigarett. Barna mine forteller om en far som alltid skulle «bare ta en røyk». Nå sier de at jeg er mer tilstede.

Familien har vært vant med at jeg har slukt maten for å komme meg raskt ut for en blås. Eller vente ekstra lenge i bilen mens pappa bare måtte ta en ekstra sjekk rundt campingvogna, eller «gå i forveien» inn på senteret selv om det var jeg som hadde ærender der.

6

minutter daglig

Jeg har brukt 100 minutter hver dag på å røyke, og det er nok arbeidsgiveren min glad for at det er slutt på, men tenk om jeg hadde brukt de 100 minuttene hver dag til å trene? Ja, kanskje jeg kommer til å gjøre det, hvis jeg har tid.

Jeg skjønner nesten ikke hvordan jeg hadde tid til å røyke. Ikke penger heller, egentlig; femti tusen kroner ekstra i året har jeg nå å bruke på helt andre ting enn røyk. Det er gøy og motiverende. Men den aller viktigste fordelen er bedre helse.

Jeg håper jeg kan få noen år ekstra. Hege sa en gang:

«Hvis du ikke slutter å røyke, så er det ikke sikkert du får muligheten til å ha med bikkja på jakt lenger – fordi du må ha med deg en sånn oksygenflaske i tillegg!»

Det er deilig å kjenne at røyken ikke styrer livet. Hadde jeg visst hvor lett det var å slutte å røyke, så hadde jeg gjort det for 20 år siden. Når dattera di kommer og sier: «Pappa, jeg skulle ønske at du slutta å røyke» … Jeg får tårer i øynene når jeg snakker om det. Fader også, at jeg ikke klarte å gjøre det da Vetle (20) ble født.

Datteren min Marthe (17) sier nå: «Jeg er veldig stolt av pappa. At han faktisk har klart det og at han har gjort det, i stedet for å gå rundt å snakke om at 'det har jeg lyst til å gjøre'.»

Glenn før og etter røykeslutten.

Silje før røykeslutten, september 2020

Silje Pedersen (36)

Bosted: Røyse

Yrke: Spinning-instruktør

Sivilstatus: Singel, mor til en 6-åring

Røykte 10 sigaretter i uka og MASSE el-røyk

Røykfri i hverdagen, men ikke alltid på fest

Silje angrer ikke på Stopptober. Hun har fått bedre helse og mer tid til sønnen. Men er hun blitt helt røykfri?


Mye var flaut - men jeg har fått et bedre liv

Det er mye lettere å bevege seg. Jeg kunne aldri ha begynt å jobbe som spinninginstruktør om jeg hadde fortsatt å røyke som jeg gjorde.

Også har jeg i ettertid sett hvor mye tid røyken har tatt fra sønnen min. Så mange ganger mamma «skulle bare … ». Og det merker han også, at han slipper å dele min oppmerksomhet med de forferdelige el-sigarettene. Nylig hadde han første skoledag, da kjente jeg tårene strømme.

Jeg puster så mye bedre!

Men altså, helt røykfri, er jeg ikke, må jeg innrømme. Når jeg er på fest med folk som røyker, og det er jeg kanskje en gang i måneden, så  blir fristelsen for stor etter 3-4 glass vin. Selv om jeg er ferdig med sigarettene til hverdags, er ikke Party-Silje helt klar for å gi slipp på røykingen. Og selv om det går greit, og jeg ikke kjenner suget etter «dagen derpå»-røyk, håper jeg at jeg  kommer dit igjen, at jeg blir helt røykfri.

Noen ganger når jeg er i stressende situasjoner, eller sliter med nattesøvnen, kan jeg savne det beroligende ved å ta seg en røyk. Men da klarer jeg heldigvis fint å la være. Lysten går over, og det føles så mye bedre etterpå.

Jeg er veldig glad for at jeg var med på Stopptober. Det var en del som var flaut da: At jeg lå på sofaen og grein, bildene av meg på boksing, «cameltoe»-episoden … Men jeg angrer ikke. Det har gitt meg et bedre liv og en bedre hverdag.

Hadde jeg ikke vært med på kampanjen, ville jeg fortsatt ha røyka hver dag. Og med de hjerteproblemene vi har i vår familie, vet jeg hvor ødeleggende røyken kan være for helsa.

Silje før og etter røykeslutten.

Elvis før røykeslutten, september 2020

Elvis Maksumic (40)

Bosted: Oslo

Yrke: Butikksjef på Kiwi

Sivilstatus: Gift, to barn

Røykte 20 sigaretter om dagen

Røykfri

Elvis er fortsatt røykfri - og kjempefornøyd med det. Han var ikke like fornøyd med å legge på seg, men det fikser han med trening.Formen begynner å komme seg nå

Elvis var ikke tilgjengelig for intervju i denne omgangen, men han bekrefter at han fortsatt er røykfri, og at han er kjempefornøyd med det.

Han har også begynt å trene etter en viss vektøkning. «Formen begynner å komme seg nå, og kiloene går sakte nedover», skriver han i en SMS til Aller Concept Store.


Last ned Norges mest populære slutte-app

image.png

Ny versjon ute nå!

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

dagbladet-logo-rgb-01.png
dagbladet-logo-rgb-01.png
hdir_logo.png