Font, Text, Logo
dagbladet-logo-rgb-01.png

ANNONSØRINNHOLD

Font
Font
Azure, Rectangle, Font
sol-logo

– Endelig en bankrådgiver som forstår meg

Nikolai Aakrann (32) ville selge boligen sin før han kjøpte ny. Han er sjeleglad for hjelpen han fikk hos Nordea.

Av Aller Concept Store

Nikolai og samboeren satte seg ned en ettermiddag og googlet «boliglån». De ville flytte fra Fornebu og boligen på 60 kvadrat og over til noe større.

Nordea var bare en av bankene som dukket opp på skjermen. 

– Det var også en side der du kunne la bankene konkurrere om deg. Vi fylte ut skjemaene der også, men jeg tror aldri vi hørte noe fra dem. 

Nikolai Aakrann (32) 

 • App Manager i firmaet Shortcut
 • Eier en leilighet på 60 kvadrat
 • Skal kjøpe bolig med samboeren
Rådgivningen gir meg en enorm trygghet.

NiKolai

De fikk forskjellige tilbud fra ymse banker, og hvor mye de to kunne få i lån, spriket en del. For Nikolai, var det kontakten med én mann som avgjorde i hvilken bank boliglånet skulle være. Han heter Sebastian Sternefalk, og er rådgiver i Nordea. 

Se de beste refinansieringsrådene her

– I Sebastian møtte jeg en rådgiver som virkelig forsto mitt kunnskapsnivå. Jeg er ingen ekspert, men jeg er ikke førstegangskjøper heller, forteller Nikolai. 

– Sebastian forklarer meg om hele prosessen, steg for steg. Det gir en enorm trygghet. 

Refinansiering av boliglån 

Hva er det for noe egentlig? 

 • Å øke størrelsen på det eksisterende boliglånet, eller:
 • Å flytte boliglånet fra en annen bank, eller: 
 • Å samle flere mindre lån til ett større lån

Hvorfor skal jeg gjøre det? 

 • Enklere og mer oversiktlig økonomi
 • Muligheter for høyere lån, og bedre rente- og lånebetingelser
 • Enklere enn du tror

Les mer her

Er det aktuelt for deg å selge bilen om du finner drømmeboligen?

spørsmål NiKolai fikk fra rådgiveren

Kjappe avklaringer

Nikolai har et par x- og y-faktorer i sin økonomiske situasjon: Boligen var ikke solgt da han startet jakten, og dessuten venter han på et arveoppgjør. Det har han en god dialog med bankrådgiveren om. 

– Sebastian har møtt meg med gode, relevante spørsmål, som for eksempel: «Er det aktuelt for deg å selge bilen om du finner drømmeboligen?». 

– Hva slags bolig vi har mulighet til å kjøpe, og hvilke betingelser vi har for nedbetalingen av lån, har fryktelig mye å si for hverdagen vår i mange år framover.

Sebastian har satt seg grundig inn i vår økonomiske situasjon. Han gir oss de rådene vi trenger, og en stor trygghet. Og jeg vet at jeg kan kontakte ham og få kjappe avklaringer når vi nå snart skal kjøpe et nytt sted å bo. Vi fikk tilbud fra flere banker, men endte med å velge ha boliglån der vi fikk best hjelp. 

Det viktigste er å lytte, og å forstå kunden.

Rådgiver Sebastian Sternefalk

Sebastian Sternefalk 

 • Finansiell rådgiver i Nordea 
 • Alder: 35
 • Liker med jobben sin: Elsker at ingen dager er like!

– Det viktigste er å lytte, og å forstå kunden, forteller Sebastian Sternefalk (35). 

– Forstå hva kunden ønsker seg, hvordan deres økonomiske situasjon ser ut, ikke bare akkurat nå, men noen år inn i fremtiden. Alle har ulike forutsetninger, og forskjellige deler av sin privatøkonomi de kanskje ikke har tenkt så mye på. Så får vi kunden til å forstå hvert enkelt steg i prosessen, og finner de beste løsningene for akkurat deg. 

På tide å refinansiere?

Han fremhever at alle kunder har ulike behov. 

– For noen er det bare noen få klikk på Nordeas hjemmesider før lånet er innvilget. Men når noen har behov for mer rådgiving, er det fint å ha noen å snakke med. 

Det er krevende tider for mange.

Rådgiver Sebastian Sternefalk

Endrer løpetid på lånet 

Sebastian merker en pågang av bankkunder som flytter boliglånet til Nordea for å bedre betingelser. 

– Det er krevende tider for mange. Hvis boligen din har økt i verdi siden du kjøpte kan det være muligheter for å tilby bedre vilkår. Dette ettersom belåningsgraden er lavere.

En del kunder har også behov for å endre løpetiden på lånet, for eksempel fra 20 år til 30 år, for å ha litt mer å rutte med hver måned. Mange som refinansierer ønsker å starte på nytt, dersom kostnadene er blitt for høye.

– Når du flytter lånet ditt til Nordea, blir du totalkunde, og bruker oss som din dagligbank. Her får alle tilbud om sparerådgiving, samt kartlegging og rådgiving om pensjon mm.

Sebastian tror det er viktig at du som låntaker tar en total gjennomgang av din økonomiske situasjon: Hva ønsker du deg? Hvordan ser du for deg lønnen din og jobbsituasjonen de nærmeste årene? Hva slags forbruk vil du ha? 

Noen grunner til å refinansiere:

 • Pusse opp, bygge på boligen eller kjøpe båt
 • Hjelpe barna inn på boligmarkedet
 • Øke lånet for å ta ut likviditet til annet formål
 • Få bedre lånebetingelser ved å flytte lånet fra en annen bank

Les mer 

– Vi som bankrådgivere kan jo se hva du har av kredittkort, studielån, og faste utgifter. Men vi vet jo ikke hvor dyr vin du kjøper, eller om du er andre kostbare vaner som har en direkte påvirkning på betjeningsevnen din.

Risikerer du å sitte igjen uten egenkapital etter boligsalg?

Rådgiver Sebastian Sternefalk

Hva med billånet? 

Han møter også en del kunder som ønsker å refinansiere billånet inn i boliglånet. Det kan lønne seg – men noen forutsetninger må være på plass: 

– Det er jo litt høyere rente på billån enn boliglån. Kanskje kommer du da opp til maks belåningsgrad, som er 85 prosent. Da må du tenke fremover: Hvor lenge skal du bo i boligen? Hvordan er boligmarkedet om et år? Risikerer du å sitte igjen uten egenkapital etter boligsalg? Det kan vi hjelpe deg med å få en bedre oversikt over. Eller kommer badet ditt til å trenge oppussing? Har du midler til det da? Og hvis du ender med å bruke 30 år på å betale ned billånet, blir det jo dyrere for deg uansett, selv med lavere rente. Hvis du derimot har anledning til å nedbetale ekstra på den delen av lånet som omhandler billånet, kan det lønne seg. Du tar da nytte av rentefordelen ved å ha lånet som boliglån, men unngår de ekstra rentekostnadene knyttet til ordinær nedbetalingstid.

Refinansiering: Sjekk om det lønner seg for deg!

Avdragsfrihet er også noe en del kunder ønsker seg, for å lette på den økonomiske byrden i en periode. 

– Det er en mulighet, dersom lånet ditt er på maks 60 prosent av boligens verdi. Du kan bestille en ny takst av huset eller leiligheten din. Hvis du kjøpte for 5-6 år siden, er sjansen stor for at verdien har steget. Hvis formålet kun er for å dekke økt forbruk, anbefaler vi det ikke. Lånet blir jo ikke mindre hvis ikke du betaler ned på det.

Avdragsfrihet kan bevilges for inntil 10 år av gangen. 

Mange har ikke oversikt over kredittkortene sine.

Rådgiver Sebastian Sternefalk

Enkle grep

– Hva er det vanlig å glemme i forbindelse med en boliglånsøknad?

– Når en person søker lån i Nordea, innhenter vi informasjon om inntekt, livssituasjon, familie, og det totale gjeldsbildet, med billån, boliglån, og studielån. Dette har de fleste kontroll på. Men hvordan er det med kredittkort? Der er det mange som ikke har oversikt. Har du et kredittkort med 200.000 i kredittkortramme, får du ikke nødvendigvis bare 200.000 mindre i lån. Hvis det er 22 prosent rente på kortet, må vi regne det som om du har et lån på 200.000 – med høy rente. Dette kan påvirke kundens betjeningsevne i stor grad.

Mange har store kreditter som aldri blir brukt. Det lønner seg å slette, eller i alle fall justere rammene på dem. Det er heldigvis lett å gjøre noe med. Du får enkelt oversikt ved å logge inn på Gjeldsregisteret

Å bytte bank er noe mange av oss aldri gjør, men det har heldigvis blitt mye lettere med årene. 

– Det går veldig smidig, takket være gode digitale løsninger. E-faktura følger fødsels- og personnummer. Avtalegiro følger konto, men det er enkelt å logge inn på Nordea, og flytte dem selv. Vi har også egne spesialister i Nordea som hjelper med hele bankbytte prosessen dersom det skulle være ønskelig.

Noen fordeler med å bli Nordea-kunde

 • Målrettet rådgiving rundt lån, sparing, pensjon og livsforsikring
 • Ekstra gode betingelser for alle medlemmer i flere fagforbund
 • Egen app som gir god oversikt over økonomien din
 • Mulighet for Apple Pay

Søk om refinansiering nå

Jeg får hjelpe folk å realisere drømmene sine – og ofte ganske raskt.

Rådgiver Sebastian Sternefalk

Mer nøkterne 

En trend Sebastian Sternefalk ser, er at lånekunder i dag er noe mer nøkterne enn for et par år siden. 

– Det er færre som makser ut finansieringen. Før ville mange pushe boliglån-strikken maks. Dersom du ikke har solgt nåværende bolig, tar banken en sikkerhetsmargin på minimum 10%. Dette for å sørge for at kunden ikke blir satt i en vanskelig situasjon hvis boligsalget ikke går helt som planlagt. For bare et par år siden hørte jeg ofte: «Må du ha så høy buffer?». Nå er mange takknemlige for at vi tar den marginen.  

Sebastian er takknemlig for den jobben han har, og alle menneskene han møter.

Clothing, Outerwear, Coat

– Jeg får hjelpe folk å realisere drømmene sine – og ofte ganske raskt. Vi har flere hyggelige historier om kunder som ikke har hatt finansiering på plass, hvor banken har vært smidig, og ordnet med finansiering samme dag. Kunden har gjerne jobbet hardt for å komme dit de er, og når vi som bank kan legge til rette for at de får drømmebolig, er det en stor glede

Bør du refinansiere boliglånet ditt?

Nom. rente fra 5,19 % p.a, eff. rente 5,39 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 596 979

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2023/2024 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler