Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vil en demokratisk bølge skylle over USA i mellomvalget, eller vil Donald Trumps republikanere beholde makta? Vi fant et opprørt hav, men ingen bølge å surfe på da vi krysset kontinentet.

Veien til valget

Vil en demokratisk bølge skylle over USA i mellomvalget, eller vil Donald Trumps republikanere beholde makta? Vi fant et opprørt hav, men ingen bølge å surfe på da vi krysset kontinentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


LOS ANGELES/PHOENIX/EL PASO/SAN
ANTONIO/WACO/DALLAS/NASHVILLE/
COLUMBUS/WHEELING/PITTSBURGH/
NEW YORK (Dagbladet):
En knøttliten Fiat 500 er farkosten som skal ta oss om lag 600 mil. Turen skal gå fra Los Angeles til New York gjennom endeløs ørken, frodig skog, oljefelt, storbyer, småbyer, fjellstrekninger og åkere. Og gjennom en dramatisk valgkamp som foregår på mange fronter i et dypt splittet USA. Dramaets hovedperson heter Donald Trump.

Cruisekontrollen er stilt inn på 80 miles i timen. Sjåføren har rikelig med energidrikk innen rekkevidde. Høyttalerne veksler mellom å kringkaste politiske podkaster og musikk. Slik tar vi oss tvers over kontinentet time etter time. Slik får vi treffe mennesker som både geografisk og politisk befinner seg på svært ulike steder. USA kan være så mye. Mange på den konservative og religiøse landsbygda hyller Trump. I de langt mer liberale byene utløser han ofte det som kan minne om kraftige allergiske reaksjoner.

For mange er valget en folkeavstemning om Trump. Demokratene håper på å gjenvinne kontrollen over ett eller begge kamrene i Kongressen. Republikanerne kjemper for å bevare makta.

PÅ VEIEN: Vi kjørte 600 mil gjennom USA.
PÅ VEIEN: Vi kjørte 600 mil gjennom USA. Vis mer

- Representantenes hus og Senatet er nærmest valgkamper i to forskjellige land, sier senioranalytiker i den partipolitiske uavhengige og anerkjente The Cook Political Report, Jennifer Duffy, til Dagbladet.

Hun påpeker hvordan en rekke faktorer taler for en demokratisk bølge i årets valg: Historisk sett gjør partiet som har presidenten det dårlig i mellomvalg. Andelen som liker Donald Trump er fortsatt godt under 50 prosent. På gjennomsnittet av de landsdekkende meningsmålingene leder Demokratene med sju prosentpoeng over Republikanerne.

- Selv om økonomien går bra, er velgerne generelt så misfornøyde med Trump at de kan komme til å se bort fra dette og heller stemme mot presidenten. Alt dette driver valgkampen i Representantenes hus, forklarer Duffy.

The Cook Political Report anslår at Demokratene vil vinne mellom 25 og 35 flere av setene i Representantenes hus. De trenger 24 for å få flertall.

ROADTRIP: På vei fra Los Angeles til New York.
ROADTRIP: På vei fra Los Angeles til New York. Vis mer

I Senatet - hvor bare en tredel av setene er på valg - er imidlertid en demokratisk bølge langt mindre sannsynlig.

- I senatet er det politiske kartet temmelig uvennlig for Demokratene. De må forsvare en rekke senatsseter i delstater som Trump vant, sier Duffy.

Cook Political Report spår derfor at Republikanerne vil vinne ytterligere et eller to seter i Senatet.

Den vurderingen deler analytiker Leah Askarinam i det partipolitisk uavhengige analyseselskapet Inside Elections.

- Vår prognose viser at Demokratene vil vinne mellom 25 og 35 flere seter i Representantenes hus. Men situasjonen i Senatet er Demokratene på defensiven i flere delstater som Trump vant, sier Askarinam til Dagbladet.

ORANGE COUNTY
I det vi svinger inn på et lite kjøpesenterområde i Orange County like ved Los Angeles, blir vi møtt av store skilt med Gil Cisneros.

Dette er et av de velstående forstadsområdene som har vært republikanske bastioner i California siden president Ronald Reagans tid. Men Hillary Clinton vant disse områdene i 2016, og fortsatt ser vinden ut til å kunne blåse i demokratenes retning.

FRIVILLIG: Anne James ringer velgere for Gil Cisneros.
FRIVILLIG: Anne James ringer velgere for Gil Cisneros. Vis mer

Nå håper de at Cisneros skal vinne mot republikanske Young Kim etter at den sittende republikanske kongressrepresentanten Ed Royce valgte å trekke seg.

Cisneros mistet jobben i 2010. Ei uke seinere vant han 266 millioner dollar (om lag 2,2 milliarder kroner) i lotteriet Mega Millions. Siden har han og kona donert store summer til stipender for latinamerikanske studenter.

Sykepleieren Anne James er en av titalls frivillige som ringer rundt til potensielle velgere. Hun er også en i horden av utdannete kvinner over hele USA som har begynt å engasjere seg politisk etter at Trump ble valgt.

- Dette er min første valgkamp som frivillig. Trump gjorde at jeg ble mer oppmerksom. Jeg så at landet vårt hadde gitt en kandidat flest stemmer, men at hun likevel tapte på grunn av valgmannskollegiet, sier James til Dagbladet.

Ifølge Cook Political Report er valget i Californias 39. distrikt helt åpent.

- Republikanerne kommer ikke til å ha en god kveld i denne typen distrikter. Orange County var hjertet av Reagan-land. Nå, 30 år seinere, ser det ut til at det er over, sier Duffy.

Den svarte Fiaten legger seg på hjul innover i ørkenen. Mellom dieselbrølende trailere og svære pickuper holder den stø kurs gjennom massive fjellpassasjer. Det er blitt et par porsjoner gatekjøkkenmat og midnatt innen vi finner rom på et motell i Phoenix i Arizona.

PHOENIX

I den vanligvis så knusktørre delstaten plasker regnet ned. Arizona har vært en republikansk bastion. Men den er også hjemmet til to av de svært få, prominente republikanske Trump-kritikerne, senatorene John McCain og Jeff Flake. McCain døde i høst og er midlertidig erstattet av en annen republikaner. Flake stiller ikke til gjenvalg.

Kampen om plassen til Flake står mellom republikanske Martha McSally og demokratiske Kyrsten Sinema. McSally tok avstand fra Trump i valgkampen i 2016, men nå har hun alliert seg med ham. Sinema har markert seg som en sentrumsorientert kongressrepresentant. Hun er også åpent bifil og vil dermed bli den første åpent bifile senatoren dersom hun blir valgt. Cook Political Report sier valget er åpent.

KANDIDAT: Anita Malik håper på å bli kongressrepresentant for Demokratene fra Arizona.
KANDIDAT: Anita Malik håper på å bli kongressrepresentant for Demokratene fra Arizona. Vis mer

I en kirke i velstående Scottsdale like utenfor Phoenix møter de to demokratiske kandidatene til Representantenes hus, Anita Malik og Hiral Tipirneni et hundretall frivillige som banker på dørene for dem. Begge prøver å bli valgt i republikanske områder. Begge er også to av rekordmange kvinner som stiller til valg over hele USA.

- De siste ti åra har demografien forandret seg. Det var tradisjonelt fryktelig vanskelig for demokratene å vinne her, men dersom vi ikke prøver å vinne, vil vi aldri oppnå forandring, sier Malik til Dagbladet.

Tidligere i år tapte Tipirneni spesialvalget for å overta setet til Trent Franks. Han gikk av i kjølvannet av metoo-bevegelsen da det ble kjent at han hadde spurt to av sine rådgivere å være surrogatmor mot en betaling på 5 millioner dollar. Nå kjemper Tipirneni igjen om denne plassen.

- Det er mye energi og entusiasme. Folk er bekymret. Det er en virkelig skarp ubalanse i maktforholdet i DC, mener Tipirneni.

REGN: Regnet høljer tidvis ned over ørkenen i Arizona og New Mexico.
REGN: Regnet høljer tidvis ned over ørkenen i Arizona og New Mexico. Vis mer

Denne dagen har de fått hjelp av en av grunnleggerne av grasrotorganisasjonen Indivisible, Ezra Levin. Han reiser landet rundt for den nasjonale organisasjonen, som ble grunnlagt etter Trumps valgseier, og er blitt kalt Demokratenes Tea Party.

- Trump er trolig den som gjør den beste jobben for å rekruttere frivillige til Indivisible. Selv i svært republikanske områder er det massevis av mennesker som engasjerer seg fordi de ikke er enige i det Trump representerer, sier Levin til Dagbladet.

PÅ VEIEN: Motorsyklister med Texas-flagg.
PÅ VEIEN: Motorsyklister med Texas-flagg. Vis mer

Vindusviskerne jobber i heftig tempo mens regnet pisker i ørkenen. Vi ligger i 130 kilometer i timen i cowboy-land noen få mil fra Mexico-grensa på vei mot Texas. Enorme ørkenområder uten mennesker eller biler. Her vil Trump bruke milliarder av dollar på å bygge mur for å holde latinamerikanere ute. Regnet stammer fra et av de rekordmange uværene som har rammet USA de siste åra. Men ekstremværet får foreløpig ikke klimafornektende republikanere til å forandre mening.

TEXAS

Etter mange timer gjennom Arizona og New Mexico når vi El Paso i Texas. Det er hjembyen til demokratenes nye rockestjerne, Beto O´Rourke.

Han har tent et håp om at de kan ta et senatssete fra den tidligere presidentkandidaten Ted Cruz i den erkerepublikanske delstaten.

DEMOKRATISK HÅP: Beto O´Rourke kjemper for å bli demokratisk senator i Texas.
DEMOKRATISK HÅP: Beto O´Rourke kjemper for å bli demokratisk senator i Texas. Vis mer

O´Rourke satser på å vinne ved å få opp valgdeltakelsen og få med seg den raskt voksende latinamerikanske befolkningen i delstaten.

I hovedkvarteret hans i El Paso jobber frivillige tretimers skift hvor de går ut og banker på dører. Dagen før Dagbladet er innom, hadde de 111 frivillige innom.

Tom Given bor i San Francisco, men vokste opp i El Paso. Familien hans kjenner familien til O´Rourke godt. Nå har han tatt seg fri fra jobben i ei uke for å jobbe som frivillig.

FRIVILLIG: Tom Given kjenner Beto O´Rourke fra oppveksten i El Paso.
FRIVILLIG: Tom Given kjenner Beto O´Rourke fra oppveksten i El Paso. Vis mer

- Som Beto selv sier: Etter valget av Trump i 2016 var vi mange som sa: Hva skal vi si til barna våre at vi gjorde? Svaret er å engasjere seg mer politisk. Beto er en usedvanlig sivilisert og skikkelig politiker. Han driver ikke negativ valgkamp og er villig til å lytte til dem som er uenige med ham, forklarer Given.

Det er ikke en bensinslukende V-8er lyd som omringer oss i Fiaten mot San Antonio hvor O´Rourke og Cruz skal møtes til TV-sendt debatt. Men de 135 hestekreftene trekker oss uten problemer gjennom mil på mil med oljebrønner. Avstandene er enorme i en delstat som er større en Frankrike.

På et valgarrangement i San Antonio før debatten møter flere hundre tilhengere opp utendørs på kort varsel til tross for regn og fem iskalde grader. Selv stiller O´Rourke tålmodig opp på bilde med alle som vil. Journalistene får like naturlige svar enten de spør på spansk eller engelsk.

- Ted Cruz gikk glipp av halvparten av avstemningene i Senatet i 2016. Han gikk glipp av 25 prosent i 2015. Han har besøkt alle de 99 fylkene i Iowa. Han har ikke besøkt alle de 254 fylkene i Texas. Han møter ikke opp her. Han har ikke møtt opp i Senatet. Han har ikke møtt opp for landet eller staten. Vi trenger en fulltidssenator som bryr seg om oss alle, sier O´Rourke til Dagbladet om hvorfor folk bør stemme på ham.

Fortsatt ligger den progressive kongressrepresentanten og tidligere punkrockeren bak på meningsmålingene og både Cook Political Report og Inside Elections mener det er mest sannsynlig med Cruz-seier. Men O´Rourke har klart noe nytt i Texas.

ENDELØST LANDSKAP: En Fiat på vei gjennom USA.
ENDELØST LANDSKAP: En Fiat på vei gjennom USA. Vis mer

- Han har samlet inn rekordmye penger. Han har gjort det svært bra på meningsmålingene til å være Demokrat i Texas. Han ligger på rundt 45-46 prosent i meningsmålingene. Spørsmålet er om han kan klare å ende på 49-50 prosent, sier Askarinam.

- Årsaken til Beto ikke kan vinne er at Texas er en særdeles republikansk delstat. Årsaken til at han kan vinne, er at Cruz ikke er spesielt populær, sier Duffy.

Hun forklarer hvordan O´Rourke har lyktes med å drive en annerledes og mer positiv valgkamp.

- Så mange blir inspirert av ham. Han trodde ikke han skulle få nok penger til å drive valgkamp med TV-reklamer. Derfor bygget han opp en enorm grasrotkampanje over hele delstaten. Men så endte han også opp med å samle inn mer enn nok penger til TV-reklamer. Ingen annen Demokrat har noensinne bygget opp noe liknende i Texas, sier Duffy.

På vår ferd videre nordover i Texas er det imidlertid ikke vanskelig å treffe Cruz-tilhengere.

- Jeg liker ikke abort. Det er hovedsaken for meg som kristen, sier Bill Adams til Dagbladet.

ABORTMOTSTANDER: Cruz-tilhenger Bill Adams utenfor det republikanske partikontoret i Waco.
ABORTMOTSTANDER: Cruz-tilhenger Bill Adams utenfor det republikanske partikontoret i Waco. Vis mer

Han er kommet innom Republikanernes partikontor i Waco for å få tak i Ted Cruz-skilt å sette opp i hagen. Etter tolv år som misjonær i Sibir kom han hjem til Texas. Adams mener Cruz har de rette kristne verdiene. Han er også begeistret for Trump.

- Trump er den som sørger for mye framgang. Han inngår gode avtaler, og økonomien går oppover. Han hjelper kirker, og han får inn gode dommere.

Seinere på kvelden er Cruz-tilhengere samlet på en pub utenfor Dallas for å se TV-debatten.

- Jeg må redde dette landet for barnebarna mine, sier Dianna Biscan til Dagbladet.

VEKKET AV TRUMP: Dianna Biscan og David Kemp sier de opplevde en politisk oppvåkning med USAs president, Donald Trump.
VEKKET AV TRUMP: Dianna Biscan og David Kemp sier de opplevde en politisk oppvåkning med USAs president, Donald Trump. Vis mer

Sammen med ektemannen David Kemp jobber hun som frivillig for Cruz.

- Vi ble vunnet over av Donald Trump. Trump vekket opp mange her i «Middel-Amerika» som ikke er en del av Hollywood-eliten. Trump er en fri sjel som gjør det han vil for å fikse Amerika. Vi ble politiske med ham. For to år siden stemte vi republikansk, men vi brydde oss ikke så mye. Trump får det til å bety noe, sier Kemp.

Demokratene har han lite til overs for:

- Demokratene viser seg som skremmende og ytterliggående grupperinger.

- Beto O´Rourke skremmer meg. Jeg er veldig bekymret for at han kan vinne, sier Biscan.

TENNESSEE

Vi har ti timer foran oss for å rekke et valgkamparrangement i Nashville i Tennessee. På veien gjennom Arkansas farer vi forbi tidligere president Bill Clintons fødeby, Hope. Men det finnes lite håp for Demokratene i den erkerepublikanske delstaten nå.

VALGLOKALER: I Nashville har valglokalene åpnet for dem som vil stemme før selve valgdagen 6. november.
VALGLOKALER: I Nashville har valglokalene åpnet for dem som vil stemme før selve valgdagen 6. november. Vis mer

I konservative Tennessee forsøker den norskættede og styrtrike forretningsmannen Phil Bredesen å vinne et senatssete mot den republikanske kongressrepresentanten Marsha Blackburn. Tidligere var han populær som ordfører i countryhovedstaden og deretter som guvernør for delstaten. Nå forsøker han å markere seg som en svært moderat demokrat.

- Folk fra alle partier respekterer ham og synes han er smart og har en god vurderingsevne. Den største forskjellen mellom ham og Blackburn er at Bredesens bakgrunn er på lokalt og delstatsnivå hvor du må gjennomføre konkrete prosjekter. Blackburn er fra Kongressen, og Kongressen har ikke gjort mye de siste ti åra, sier Demokratenes guvernørkandidat i Tennessee, Karl Dean, til Dagbladet.

SENATSKANDIDAT: Norsk-ættede Phil Bredesen prøver å bli senator i Tennessee.
SENATSKANDIDAT: Norsk-ættede Phil Bredesen prøver å bli senator i Tennessee. Vis mer

Han står sammen med andre Bredesen-tilhengere utenfor et valglokale hvor folk kan forhåndsstemme.

- Jeg var offentlig ansatt og Bredesen er den beste guvernøren vi har hatt. Jeg tror det hadde vært vanskelig for noen andre enn ham å vinne dette valget som demokrat, sier Martha Garman, som har engasjert seg som frivillig, til Dagbladet.

Etter hvert dukker også Bredesen selv opp. Han skryter av at han nylig fikk offentlig støtte fra superstjernen Taylor Swift, men han ignorerer alle spørsmål fra Dagbladet. Rådgiverne hans gjør det klart at han bare prioriterer spørsmål fra lokalpressen.

Cook Political Report mener valget mellom Bredesen og Blackburn er åpent.

STØTTER PHIL: Martha Garman jobber som frivillig for Phil Bredesen.
STØTTER PHIL: Martha Garman jobber som frivillig for Phil Bredesen. Vis mer

- Jeg tror det valget er i ferd med å bli litt tøffere for Demokratene. Dersom de har en veldig god valgdag, kan de klare det, men Tennessee ser ut til å gå mot høyre. Bredesen driver den eneste typen valgkamp en Demokrat kan vinne med i delstaten, sier Duffy.

Hun er usikker på om Blackburns strategi vil lykkes på delstatsnivå.

- Hennes valgkamp har vært å legge seg som borrelås inntil presidenten. Det er effektivt i kongressdistrikter, men fungerer det for hele delstaten? sier Duffy.

Askarinam er av samme oppfatning.

- Bredesen var en svært godt likt guvernør. Så det har hjulpet ham. Bredesen har også prøvd å markere distanse til sitt eget parti, og han har vist sympati med deler av Trumps politikk, sier hun.

ULYKKE: En bil står i brann langs landeveien i Arkansas.
ULYKKE: En bil står i brann langs landeveien i Arkansas. Vis mer

WEST VIRGINIA

Vi må nordover gjennom Kentucky. Der sitter Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, trygt. Han er nemlig ikke på valg før i 2020. Vi passerer også gjennom vippestaten Ohio, som Obama vant to ganger før Trump vant i 2016. Vi kjører over ei bru inn i West-Virginia. Å komme inn i en av USAs fattigste delstater er som å komme inn i et nytt land. Plutselig er veiene dårligere. Skiltene mer falmet. Røyken stiger tungt opp fra nedslitte fabrikkbygninger. Gjennom mange år har West Virginia opplevd at stadig mer kull- og stålindustri har stengt.

WEST VIRGINIA: En av USAs fattigste delstater støtter Trump helhjertet.
WEST VIRGINIA: En av USAs fattigste delstater støtter Trump helhjertet. Vis mer

Inne på den lokale McDonalds-restauranten i Wheeling samles ei gruppe eldre menn hver morgen for å skravle og spise frokost.

«Vi var 24-25 stykker, men vi har mistet tolv» Jerry Burke (80)

- Vi var 24-25 stykker, men vi har mistet tolv, sier Jerry Burke (80) til Dagbladet.

Han var delegat på Demokratenes landsmøter da de nominerte Lyndon B. Johnson i 1964 og under landsmøtet som endte med opptøyer i Chicago i 1968. Nå er han republikaner og støtter Trump.

- Jeg skiftet parti på grunn av hvordan det demokratiske partiet utviklet seg. Og jeg liker Trump. Han er en forretningsmann som får ting gjort. Folk her elsker ham, sier Burke.

SKIFTET PARTI: Jerry Burke (i midten) var demokrat og deltok på landsmøtene i 1964 og 1968. Så skiftet han parti. Her er han sammen med demokraten Joe Moskitis (t.v.) og andre venner på McDonalds i Wheeling i West Virginia.
SKIFTET PARTI: Jerry Burke (i midten) var demokrat og deltok på landsmøtene i 1964 og 1968. Så skiftet han parti. Her er han sammen med demokraten Joe Moskitis (t.v.) og andre venner på McDonalds i Wheeling i West Virginia. Vis mer

Selv om delstaten er svært republikansk ligger det an til at den konservative demokratiske senatoren Joe Manchin skal beholde plassen i Senatet. Han var den eneste demokraten som stemte for å gi Brett Kavanaugh en plass i Høyesterett etter høstens dramatiske nominasjonskamp. Han er også den demokraten som kanskje har utviklet det beste forholdet til Trump.

- Jeg liker ham. Han er god på utdanning og jobbutvikling, sier en av vennene til Burke, Joe Moskitis.

Men Burke er ikke enig.

- Manchin snakker med to tunger. Han sier han er abortmotstander, men stemmer for å gi penger til Planned Parenthood. Han forsøker å surfe på suksessen til Trump, sier Burke.

PENNSYLVANIA

En drøy time seinere når vi Pittsburgh i Pennsylvania. Vippestaten gikk til Trump i 2016 og var sterkt medvirkende til at han vant hele presidentvalget.

Før høstens valg har rekordmange unge mennesker registrert seg som velgere. Det er trolig godt nytt for Demokratene ettersom yngre velgere i hovedsak foretrekker dem.

På en gressplen utenfor universitetet i Pittsburgh sitter collegestudentene Charles Lee og Dillon Garret.

- Det er et stort push i sosiale medier. Unge ser ofte opp til berømte mennesker som ber folk stemme, sier Garret.

SKAL STEMME: De unge velgerne Charles Lee (i midten) og Dillon Garret i Pittsburgh vil stemme på demokratene.
SKAL STEMME: De unge velgerne Charles Lee (i midten) og Dillon Garret i Pittsburgh vil stemme på demokratene. Vis mer

Garret stemte på Bernie Sanders under primærvalget i 2016, men da valget til slutt sto mellom Hillary Clinton og Trump, holdt han seg hjemme. I år skal han stemme.

- Jeg tror Trump motiverer folk til å stemme. De ønsker å stemme mot ham, sier Garret.

For Lee blir dette første gang som velger.

- Jeg er egentlig ikke så interessert i politikk. Men mange oppfordrer til å stemme i år, og de tar opp saker som får meg til å innse at det er viktig, sier Lee.

NEW YORK

Enden er nær. Vi kan nesten se frihetsgudinnen i det fjerne i det vi farer gjennom New Jersey. Dette er delstaten hvor den demokratiske senatoren Bob Menendez burde hatt en lett jobb med å vinne gjenvalg. Men han er sårbar etter at han ble stilt for retten for korrupsjon. Juryen klarte ikke å bli enige om skyldspørsmålet, og tidligere i år frafalt myndighetene tiltalen. Dermed har den republikanske motkandidaten Bob Hugin en god sjanse.

Vi krysser over George Washington-brua og er tilbake på øya der Trump Tower ligger. Men i 2016 fikk presidenten bare 9,7 prosent av stemmene hjemme på Manhattan. Og i Bronx og Queens ligger svært progressive Alexandria Ocasio-Cortez (29) an til å vinne et sete i Representantenes hus. Hun støttet Bernie Sanders i 2016 og er blitt et av stjerneskuddene på venstresiden i det demokratiske partiet.

NEW YORK: Skylinen i New York lyser mot oss.
NEW YORK: Skylinen i New York lyser mot oss. Vis mer

VEIS ENDE:

Tidligere i år lå det an til en demokratisk bølge og blodbad for republikanerne.

Men så kom høringen og overgrepsanklagene mot den konservative høyesterettsdommeren Brett Kavanaugh. Det endret prognosene.

- Kavanaugh-saken vekket virkelig opp Republikanerne. Høyesterett er et veldig viktig tema for republikanske kjernevelgere. Da setet i Høyesterett plutselig så ut til å være i fare, begynte de å engasjere seg i valget. Slik tettet de igjen det vi kaller intensitetssprekken mot Demokratene, sier Duffy.

Selv reiser Trump rundt og holder svære valgkampmøter. Han holder seg nesten utelukkende til steder hvor han er veldig populær.

- Jeg tror han er en viktig motivator på steder som var overveldende tilhengere av ham i 2016 - som West Virginia, Nord-Dakota, Missouri. Men det er mer kronglete for ham i andre områder, sier Askarinam.

- Jeg tror resultatet i dette valget blir litt blandet, helgarderer Duffy.

PARODI: En parodi på jakka USAs førstedame Melania Trump fikk stor oppmerksomhet for å gå med. Trumps jakke hadde teksten: «I really don´t care. Do u?»
PARODI: En parodi på jakka USAs førstedame Melania Trump fikk stor oppmerksomhet for å gå med. Trumps jakke hadde teksten: «I really don´t care. Do u?» Vis mer

Senatet akkurat nå

Senatet huser 100 senatorer. Cirka en tredel av dem er på valg hvert andre år.

50 / 100
50 / 100

Representantenes hus akkurat nå

I Representantenes hus sitter 435 valgmenn. 218 valgmenn gir flertall.

217 / 435
demokrater

217 / 435
republikanere

Sikker

Ganske sikker

Usikker

Kilde: graphicnews.com - Design & Utvikling - Marius Grøndahl / Dagbladet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!