Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Drapene som truer freden

Bare i år er 70 politisk aktive drept i Colombia. Bølgen av henrettelser kan spolere fredsprosessen president Juan Manuell Santos i dag mottar Nobel-prisen for. Her er historiene til de drepte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOGOTA (Dagbladet): - Det er ikke en kirkegårds fred vi jobber for, sier organisasjonen Patriotisk Marsj i en uttalelse.

Over hele Colombia oppsøker maskerte menn politikere, fagforeningsfolk og menneskerettighetsaktivister og dreper dem. Det ser ut som en koordinert aksjon for å ødelegge den fredsprosessen som president Juan Manuel Santos i dag er i Oslo rådhus og mottar Nobels fredspris for.

- Dette er bare det vi vet er politisk motiverte drap. Første halvår i år var det 35, men drapene fortsetter i samme tempo, sier Leonardo Diaz til Dagbladet.

Han leder organisasjonen «Vi er forsvarere», som med støtte fra blant annet Norge kartlegger politiske drap i det krigsherjede landet.

Drapene fortsetter

Colombianske medier refererer nå til at så mange som 70 personer er drept i 2016 som følge av sitt politiske engasjement. FN er mer forsiktige og sier 52. Nedenfor forteller Dagbladet historien til 43 av de drepte. Disse blir blir av «Vi er forsvarere» og andre organisasjoner definert som politiske drap. Lista viser at ledere for småbønders organisasjoner, og de som engasjerer seg for minoriteter som indianere og afro-colombianere, lever farligst.

SPREDD: Over hele Colombia er politikere og andre sosiale ledere utsatt for drap og trusler. 

Bak en anonym dør i Bogota treffer Dagbladet Cecar Jerez.

- Jeg har tre livvakter og kjører en skuddsikker bil. Jeg er nok en av de mest truede personene i Colombia nå, sier lederen for «Patriotisk marsj» i hovedstaden.

Organisasjon hans er aller hardest rammet av drapsbølgen. Fire ledere ble drept bare i november. Siden dannelsen i 2012 har 17 ledere i organisasjonen blitt drept. De jobber for småbønders rettigheter og Jerez legger ikke skjul på at de har forbindelser til geriljaen FARC. Alt tyder på at det er paramilitære grupperinger med tilhold på ytre høyre fløy som står bak drapsbølgen.

Bogota, Colombia 02.11.2016 Cecar Jerez i Patriotic March, som er en FARC tilknyttet organisasjon Foto: Jørn H Moen / Dagbladet

- Jeg har blitt kidnappet av paramilitære to ganger og fra 2006 til 2010 levde jeg i eksil i Spania.

FARLIG: Da ungdomspolitikeren John Jario Rodriguez ble drept 1. november, ble han det 17. medlemmet av partiet «Patriotisk marsj» som er blitt drept siden etableringen i 2012 Foto: Privat

Drapsbølgen minner om det som skjedde forrige gang FARC forsøkte å etablere et sivilt parti. På 80-tallet ble 1163 medlemmer av partiet Patriotisk Union drept, og 120 forsvant uten noen gang å komme til rette.

Priser hoder

TRUSSEL: I denne pamfletten tilbyr den paramilitære gruppa Autodefensas Gaitanistas penger til de som dreper navngitte politikere.

Nå tilbyr paramilitære grupperinger penger for de som tar livet av navngitte politikere. I november publiserte en paramilitær gruppe ei liste over politikere og sosiale ledere som de mener står i ledtog med FARC. Tilsvarende drøyt 5000 kroner blir lovet bort til de som sender inn dokumentasjon på at de har drept noen på lista.

- Jeg kan ikke være en annen person enn den jeg er, så det er uaktuelt for meg å slutte med politikk. Jeg har lært meg til å kontrollere frykt og bruke den positivt. Er jeg redd eller usikker drar jeg min vei, eller så endrer jeg rute, sier Jerez.

Her er 43 ofre for politiske drap i 2016.

Mario Alexi Tarache Pérez (36)

Formanskapsleder
Drept 14.1.2016
San Louis de Palenque, Casanare

Perez ble drept med flere skudd fra et våpen, avfyrt av ukjente menn da han var på vei inn i sitt eget hus.Nelly Amaya Perez

Formanskapsmedlem
Drept 16.1.2016
San Calixto, Norte Santander

Perez var en forkjemper for bønders rettigheter i voldsherjede Catatumbo. Hun ble oppsøkt av attentatmenn i butikken hun drev og skutt flere ganger. Hun etterlot seg tre sønner.Johan Alexis Vargas

Afro-colombiansk aktivist
Drept 21.1.2016
Narino, Tumaco

Vargas ledet den lokallaget til den nasjonale organisasjonen av afro-colombianere. I likhet med andre ledere i denne gruppa hadde han mottatt flere drapstrusler. Han ble skutt sju ganger på vei hjem fra et møte i organisasjonen han ledet. Hans forgjenger som lokallagsleder ble drept 3. August 2015. Drapet er ikke oppklart.Robinson Ávila Ortiz (38)

Medlem av FARC-tilknyttet gruppe
Drept 29.1.2016
Algeciras, Huila

Ortiz ble skutt tre ganger på gata av to menn på motorsykkel. Han ledet en lokal politisk gruppe som ble antatt å ha bånd til FARC.Senelia Rengifo Gomez

Lærer og fagforeningsleder
Drept 2.2.2016
Genova, Narino

Gomez hadde jobbet som lærer i 20 år og var en forkjemper for læreres rettigheter. Hun ble skutt i hodet på vei inn i huset sitt etter arbeidsdagens slutt.Anibal Coronado

Miljøaktivist og politiker
Drept 18.2.2016
Ciénaga de Oro, Cordoba

Coronado ble drept av to menn på motorsykkel da han var på vei til skolen for å hente sine bar. Han var en uttalt motstander mot utbygging i et sumpområde ved byen. Han hadde annonsert at han var kandidat til kommunestyret og i lokale medier hadde han flere ganger sagt at han ble truet på livet på grunn av sitt engasjement mot utbyggingen.Maricela Tombé (36)

Bondelagsleder
Drept 28.2.2016
Playa Rica

Tombé var blitt syk og nylig trukket seg som leder for bøndenes miljøorganisasjon (ASCAP) da hun ble skutt og drept på vei ut fra en kontorbygning. Hun hadde nylig også gått av som sekretær for formannskapet i Brisas kommune. Hun etterlater seg to barn.Willar Alexander Oime Alarcón (31)

Indianer-leder og vise-guvernør
Drept 2.3.2016
Sotara, Cauca

Alarcón var en tydelig, ordfør og aktiv forkjemper for indianernes rettigheter. Han hadde tidligere blitt truet etter at han argumenterte hardt for at urbefolkningen måtte beholde rettighetene til mineralforekomster i deres områder. Han ble skutt av to personer på en motorsykkel.Klaus Zapata

Ungdomspolitiker
Drept 6.3.2016
Soacha, Bogota

Zapata var kommunikasjonssjef for kommunistpartiets ungdomsorganisasjon i Soacha, en fattig forstad til Bogota. Zapata ble skutt to ganger da han var til stede på en lokal fotballkamp.William Castillo Chima

Bondelagsleder
Drept 7.3.2016
El Bagre, Antioquia

Dagen før han ble drept mottok hans nærmeste medarbeider en rekke drapstrusler på sms. Chima var en av lederfigurene i organisasjonen Aheramigua, som arbeider for bønders rettigheter. Han ble drept på vei ut fra et møte med ordføreren i kommunen. Organisasjonens ledere har blitt truet en rekke ganger, og i 2014 hadde Chima frivillige opphold i fengsel for å beskytte seg selv.Gil de Jesus Silgado (48)

Bondelagsleder og politiker
Drept 10.3.2016
Arauquita, Arauca

Sildago ble skutt utenfor huset der han hadde bodd i mer enn 15 år. Han ledet det lokale bondelaget og satt i formannskapet i Santa Ana kommune.Luis Elviar Vergel (45)

Lokalpolitiker
Drept 17.3.2016
Santa Marta, Magdalena

Vergel hadde mottatt flere trusler etter at han begynte å ta til orde for et oppgjør med narko-bandene som kontrollerte narko-omsetningen i byen. Han ble skutt på terrassen av sitt eget hus da han var sammen med familien. Både sønnen og svigerdatteren ble alvorlig såret i attentatet.Adrián Quintero Moreno (47)

Leder av Folkets fakkel, en afro-colombiansk organisasjon
Drept 18.3.2016
Buenaventura, Cauca.

Vitner har forklart at tre men fra den paramilitære gruppa Los Urabeños kom mot Moreno da han var på vei ut fra en butikk.Luis Enrique Ramirez Rivera (47)

Leder av flyktningeorganisasjon
Drept 19.3.2016
El Zulia, Norte de Santander

Riviera jobbet for internt fordrevne i byen El Zulia. Denne kvelden ble han oppsøkt av to menn hjemme hos seg selv. Han administrerte noen statlige subsidier til flyktninger og Ifølge kjæresten ble han spurt om penger av attentatmennene før han ble skutt.Victor Andrés Flórez

Bondelagsleder
Drept 26.3.2016
Corinto, Cauca

Florez var hjemme hos en kammerat da fire menn med maskinpistoler ankom huset og drepte alle de fire personene som var der, inkludert den ni år gamle datteren i huset. Florez ble drept av ni skudd. Han var også medlem av den FARC-tilknyttede organisasjonen Patriotisk marsj.Samuel Caicedo Portocarrero (59)

Advokat og folkedanser
Drept 27.3.2016
Cali

59-åringen var en drivkraft bak folkedans-festivalen ”Mercedes Montano” og var en aktiv agitator for afro-colombiansk kultur fra stillehavskysten. Han forlot huset for å gå i kirken og forsvant. To dager senere ble han funnet drept med et skuddsår i hodet.Esteban Rodriguez Vega (35)

Kommuneansatt
Drept 2.4.2016
Sardinata, Norte de Santander

Vega jobbet for ordføreren i byen, han jobbet for en tv-stasjon og han var en aktiv kristen. På vei hjem fra jobb ble han drept av sju skudd fra to maskerte menn på motorsykkel.Oswaldo Hernández Gutiérrez

Fagforeningsleder
Drept 10.4.2016
San Sebastian, Magdalena

Gutiérrez var opprinnelig renholdsarbeider på et sykehus, men var leder av den sentrale fagforeningen (tilsvarende LO) i byen San Sebastian. Dagen etter drapet mottok fagforeningen et brev der den paramilitære gruppa Gaitanist´s erklærte at de ser på fagforeningens ledere som militære mål.Jesus Adilio Mosquera Palacios (64)

Jurist og Leder i afro-colombiansk gruppering
Drept 14.4.2016
Quibdó, Chocó

Palacios var aktiv i flere grupper som jobber for afro-colombianeres rettigheter. Han ble oppsøkt på vei til jobb og i følge vitner ble han skutt flere ganger uten noen forutgående ordveksling.Wilson Hoyos

Lokalpolitiker
Drept 28.4.2016
El Bagre, Antioquia

I mer en 20 år satt Hoyos i det lokale byrådet. Han ble angrepet av væpnede menn utenfor sitt avsidesliggende hjemsted. Han ble såret i angrepet og to familiemedlemmer dro han med i en kano for å frakte ham til lege. På elven ble de beskutt igjen, nå fra en annen kano. Hoyos døde på stedet, mens sønnen ble såret. Politiet skjøt tilbake mot attentatmennene, som hoppet i elven og ble tatt av den sterke strømmen.Manuel Dolores Pino Perafán (51)

Lokalpolitiker
Drept 4.5.2016
El Tambo, Cauca

Hans innbitte kamp mot illegal gruvedrift kostet trolig Perafán livet. Perafán var også ansatt i kommunen og sammen med flere kollegaer var han på vei til et møte da attentatmenn tvang bilen de kjørte i til å stoppe. Perafán ble drept med åtte skudd foran øynene til kollegaene han kjørte sammen med.José Albino Solarte (32)

Bondelagsleder
Drept 5.5.2016
Bolivar, Cauca

Han ble funnet drept inne i kontorlokalene til landsbyens bondelag. Tre dager tidligere hadde han ledet en streik der koka-bønder blokkerte veien i protest mot at myndighetene vil avvikle koka-produksjonen uten å kunne tilby gode alternative vekster. Solarte var også ivrig i kampen mot ulovlig gruvedrift. Han var tidligere blitt truet i graffitier signert den paramilitære gruppen Aguilas Negras.Gonzalo Renteria Mosquera (32)

Formanskapsleder
Drept 12.5.2016
Pereira, Risaralda

Det var trolig hans motstand mot å tillate salg av kommunalt land som fikk Mosquera drept. Han varslet kollegaer om at de som ønsket å bygge ti bygg i dette området hadde sagt at han ville bli drept om han ikke tillot salget. Denne maidagen ble han og en gruppe venner angrepet og beskutt av flere attentatmenn da de spilte kort. Flere andre ble såret i angrepet.Arvinson Flórez González (21)

Homo-aktivist
Drept 13.5.2016
Magangué, Bolivar

Liket av González ble funnet på en avsidesliggende veistrekning. Han hadde da alvorlige skader fra machete i hodet og i ryggen. I det religiøst konservative landet var han en aktiv forkjemper for homofiles rettigheter og hadde blitt truet en rekke ganger for sin aktivisme.Orlando Olave (35)

Leder av afro-colombiansk forening
Drept 15.5.2016
Buenaventura, Cauca

På grunn av trusler fra paramilitære måtte Olave flykte til Chile i 2013. Da han ble drept hadde han nylig returnert derfra. En gruppe væpnede menn oppsøkte ham hjemme og skjøt ham flere ganger der.Manuel Chimá Pérez

Vaktmann på Zenu indianer-reservat
Drept 20.5.2016
El Bagre, Antioquia

Paramilitære har erklærte at de ser på sikkerhetsvaktene i indianer-reservatene som militære mål. Perez ble skutt da han kjørte motorsykkel.Willington Quibarecama Naquirucama

Vaktmann på Dachini indianer-reservat
Drept 30.5.2016
Trujillo, Cauca

Det kom til voldelige sammenstøt da det nasjonale politiet ble satt inn for å åpne en vei som Dachini-indianere hadde stengt i protest. Politi i pansrede kjøretøy ble satt inn. Flere ble skutt og Naquirucama ble i følge indianske ledere presset utfor ei bru av et politikjøretøy. Han falt 40 meter ned og døde. I følge politiet var det hele en ulykke.Arnulfo González Velaquez

Leder mikrofinansorganisasjon for bønder
Drept 31.5.2016
Cimitarra, Santander

Velázquez ledet et investeringsfond dom ga smålån til bønder i Cimitarra kommune. Lokale medier rapporterer at han ble drept fordi han hadde informasjon om hvilke paramilitære som sto bak drapet på tre andre personer.Gersain Cerón Marco Aurelio Diaz (30)

Vaktmann ved indianerreservat
Drept 2.6.2016
Caldono, Cauca

Også Diaz var vaktmann og ble skutt i konfrontasjon med det nasjonale politiet. Drapet utløste protester fra indianer-organisasjoner mot det de ser på som statens krig mot indianere.Ramón Eduardo Acevedo Rojas (56)

Medlem av menneskerettighetskomité
Drept 6.6.2016
Medellin

Den dedikerte menneskerettighetsaktivisten satt og drakk kaffe foran huset sitt med en kammerat, da en mann kom opp til dem og skjøt Rojas to ganger i nakken. Han jobbet i den kommunale fredskomitéen og i komiteen for fengslene. De siste årene hadde han mottatt en rekke drapstrusler der han ble bedt om å legge ned arbeidet.Yolay Robinson Chica Jaramillo

Generalsekretær i det konservative partiets lokallag
Drept 11.6.2016
Liborina, Antioquia

Jarmillo ble skutt av tre menn på motorsykkel da han selv kjørte motorsykkel i byen. Han var en velkjent lokalpolitiker, men det er ikke kjent at hav var blitt truet før drapet.Amado Gómez

Guvernør i indianer-reservat
Drept 22.6.2016
Chigorodó, Antioquia

Livet til guvernøren sto ikke til å redde etter at en ukjent mann stakk ham fire ganger med kniv. Det er uvisst hva som kan ha vært motivet for drapet.Luis Fernando Ortega Rubio

Formanskapsleder
Drept 24.6.2016
Soacha

Lokalt politi har uttalt at obduksjonen tyder på at Rubio ble torturert for han ble drept. Soacha, en forstad til Bogota, har en av Colombias største konsentrasjoner av flyktninger. I dette svært voldelige området er folk med bakgrunn fra alle de stridende gruppene i landet representert.Wilson Manuel Cabrera Mendoza

Fagforeningsleder og fredsaktivist
Drept 29.6.2016
El Bagre, Antioquia

Denne byen har vært utsatt for harde kamper mellom FARC og ELN på den ene siden og to sterke paramilitære grupper på den andre. Mendoza ledet taxisjåfør-foreningen i byen og ledet an i å organisere en fredsmarsj for å få slutt på trusler mot innbyggere. De ble anklaget for å sympatisere med en av organisasjonene. Han ble skutt utenfor sitt eget hus tidlig på morgenen da han skulle på jobb som drosjesjåfør.Joel Meneses

Indianerleder
Drept 28.8.2016
La Herradura, Cauca

Meneses ledet en indianerorganisasjon som antas har nære bånd til geriljaen ELN. Sammen med to andre framtredende indianere var han på vei i bil da de ble angrepet. Alle tre i bilen ble skutt og drept. Meneses organiserte motstanden mot gruvedriften som ekspanderte inn i deres områder.

Didier Losada Barreto

Bonde og miljøverner
Drept: 18.10.2016
San Juan de Losada, Meta

Barreto var aktiv i Bøndenes miljøroganisasjon og engasjerte seg mot at et oljeselskap skulle få starte boring i området. Væpnede menn oppsøkte ham hjemme og skjøt ham derRodrigo Cabrera Cabrera (39)

Bonde og partimedlem
Drept 19.10.2016
Policarpa, Bolivar

Cabrera var medlem av Patriotisk marsj, men hadde ingen ledende posisjon. Derimot er hans bror leder av lokallaget. Han kan ha blitt drept ved en forveksling eller for å straffe og true broren. Han ble skutt med 12 skudd mens han kjørte motorsykkel.James Londoño Jiménez (45)

Leder av freds og arbeidsorganisasjon
Drept: 27.10.2016
San Pedro, Cauca

Jeminez var nylig valgt til leder av en organisasjon som organiserte ofre, både fordrevede småbønder og tidligere paramilitære. Han ble skutt i hodet mens han kjørte motorsykkel.Javier Alexander Salazar

Formannskapsleder
Drept 27.10.2016
Elias Torres

Han forlot huset sitt på kvelden og ble funnet morgenen etter på en palmeoljeplantasje, bakbundet og hengt i et tre.Hannier Hurtado (24)

Student og politiker
Drept: 31.10.2016
Cali, Cauca

Medisinstudenten var med i partiet Patriotisk marsj og forsvant for godt etter at han forlot en venns hus. Like før var han blitt truet av paramilitære i en pamflett de distribuerte.John Jairo Rodriguez

Ungdomspolitiker
Drept 1.11.2016
El Palo, Cauca

Da ungdomspolitikeren Jario ble drept ble han det 17. medlemmet av partiet ”Patriotisk marsj” som er blitt drept siden partiet ble etablert i 2012. Partiet er nært knyttet til FARC. Jario var også en lederskikkelse i den lokale småbrukerforeningen.Jose Antonio Velasco

Politiker og menneskerettighetsaktivist
Drept 11.11.2016
El Pilamo, Cauca

Han var på vei hjem, etter et besøk hos sin mor, da noen ventet på ham ved ei bru og skjøt ham i hodet. Han var i live da han ble funnet og rakk å si at tre menn hadde skutt ham. Også Velasco var medlem i partiet ”Patriotisk marsj”.Erley Monroy (54)

Miljø-aktivist
Drept 18.11.2016
San Vicente del Caguan, Caqueta

Han ledet en organisasjon som organiserte småbrukeres motstand mot oljeleting og gruvedrift i deres områder.Kilder: Somos Defensores, La Silla Vacía og Colombia Reports