Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
LUKSUS: Den ene selger eiendommer til flere millioner, den andre eier sin egen tann- og kosmetisk kirurgiklinikk, mens den tredje driver et eksklusivt treningsstudio og har flere tusen følgere på Instagram. Slik er livet i Dubai for Annette Rian Skjølberg, Kathrin Tynnes Trelles og Inger Houghton. Foto: Jørn H. Moen
LUKSUS: Den ene selger eiendommer til flere millioner, den andre eier sin egen tann- og kosmetisk kirurgiklinikk, mens den tredje driver et eksklusivt treningsstudio og har flere tusen følgere på Instagram. Slik er livet i Dubai for Annette Rian Skjølberg, Kathrin Tynnes Trelles og Inger Houghton. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Annette, Kathrin og Inger lever  luksusliv de knapt hadde drømt om i Dubai

Men i skyggen av luksuseiendommer, badebasseng og diamantgaver ulmer det også noen bekymringer.

Etter at De forente arabiske emirater startet olje- og gassutvinning i 1966, har behovet for utenlandsk arbeidskraft nærmest vært bunnløst.

De siste åra har den hypermoderne byen Dubai – hovedstaden i det nest største emiratet ved samme navn – utviklet seg fra å være et oljesentrum til et sentrum for masseturisme og finansøkonomi.

Av byens 2,7 innbyggere er hele 85 prosent expats og gjestearbeidere. I overkant av 3000 nordmenn er bosatt i de sju emiratene, de fleste i Dubai og Abu Dhabi.

For å kunne bo og jobbe lovlig her er man avhengig av en sponsor. Kalafalsystemet – sponsorsystemet for midlertidige arbeidere – er kontroversielt.

Organisasjoner som Human Rights Watch og internasjonale medier har avdekket at systemet gjør det enkelt for arbeidsgivere å utnytte arbeidere. som jobber svært lange dager, ofte under kummerlige forhold. Særlig sårbare er kvinnelige hushjelper, som kan oppleve psykisk og fysisk vold.