Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

SKYGGEMALEREN

Roger Klinge Dyrnes er dømt for å ha organisert omfattende svart virksomhet i malerbransjen. Han fikk livsvarig forbud mot å ha en ledende rolle i næringsvirksomhet igjen. Så dukket han opp på en kommunal byggeplass i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Gutta på laget fikk 4700 kroner i forskudd for august. Siden har vi ikke fått lønn, sier den polske maleren Piotr Mantoriski.

Han er en av 17 arbeidere fra Polen, Litauen og Romania som er i krise. Gjennom flere måneder har de jobbet for et malerselskap kjent som «Afore». Selskapets formelle navn er Entreprenør Afore Consulting AS.

Afore ble registrert i firmaregisteret 24. april i år. På kort tid fikk selskapet 34 ansatte, nå er det registrert 21. De fikk flere store oppdrag - et av dem en malejobb i Sofienberggata i Oslo verdt ti millioner kroner, som underleverandør på byggeplassen til Oslo kommunes foretak Boligbygg.

FORTVILET: Piotr Mantoriski er ansatt som malerbas i Afore. Han ble ansatt av Roger Wilhelmsen. Han bor i en redskapsbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTVILET: Piotr Mantoriski er ansatt som malerbas i Afore. Han ble ansatt av Roger Wilhelmsen. Han bor i en redskapsbod. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå viser kalenderen november, og Mantoriski forteller at verken han eller de seks andre på malerlaget hans har fått skikkelig lønn siden juli.

Polakkene har søkt hjelp hos Oslo bygningsarbeiderforening for å fremme sine lønnskrav. De blir bekymret over det polakkene forteller. De kjenner til to av navnene polakkene nevner, og den ene av dem svirrer det nå rykter om.

Ryktene dreier seg om en godt voksen mann med hestehale, som kaller seg Roger Wilhelmsen. Men, ifølge ryktet, ligner han mistenkelig på Roger Klinge Dyrnes, en mann som ble dømt til livsvarig næringsforbud, etter en hvitvaskings-dom i 2014.

- I vår ble jeg introdusert for Roger gjennom en bekjent. Han presenterte seg selv som malermester, og sa han trengte folk til et nytt prosjekt. Jeg begynte å jobbe som malersjef for Roger, sier Mantoriski. Selv bor Mantoriski i en redskapsbod på rundt tre kvadratmeter, på en gammel villaeiendom i en av Oslos nabokommuner. I villaen bor også polske arbeidere, tett i tett.

Sittende på madrassen i skuret han bor i, spiller Piotr Mantoriski av et opptak av en samtale mellom ham selv og mannen som ansatte ham i Afore. Mannen Piotr kjenner som «Roger».

Deler av opptaket kan høres her:

Etter å ha spilt opptaket for oss, renner det en tåre ned Mantoriskis kinn.

- Vi har fortsatt ikke fått noe mer penger, sukker Mantoriski.

Han forteller at det å bo slik, på rimeligste måte, er noe han har valgt selv. Han kom til Norge for å tjene så mye som mulig for å sende penger hjem.

- Jeg måtte tette veggene her, etter at jeg våknet av en rotte i senga, forteller Mantoriski.

Vi bestemmer oss for å finne ut mer om hvilken «Roger» malerne jobber for.

Et søk etter «Roger Klinge Dyrnes» i folkeregisteret gir ingen treff. Men treff får man på «Roger Wilhelmsen», en mann med samme fødselsdato som Dyrnes.

Vi reiser ned til Sofienberggata på Grünerløkka for å snakke med ham. Det var her, på en byggeplass der kommunale Boligbygg er byggherre, at ryktene hadde begynt å svirre.

Det er S-bygg som er hovedentreprenør på prosjektet. Inne i anleggsbrakka på byggeplassen finner vi et kontor. Både døra og en hjelm inne i kontoret er merket «Entreprenør Afore Consulting». På pauserommet henger en liste med navn og HMS-nummer til arbeidere. Igjen finner vi firmaets navn. Og navnet «Roger Wilhelmsen». En vi møter har nettopp sett ham, og skal ringe etter ham.

Så får vi kontrabeskjed. Roger Wilhelmsen er ikke der likevel.

På plassen utenfor bygården tar vi opp telefonen og ringer.

Mannen i den andre enden av røret bekrefter at jo, han er Roger Wilhelmsen, tidligere Klinge Dyrnes.

- Men jeg har ikke noen ledende stilling i dette firmaet, jeg er bare ansatt som driftssjef. Du kan ikke nekte meg å være ansatt, vet du, sier Wilhelmsen.

På spørsmål om han vil møte oss, svarer han:

- Jeg er ikke interessert.

PUSSER OPP. Oslo kommune pusser opp en kommunal bygård i Sofienberggata på Grünerløkka. S-bygg har fått oppdraget verdt 110 millioner kroner. Men hvem leide de egentlig inn for å male? Foto: Lars Eivind Bones.
PUSSER OPP. Oslo kommune pusser opp en kommunal bygård i Sofienberggata på Grünerløkka. S-bygg har fått oppdraget verdt 110 millioner kroner. Men hvem leide de egentlig inn for å male? Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Rettsbøkene forteller den dramatiske historien om hvordan Dyrnes på midten av 2000-tallet gikk fra å hvitvaske penger for kriminelle i stor stil, til han til slutt endte opp i fengsel.

Politiet sirklet ham inn i 2007. Han ble varetektsfengslet og siktet. Dyrnes slapp ut under løfte om å melde seg jevnlig, etter at politiet hadde konfiskert passet hans. Så forsvant han.

Med et falskt, litauisk pass rømte han til Kenya. Under Dyrnes’ innlimte portrett stod det «Oleg Orlov», en falsk identitet. Med dette navnet skulle Roger leve i flere år i Kenya, på flukt fra norsk politi.

Først seks år senere, i 2014, ble han pågrepet av kenyansk politi og hentet til Norge av Økokrim. Han ble varetektsfengslet. Dyrnes valgte etter pågripelsen å legge kortene på bordet.

UNDER TRE NAVN: Roger Klinge Dyrnes ble pågrepet i Kenya etter seks år på rømmen under den falske identiteten Oleg Orlov. Hjemme i Norge ble han dømt for grov økonomisk kriminalitet og fikk forbud mot ledende roller i næringsviksomhet livet ut. Under sitt nye navn Roger Wilhelmsen er han tilbake på Oslos byggeplasser - med stor innflytelse. Foto: Politiet. (Navn lagt på for å illustrere de tre identitetene.)
UNDER TRE NAVN: Roger Klinge Dyrnes ble pågrepet i Kenya etter seks år på rømmen under den falske identiteten Oleg Orlov. Hjemme i Norge ble han dømt for grov økonomisk kriminalitet og fikk forbud mot ledende roller i næringsviksomhet livet ut. Under sitt nye navn Roger Wilhelmsen er han tilbake på Oslos byggeplasser - med stor innflytelse. Foto: Politiet. (Navn lagt på for å illustrere de tre identitetene.) Vis mer

Han innrømmet å ha organisert og koordinert omfattende svart arbeid i malerbransjen for i alt seks ulike firmaer. Et av selskapene var han medeier i, de andre var kan prosjektleder og koordinator for. Virksomheten gikk ut på å utstede fiktive fakturaer. De ble betalt av entreprenørfirmaer, før Dyrnes og hans kompanjonger umiddelbart tok pengene ut i kontanter og leverte dem tilbake til entreprenørene. Vel og merke etter å ha beholdt et vederlag på 20 prosent.

Kontantene ble brukt til å betale bygningsarbeidere svart. På toppen krevde Dyrnes og firmaene inn momsrefusjon på grunnlag av falske fakturaer, og svindlet staten også på den måten.

Den mest spektakulære jobben han var knyttet til, var da Dyrnes’ selskap KA Bygg ble brukt til å utstede fiktive fakturaer for en malermester som jobbet på Stortinget midt på 2000-tallet. Saken mot malermesteren er fortsatt under etterforskning.

Fiktiv fakturering er en kjent kriminell metode, benyttet i stor stil blant annet av albanske, mafialignende malernettverk i Oslo. De albanske nettverkene var mye omtalt i 2014. Politiet og politikerne ble kritisert for å gjøre for lite. Derfor var det med triumf Økokrim nettopp i 2014 kunne skilte med å ha satt en storfisk som Dyrnes bak lås og slå.

Dyrnes tjente nærmere 3,5 millioner kroner på sin svarte virksomhet. Retten fant ham skyldig i å ha hvitvasket rundt 58 millioner kroner, stått bak momsbedragerier på 6,5 millioner millioner kroner, dokumentfalsk og bokføringsovertredelser.

For tilståelsen fikk han strafferabatt på to år av Oslo tingrett, og endte med tre års fengsel. Men Roger Klinge Dyrnes, nå Wilhelmsen, ble også fradømt retten til å drive næringsvirksomhet for alltid, herunder rett til å være daglig leder eller inneha annen ledende stilling i noe selskap.

Dagen etter at Dagbladet spurte etter Roger Wilhelmsen på byggeplassen i Sofienberggata, den 2. november, hevet S-bygg kontrakten med Afore.

Den 7. november havnet selskapet på Oslo kommunes «OBS-liste», kommunens interne liste over leverandører man skal tenke seg om to ganger før man handler med.

Dagbladet har spurt om et intervju med den i Boligbygg som har hatt ansvaret for oppussingsprosjektet i Sofienberggata. Det får vi ikke, men i en skriftlig kommentar formidlet via kommunikasjonsavdelingen, sier administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg at han forholder seg til S-bygg i denne saken.

- Hevingen av kontrakten er en sak mellom underleverandøren og S-Bygg, sier Carlsen. S-bygg søkte om å få bruke Afore som underleverandør den 7. august, sier Carlsen videre.

- Afore ble godkjent som underleverandør av Boligbyggs seksjon for juridisk og innkjøp 8. august, fastslår Carlsen.

Mens oppryddingen etter Afore er begynt, forsøker vi å bringe klarhet i: Er Roger Wilhelmsen bare en skarve driftssjef?

Polske Piotr Mantoriski ler når han hører hva Wilhelmsen har fortalt Dagbladet.

- Du kan jo spørre gutta. Spør S-bygg. Alle du snakker med, vil fortelle deg at det er Roger som er sjefen i Afore, sier Piotr.

Gjennom en slektning av Roger Wilhelmsen får vi til slutt et første møte. Slektningen er også er en av lederfiguerene i Afore.

63 år gamle Wilhelmsen fremstår elegant, med dressjakke, silketørkle i halsen, en signetring på hånden og en kort hestehale. Han er sint på oss, for han mener det er Dagbladets skyld at firmaet er kastet ut.

- Jeg har hatt en jækla mye med ubehageligheter siden jeg fikk den telefonen fra dere, sier Wilhelmsen. Han ønsker ikke å la seg fotografere slik at ansiktet blir synlig, og ønsker ikke at vi skriver navnet hans.

- Jeg har sonet ferdig, er Wilhelmsens begrunnelse.

- Inngår du noen avtaler på selskapets vegne?

Wilhelmsen ler det vekk.

- Nei, nei, nei, svarer han, og viser til at daglig leder og eier i selskapet er en italiener ved navn Abbas Madani.

- Det er Abbas som signerer alle ansettelsesavtaler, og som gjør alle avtaler. Jeg har ikke prokura-rett, for å si det sånn, sier Wilhelmsen. Han poengterer:

AVVISER ALT: Roger Wilhelmsen møter Dagbladet på byggeplassen der ryktene begynte å svirre. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet.
AVVISER ALT: Roger Wilhelmsen møter Dagbladet på byggeplassen der ryktene begynte å svirre. Foto: Lars EIvind Bones/Dagbladet. Vis mer

- Som tidligere straffedømt har jeg valget mellom å gå på Nav og å jobbe. Jeg valgte det siste. Jeg fyller 64 i januar. Derfor jobber jeg i en tredjedels stilling, noe mer orker jeg ikke.

Snart skal det vise seg at flere av opplysningene Wilhelmsen har gitt om sin egen rolle faktisk ikke stemmer.

Under et senere intervju med Dagbladet viser Wilhelmsen selv frem sin egen arbeidskontrakt, hvor det fremgår at han ikke jobber i en tredjedels, men i full stilling. På et visittkort står det at tittelen er prosjektleder. Wilhelmsen legger også frem dokumentasjon på at han har signert en rekke arbeidsavtaler med ansatte - noe han første gang vi møtte ham sa han ikke gjorde.

Wilhelmsen sa han ikke hadde prokura, men konfrontert med at vi vet at det var han som signerte malekontrakten med S-bygg i Sofienberggata, en avtale verdt 10 millioner kroner, svarer nå Wilhelmsen:

- Ja, men det er fordi jeg har prokura.

- Men du sa jo at du ikke inngår verken arbeidskontrakter eller andre kontrakter på firmaets vegne?

- Jeg hadde vel glemt at jeg hadde signert disse papirene.

Basert på Dagbladets opplysninger mener advokat og tidligere nestleder i Økokrim, Erling Grimstad, at mye tyder på at Wilhelmsen har en ledende rolle i Afore. Han understreker likevel at det kreves konkrete bevis for å konstatere at Wilhelmsen faktisk har en slik reell og ledende rolle som han er fratatt i dommen.

- Dommen sier i realiteten at han ikke kan ha noen ledende rolle i noe selskap, verken alene eller sammen med andre. Rettighetstapet er blant annet til hinder for at han overlater driften til en «stråmann», mens han selv beholder det reelle ansvaret, sier Grimstad.

HAR PROKURA: Daglig leder Abbas Madani viser Dagbladet dokumentet som gir Roger Wilhelmsen rett til å inngå avtaler på vegne av Afore Consulting.
HAR PROKURA: Daglig leder Abbas Madani viser Dagbladet dokumentet som gir Roger Wilhelmsen rett til å inngå avtaler på vegne av Afore Consulting. Vis mer

Avviser svart arbeid

Opptaket som polske Piotr Mantoriski avspilte for Dagbladet, ble tatt opp på en bensinstasjon på Karihaugen i oktober, i nærheten av Munkebekken borettslag. Der har S-bygg en annen oppussingsjobb gående.

Dagbladet har også spilt av opptaket for Roger Wilhelmsen. Konfrontert med at hans polske ansatte sier at de ikke har penger til mat, svarer han:

- Nei, det har ikke vi heller, det.

I en pasus av opptaket med Mantoriski, snakker Wilhelmsen om et par karer som «jobba svart». Overfor Dagbladet avviser Wilhelmsen imidlertid at noen har jobbet svart for ham i Afore.

- Det jeg snakket om, var et par karer vi tok inn, som jobbet svart for noen privat i Munkebekken borettslag, hevder Wilhelmsen.

Wilhelmsen kan imidlertid fortelle Dagbladet at han har lang erfaring med å ikle sine malere arbeidsklærne til firmaet de leies inn av, for å kamuflere for oppdragsgiver hvem de egentlig jobber for.

- Jeg har hjulpet hver malermester i hele Oslo gjennom 40 år. Jeg har stilt meg til disposisjon, og har hatt et sted mellom 40 til 100 mann i sving. Vi ifører oss også malerklærne til firmaet. Så når det er kontroller ute på byen, så går vi i det firmaets klær, og ikke mitt firmas klær. Så vi er horer, for å si det sånn.

De polske malerne som Wilhelmsen har ansatt i Afore, har selv fått erfare hva Wilhelmsen snakker om.

image: SKYGGEMALEREN

Når Dagbladet sjekker nærmere, finner vi at begge jobbene Afore har hatt hos S-bygg, er blitt formidlet av et tredje firma som heter Malerfirma VIP Paint. Det drives av en mann ved navn Gjert Olsen.

Polakkene jobbet for ham i høst i Munkebekken. Selv om de formelt jobbet i Afore, var det Olsen som hadde arbeidsledelsen, ifølge polakkene.

- En dag kom Gjert og sa: "bruk skjortene, vi vil at dere skal se ut som oss", forteller Piotr Mantoriski. På t-skjortene sto det «VIP Paint».

S-Bygg levde i den tro at det var VIP Paint som malte Munkebekken, i virkeligheten var det Afore-ansatte i VIP Paint t-skjorter. I Sofienberggata ble Afore godkjent som "erstatter" for VIP Paint i siste liten før jobben skulle begynne, opplyser S-bygg.

Nærmere undersøkelser viser at Gjert Olsen er idømt konkurskarantene. Karantenen gir forbud mot å etablere næringsvirksomhet, herunder å «påta seg eller reelt utøve nye verv» som administrerende direktør i et selskap. Han har flere stygge konkurser bak seg. I perioden 2011-2016 jobbet han svart og tappet selskapene han drev på kreditorenes regning, ifølge konkursinnberetningene.

FIKK BESKJED: Fem polske arbeidere forteller at da de malte på jobb i Afore, malte de i t-skjorter hvor det sto Vip Paint. Fra venstre Adam Szczepanski, Tomasz Durchla, Marcin Oleszczuk, Marcin Sus og Piotr Mantoriski. - Det var Gjert som ba oss bruke t-skjortene, sier Mantoriski.
FIKK BESKJED: Fem polske arbeidere forteller at da de malte på jobb i Afore, malte de i t-skjorter hvor det sto Vip Paint. Fra venstre Adam Szczepanski, Tomasz Durchla, Marcin Oleszczuk, Marcin Sus og Piotr Mantoriski. - Det var Gjert som ba oss bruke t-skjortene, sier Mantoriski. Vis mer
  • I den ene konkursen tok Olsen ulovlig ut 680 000 kroner til privat bruk, hvorav flere hundretusener kroner ble brukt på pengespill. Oslo kemnerkontor var største kreditor, og i alt 1,3 millioner kroner ble meldt inn som krav. Bobestyrer Fredrik Astrup Borch skriver blant annet: «Det er avdekket flere straffbare forhold i tilknytning til driften av selskapet. Gjert Olsen har i realiteten brukt selskapet som «sin egen lommebok», og gjennom sine mange og langvarige private belastninger og uttak bidratt til å påføre selskapets kreditorer betydelige tap».

  • I en senere konkurs tok Olsen ut over 900 000 kroner «uten å betale skatt eller avregne med forskuddstrekk», ifølge innberetningen. Pengene var dels rene kontantuttak blant annet private kjøp på Vinmonopolet, taxfree på Gardermoen og restauranter.

    Bobestyreren mente at Olsen brukte selskapet for å hindre skattemyndighetene i å kreve inn hans skattegjeld på nærmere 1,7 millioner kroner. Fordi han var styreleder og disponerte selskapets konti, kunne han ignorere kravene. «Det antas at Gjert Olsen personlig har en økonomisk situasjon at han ikke er seg tjent med å ta fast ansettelse i et uavhengig foretak, da han ville risikere trekk i lønn for å få nedbetalt de betydelige skattekrav han har mot seg», skriver bobestyreren.

Hør mer av opptaket med Roger Wilhelmsen her:

Oslo byfogdemnete sier i kjennelsen om konkurskarantene at "Olsen med skjellig grunn kan mistenkes for en rekke straffbare forhold".

Oslo bygningsarbeiderforening opplyser at de gjennom flere år har tatt imot en rekke arbeidere fra flere av Gjert Olsens virksomheter som ikke har fått utbetalt lønn.

VIP Paint eies 50/50 av Olsens samboer og hans regnskapsfører fra tidligere firmaer. Denne ble på sin side meldt til Finanstilsynet for å ha vært regnskapsfører for Gjert Olsen uten konsesjon. Ifølge konkursberetningen fra den gang, medvirket regnskapsføreren til Olsens skatte- og kreditorsvik, da han i stedet for å avvise Olsens private bilag tok dem inn i regnskapet slik at firmaet kunne få momsfradrag for de private utgiftene.

På et visittkort har Olsen tittelen «driftssjef» i selskapet. Men når Dagbladet ringer til selskapets styreleder, den tidligere regnskapsføreren, beskriver han Olsens rolle slik:

- Vi var to kompanjonger i firmaet, hvorav Gjert Olsen sto for hele driften. Jeg styret kun litt med det administrative.

Olsen ønsker ikke å kommentere denne saken. Da vi i en tekstmelding spør om hans rolle med å formidle jobber til Afore, om at han er den reelle driveren av Vip Paint og om han har opptrådt i strid med konkurskarantenen, svarer han pr. sms:

«Er du frekk, slutt å plage folk rundt deg og hold deg til fakta. Har ingen ting med denne saken å gjøre».

VISITTKORTET: Konkursrytteren Gjert I. Olsen har inntil nylig operert gjennom selskapet VIP Paint AS. Det var han som skaffet Afore jobbene for S-bygg. Både organisasjonsnummeret og domenet adbmaler.no tilhører VIP Paint. Dagbladet har sladdet kontaktinformasjonen på kortet.
VISITTKORTET: Konkursrytteren Gjert I. Olsen har inntil nylig operert gjennom selskapet VIP Paint AS. Det var han som skaffet Afore jobbene for S-bygg. Både organisasjonsnummeret og domenet adbmaler.no tilhører VIP Paint. Dagbladet har sladdet kontaktinformasjonen på kortet. Vis mer

Olsen melder at han har videresendt Dagbladets spørsmål til sin advokat, som ifølge Olsen ser disse som «trusler». Da vi spør om hvem advokaten er og om vi kan få snakke med vedkommende, får vi ikke svar.

Tirsdag 5. desember ble det åpnet konkurs i VIP Paint.

Også Afore styrer mot konkurs. Det er akkurat hva polakkene håper på, bekrefter polakkenes advokat Akmal Mohammad i Advokatene Clemetsen & Mohammad AS. Da har de mulighet til å få lønn via lønnsgarantifondet. Afore har ikke sendt ut korrekt permitteringsvarsel som kan brukes overfor Nav med tanke på dagpenger.

- Arbeiderne har i praksis vært uten lønn i tre måneder, sier advokaten.

Afores daglige leder, Abbas Madani, legger skylden på Dagbladet:

- Konsekvensene av at Dagbladet stilte spørsmål om Roger Wilhelmsen er at 17 arbeidere ble permittert med øyeblikkelig virkning, og at firmaet ikke er i stand til å opprettholde sine forpliktelser.

Han forteller at han selv må ta strøjobber for å overleve, siden firmaet er på vei over ende.

Med seg til intervjuet har Madani et dokument. Her står det svart på hvitt at Roger Wilhelmsen har hatt prokura i selskapet siden midten av juni. Wilhelmsen har altså rett til å inngå avtaler og forpliktelser på vegne av Afore.

- Han har fullmakt fra meg, sier Madani.

- Hvordan var det Roger Wilhelmsen kom inn i selskapet?

- Jeg traff han etter at selskapet var etablert. Første gang jeg møtte han var på Bislett. Jeg trengte en daglig, eller hva heter det, leder i et prosjekt. Som kan jobbe i et firma, med mange ting. Jeg ble introdusert for Roger av en venn. Han hadde jobbet mye med maling.

- Når var første gang du møtte ham?

- Det var etter at vi startet selskapet.

Madani hevder han ikke visste hvem Roger Wilhelmsen var, før i vår.

- Jeg vet ikke hva han har gjort før. Vi ble kjent på jobb. Han er en bra manager. Hvorfor har dere så mange spørsmål om Roger Wilhelmsen?

- Han er straffedømt.

VISSTE IKKE: Abbas Madani forteller at Roger Wilhelmsen er en av sjefene i Afore. At Wilhelmsen ikke har lov til å ha noen ledende stilling i noe firma, sier han at han ikke visste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VISSTE IKKE: Abbas Madani forteller at Roger Wilhelmsen er en av sjefene i Afore. At Wilhelmsen ikke har lov til å ha noen ledende stilling i noe firma, sier han at han ikke visste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- For hva?

- For økonomisk kriminalitet. I 2014 innrømmet han at han hadde hvitvasket 58 millioner kroner.

- Å, fy f...

- Visste du ikke om det?

- Nei, det visste jeg ikke.

- Han hvitvasket penger fra svart virksomhet.

- Oi. Det visste jeg ikke. Nei, nei. De greiene her har jeg aldri hørt noe om, hverken fra Roger eller fra andre.

- I dommen han fikk, står det at Roger Wilhelmsen resten av livet ikke har lov til å ha en ledende rolle i noe firma. Kjente du til det?

- Nei, det visste jeg ikke.

- Roger Wilhelmsen signerer på verdifulle kontrakter, han signerer en rekke arbeidsavtaler med ansatte, det var han som registrerte domenet til selskapets hjemmeside, og det er hans telefonnummer som står oppført på Facebook-siden deres...

- Det er reklame. Har han ikke lov til det?

- For oss kan det se ut som at han er en lederfigur i selskapet?

- Han er en av sjefene, ja.

Madani sier at selskapet vil ettersende flere dokumenter til Dagbladet, blant annet oversikter over hvor mange ansatte som har lønn til gode i selskapet. Dokumentasjonen kom aldri.

I etterkant av intervjuet spør vi om Madani kan forklare hvorfor Wilhelmsen registrerte domenet aforeconsulting.no flere dager før Afore ble stiftet og hvordan det henger sammen med Madanis beretning om at han traff Wilhelmsen etter at selskapet ble stiftet. Dette spørsmålet besvarer ikke Madani.

Boligbygg bekrefter at de gikk i dialog med S-Bygg etter å ha blitt gjort oppmerksom på mulige kritiske forhold tilknyttet underleverandøren Afore.

- Wilhelmsens rolle i firmaet var naturlig nok ett av flere temaer som ble diskutert, heter det i kommentaren fra Boligbygg.

De visste heller ingenting om at Gjert Olsen, som skaffet Afore jobben, hadde en aktiv konkurskarantene.

- Dette er vi ikke kjent med, sier fungerende eiendoms- og utviklingsdirektør Espen Foss Johansen, i en kommentar formidlet via kommunikasjonsavdelingen.

Johansen sier videre at søk i Konkursregisteret ikke inngår i Boligbyggs kontroll av underleverandører, men at de vil vurdere å innføre det nå.

Om kontrollen med underleverandøren skriver Boligbygg:

- Vi innhentet en utvidet skatteattest fra Skatt Øst. En slik skatteattest viser blant annet om selskapet har betalt forfalte skatter og avgifter. Boligbygg sjekket også om selskapet sto på Oslo kommunes OBS-liste, noe det ikke gjorde.

Afore ble momsregistrert i juni, noe som innebærer at et eventuelt momskrav fra skattemyndighetene først ville hatt forfall i slutten av august. Skatteattesten har derfor begrenset verdi.

- Vi er opptatt av å bidra til at nye selskaper får mulighet til å etablere seg, og har per i dag ikke krav om at selskaper må ha eksistert lenge for at vi skal kunne godkjenne dem som underleverandør, heter det videre i kommentaren.

Boligbygg understreker samtidig at hevingen av kontrakten er en sak mellom underleverandøren og S-Bygg.

Mens malerselskapene styrer mot konkurs, er saken blitt en hodepine for hovedentreprenør S-bygg. Hvis de ikke rydder opp, risikerer de selv bli utestengt fra offentlige kontrakter.

- Hvis vi hadde hatt kunnskap om hvem Gjert Olsen og Roger Wilhelmsen var, så hadde vi verken kontrahert Afore eller VIP Paint. Det er helt utenkelig, sier Håkon Jørund Bue i S-bygg. Han er satt til å rydde opp i Sofienberggata.

Han er krystallklar på at Olsen og Wilhelmsen har vært ledende i sine respektive selskaper, men kjente ikke til at de to hadde henholdsvis konkurskarantene og næringsforbud.

- Vi føler oss både lurt og misbrukt av Afore, sier Bue.

At Dagbladets tilstedeværelse spilte noen rolle da Afore ble kastet ut, avviser han.

- Hevingen av kontrakten med Afore er begrunnet i alvorlige kvalitetsavvik, HMS-avvik og manglende fremdrift, samt avvik fra myndighetskrav avdekket gjennom totalentreprenørens gjennomføring av "påseplikten", sier Bue.

Han bekrefter at S-bygg har holdt tilbake rundt 1,8 millioner kroner overfor Afore. Dette er begrunnet i mangler ved arbeidet, og at S-bygg har en plikt til å sørge for at Afores ansatte får lønn.

- S-bygg vil nå betale lønn til de av Afores ansatte som kan dokumentere sine krav. Det er vi forpliktet til via vårt solidaransvar, sier Bue. Han legger til at det har vært svært vanskelig å få ut timelister og annen dokumentasjon fra Afore.

- Afore har ikke bare latt være å betale lønn til sine ansatte, de har tidligere også betalt dem under minstelønn. Det er ulovlig. Som totalentreprenør har vi et ansvar for å hindre sosial dumping, sier Bue.

Afore er blitt konfrontert med påstanden om at de skal ha betalt sine ansatte lønninger som ligger under tariff.

Svaret på dette spørsmålet kommer ikke fra selskapets daglige leder Abbas Madani, men fra Roger Wilhelmsens slektning.

- Afore lå over tariffen, hevder han. Om permitteringen sier han:

- Piotr og arbeiderne ble kalt inn på kontoret og ble permittert da Afore ikke hadde mer arbeide til dem. Utestående lønn er kun for september måned, da Afore ennå ikke har fått utbetalt faktura fra S-bygg, skriver han.

Ifølge de ansatte mangler de lønn for hele tre måneder og ifølge S-bygg ble utbetalingene til Afore stanset først 3. november.

Wilhelmsens slektning stiller seg helt uforstående til at det skal ha vært vanskelig å få ut dokumentasjon fra Afore. Han lover at Afore med det første vil sende over dokumentasjonen S-bygg nå etterspør, slik at Afores ansatte kan få septemberlønn og feriepenger av S-bygg.

Roger Wilhelmsen slutter etterhvert å besvare Dagbladets henvendelser. Telefonen ble skrudd av og han besvarer hverken tekstmelding eller e-post.

S-bygg har inntil nylig kommunisert med Afore via selskapets advokat. Men etter at advokaten trakk seg, har de kommunisert med Wilhelmsens slektning om spørsmål som gjelder Afore.

- Jeg snakket nylig med ham og ba ham formidle til selskapet at S-bygg etterlyser en oversikt over hvem som har fått lønn og ikke, forteller Bue.

Han ble svært forundret over svaret han fikk:

- Jeg fikk beskjed om at dette ikke var mulig å fremskaffe, fordi Roger Wilhelmsen er på ferie.

TiPS OSS: https://securedrop.dagbladet.no/

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!