Du tenker kanskje at dansk mat betyr høye smørrebrød og røde pølser? Langt fra!

Helt nord i Danmark er råvarene så ferske de kan få blitt. Bli med på en kulinarisk tur til de nordligste byene i landet. Og en magisk øy i havet. Velkommen til Nordøst-Jylland!

Bicycle wheel, Plant, Window, Daytime, Tire, Sky, Building, Tree

Drømmen om å starte noe eget på toppen av Danmark

- Plutselig satt vi i en stor leiebil på vei ut av København med leilighetene våre pakket ned bak i bilen og med oppsagte jobber.

Niels Ove Kildahl ler av sin egen historie. Og den høres spinnvill ut: Hva er det som får godt betalte, unge mennesker til å forlate trygge jobber i hovedstaden, for å satse på å drive restaurant i Skagen?

Egentlig er Niels Ove utdannet arkitekt. I mer enn fire år drev 33-åringen med strategisk byutvikling. Han likte jobben, men kjente at han ville noe mer.

- En dag kom kjæresten min Søren og jeg over et fyrtårn i Skagen som søkte forpaktere. Vi tenkte: Hva om vi spør vår venn Matilde, som er kokk, om hun vil være med på å starte restaurant der? Hun sa ja med én gang.

People in nature, Plant community, Natural environment, Flower, Ecoregion, Grass, Vegetation, Agriculture

SELVPLUKK: Tilgangen på ferske råvarer er helt enormt bra i Nordjylland. Gjengen bak Restaurant Blink i Skagen høster egne grønnsaker og urter - og tar ingen snarveier! Foto: Restaurant Blink.

De overtok serveringen ved foten av Det Grå Fyr på Skagen Odde – ikke langt fra der Skagerrak møter Kattegat på Grenen. Restauranten fikk navnet Blink.

- Det var et modig valg?

- Ja, men vi holdt også på å skite i buksene hele veien opp til Skagen! Alt vi hadde med oss var 100 000 danske kroner. Det er ikke spesielt mye for å starte en restaurant. Matilde reiste land og strand rundt i Nordjylland og fikk i gang samarbeider med lokale bønder.

Halvannet år senere har de et tyvetalls samarbeidspartnere. 95 prosent av alt de legger på tallerkenene de serverer, er fra nordjyske produsenter. I det hele tatt gjør de det vanskelig for seg selv, som Niels Ove sier. De står selv opp i otta for å høste urter og grønt. Tar ingen snarveier.

Dress shirt, Joint, Smile, Trousers, Shoulder, Chair, Gesture

TOK SJANSEN: Niels Ove Kildahl sluttet som arkitekt for å leve ut drømmen om å starte restaurant sammen med blant andre venninnen Matilde Grue.

Restaurant Blink får du ferskhøstede grønnsaker og urter fra jordet ved Knivholt, lokale egg fra Bøgebæk og drøssevis av andre lokale råvarer. Det gjør at hver dag havner det nye ting på tallerkenen.

- Det er en historie om hvor mye man kan få til uten nødvendigvis å være forberedt i det hele tatt. Bare man har en drøm. Kjøkkensjefen, vår venn Matilde, var bare 24 år da hun sa ja til å bli med. Nå leder hun 15 ansatte! Vi har blitt et fellesskap av mennesker som vil noe mer enn bare å gjøre én ting på jobben.

Cookware and bakeware, Leaf vegetable, Food, Chef, Recipe, Ingredient, Kitchen, Cuisine, Cooking

UNG KJØKKENSJEF: Matilde Grue var bare 24 år da hun ble med vennene Niels Ove Kildahl og Søren Linaa Korsholm for å starte Restaurant Blink i Det Grå Fyr i Skagen. Foto: Restaurant Blink

Fines herbes, Staple food, Leaf vegetable, Ingredient, Tableware, Recipe, Dishware

MATGLEDE: Gjengen bak Restaurant Blink og Surdejsbageriet Baghaven bruker mye tid på å finne riktige råvarer - og gjør alt de kan for å skape nytt liv på Skagens matscene. Foto: Blinkblinkblink.dk


Vi kommer tilbake til Niels Ove og resten av gjengen i Skagen om litt. For historien om de unge matelskerne slutter ikke her!

Men først skal vi et stykke nedover kysten, til Frederikshavn, den magiske øya Læsø, hyggelige feriebyer langs Kattegat, før vi ender opp i den gastronomiske hovedstaden Aalborg.

Les mer om Nordøst-Jylland

Map

Frederikshavn: Danmarks eneste palmestrand!

Jo, du leste riktig! Vi nordmenn kjenner Frederikshavn som knutepunktsbyen med fergeruter både til Norge og Sverige. Det er også herfra fergen seiler til Læsø.

Men i 2004 ble det plantet noen helt spesielle trær i den viktige havnebyen. 30 palmer! I dag står det 100 palmetrær i den hvite sanden på det som uten tvil er Danmarks mest eksotiske sandstrand!

Det er lov å føle at man sitter på en karibisk øy når temperaturen stiger til topps en varm sommerdag. Og selv om utsikten ikke er karibisk, er synet fra toppen av Pikkerbakken over Kattegat storslått.

People in nature, Plant community, Flower, Grass, Agriculture

LOKAL GOURMET: Restaurant Essens er bare en av de stigende matstjernene på matscenen i Frederikshavn. De har til og med sin egen gård utenfor byen! Foto: Restaurant Essens.

People in nature, Atmospheric phenomenon, Tower block, Sky, Water, Fence, Travel, Horizon

KONTINENTAL UTSIKT: For oss nordmenn er Nordjylland inngangsporten til Europa. Og utsikten fra Pikkerbakken i Frederikshavn byr unektelig på en følelse av storhet. Foto: Peter Jørgensen.

Om du gjerne vil ha enda mer karibisk stemning, er det bare å sjekke inn på Scandic The Reef. Her har de laget et 1500 kvadratmeter stort karibisk vannland! Gøy for små og store, og når leken er over, venter det god mat på restauranten Det gule pakhus.

Like sør for Pikkerbakken er det duket for en ganske annen opplevelse. Her ligger Kystmuseet Bangsbo Fort. Til daglig er dette et lukket, militært område, med utgangspunkt i fortet som tyskerne bygde under andre verdenskrig. Men om sommeren er det åpent, så du kan gå på oppdagelse og se kanonene på nært hold!

Får du lyst til å boltre deg mer i Pikkerbakkens landskap har du mulighet til å prøve deg på MTB-løypen. Den er kanskje bare 2,4 kilometer lang, men til gjengjeld er den kupert - og den får deg helt til toppen av Fredrikshavn!

Når det lakker mot middagstid, finner du mat i særklasse på Sted1 (med fabelaktig utsikt over havnen!), Gratværk og på den prisbelønnede fiskerestauranten Essens.

Les mer om Frederikshavn

Palmestranden i Frederikshavn. Foto: Peter Jørdensen

Natural landscape, Sky, Plant, Thatching, Wood, Tree, House, Grass

Tanghusidyll på Læsø. Foto: Vesterbrofotograferne

Læsø: Jomfruhummer og sydesalt i verdensklasse

På øya Læsø i Kattegat har innbyggerne forsynt seg av havets goder i hundrevis av år. Og det gjør de fortsatt. Man kunne nesten si at de bruker havet som supermarked. En overdrivelse? Nei, langt fra.

Har du for eksempel hørt om potetgull laget av tang? Eller snaps lagd av tang? Eller hva med brannsikre hustak laget av ... tang? 

Læsø er en idyllisk øy som ligger bare 90 minutter med ferge fra Frederikshavn. Helt siden middelalderen har innbyggerne levd i pakt med havet som omgir dem på alle kanter. Helt siden den gang har man sydet salt fra farvannene rundt øya. I 1993 startet man opp saltfremstillingen igjen, på gamlemåten.

Idag serveres det eksklusive sydesaltet fra Læsø på topprestauranter verden rundt. Kanskje havner det på matbordet hjemme etter sommerferien? Spesielt hvis du har vært med på å syde det selv på Læsø Saltsyderi!

Havet rundt Læsø er et av de aller reneste farvannene i Danmark. Det gjør at tangen som vokser her ikke bare har vært brukt til takkonstruksjon i hundrevis av år. Det salte, klare vannet betyr også ypperlig spisetang! Kjøp ferdiglagde tangvarer fra Læsø Tang, eller enda bedre: bli med ut på tangsanking, og lær å lage din egen tangmat!

På Læsø senker hvilepulsen seg med det samme. Rønnerne - Nordjyllands største våtmarksområde - byr også på et utrolig rikt fugleliv. Om du vil ha andre impulser får du unike samtidskunstopplevelser på Læsø Kunsthal. Reiser du med barn, er det garantert en god idé å besøke Storhaven - som både er gårdsbutikk og ismeieri!

Opplev Læsø!

Kattegat-byene:
Noen ganger lønner det seg å ta en omvei

Selv om vi nordmenn er glade i Skagen, Frederikshavn og Aalborg, ligger det mange små, hyggelige byer nedover langs kysten ut mot Kattegat. På vei nedover mot regionens storbyhovedstad Aalborg lar småbyene feriestemningen bre seg i bedagelig tempo.

Her kan du lese om enda flere opplevelser i Nordøst-Jylland!

Like etter Frederikshavn finner du populære Sæby, der den store gallionsfigurern Fruen fra Havet ønsker velkommen til idylliske, gamle hus omgitt av hyggelige torv. Det var her Henrik Ibsen fant inspirasjon til å skrive dramaet som heter nettopp Fruen fra Havet.

På dansk kalles dette kjøpstadsidyll. Og det er akkurat hva det er: Et koselig sentrum med kunsthåndtverk, butikker og brosteinsbelagte gater. De siste årene har byen også rustet opp havnen, med en tur langs den 600 meter lange moloen som opplagt slentreturmål! I de nye havnebassengene kan vannhunder i alle aldre boltre seg, med alt fra svømming, kajakkroing - til dykking og SUP-brett.

Les mer om Sæby

Sæby havn. Foto: Destination NORD.

En annen, litt hemmelig perle er Asaa, som er en ekte ferieperle. Her ligger de historiske, røde fiskerhusene ytterst mot havet - og i sommerperioden danner de rammen rundt utstillinger fra kunsthåndtverkere som utstiller i dem. Om du vil gjøre en god handel, er det hver søndag et eget kremmermarked på havnen!

Brønderslev er kanskje aller mest kjent for Hedelund Rhododendronpark. I dagligtale heter den bare Rhododendronparken. Om du trenger et avbrekk fra både matliv og friluftsliv, kan du synke ned på gresset under 100 år gamle bøketrær. Parken er Nord-Europas største rhododendronpark, og synet og duften av de mer enn 10 000 plantene er et syn for såre øyne.

Om det skal være gøyest mulig for strandløver i alle aldre, ligger noen av Danmarks mest barnevennlige strender i Hou og Hals!

Les mer om byene ved Kattegat

Natural landscape, Woody plant, Flower, Water, Botany, Tree, Petal, Leisure, Shrub

Rhododendron: Med 130 ulike sorter og 10 000 planter, er blomstringen i Hedelund Rhododendronpark enestående vakker! Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Aalborg: Storbyliv, gastronomi og  matfestival!

Innbyggerne kaller byen Dobbelt-A. Aalborg er Nordjyllands hovedstad, og den lille storbyen er en salig blanding av storbyliv med travel handlegater, tankevekkende street-art - og arkitektoniske perler. Her finner du både Kunsten Museum of Modern Art og Utzon Center. Du har sett bilder av Sydney Opera House, men visste du at mannen bak er nettopp aalborgenseren Jørn Utzon? I senteret finner du utstillinger om danske sommerhus, tiny houses - og ikke minst: god mat på Restaurant JØRN!

Og det er nettopp gastronomien som har stått høyt i kurs i Aalborg de siste årene. Det kan man i stor grad takke et knippe fabelaktige restauranter for.

Du må for all del legge turen forbi Alimentum. Restauranten driver sin egen gård like utenfor byen! På Restaurant Bühlmann har de akkurat fått en ny, ambisiøs kjøkkensjef som har sagt at målet er å gå målrettet etter en Michelin-stjerne!

Ta også turen inn om Restaurant Tabu, Fusion og Textur for å oppleve siste skrik på matfronten. Vil du ha en hakket mer avslappet stemning, dra til Aalborg Street Food! Er det ferskt bakverk du lengter etter, trenger du ikke gå lenger enn til Penny Lane. Her er det bare å akseptere munnvannet når du beundrer den fristende kakedisken!

I byens arkitektoniske perle, og Nordjyllands musikalske samlingspunkt, Musikkens Hus ligger også Restaurant Fauna.

Natural material, Plant, Wood

KULINARISK SPENN: Fra gourmet på Restaurant Tabu - til en real burger på Aalborg Street Food: Aalborg har en spennende matscene! Foto: Kim Mikael Jensen

Food craving, Ingredient, Recipe, Cuisine, Dish

De siste årene er det imidlertid en annen spennende nyhet som har seilt opp på gastronomiscenen med utspring i Aalborg: Nordjysk Madfestival!

 - Aalborg er en gastronomisk metropol, sier Sarah Kruse.

Hun er en av arrangørene bak Nordjysk Madfestival som i sommer går av stabelen for femte gang.

I elleve dager feirer de gangen fra jord til bord på et utall restauranter og kaféer både i Aalborg og resten av Nordjylland.

- I år har vi 80 arrangementer, med priser fra 50 kroner og opp til 2500 kroner. Vi har alt fra det prisvennlige, barnevennlige og til absolutte gourmetopplevelser. Målet er å ha noe for enhver mage!

Det som gjør festivalen unik, er blant annet at den ikke finnes ett sted, men er spredt utover hele regionen.

Et av de kuleste - og litt overraskende! - stedene det går an å stille sulten, er i Aalborg Zoo. Der er det duket for en skikkelig vill middag!

- Det er også mange arrangementer der gjester kan besøke råvareprodusentene. Åpen gård-arrangementer, vin og yoga-kurs og en egen matskattejakt gjennom Aalborg. Den finnes både i barne- og voksenversjon! Det må da være den perfekte måten å oppleve en by på!

Les mer om Nordjysk Madfestival

Hva med en jomfruhummer-hotdog i sommer?

Byene i Nordøst-Jylland byr på opplevelser i alle kategorier. Her har du tre spennende tips:  

  • Den første lørdagen i august arrangeres det jomfruhummerfestival på Læsø. Det er her du kan prøvesmake jomfruhummer-hotdog, en dekadent fristelse. Få også med deg kokkekonkurransen der premien er den Gyldne jomfruhummerkloen!
  • I sanddynene vest for Skagen står tårnet på den gamle sognekirken som var aktiv helt frem til 1795. Da hadde sandflukten ført sanden over både kirkegården og veien til kirken, så man måtte lukke kirken. Men tårnet i Den Tilsandede Kirke kan man fortsatt oppleve!
  • Når du har latt deg inspirere av alt det gode kokkene i Nordjylland klarer å trylle frem, kan du besøke fiskerlandsbyen Ålbæk midt mellom Skagen og Frederikshavn. På havnen finner du fersk fisk, som du kan ta med hjem til grillen!


Musikkens Hus i Aalborg. Foto: Patrick Bo Elkjær og Sofie Steensen Nielsen

California roll, Food, Sushi, Ingredient, Recipe, Yellow, Cuisine, Garnish, Dish, Buffet

STREET FOOD: På Aalborg Street Food finner du alskens globale retter, og lokale spesialiteter. Finn den boden som passer din mage best. Og gå på oppdagelse! Foto: Aalborg Street Food.

Et siste stopp i Skagen!

Vi vender skuta fra Aalborg og storbystemningen og drar tilbake til Skagen. For Niels Ove Kildahl og gjengen klarte ikke helt å stoppe med Restaurant Blink i Det Grå Fyr.

Det gikk faktisk så bra at kjøkkensjef Matilde Grue så seg nødt til å be om hjelp fra en gammel venn. Maciek Oleksy er en fabelaktig baker, og akkurat som Matilde hadde han laget sin første mat på den nå stengte restauranten Relæ i København. Før det jobbet han på verdens beste restaurant Nooma i København.

Men var det ikke sånn at han drømte om å starte et bakeri? Og kunne han ikke ha lyst til å gjøre det sammen med gjengen i Skagen?

- Vi begynte å se oss om etter lokaler. Så møtte vi direktøren for Skagens Kunstmuseer. Hun sa de hadde noen tomme bygninger de ikke helt visste hva de skulle bruke. En av dem hadde faktisk vært bakeri gjennom tre generasjoner, i mer enn 150 år.

- Det var jo helt vilt! Vi sa ja – og gjorde Surdejsbageriet Baghaven klar på rekordtid, før vi åpnet i fjor. Tanken vår er at folk gjerne vil betale for god smak. Det gjør at vi kan gi kokkene våre et kompromissløst kjøkken. Her er det null italiensk mel, bare dansk mel som vi maler selv.

HISTORISK SUS: Surdejsbageriet Baghaven holder til bak den legendariske kunstnerboligen Anchers Hus i Skagen. Her serverer de surdeigsbakverk i verdensklasse - og holder arrangementer gjennom hele sommeren. Foto: Baghaven

Baghaven holder bokstavelig talt til i en bakhage. Og ikke hvilken som helst: De deler hage med Anchers Hus, hjem for et av de legendariske kunstnerparene i Skagen.

Det var i Anchers Hus den store maleren P.S. Krøyer fikk ideen til sitt verdensberømte maleri «Hip hip hurra!» som så dagens lys i 1888.

- Jeg står faktisk midt i hagen nå mens vi snakker, sier Niels Ove.

- Og jeg må jo si at det er helt vanvittig vakkert her. Vi er jo midt i omgivelser der kunstnerkolonien har slått med vingene sine!

Hele sommeren puster de derfor liv i den kulturelle arven og arrangerer en bråte forestillinger og konserter i hagen. De har akkurat sluppet årets program.

- Ofte når man er på museer og ser verdensberømt kunst, er restaurantkafeen bare middels. Men hvorfor skal ikke maten matche kunsten man akkurat har sett? Vi prøver å løfte museumsopplevelsen!

Window, Wood, Fixture, Building, Shelving, Line, Rectangle

SURDEIGSSPESIALIST: Surdejsbageriet Baghaven i Skagen setter sin ære på å produsere det beste surdeigsbrødet du kan få tak i. Og gir matkunstnerne frie tøyler! Foto: Baghaven

SULTEN PÅ MER?

Foto: Ditte Ingemann

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

Font
Font
Rectangle