Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

De ukjente dødsfallene:

De reiste til Norge for å jobbe - endte i en iskald grav

Den spanske kapteinen «Pablo» ble truet til slavearbeid og fryktet for sitt liv om han sa nei. Han ble reddet av den norske Kystvakten. De visste at på denne båten hadde sjøfolk mistet livet før.

FRYKTET FOR SITT LIV: «Pablo» trodde han skulle bli kaptein på det spanske snøkrabbeskipet «Adexe Primero», men ble satt til knallhardt arbeid under dekk. Han opplevde stemningen om bord som truende og flyktet fra skipet da den norske kystvakta kom på inspeksjon i mars 2014.Foto: Tomm W. Christiansen
FRYKTET FOR SITT LIV: «Pablo» trodde han skulle bli kaptein på det spanske snøkrabbeskipet «Adexe Primero», men ble satt til knallhardt arbeid under dekk. Han opplevde stemningen om bord som truende og flyktet fra skipet da den norske kystvakta kom på inspeksjon i mars 2014.Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

SPANIA/VARDØ (Dagbladet): - Jeg var fanget. Jeg hadde ingen vei å rømme. Rundt meg var det bare hav.

Ansiktet er varmt og mildt, men setningene er korte og kommer stakkato, som urolige bølger som aldri finner land. Den 53 år gamle kapteinen er fortsatt redd, fire og et halvt år etter hendelsen. Det er litt uklart akkurat hvem han er redd for. Men det er de som står bak krabbeskipet «Adexe Primero», i et selskap registrert på Tenerife med russere på eiersiden.

- De er over alt. Og de kommer til å finne meg. Du kan ikke skrive navnet mitt, sier han innstendig.

Så vi velger å kalle han for «Pablo». Dagbladet har møtt ham et sted i Spania. Han forteller om sine opplevelser om bord på det spanske snøkrabbefartøyet «Adexe Primero» i Barentshavet i 2014. Og om det norske kystvaktskipet «KV Svalbard», som 29. mars 2014 reddet ham ut av det han opplevde som et rent helvete.