Font

ANNONSØRINNHOLD

JULEMARKED I ODDER. Foto:  Jesper Rais

Her er den HEMMELIGE julebyen!

Joda, vi har hørt om julemarkedene i Berlin og Stockholm. Men den største hemmeligheten finner du en liten svipptur unna. Billund er Nordens best bevarte julehemmelighet – spesielt for voksne som er glad i god mat og drikke!

Hva sier du til å spasere i romantiske og lune gater med din kjære i hånden, gjøre et pit stop på en lun kafe med peis og et glass vin – og avslutte med et gourmemåltid? Alt dette og mye mer finner du i den danske idyllen Billund og omegn.

Området har overraskende mye fint og morsomt å by på for voksne, bare les videre, så får du se selv. I denne artikkelen stiller vi passeren midt i Billund - og strekker sirkelen cirka en time ut fra sentrum.

Da får vi med oss «Hjertet av Jylland» som Trekant-regionen kalles. I tillegg til selve Billund får vi med oss byene Kolding og Vejle. Vi får også sirklet oss inn på Kystlandets byer Odder, Horsens og Julesminde. Heldigvis er sirkelen stor nok til også å få med storbyen Aarhus – og en aldri så liten leken dessert til slutt!

Det er lett å reise til Billund fra flere av Norges største byer. Med Widerøes nye direkterute fra Bergen, kan også vestlendingene komme seg raskere til Billund!

Staple food, Baked goods, Tableware, Ingredient, Recipe, Dishware, Plate, Cuisine

JULESNADDER FOR PAR I HJERTER. Foto: Kristian Krogh

Tid til kjærlighet, historisk sus og unika-gaver i «Jyllands hjerte»

1.

Trekant-området med byene Billund, Kolding og Vejle kaller seg "Hjertet av Jylland", og det er ikke så rart:

Det geografiske knutepunktet har korte avstander til resten av Danmark – og landets nest største flyplass ligger i Billund.


Men det går an å tenke at navnet like gjerne kunne fortelle om et helt særlig sted å dra på weekendtur med sin bedre halvdel!


Og hvorfor ikke kombinere kjæresteturen med å handle helt unike julegaver? Trekant-området har mye å by på – uansett hva slags interesser dere deler.


World, Map

Første stopp er Kolding – der dere kan fordype dere i moderne kunst og design på fantastiske Trapholt. Museet ligger rett ved Kolding Fjord, og her kan dere blant annet oppleve den danske designlegenden Arne Jacobsens helt egne sommerhus. Det heter Kubeflex. Om dere tar turen innom kunst- og designmuseet den første helgen i advent, får dere med dere det tradisjonsrike julemarkedet.

“Inntil for 20 år siden har familien Jacobsen selv brukt huset som sommerhytte”

OM ARNE JACOBSENS KUBEFLEX-SOMMERHUS PÅ TRAPHOLT

Interior design, Plant, Coat, Flowerpot, Houseplant, Jacket

ARNE JACOBSENS SOMMERHUS OG JULEMARKED PÅ TRAPTHOLT. Foto: Trapholt

Interior design, Property, Window, Plant, Building, Door, Shade, Flooring, Floor, Couch

Det er i det hele tatt ikke uten grunn at det er akkurat Kolding som er første danske by som har stukket av med den gjeve utmerkelsen UNESCO Design City. Byen er et eldorado for kjennere og elskere av godt design.


Byen er faktisk en av bare 31 byer på verdensplan som kan smykke seg med tittelen. Det kryr av kunsthåndverkere og smågallerier som er vel verdt et besøk. Særlig opp til jul.


Kolding har enda et ess i ermet: Designskolens julebazar! Hvert år er det rett og slett unika-garanti når det kommer til julegaver, skapt av noen av de mest kreative sjelene danskene fostrer, når nåværende og tidligere designstudenter deltar på julemarked. Besøk de 125 ulike bodene!


Om vi spoler tilbake til 1231 dannet Kolding Danmarks yttergrense – og hadde derfor stor betydning både for landets styre og for handelslivet. Besøk julemarkedet i byens 750 år gamle kongeslott – Koldinghus. I tillegg til god mat, er det her du finner bæredyktig produserte gaver som du ikke finner noe annet sted.


Hverken i Danmark eller i andre land.

Christmas tree, Table, Tableware, Decoration, Plant, Lighting, Tablecloth

KONGELIG JULEMARKED PÅ KOLDINGHUS. Foto: Koldinghus.

JYLLANDS SISTE KONGESLOTT: Koldinghus er 750 år gammelt, og med det Jyllands siste kongeslott. Det kan besøkes hele året, men er nok aller mest sjarmerende i førjulstiden!

Litt syd for Kolding ligger verdensarvsbyen Christiansfeld. Her kan frem til jul delta på Museum Koldings «Stjernestunder» - en guidet byvandring i UNESCO-byen og høre om historien og den sagnomsuste, vakre Herrnhutstjernen, som det går an å kjøpe seg en variant av!


I Vejle kan man bli med Vejles legendariske byvektere på en rundtur i byen. Bli med på en tur tilbake i historien, faktisk helt tilbake til da den danske kongen i 1683 gjorde det til en plikt for alle Danmarks mange kjøpsteder å ha nattevektere. Det var også i Vejle at Kong Harald Blåtann på 900-tallet samlet danskene – og meislet «Danmarks dåpsattest» inn på runesteinen i Jelling.

EN UNIK ADVENTSSTJERNE - HERRNHUTSTJERNEN. Foto: Adventsstjerner.dk

Midt i mellom kyst og åpent hav ligger et matmekka og venter!

2.

Etter en tur i historiske og kunstneriske omgivelser, er det på tide å nyte godt av det faktum at Trekant-området de siste årene har seilt opp som et gastronomisk mekka. Takket være det frodige landskapet langs fjordene - og kontrasten til de mer karrige jordene mot vest, byr Vejle, Kolding og Billund på stor gastronomisk mangfoldighet.

Prøv Restaurant Madkælderen i Koldinghus, italiensk bistro hos Bistecca midt i Torvehallerne i Vejle – eller The Leaf eller Spiseriet midt i Billund.


Om du vil ha litt mer historisk sus over førjuls-smakingen, kan du besøke Tirsbæk Gods – som ligger i Vejle. Selv om det kan være litt vrient å få med seg et juletre herfra hjem på flyet, kan dere nyte godsets egenproduserte matvarer. Nam!

Interior design, Window, Building, Fixture, Purple, Wood

TIL VENSTRE OG UNDER: MADKÆLDEREN PÅ KOLDINGHUS. Foto: Koldinghus

Mixing bowl, Food, Tableware, Dishware, Table, Orange, Yellow, Recipe, Plate, Cuisine

I Vejle ligger det også et helt spesielt leilighetsbygg – Bølgen. Bygningen er synlig fra veien, og blir bare mer spektakulær når dere kommer tett på.


Vejle kryr av arkitektturopplevelser som venter, og i Skulpturbyen Give – som er Danmarks største åpne galleri – finner dere mer enn 65 unike skulpturer som gjør byen spennende.

Og Vejle har naturligvis også julemarked. Flere, faktisk. Et av dem heter Upcomers julemarked, er arrangert av 80 kreative designere – og går av stabelen helt i starten av desember.


Markedet byr på et vell av spesialiteter, både til jule- og nyttårsmåltidene og til harde og myke pakker. Det er bare å brette opp ermene!


LES OM OPPLEVELSER I JYLLANDS HJERTE!

Urban design, Tower block, Water, Sky, Building, Plant, Cloud, Tree, House

"BØLGEN" - OG UPCOMERS JULEMARKED . Foto: Elliott Hope Studio og Upcomers.

Cake decorating, Picture frame, Candle, Tableware, Community

Julemarkeder i Kystlandet - eller luksusforskudd på julegave?

3.

De litt mindre byene Odder, Horsens og Juelsminde ligger i umiddelbar nærhet til Trekant-området. Her dufter det liflig av gløgg og julebakst (tips: prøv æbleskivene!) – og dere finner hyggelige julemarkeder, julekonserter – og kanskje et forskudd på julegave i form av et spaopphold på Hotel Vejlefjord? Det er jo lov til å skjemme hverandre litt bort!

Christmas tree, Bicycle wheel, Building, Window, Light, Electricity, Plant, Tire
Naval architecture, Cloud, Sky, Vehicle, Water, Watercraft, Dusk, Boat
Kitchen utensil, Wine glass, Food, Tableware, Dishware, Plate, Table, Stemware, Fork, Ingredient

ODDER, HORSENS OG JUELSMINDE BYR PÅ JULESTEMNING BÅDE PÅ OG UTENFOR TALLERKENEN I ÅR. Foto. Destination Kystlandet, Restaurant ved Havnen, Restaurant Møhr.

Hvis dere har lyst til å prøve ut en litt annen vinkel på julen, ta turen innom Industrimuseet i Horsens. Det er et spennende sted å besøke, og lære og se hvordan generasjonene før oss levde og jobbet. To helger i desember er det "TandhJUL på Industrimuseet" - og da åpner museet dørene for lek og samvær - og ikke minst roboter! - på kryss og tvers av generasjoner. Prøv dere på Fabricate_Now-verkstedet og programmer bittesmå roboter og får dem til å hjelpe til med å løse juleoppgaver.

Og skal det smake litt ekstra godt før jul, ta turen til Julemat-markedet på Brandbygegaard. Her har lokale småprodusenter disket opp med det beste fra jordet – helt frem til julebordet. Nyt en varm lunsj, litt gløgg – eller fersk bakst rett fra ovnen.

HER KAN DU LESE MER OM JULEAKTIVITETER I KYSTLANDET!

Jul gjennom 400 år: Unn dere en tur til Aarhus - og området rundt!

4.

SHOPPING PÅ STRØGET I AARHUS. Foto: Photopop

Det er ikke noe som en julepyntet storby med kjas og mas – som man kan oppleve som gjest! Spesielt ikke en by som byr på alt fra street food til Michelin-restauranter!

I den mørke adventstiden er det skrudd opp et par ekstra hakk for den danske hyggen i Aarhus og området rundt Danmarks nest største by. Gå på shopping i travle, hyggelige gater, eller nyt en stille stund på julekonsert. Det er bare en times kjørsel mellom Billund Airport og Aarhus!

Et av de mest opplagte stedene å besøke i førjulstiden er Den Gamle By. Her kan dere nemlig oppleve ikke bare årets jul, men hele 400 år med julehistorie! Tråkk gjennom julepyntede smågater, ta et skritt til siden for å slippe hestevognen forbi – og utforsk boder, hyggelige butikker og en ekte, gammeldags baker!

FØRJULSSTEMNING. Foto: Anders Hede.

Sky

BESØK EN GOD, GAMMELDAGS BAKER I DEN GAMLE BY. Foto: Den Gamle By.

Har dere ikke blitt mette på julemarkeder, så les hvilke markeder lokale arhusianere foretrekker! Eller ta en tur i legendariske Tivoli Friheden, som årlig pyntes av glitrende julelys. Ta en tur i Pariserhjulet og ta inn synet av julestemningen fra fugleperspektiv, eller rusle gjennom den 70 meter lange lystunnelen – en helt spesiell opplevelse!

Avslutt en innholdrik dag om bord på den gamle Juldamperen. Bli med på en times guidet havnetur i et julepyntet skip, nyt varm kakao – og æbleskivene – mens dere faller til ro til lyden av koselig julemusikk.

HER FINNER DERE DE BESTE FØRJULS-OPPLEVELSENE I AARHUS OG OMEGN!

World, Sky, Architecture, Window

TIVOLI FRIHEDEN. Foto: Tivoli Friheden

Naval architecture, Water, Boat, Sky, Watercraft, Vehicle, Moon

EN HELT ANNERLEDES HAVNETUR MED "JULDAMPEREN". Foto: Aarhus Sail Event.

BONUS: Juleåpent i LEGOLAND for første gang!

5.

Ålreit, da. Det beste ble spart til slutt! For uansett om dere reiser med barn eller er i det lekne hjørnet, har LEGOLAND i Billund en helt særlig nyhet akkurat i år:


For første gang noensinne åpner nemlig hele parken til jul!


Det skjer 26. november – og varer til årets siste dag. Parken kommer til å ha åpent til godt etter mørkets frembrudd, så gjestene kan nyte synet av en julepyntet eventyrverden opplyst av stemningsfulle julelys. Energiriktige julelys, selvfølgelig.


I ukevis har parkens ansatte jobbet hardt for at julestemningen skal innfinne seg – blant annet har de proffe LEGO-byggerne brukt massevis av timer på å lage en ti meter høy julegran – i DUPLO!


Julenissen kjenner sin besøkelsestid, og i julebodene er det duket danske spesialiteter, gløgg, lekre brente mandler og smakfulle churros.

God førjulstid!

Christmas tree, Holiday ornament, Light, Nature, Lighting, Electricity, Evergreen, Biome

TI METER HØYT DUPBLO-JULETRE. Foto: LEGOLAND.

Motor vehicle, Green, Plant, Flower, Lego
“Rundt 3000 timer er brukt på å bygge juletreet i Duplo. Det veier nesten 5 tonn og består av 364 481 Lego- og Duploklodser!”

- JAN MOURITSEN, SJEF FOR LEGOLANDS MODELAVDELING

Green, Table, Toy
Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler