Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Årets navn 2017

Her er de nominerte til «Årets navn»

Hvert år deler Dagbladet ut tittelen til personer som har preget nyhetsbildet i løpet av året. Du kan være med og bestemme.

NOMINERTE TIL «ÅRETS NAVN»: Øverst fra venstre: Bettina Eckbo, Karsten Warholm, Olaug Nilssen, Aleksander Schau og Faten Mahdi al-Hussaini. Nederst fra venstre: Christine Meyer, «Dark Room»-etterforskerne Janne Ringset Heltne og Hilde Reikrås, Julie Andem, Steinar J. Olsen og to av «De skamløse jentene» Nancy Herz og Sofia Nesrine Srour.
NOMINERTE TIL «ÅRETS NAVN»: Øverst fra venstre: Bettina Eckbo, Karsten Warholm, Olaug Nilssen, Aleksander Schau og Faten Mahdi al-Hussaini. Nederst fra venstre: Christine Meyer, «Dark Room»-etterforskerne Janne Ringset Heltne og Hilde Reikrås, Julie Andem, Steinar J. Olsen og to av «De skamløse jentene» Nancy Herz og Sofia Nesrine Srour. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For 16. året på rad kårer Dagbladet «Årets navn» i Norge.

Hvem som vinner, får dere lesere lov til å være med på å bestemme ut fra ei liste på ti nominerte.

Årets ti nominerte har preget nyhetsbildet innenfor nyheter, kultur, debatt, politikk og sport. De har alle vekket engasjement og oppmerksomhet i løpet av året som har gått.

Basert på lesernes stemmer er det Dagbladets redaktører som bestemmer hvem som stikker av med tittelen.

Kanskje har noen inspirert deg, engasjert deg eller bare vært veldig interessant å følge med på?

Nederst i denne saken kan du stemme på en av de ti nominerte!

- Prestisjepris

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, omtaler «Årets navn» som en prestisjetung kåring som pålitelig oppsummerer nyhetsåret.

- Årets navn i Dagbladet er blitt en institusjon og får stor oppmerksomhet i offentligheten. Prisen har fått en autoritet, sier han.

Han beskriver året som har gått som begivenhetsrikt.

- Mange personer har satt sitt preg på offentligheten og utmerket seg.

- Vil utløse debatt

Lista over årets nominerte består også av personer som skaper debatt og engasjement ute blant folk. Julie Andems «Skam» har tatt opp temaer som overgrep, voldtekt, homofili, kulturforskjeller og press. 35-åringens serie vil snart vises for hele verden. Medieprofil Aleksander Schau (43) satt i gang en voldsom diskusjon om seksuell trakassering på arbeidsplasser etter å ha fortalt om sine egne erfaringer.

SSB-sjef Christine Meyer (53) ble skvist ut av jobben i årets mest høyprofilerte og offentlige lederkonflikt, mens hijabkledde Faten Mahdi al-Hussaini (22) ledet valgprogrammet «Faten tar valget» på NRK til stormende debatt. De skamløse jentene Nancy Herz (21), Sofia Nesrine Srour (23) og Amina Bile (19) har utmerket seg ved å tale æreskodekser og tabuer midt imot.

- Nominasjonene i seg selv vil nok utløse en debatt. Det som er viktig å understreke er at det er redaktørene bestemmer vinneren, men vi rådfører oss alltid med leserne før avgjørelsen, sier Markussen.

Bredde

Flere av kandidatene har også nådd nye milepæler i Norge i løpet av året som har gått:

Blant annet ble Bettina Eckbo (35) den første presten som viet et homofilt par i Norge, og Karsten Warholm (21) løp inn til et sensasjonelt VM-gull på 400 meter hekk i London som vi seint vil glemme.

I den rystende overgrepsetterforskningen Dark Room har også politiet avdekket et titalls nye overgrepssaker - etterforskningsleder Hilde Reikrås (39) har stått i spissen for saken. Stormberg-gründer Steinar J. Olsen (47) har slått et slag både for å gi kriminelle en sjanse i arbeidslivet og for å gi narkomane et bedre liv. Forfatter Olaug Nilssen (39) har skrevet roman om å være mamma til et barn med autisme.

Sjefredaktør Markussen er fornøyd med bredden i årets nominerte kandidater.

- De kommer fra alle samfunnsområder, inkludert kultur, sport, politikk og nyheter.

I fjor ble Andrea Voll Voldum (22) «Årets navn» for å ha satt voldtekt og kvinners rettssikkerhet på dagsorden etter Hemsedal-saken som satte sinnene i kok i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!