Foto: Thomas Rousing

Når våren endelig kommer og sola kryper fram fra sitt vinterskjul, spretter både blomster og dansker ut i det fri. Kom og bli med, nyt vårstemningen i København!

Klar for skikkelig vårstemning?

- Jeg er sykelig opptatt av en god lunsjbuffé!

Det er det første Magdalena Husby (38) sier når hun skal introdusere den danske hovedstaden. Hun er svensk, gift med en nordmann - og har de siste seks årene bodd i København med mann og barn.

Vi har spurt henne om hun kan gi København-vante nordmenn et glimt inn i mer bortgjemte perler i byen. Og det første hun gjør, er altså å snakke lunsj.

Bli med på en annerledes tur til København, sett gjennom øynene til en som bor der!

LOKALKJENT GUIDE: Magdalena Husby (38) og dattera Lucy

Kona coffee, Food, Tableware, Table, Dishware, Drinkware, Plate, Tea, Ingredient

- Når jeg skal finne den beste lunsjen holder jeg meg litt unna Strøget og sentrum. Jeg drar heller til Enghave Plads. Der ligger det mange gode spisesteder. Prøv for eksempel Stempel, der har de en jättegod lunsj. Du kan også prøve Juno The Bakery. De serverer den beste surdeigsbollen du kan tenke deg. Og er det snakk om noe søtt, har de også verdens beste kanelbolle! Der kan det være sykt lang kø, men det er verdt ventetiden, altså.

Det er nesten så duften av nystekte kanelboller smitter.

- Et annet sted det er opplagt å dra for å spise lunsj er Granola. Det er en fransk bistro på Frederiksberg. Når du er der, føles det som om å være i Paris. De har bittesmå trebord, og du sitter nesten i knærne på dem ved sidebordet. Det er kjempekoselig.

Foto: Viggo Lundberg

Foto: Malin Poppy Darcy Mörner

Etter en klassisk, dansk lunsj (eller en moderne én!), er det kanskje på tide å strekke litt på bena? Selv om Magadalena og hennes norske ektemann bor et stykke utenfor København sentrum, har hun beholdt en av vanene fra årene hun bodde i sentrum.

- Jeg løper mye, og jeg kjører fortsatt inn og løper rundt Søerne. Spesielt nå om våren, når biene våkner, sola skinner og alle er glade. Det er ingenting som er bedre. Rundt Søerne er det alltid mye folk. Det føles som å være midt i en storby.

Et sikkert københavnsk vårtegn er når kirsebærtrærne springer ut. Spesielt er det populært å besøke den rosa eksplosjonen av farger på Bispebjerg kirkegård. Alléen av kirsebærtrær som står der er et særsyn.

Men det kan også bli litt trangt om plassen. Heldigvis finnes det flere rolige steder å besøke om man har lyst på en rusletur i Købenahavn. Magdalena har en favoritt:

Foto: Kim Hansen

People in nature, Natural landscape, Flower, Plant, Tree, Gesture, Grass

- Assistens Kirkegård! Du kommer inn fra Nørrebro. Jeg har aldri pleid å gå tur på en kirkegård før, men her er det vanlig at folk både løper og går tur med barnevogner. Det er et ekstremt vakkert sted, og spesielt nå på våren. Og du finner en helt egen ro der. Kanskje fordi det jo er en kirkegård? Den er som en kjempestor, veldig fin park.

For kulturelt interesserte nordmenn kan det være fint å kjenne til at en av de mange berømthetene som ligger begravd her, er eventyrdikteren H.C. Andersen. Og for de filosofisk anlagte: Søren Kierkegaard er også gravlagt samme sted.

Foto: Thomas Rousing

Jeg har aldri gått tur på en kirkegård før, men Assistens Kirkegård er et helt ekstremt vakkert sted.”

– Magdalena HUSBY

Begge foto: Kim Wyon

Om du heller vil ha litt vind i håret - er det et helt særlig sted som burde havne langt opp på vårlista i København: Amager. Like utenfor byen ligger Amager Strandpark - som er blitt en oase for strandløver, turgåere og folk som bare vil se og oppleve en strand, midt i storbyen.

- Amager er nesten blitt litt som Brooklyn. Det er en veldig hip bydel med townhouses og butikker, et skikkelig attraktivt område med en kjempelang sandstrand, sier Magdalena.

Det er hit ut Magdalena tar med gjester som tror de kjenner København.

- Det ligger jo veldig tett på byen, men likevel føles det som om du er langt unna København når du er der ute. Det er et herlig sted.

Foto: Astrid Maria Rasmussen

Automotive lighting, Motor vehicle, Plant, Car, Hood, Tire, Asphalt

Et annet sted å besøke er Refshaleøen. Bare femten minutter på sykkel unna Strøget og bymidten finner du et spennende område i rivende utvikling. Tidligere var stedet hjem for et av verdens største skipsverft. De har gjort en dyd av å ta vare på den industrielle, røffe looken - og bringe den inn i fremtiden.

Her finner du noen av Danmarks beste restauranter. For eksempel den sagnomsuste, prisbelønte Noma.

Men du finner også kule, up-and-coming bands, pop up-restauranter. Og en massevis av tilgjengelige solstoler!

Foto: Bojan Ortse

Foto: Malin Poppy Darcy Mörner

Vi vender nesen tilbake mot sentrum. Det kan kanskje friste med en liten hvil før turen går videre?

Magdalena har to favoritthoteller hun ikke nøler med å anbefale. Det ene er Manon Les Suites som de seneste årene har seilt opp som en Instagram-vennlig magnet for folk som trenger et avbrekk. Hotellet er intet mindre enn et fem-stjerners balinesisk hotell i gåavstand fra Tivoli, Strøget og Søerne.

- Det andre er Hotel Sanders. Det er hyggelig, hvis man er villig til å betale litt. Det er fullt av hygge og dansk design. Ja, det er helt fantastisk.

Begge foto: Daniel Rasmussen

Magdalena forteller at hun stadig lar seg overraske over hvordan København sentrum er bygget opp. For tar du bare ett skritt bort fra turiststrømmen på Strøget, havner du på brostensbelagte smågater fulle av bittesmå butikker.

- Her om dagen skulle jeg levere inn et bilde som skulle rammes inn, og da lå butikken i en sidegate til Strøget. Da sa jeg til meg selv at jeg må bli flinkere til å dra innom sentrum! Det er litt det samme som å dra til Nyhavn. Jo, det er mange turister der. Det går an å dra til Christianshavn og se de små kanalene og nyte bohemefølelsen i stedet. Men ... det er også veldig hyggelig i Nyhavn! Hehe. Spesielt nå på våren, når det begynner å gå an å sitte ute.


Cloud, Boat, Water, Sky, Watercraft, Afterglow, Dusk, Vehicle, Sunset, Lake

Foto: Martin Heiberg

Hvis du er glad i dansk design og vil unne deg en liten shoppingtur, er det flust av muligheter i alle Københavns bydeler. Nørrebro og Vesterbro er populære second hand- og vintage-steder, men om du er mest nysgjerrig på å vindusshoppe i eksklusive butikker er det spesielt et sted som utmerker seg: Illums Bolighus.

Her kan du stort sett finne alt. Og er det dansk design du er ute etter å se tett på - og kanskje prøvesitte - ligger design- og møbelbutikkene på en perlerekke fra Illums og videre mot Kongens Nytorv. Det kan jo være litt kult å se det i levende live, det man har forelsket seg i på Insta!

Foto: Robin Skjoldborg

Tableware, Food, Table, Dishware, Bottle, Plate, Drinkware, Recipe, Serveware, Eyewear

Her er hennes tre beste tips:

  • Besøk Kødbyen, som ligger på Vesterbro. Fra 1600-tallet og frem handlet man med husdyr her. Nå er det et mekka for gode restauranter. Prøv Danmarks beste pizza hos MOTHER.
  • Og det er flere pizzasteder! På Bæst pizza på Nørrebro har de også noen av Danmarks aller beste pizzaer. Sammen med mye annen god, italiensk mat.
  • Fiskebaren. Å, det er fantastisk! Han som eier det går i sliten skjorte og tresko, og lager helt nydelig mat. Østers, hummer ... og det smaker herlig. Det er en god idé å bestille bord i forkant!

Foto: Malin Poppy Darcy Mürner

Middagstips i København

Som småbarnsmor er det jo ikke så altfor ofte Magdalena Husby har tid til å spise ute. Men når hun får sneket seg til det, er det flere steder hun trekkes mot.

- Jeg er veldig lite formell, og avskyr 15-retters-middager. Det skal være god stemning, men ikke for fancy, synes jeg. Og maten skal være god.

Åh, Fiskebaren! Eieren går i tresko og stemningen er avslappet. Og maten smaker bare ... helt fantastisk!”

– MAgdalena Husby

Foto: Kim Wyon

Nordmenn som drar til København tar gjerne turen innom Tivoli. Den sagnomsuste, eldgamle forlystelsesparken midt i hjertet av byen byr på gleder og moro året rundt. Det er kanskje ikke like mange som vet at Tivoli også har konserter og serverer god mat.

Og Tivoli er ikke den eneste forlystelsesparken for opplevelsessugne nordmenn. Bortenfor Hellerup og Charlottenlund-bydelene - populært kjent som rikmannskvarterene i byen - ligger Dyrehavsbakken. Det er faktisk verdens eldste forlystelsespark!

Bakken, som den kalles, så dagens lys i 1583. Den eldste attraksjonen er en 82 år gammel berg- og dalbane som er konstruert i tre. Selve parken ligger midt ute i skogen. 8. april er det storåpning når parken åpner dørene til sin 440. sesong!

Den har en annen, litt mindre polert sjarme enn storebror Tivoli. Og noe av det fineste? Det er gratis inngang, og veldig lett å finne parkeringsplass. Og trenger du en pause, er det bare å gå til skogs. Bokstavelig talt.

I hjertet av skogen ligger det kongelige Eremitageslottet som hared en fantastisk utsikt over Øresund. På en klar dag kanskje du kan skimte Sverige?
Klassikeren Tivoli. Foto: Malin Poppy Darcy Mürner

Om du ikke reiser alene, men har med deg småtråkk - som ikke fikk opplevelseslysten stilt på Bakken eller i Tivoli - er det et sted de færreste voksne nordmenn kjenner til, som virkelig er verdt et besøk. Det heter Experimentarium - og ligger et kvarters tur nord for København.

- Det er rett og slett tre etasjer stappfulle av fysiske og vitenskapelige eksperimenter!

Magdalena Husby ler. For det er ikke bare barn som kan ha glede av et besøk.

- Man lærer utrolig mye der, uten at det ligner undervisning i det hele tatt. Du kan besøke sansetunnelen, kjenne på hvordan elektrisitet virker. Hvordan føles det for eksempel å stå på dekk av en båt midt ut på havet i full storm? Det er overraskende gøy å prøve!Foto: Verena Frei

Hvordan det føles å stå på en båt i full storm? Vel, besøk Experimentarium. Det er overraskende morsomt, også for oss voksne!”

– MAgdalena Husby, firebarnsmor!

Og apropos vann: Det er en trend som ikke har gått københavnerne hus forbi de siste årene. Vinterbading. Uansett om du er en modig vinterbader, eller bare har lyst til å dyppe tærne i vårkjølig vann - eller kanskje bare har lyst til å kikke litt på dem som gjør det, er det flust av muligheter i København.

- Mannen min er fra Trondheim, så han mener jo at vannet her i København aldri blir helt kaldt nok. Hehe. Men Charlottenlund Søbad er likevel et av de fineste stedene for vinterbadere.

Ellers er det gode steder langs hele kysten, og ikke minst i byens kanaler, der du også kan leie båter, badestamp-båter(!) - eller besøke en av badstuene.

- På Østerbro og Islands Brygge pleier det alltid å være fullt av folk. Iallfall nå som det blir varmere. Det er fint - og ganske unikt når vi tenker på at det er midt i en storby!

Foto: Emily Wilson

Når dagen lakker mot kveld, er det kanskje på tide med en voksenstund. Magdalena Husby sier at mammatilværelsen de siste årene har gjort at hun ikke akkurat har fått vært så mye ute, men når hun får sjansen, vet hun hvor hun ville dratt.

- Ja, altså, om du vil på bar i København er det mange steder å velge mellom. Det er klart. Spesielt på Vesterbro er det mange hyggelige steder. Min favoritt er Lidkoeb.

- Hva er så bra med den?

- De som jobber der er nærmest alkymister. De tar faget sitt ekstremt på alvor! Om man kommer tidlig på ettermiddagen er det stille og rolig. Utover kvelden er det nattklubb. Dit kommer jeg tilbake gang på gang, altså.

Ikke ulikt oss nordmenn når det gjelder København, med andre ord!

Terrestrial plant, Sky, Building, Window, Tree, Wood

Når du først er i Danmark:

Danmark er et takknemlig land å reise i! Du kan stort sett kjøre eller ta toget mellom byene på noen ganske få timer - og plutselig oppdage noe helt annet. Her har du et par tips til andre byperler:

Odense:

Midt på eventyrøya Fyn ligger Danmarks tredjestørste by Odense. En must-see-opplevelse er det splitter nye, fantastiske H.C. Andersens Hus som åpnet i fjor!

Les mye mer om Odense

Aalborg:

Danmarks nordligste storby har et vell av opplevelser å by på, enten du digger gatekunst, gastronomiske opplevelser - eller vil gi deg naturopplevelsene i vold. La deg sjarmere av Nordjyllands hovedstad!

Les mye mer om AalborgH.C. Andersens Hus i Odense.  Foto: Lærke Beck Johansen

Fantastisk sjømat i Aalborg.   Foto: Johny Kristensen

Road surface, Street fashion, Flash photography, Plant, Window, Building, House, Standing, Gesture, Happy
Red sky at morning, People in nature, Flash photography, Surfing Equipment, Cloud, Water, Surfboard, Sunrise
Boats and boating--Equipment and supplies, Mode of transport, Naval architecture, Water, Boat, Watercraft, Building, Window, Sky, Mast
Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2020 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

visitDenmark logo.png
kkno_logo.jpg
Material property, Font
Red, Font, Text