Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Derfor lyver Ustjugov om Klæbo-marerittet

Sergej Ustjugov sier én ting til sine trenere og lagkamerater og noe helt annet til mediene. Årsaken er sammensatt for den russiske stjerna - som skaper forvirring for Johannes Høsflot Klæbo og co.

RYKKET FRA: Johannes Høsflot Klæbo sjokkerte, rykket fra Sergej Ustjugov og gikk inn til et lekende gull på stafetten. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet, Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEEFELD (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo overrasket alle, inkludert seg selv, lagkameratene, trenerne og konkurrentene, da han rykket fra Sergej Ustjugov flere kilometer før mål, i stedet for å vente til spurten.

Ustjugov var ikke til å kjenne igjen fra de heftige duellene med Klæbo i Tour de Ski. Raskt gikk spekulasjonene: Hva er galt med Sergej Ustjugov? Hva er det som ikke stemmer?

Sannheten er en sammensetning av to faktorer: Magetrøbbel og dårligere ski enn de norske rivalene.

Det sa Ustjugov blant annet til Sjur Røthe rett etter målgang, noe også hans trener Markus Cramer bemerket.

Likevel benektet Sergej Ustjugov trøbbel med magen og skiene da Dagbladet møtte den russiske langrennsstjerna etter målgang.

- Jeg har ingenting å utsette på skiene. Jeg synes de var gode. Jeg hadde heller ikke problemer med magen, sier Ustjugov til Dagbladet.

Det er en løgn, forteller det russiske støtteapparatet til Dagbladet.

HVA SKJEDDE?: Johannes Høsflot Klæbo snur seg og lurer på hvor det har blitt av Sergej Ustjugov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HVA SKJEDDE?: Johannes Høsflot Klæbo snur seg og lurer på hvor det har blitt av Sergej Ustjugov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ustjugov velger å si noe helt annet til media enn hva han sier til sine nærmeste.

Spitsov raste mot Klæbo

Russlands ankermann ønsker ikke å framstå slik Denis Spitsov gjorde etter tilsvarende ankerduell mot Johannes Høsflot Klæbo i OL i Pyeongchang.

Også da gled Klæbo fra sin russiske rival, altså Spitsov i det tilfelle, og lekte seg til norsk gull.

- Skiene mine var ikke gode nok. Klæbo hadde mye bedre glid. Det var urettferdig. Han bare gled fra meg i de flate partiene. Jeg tenkte: «Hva i all verden har han under skiene?» Det var tungt mentalt, og det var ikke noe gøy at han demonstrativt suste opp på siden av meg i utforkjøringene, sa Spitsov til Dagbladet den gang.

Russlands ankermann i Seefeld velger imidlertid en helt annen tilnærming.

Ustjugovs merkelige intervju

Når Dagbladet spør Sergej Ustjugov om han opplevde det på samme vis som Spitsov i Pyeongchang, svarer han:

STOR NORSK DAG: De norske gullguttene på toppen av pallen i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladetp
STOR NORSK DAG: De norske gullguttene på toppen av pallen i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladetp Vis mer

- Jeg så ikke stafetten i Pyeongchang, så jeg vet ikke om det kan sammenliknes, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Men hadde du dårligere ski enn Klæbo i dag?

- Jeg vet ikke hvordan det så ut for dere, men jeg har ikke noe å utsette på skiene. Jeg synes de var veldig gode.

- Norges landslagssjef mener at Norge hadde bedre ski enn dere i dag. Er du enig?

- Jeg tror det er bedre å spørre vår trener. Han har bedre oversikt. Personlig var jeg fornøyd med skiene, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Hva var det som skjedde, da?

REAGERER: Vidar Løfshus ber Petter Northug og Calle Halfvarsson ta seg sammen. Se Afterski #10 her med dagens største snakkiser. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Klæbo rant fra meg. Norge vant. Det skjedde. Vi kom til stadion. Klæbo fikk en luke. Så rykket han. Jeg klarte ikke å matche tempoet hans. Jeg hadde ikke nok krefter. Klæbos taktikk i dag var bra. Han gikk for gull og klarte det. Jeg var ikke god nok.

Kryptisk uflaks-svar

- Hva har skjedd siden storformen i Tour de Ski?

- Jeg tror ikke at jeg er i noe verre form nå enn under Tour de Ski. På sprinten og på skiathlon følte jeg meg bra, men i dag hadde jeg uflaks. Hele laget vårt hadde uflaks.

- Hvordan uflaks da?

- Jeg vet ikke, sier Ustjugov og smiler lurt.

Russerens forklaring stemmer ikke overens med det han selv sa til sine lagkompiser, trenere og rivaler.

Afterski #8: Mens Martin Johnsrud Sundby tok sitt første individuelle VM-gull, ble andre utøverne tatt mens de satt og dopet seg. Og; sjekk Emil Iversens reklame! Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

De russiske laglederne forteller til Dagbladet at Ustjugov ikke gir hele sannheten til mediene, fordi han ikke ønsker å bli framstilt som en dårlig taper som kommer med unnskyldninger.

Ustjugov tonet også ned sitt sinne mot Klæbo etter krangelen med nordmannen på VM-sprinten.

Overrasket Klæbo

Selv sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet at han sliter med å lese sin russiske rival.

- Jeg ble overrasket selv, må jeg innrømme. Jeg trodde Sergej skulle gå jevnt hardt på sisterunden og at det ville bli avgjort helt på tampen. Men jeg hadde veldig gode ski, og synes det gikk veldig rolig på de første rundene. Da jeg seilte opp, skulle jeg bare sjekke responsen med en fartsøkning. Men det var null respons. Da fikk jeg det som det jeg ville, sier Klæbo til Dagbladet.

- Men det var ikke planen din?

- Nei, det var ikke planen. Jeg var forberedt på spurt. Det var spesielt å få luka. Jeg tenkte: «Jeg vet jo aldri med Sergej og hva han gjør. Han er vanskelig å lese». Så jeg måtte passe på å ikke brenne alt kruttet. Men så bare økte jeg og økte. Det var skikkelig stas. Det er utrolig stas å vinne gull sammen med lagkompisene.

Ustjugovs melding til Røthe

Afterski #9: Det ble "bare" sølv for de norske stafettjentene i ski-VM torsdag. Dette og mye mer i den niende utgaven av Afterski. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Sjur Røthe forteller også at Ustjugov sa noe annet til ham enn hva russeren selv sa til mediene.

- Ustjugov var litt under pari i dag. Jeg snakket med han etter målgang, og han fortalte at han hadde magetrøbbel, forteller vossingen til Dagbladet.

- Hva tenkte du da Klæbo stakk fra ham?

- Jeg måtte himle med øynene. Det var et scenario vi ikke trodde var mulig. Vi vet hvor god Ustjugov er på sine toppdager. Det sier mye om repertoaret til Johannes. Han har så stor fart at han kan gå fra når som helst og hvor som helst. Det er stort å være på lag med Johannes, sier Røthe .

Forbauset over Klæbo

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er både overrasket og mektig imponert over hvordan Klæbo avgjorde gullduellen mot Ustjugov og Russland.

- Det Johannes gjør i dag, var ikke blant de 50-60 scenarioene vi hadde sett for oss. Jeg hadde ikke trodd at vi skulle gå fra Ustjugov på den måten og så tidlig. Planen var å gjøre det helt på slutten, så lenge Johannes har den beste avslutningen. Men det er ikke noe poeng å gjøre det mer spennende enn nødvendig, sier Nossum til Dagbladet.

- Hva er det som gjør at Klæbo klarer å avgjøre så tidlig?

- For det første er han en god skiløper. For det andre har vi helt fantastiske ski. Jeg kan ikke få forklart nok hvor stolt jeg er over jobben smøreteamet har gjort og arbeidsmoralen som er i den bussen der. Det er ekstraordinært, mener herrelandslagstreneren.

- Hva tror du skjedde med Ustjugov?

- Jeg er usikker på hva som skjedde med Ustjugov. Jeg tror vi må være så ærlig og si at vi hadde bedre ski enn russerne i dag. Vi skylder guttene i bua en klapp på skuldra og kanskje enda mer, sier han.

Tidenes herresuksess

Med fem gull på fem forsøk i sitt første mesterskap som hovedtrener for landslaget, kan Nossum virkelig kalle seg en suksesstrener, noen år etter jobben som Petter Northugs private trener.

- Det er virkelig et drømmemesterskap. Det overgår forventningene. I dag knuser vi konkurrentene. Det er utrolig befriende å se at vi lykkes. Vi gjør alt etter boka i dag. Helt klokkerent, bare at sistemann tar vare på utgangspunktet enda bedre enn vi hadde trodd, sier Nossum til Dagbladet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!