Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

STORE GUTTER GRÅTER OGSÅ

- Jeg gråter mer nå

Noen ganger blir Carl I. Hagen så sint at han har mest lyst til å slå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Følelser - det er noe vi menn har fått det for oss at vi ikke skal vise. Vi skal være sterke og late som alt er bra, det er en sånn mannegreie, sier Carl I. Hagen. -Det kan være tøft når du egentlig er skikkelig lei deg og helst vil gråte.

Han kikker ut av kontorvinduet på Oslo Rådhus.

-Jeg gråter mer nå enn tidligere.

Profesjonelt har Carl. I Hagen fått både rungende applaus og blitt kastet egg og flasker på. Han er blitt kalt alt fra rasist, nazist og fascist til kommunist og stalinist, og blitt sammenlignet med massemordere. Nå sitter han her og innrømmer at han nesten nyter det litt når karakteristikkene er overdrevent sterke og negative. Da vet han at seerne og leserne kommer til å sympatisere med ham, og at det er han som til slutt vinner på det. Men når kritikken virkelig svir, må selv Hagen legge seg nedpå litt.

- Det kan smerte å bli tillagt motiver og meninger jeg ikke har. Jeg prøver å si til meg selv at det går over, at tiden leger alle sår. Det er veldig mye sannhet i de ordene. Hvis du holder ut mens det står på, og legger deg og får sove noen timer, så er det bedre dagen etter.

image: - Jeg gråter mer nå

Hagen mener selv han er blitt mykere med åra, og at livserfaringen gjør at han både gråter lettere og hisser seg opp sjeldnere enn før. I utgangspunktet snakker han med kona Eli om alt. Men når følelsene river i ham som verst, kan det være vanskelig å dele tankene selv med henne.

-Når jeg er veldig forbannet og føler meg urettferdig behandlet, når jeg er så sint at jeg nesten har lyst til å slå – da kan det være krevende å kontrollere seg og snakke om hvordan jeg har det. Det kan også være vanskelig når jeg er veldig lei meg og fortvilet, når et eller annet vondt har skjedd i familien eller med noen jeg kjenner, sier han.

«Følelser - det er noe vi menn har fått det for oss at vi ikke skal vise» Carl I. Hagen

De verste politiske nedturene har vært de interne uoverensstemmelsene og kampene, de som har stått om kjerneverdiene og Fremskrittspartiets sjel. Når angrepene har kommet fra egne partifeller, har samarbeidet den første tiden etterpå ofte vært krevende.

-Jeg kan være langsint. Å kunne snakke godt og være god kollega med en som har kommet med et slag under beltestedet, det har nok av og til tatt meg et par døgn.

Etter en stormfull nominasjonsprosess før Stortingsvalget i 2001, gikk Hagen ned for telling i feriehuset sør for Torrevieja:

-Vi hadde slåss internt i fire måneder, og Eli og jeg kom til Spania for å hvile. Jeg lå i sengen og skalv de fire-fem første dagene. Eli lurte på om jeg i det hele tatt ville overleve. Men da klarte jeg endelig å slappe av, etter å ha vært helt skjelvende og i helspenn i flere måneder. Det var en voldsom reaksjon, men den var også lærerik.

Som så ofte ellers, kom han seg gjennom påkjenningene ved hjelp av Eli. Carl I. Hagen er i det hele tatt ikke sikker på om han ville ha oppsøkt profesjonell hjelp om han virkelig hadde trengt det.

«Jeg kan være langsint» Carl I. Hagen

-Jeg ville nok ha følt det som et nederlag, som et bevis på at jeg ikke hadde greid å styre livet mitt. Jeg syns dessuten vi skal være forsiktige med å sykeliggjøre og diagnostisere alt. Det er normalt at det går opp og ned her i livet. Da jeg vokste opp og slet med kjærlighetssorg, eller var deppa for noe annet, sa folk som regel «skjerp deg gutt, nå må du se å komme deg i gang igjen, du kan’ke gi deg for dette, vel!». Vi har alle problemer av og til. Det er heller ikke alltid vi kan si til folk at det ikke er deres skyld, det hender ofte at folk selv kan gjøre noe med situasjonen. Så når jeg synes jeg har det vanskelig, prøver jeg ofte den setningen på meg selv: «Ta deg sammen, skjerp deg gutt!»

Familien er de eneste Carl I. Hagen føler det er naturlig å vende seg til når livet butter. Han opplever sjelden at andre kommer til ham for å be om råd og hjelp når de har det vanskelig.

-Jeg har ikke mange nære venner, det er en av de tingene som ble vanskelig. Jeg følte jo, kanskje med urette, at jeg av og til ble sviktet av dem jeg stolte på. Og når det skjedde flere ganger, ble jeg nok litt forsiktig når det kom til det å innlede og ha nære forhold. Eli og jeg er nok litt annerledes her. Vi har ingen sånn stor, nær vennekrets. Vi har familiene.

Når han nå ser tilbake, er det også familien han har mest dårlig samvittighet for. Det hender han tenker at han har brukt for mye tid på politikken.

-Jeg har ikke vært flink nok til å bruke tid sammen med barna mine. Det smerter meg litt. Jeg har to barn fra første ekteskap, det samme har Eli. Det går bra med både barn og barnebarn. Jeg trøster meg med det når jeg tenker at jeg ikke har vært nok tilstede: at det har gått bra med alle sammen.

Om han skulle levd livet om igjen, ville Carl I. Hagen likevel gjort akkurat det samme som han har gjort. Han foretrekker å fokusere på de gode valgene og det innholdsrike livet han har hatt. Visst er han klar over at han har trådt og valgt feil av og til, kanskje særlig i politikken.

- Det er vanskelig for en mann å innrømme at han kanskje ble ydmyket med rette. Jeg kan bli ganske arg og kjempe imot - inntil det er helt åpenbart at alle andre syns jeg har gjort noe dumt. Da må man snu for å bli ferdig med saken. Når du skjønner at du egentlig ikke har noen gode argumenter å forsvare deg med, da er det jo bare å innrømme og beklage og be om unnskyldning, sier Hagen.

«Jeg kan bli ganske arg og kjempe imot å måtte innrømme at jeg har tatt feil» Carl I. Hagen

Utenfor ringer rådhusklokkene.

-Mange menn har nok tapt på å stå på sitt, selv når det var åpenbart at det hadde vært klokt å gjøre noe annet.

Menn ruser seg mer, er mer voldelige og tar oftere livet sitt enn kvinner – men søker sjeldnere hjelp. I serien «Store gutter gråter også» snakker Magasinet med kjente menn om følelser og med noen av våre fremste eksperter på psykisk helse. All forskning viser at det er god folkehelse i å være åpen om vanskelige følelser. Rådet for psykisk helse (psykiskhelse.no) støtter opp om prosjektet.

les alle sakene her