Klar for  sommerferie I STORBYEN MIDT     I NATUREN?

Vi vet det. Du vil gjerne nyte late dager på stranden. Og ha et skikkelig adrenalin-kick med familien. Du vil ha pulserende byliv med lekker mat og shopping. Og du vil vandre rolig fra kunst-opplevelse til streetart. Du vil ha både softice og SUP-brett? Sol og storby?

Velkommen til sommerferie i nydelige Aarhusregionen!

Foto: Melissa Villumsen

Aarhus er en heldig by. Danmarks nest største by ligger midt i hjertet av en natur som kan ta pusten fra noen hver. Det betyr samtidig at Aarhus-regionen byr på akkurat den sommerferien du og dere drømmer om. Her er det faktisk under én time til alt. Absolutt alt.

Her er det plass til aktive sommeroppleveler i naturen og i sommerland. Her er det fritt frem for strandløver og små strandbarn. For shoppere og bruktkuppere, for kafé-mennesker og kultursultne nordmenn. Og flere helt uprøvde måter å overnatte på!

HVORFOR IKKE GJØRE SOMMEREN UFORGLEMMELIG? Her HAR DU 23 STEDER Å SE I AARHUSREGIONEN I SOMMER:
Map, Font, Red

La oss starte ute! For Aarhusregionen har en helt fantastisk natur. Overalt. Uansett om du drømmer om strender, vandreruter eller utendørsaction. Du finner alt innenfor én time. Spørsmålet er: Hva vil du oppleve først?

Løkken. Foto: Mads Orloff

Ut på tur, alltid lur(t)!

Kanskje er det de opplevelsene som får oss litt ut av komfortonsonen som fester seg best? Ofte skal det heller ikke så mye til før vi ser livet fra en ny side. I Aarhus-regionen er det kort mellom opplevelsene. Uansett om dere er en gjeng eller bare to, er det lett å ta for seg av alt Aarhus, Kystlandet og resten av regionen har å by på i sommer. Her har du et lite utvalg:

Body of water, Land lot, Natural landscape, Sky, Cloud, Plant, Tower, Tree, Horizon

Himmelbjerget:  Helt på toppen av Danmark!

Himmelbjerget er kanskje ikke avskrekkende høyt. Til gjengjeld ligger det helt fantastisk vakkert til, midt i Søhøjlandet. Nyt vandrerutene, skogen og den kule lekeplassen! Tips: Kjøp med et norsk flagg i kiosken på vei opp, plant det solid i jorden - og nyt den storslåtte utsikten!

Les mer om Himmelbjerget

1

Foto: Per Bille

Gudenåen: Gir litt ned, og få hvilepuls i kano på Danmarks lengste elv


Gudenåen er en ekte dansk naturperle. Som er hele 160 kilometer lang! Her summer det av villniss og ro, og turen går i vill natur, langs jorder og faktisk også motorveien, før elven bukter innover i landet igjen. Følg strømmen, og nyt en helt annen måte å oppdage den stemningsfulle, danske naturen.

Les mer om Gudenåen

2

FOTO: Per Bille

Djurs Sommerland: Nordens største sommerland!

For tredje år på rad er Djurs Sommer-land kåret til "Årets fornøyelsespark". Og ikke av ekspertene, men av de egentlige ekspertene: Barnefamiliene! Surf på 12 meter høye bølger, gi gass i over én kilometer med vannsklier. Og Djurs Sommerland har mer enn vann: Her mer enn 60 attraksjoner fordelt op 10 temaland! Prøv for eksempel det splitter nye Dinosaurland i sommer!

Les mer om Djurs Sommerland

3

De bortgjemte trollene: Hvem sa at troll ikke finnes på ordentlig?


De har bare gjemt seg godt! Spredt utover Aarhusregionen finnes det faktisk fire kjempetroll laget av kunstneren Thomas Dambo. Målet hans var å bringe kunsten ut i naturen, så den kan oppdages på en helt annen måte. Det er selvfølgelig også kult for de minste. Men også de med voksne skostørrelser kan la seg begeistre av kjempetrollene.

Les mer om De gemte trolde

4

Foto: Thomas Dambo

Mønsted Kalkgruber: Velkommen under jordens overflate!

Verdens største kalkgruver ligger i Danmark. Og du er velkommen til å gå på oppdagelse! Mer enn 50 meter under jordskorpen venter det en helt særlig verden av flaggermus, ganger og dryppende vann. 2 km er opplyst, og hvis du vil gå videre ... husk lommelykt! Når dere dukker opp til overflaten igjen, er det god lunsj i Café Kridthuset!

Les mer om Mønsted Kalkgruber

5

Foto: Mads Gregersen

Bicycles--Equipment and supplies, People in nature, Bicycle wheel, Footwear, Plant, Tire, Tree, Vehicle

Marselisborg Skovene: Rett ved Aarhus, dypt inne i bøkeskogen! Et besøk her er som å tre inn i naturens katedral.

Les mer →

Boats and boating--Equipment and supplies, Body of water, Sky, Boat, Watercraft, Vehicle, Lake

Aarhus Ø: Byens nyeste bydel er et eldorado av bynære vannopplevelser om sommeren! Også hvis du vil lære å padle!

Les mer →

Cloud, Sky

Tivoli Friheden: Midt i Aarhus ligger byens egen fornøyelsespark, i gåavstand fra sentrum, i Marselisborg Skov!

Les mer →

Plant community, Natural landscape, Land lot, Sky, Cloud, Highland, Slope, Sunlight, Tree

Mols Bjerge: Opplev istidslandskapet i nasjonalparken ikke langt fra Ebeltoft. Kanskje møter dere en villhest?

Les mer →

Men nå kunne du tenke deg litt byliv, ikke sant? Sommerstemningen gjør noe eget ved Aarhus. Byen summer av liv og lyd,  det er gåavstand til det aller meste. Besøk storbyen som ligger midt i naturen!

Foto: Vestevent

Kulturbyen Aarhus er åpen!

Det går jo ikke an å snakke om Aarhusregionen uten å ta et ordentlig besøk til Aarhus! Noen byer har bare en helt egen sjarme. Aarhus er en sånn by, der den ligger makelig til mellom skog og hav. Her bor det bare 350 000 mennesker, så selv om byen er stor, har den beholdt følelsen av nærhet til alt og alle. Uansett om du vil shoppe, bare rusle - eller sitte ned og ta en deilig lunsj, ønsker Aarhus velkommen!

M aria Nordø Jørstad lagde seg en helt egen plass i både norske og danske hjerter da hun - bosatt i Danmark med sin danske mann - var med på NRK-serien Trillingliv.

Der fikk seerne følge den ekstreme (og mildt sagt imponerende) graviditeten, som til slutt endte med at Mikael ble storebror til de tre småsøsknene Iben, Filip og Agnes - på én og samme gang!

Siden har hun blogget og knipset bilder på sin populære Insta-konto Triplets of Copenhagen. Og selv om hun har bodd i København, klarte hun og mannen Anders å snike seg til en Aarhus-tur! Her deler hun de beste tipsene fra regionens storby!

"Det som er så deilig med Aarhus, er at den er såpass liten at man kan gå overalt!"

NORSK GUIDE: Maria Nordø Jørstad og mannen Anders

- Programmet vårt ble nesten for tett!

Maria Nordø Jørstad ler. For da de endelig fikk sjansen til å ta seg en tur til Aarhus, skulle den selvfølgelig utnyttes! De startet i Latinerkvarteret. Som du kanskje gjetter ut fra navnet er det her du finner den hyggeligste stemningen i Aarhus. Brostensbelagte gater, hyggelige kafeer, shopping-muligheter. Det er Aarhus' eldste, bevarte kvartal.

- Det er et veldig sjarmerende sted. På en måte ligger det midt i Aarhus, det er ikke så langt fra kanalen. Vi gikk og kikket og spiste lunsj på Langhoff og Juel. Det er et veldig godt brunsjsted som serverer typiske, danske smørrebrød. Vi valgte signaturbrunsjen deres. Det var veldig godt.

- Fra Instagram å dømme ser det ut som turen gikk videre til kunstmuseet ARoS?

- Ja, og der har vi vært før.  Jeg tror ARoS er Nord-Europas største kunstmuseum. Det er veldig bra. Og spesielt kult med regnbuen på toppen, som gjør at du får utsikt til hele byen gjennom forskjellige farger. Vi spiste middag på Orangeriet først, og så gikk vi på museet om kvelden.

- Det er ikke så vanlig?

- Nei, men det er veldig fint hvis man ikke har så mye tid i løpet av dagen. Det er ikke vinduer inne på ARoS, vet du! Det er heller ikke så masse mennesker der da. Og så er det jo ekstra fint å se solnedgangen fra regnbuen på toppen. Det er litt en hemmelighet!

I 2022 er det Aarhus Music City i byen. Det arrangeres for å kickstarte musikklivet for både innbyggere og gjester.

Maria og Anders tok turen til Musikkhuset, som er Skandinavias største konserthus. Uansett om du liker rock eller opera eller noe helt annet, kan du være sikker på å høre det her.

- Vi hørte den færøyske sangeren Eivør. Det var en fantastisk blanding av rock, vokal og folk. Spesielt når hun sang på færøysk!

Ekteparet tok kvelden på Villa Provence. Det er et lite fransk boutiquehotell midt i hjertet av byen.

- De har en helt nydelig bakgård! Frokosten er god, du kan blande egne drinker i foyeren og ta med opp på rommet. De har både oppskrifter og ingredienser. Men altså, bakgården. Den er sååå fin!

Botany, Organism, Cuisine, Grass, Dish, Wood

Brunsjbuffé: Langhoff og Juul blir aldrifeil, sier Maria Nordø Jørstad. Foto: Rais foto

ARoS: - Regnbuen på toppen av ARoS er en fantastisk måte å se byen på, sier Maria. Foto: Lise Balsby/Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum

Et godt starttips når det gjelder å oppleve Aarhus, er ifølge Maria Nordø Jørstad å ta turen til toppen av Salling Rooftop. Fra utkikkspunktet (der du kan se rett ned på handlegaten under) får du fugleperspektiv!

Ifølge Maria Nordø Jørstad er det særlig ett sted som er smart å besøke hvis man ikke har vært i Aarhus før. Eller hvis man bare har lyst til å se byen fra en ny vinkel.

- Salling Rooftop ligger midt i Strøget, handlegaten, akkurat som vi kjenner navnet fra København. Der oppe serverer de en god lunsj – og så er utsikten veldig fin.

- Du sto på et utkikkspunkt med glassgulv?

- Hehe, ja, og det var litt skummelt. 25 meter rett ned ned til gågaten! Men det er veldig kult å stå der på toppen og kikke utover byen. De holder på å lage en byhage der oppe, som skal stå ferdig i sommer. Jeg tror planen er å selge piknikkurver til besøkende. Det er et kult konsept.

Etter en bedre lunsj på toppen av byen ruslet Maria og Anders tilbake til Latinerkvarteret for å få unnagjort litt shopping.

- Det som er deilig med Aarhus er at den er såpass liten at man gå kan overalt. Du har både de hyggelige småbutikkene og den store handlegaten med stormagasinene i umiddelbar nærhet.

Hun forteller at det særlig er vintage-butikkene i Latinerkvarteret som tiltrekker henne. Etter endt handling fikk paret seg en kaffe på La Cabra, der kaffen serveres av durkdrevne kaffeeksperter, som rister og lager sin helt egen kaffe.

- Det var den kafeen flest folk hadde anbefalt oss før vi dro til Aarhus. Men vi var også innom Stiller's Coffee, der det også er kaffeconnoiseurer. Det ligger i et gammelt industrilokale.

Men noen ganger skal man ha fingrene fatt også, ikke bare kikke. Derfor dro Maria og Anders på glassblåsing hos Bülow Duus. Det falt i god jord.

- Ja, det var veldig gøy. Det syntes Anders også. Fordi ovnen var 1800 grader varm, var det bare innehaveren som håndterte den, men vi blåste og skar glasset av. Det er et skikkelig hyggelig sted og en morsom opplevelse. Vi lagde hvert vårt vannglass. Fint å ha med som et minne fra byen!

Interior design, Building, Floor

Marias beste tips til Aarhus:

Ifølge Maria Nordø Jørstad er det særlig ett sted som er smart å besøke hvis man ikke har vært i Aarhus før. Eller hvis man bare har lyst til å se byen fra en ny vinkel. Her har du dette - og fire andre gode tips:

  1. Salling Rooftop ligger midt i Strøget, handlegaten, akkurat som vi kjenner navnet fra København. Der oppe serverer de en god lunsj – og så er utsikten veldig fin.
  2. Vil du shoppe, kan du gå i vintage- og bruktbutikkene i Latinerkvarteret. Eller besøke de velkjente stormagasinene som ligger ved handlegaten midt i byen.
  3. Det er også flust av vintage- og bruktbutikker i Køben. Her finner du en god oversikt!
  4. For god kaffe, altså virkelig god kaffe, kan du dra til La Cabra eller Stiller's Coffe. Begge er steder drevet av connoiseurer!
  5. Vil du ha med et særlig minne hjem, besøk glassblåseriet Bülow Duus. Her kan du kjøpe - og lage egne glass.

Glassblåseri: Hos Bülow Duus kan du både kjøpe brukskunst, men også prøve deg som glassblåser. Maria og Anders lagde hvert sitt helt spesielle vannglass. Foto: Privat

Aarhus Å renner gjennom hele byen, og langs den er det flust av spisesteder og steder å finne litt hvile. Og når solen skinner, kan du være sikker på at du ikke er den eneste som har fått den god idéen å slå deg ned!

En av severdighetene Maria og Anders besøkte har du kanskje hørt om: Den Gamle By. Det er rett og slett et digert, levende museum der du kan reise i tiden. Nei, gå inn i tiden! Museet har hele tre Michelin-stjerner å skryte av.

- Det var et veldig kult sted å besøke. En fin blanding av hus fra 1600- og 1700-tallet, som er godt restaurerte, der vanlig folk bodde. Samtidig kan man se de flotte, barokke omgivelsene til de rike. De har også leiligheter fra ulike tiår. Og åtte leiligheter fra 1974! Der kunne jeg ha vært leeenge!

Leilighetene gjenskaper hverdagsomgivelsene til folk, uansett om de var kjernefamilier eller enslige, fremmedarbeidere eller par. Faktisk har museet gjenskapt de ekte leilighetene til åtte mennesker/familier fra den tiden.

- Det var en fin miks. Jeg må si jeg fikk noen flashbacks til min bestemors leilighet fra da jeg vokste opp på 80-tallet!

Etter å ha reist i en tidskapsel spiste ekteparet på Restaurant Hærværk. Den skrev seg, sier Maria, helt klart inn på topp ti-listen over alle spisesteder hun har vært på.

- Michelin-guiden har en egen Bib Gourmand-liste over gode spisesteder som ikke nødvendigvis er så dyre. Og denne er på listen. Her bruker de lokale, årstidsbaserte ingredienser. Og de har skikkelig peiling på hva de driver med!

Interior design, Furniture, Window, Curtain, Wood, Decoration, Floor, Table, Flooring, Chair

Hallo fortiden: I Den Gamle By finner du leiligheter som viser hvordan folk faktisk bodde i ulike årtier. Foto: Privat

På tide med en aldri så liten dukkert?

Etter en visitt i Aarhus, der solskinnet får brosteinene til å dirre av varme, er det kanskje på tide å finne et godt sted å kjøle seg ned? Aarhusregionen byr på et vell av strender. Med 350 km kystlinje er det ikke så rart! Her finner du noen utvalgte tips:

Da det var snø, tok jeg med meg nevøen min og akte på toppen av Moesgaard! Nå på våren er det fint å spise der.”

– Catrine Høy Hansen

Husodde Strand: Velkommen til et deilig avbrekk på den gyldne stranden ved Horsens!

Ikke langt fra sentrum av Horsens, ut til den vakre Horsens Fjord finner du Husodde Strand. Her er badevannet klart og rent, det er le fra vinden - og fra den store badebrygga er det opplagt å fiske krabber! Det er flust av benker og bord som kan brukes til en matbit - med fantastisk utsikt til fjordens småøyer.

Les mer om Husodde Strand

10

Foto: Lasse Torp

Den Permanente: 2,5 km utenfor Aarhus finner du en av byens absolutte sommerhøydepunkter!

Les mer →

Saksild Strand:  Kjent som en av Danmarks aller beste strender for barnefamilier. Babymyk sand i Odder!

Les mer →

Fluvial landforms of streams, Water resources, Natural landscape, Plant, Tree, Azure, Lake, Sky, Highland

Almindsø: Tilbring sommerdagen ved og i en av Danmarks reneste innsjøer. Her finner du to store badeanstalter.

Les mer →

Storstranden: En av øst-kystens suverent beste strender ligger i Juels-minde. Hopp i fra den 62 meter lange brygga!

Les mer →

Spis fantastisk, sov himmelsk!

Sulten på gode matopplevelser? Og en deilig natts søvn? Da har du valgt riktig del av Danmark. Aarhusregionen har mye å servere - uansett hva slags matbit du er ute etter. Og når kvelden kryper på, hvorfor ikke prøve noe du aldri har prøvd tidligere? Her har du et kresent utvalg:

Flower Arranging, Plant, Flowerpot, Petal, Botany


Kystlandets Foodmap: Finn det lokale, gastronomiske gullet!

Å, det er noe eget ved å se veien fra jord til bord. Helt ferske jordbær. Nybakt brød. Lokale delikatesser. Kystlandet har sitt eget matkart - der de har funnet fram til herlige steder å besøke for deg som ønsker å finne de beste stedene å handle og spise lokalt. Et av dem er Vestergaard Mølleri. Den lille gårdbutikken ligger på idylliske Hjarnø, bare 500 meter fra fastlandet i Horsens Fjord. Her finner du økologisk is, kjøtt, mel - og om sommeren arrangeres det jazzkonserter i den hyggelige bakgården!


Les mer om Vestergaard Mølleri og sjekk ut de andre lokale stedene på Foodmap-en!


Plant, Font

15

Alle foto: David Jervidal og Lasse Torp

Holmely: Sov i en tretopp - eller prøv glamping!

Friluftsuniverset Holmely i Brædstrup tilbyr både glampingtelt for den luksusbevisste sommergjesten - og tretoppovernatting i shelter for den litt barskere. Klatre opp taustigen, tenn de koselige lampene - og forbered deg på en natt i pakt med naturen!

Les mer om Holmely

16

Foto: Lasse Torp

Dollys: Stægt flæsk og andre danske særretter!

Spisestedet Dollys i Horsens er oppkalt etter innehaverens farmor - og serverer klassisk dansk mat. Folk kommer langveis fra for å spise signaturretten stægt flæsk i persillesaus, og du finner andre tradisjonsrike retter som bøfsandwich, dansk bøf, helstekt rødspette og wienerschnitzel. Alt både laget og servert med kjærlighet. Nam!

Les mer om Dollys restaurant og bar

17

Foto: Huset HAVS

Panorama Mad&Vin: Smørrebrød, fransk mat og "Danmarks beste bøfsandwich"!

Midt i Silkeborg holder Panorama Mad og Vin til, med deres prisbelønte mat fra dansk og fransk kjøkken. De har etter ryktene byens lekreste lunsjbord med klassiske danske retter, og om kvelden forvandles serveringen til franske spesialiteter. Stemningen? Uformell!

Les mer om Panorama Mad og Vin

18

Foto: Flying October

Furniture, Yellow, Font

FÆNGSLET: Bare på besøk! Eller?

Det gamle statsfengselet i Horsens heter nå FÆNGSLET, og er både museum, vandrehjem - og serverer mat! Sjekk inn til en natt på en vaskeekte fengselscelle, og få en natt som ikke ligner noen annen. Hør om fengselets 150 år lange historie, og nyt en matbit i den stemningsfulle kaféen Spisehuset 8F. Etterpå kan du si at ferien i Danmark var ... kriminelt bra!

Les mer om FÆNGSLET

19

Foto: Jesper Rai

Hva hvis det kommer en regnskyll?

Det er ikke gøy når piknik-kurven blir søkk våt og de grå skyene driver inn mot stranden. Heldigvis har Aarhus-regionen vært ute en regndag før. Det betyr at regnvær ikke behøver legge en demper på sommerstemningen. Her har du de aller beste innendørstipsene!

Terrestrial plant, Hand, Primate, Green, Temple, Organism, Vegetation, Tree

Randers Regnskov: I hjertet av Randers ligger det en tropisk opplevelse hverken små eller store glemmer. Perfekt når regnet trommer utenfor!

Les mer →

Natural landscape, Land lot, Cloud, Sky, Plant, Building, Highland, Grass, Tree, Grassland

Moesgaard Museum: Ta skrittet inn i fortiden i et prisvinnende museum!  Moesgaard Museum ved Aarhus puster liv inn i fortidens mennesker.

Les mer →

Shorts, Smile, World, Organ, Nature, Organism, Leisure, T-shirt, Fun, Travel

Kattegatcentret: Svøm med haiene. Eller ... nesten, iallfall! Kom helt tett på mer enn 250 ulike dyr som lever under vannskorpen.

Les mer →

Pottemageren: Ta med litt av Danmark hjem? Besøk keramiker og kunstner Marie Würtz i hennes verksted og pottebutikk!

Les mer →

KLAR FOR FERIE?

Foto: Dennis Plougmann

Dette er annonsørinnhold produsert av Aller Concept Store.Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på hallois@aller.com©2022 Aller Media AS | Personvernerklæring og informasjonskapsler

ANNONSØRINNHOLD

visitDenmark logo.png
Red, Font, Text
kkno_logo.jpg
Material property, Font