Onsdag 10. november 2021 klokka 10.55

Politihuset i Oslo, Viggo Kristiansen

Bildene politiet aldri fant

Publisert
Sist oppdatert

Avhører spør her om Kristiansens omgang med barn – hvordan han forholdt seg til barn i nabolaget.

- Helt vanlig, svarer Kristiansen, og legger til at det ikke er noe mer å si om det.

Da han blir bedt om å utdype, sier han at det var alt fra å hjelpe til med en sykkel eller snakke med dem hvis de kom bort til ham. Han oppsøkte dem ikke. Andersen har forklart at han og Kristiansen lekte politi og røver med barna.

Andersen har tidligere blant annet fortalt om lek med gutter og jenter i alderen 5-12 år, én til to ganger i uka, der både ham selv og Kristiansen skal ha deltatt. Dette kjenner ikke Kristiansen seg igjen i, og mener det må ha vært sagt for å skyve fokus bort fra Andersen.

«Siktede sier at dersom han skal svare det avhører er ute etter, er det ikke slik at han har noe ønske om å forgripe seg barn».


Politiet går etter hvert over til vennskapet mellom Kristiansen og Andersen. Avhører sier det virker rart at Kristiansen har forklart at de to driftet fra hverandre, samtidig som han i avhør i 2000 omtalte Andersen som sin beste venn.

Denne bunkeren på Odderøya skal være et av mange tilholdssteder for Kristiansen og Andersen. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
Denne bunkeren på Odderøya skal være et av mange tilholdssteder for Kristiansen og Andersen. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX Vis mer

«Siktede sier avhører er «interessant» og spør om det å bli foreholdt utsagn slik han også ble i forrige avhør er en teknikk politiet bruker for å få folk til å trå i baret», står det i avhørsnotatet.

Kristiansen legger til at man kan være bestevenner, selv om man begynner å drive fra hverandre. Han kan imidlertid ikke tidfeste når de to var bestevenner.

Politiet påpeker at ut ifra teledata, så vises det at de to fortsatt hadde en del kontakt i tida før og etter drapene.

«Siktede sier at han nok ikke ville ha betegnet Jan Helge som sin beste venn den tida der, men han ville nok gjort det noen år før. Grunnen til at Jan Helge fikk nøklene til bua, var slik at han kunne skru sykkel av og til».


Kristiansen blir så bedt om å svare på tre spørsmål – når de to begynte å drive fra hverandre, hvordan han opplevde dette, og hvorfor han beskrev Andersen som sin bestevenn etter at dette hadde begynt.

Både Kristiansen og Andersen bodde på Eg i Kristiansand, like ved Baneheia. Foto: Kjell Inge Søreide
Både Kristiansen og Andersen bodde på Eg i Kristiansand, like ved Baneheia. Foto: Kjell Inge Søreide Vis mer

«Siktede sier at de begynte å drifte 1-1,5 år tidligere og de begynte å gå på et sett hver sin vei, men var likevel kompiser og møttes av og til. At han definerte han som bestekompis. Året før var han nok bestekompis og året etter var han likevel kompis selv om de begynte å drifte. Likevel er det fascinerende måten politiet jobber på og bruker det mot den tiltalte for å bygge en sak», skriver politiet.

Etter en kort pause blir Kristiansen spurt om han har noen tanker rundt drapsmetoden brukt i Baneheia. Han gjentar at han aldri var i Baneheia, og derfor ikke kan si noe om dette.

«Siktede tilføyer at Jan Helge skal ha sagt i avhør at han diskuterte metoden med siktede. Siktede presiserer at dette ikke stemmer».

Kristiansen blir spurt om han har informasjon som politiet ikke er kjent med, og som kan forklare hvorfor Andersen valgte den brukte drapsmetoden. Han svarer at da må man gå inn i avhørene og forklarer:

«Der ser man at et menneske som er militærinteressert hadde kamuflasjetrening et par dager før Baneheia. Denne personen begår en kriminell handling mot «to små personer» og blir tatt for det. Han drar med seg en annen i det, og den andre blir beskyldt for å være hovedmannen, og går det fram og tilbake. Om man går inn i «hovedavhørene» står det at Jan Helge valgte kniv som metode».


Spørsmålet om Kristiansen har informasjon som kan forklare drapsmetoden blir gjentatt.

- Overhodet ikke, svarer han, og sier det ikke er mulig å sette seg inn i Andersens hode og tanker.

Etter drapsmetodene går avhøret over i Kristiansens seksuelle historikk og forhold. Overgrepene han ble dømt for, mot ei jente flere år forut for Baneheia-saken, blir sentralt i denne delen av avhøret. Overgrep han omtaler som det dummeste og fæleste han noen gang har gjort, og har fått behandling for. Han ønsker ikke å snakke om seksualitet i avhøret.

Viggo Kristiansen har bestridt store deler av Jan Helge Andersens forklaring. Foto: Eivind Pedersen
Viggo Kristiansen har bestridt store deler av Jan Helge Andersens forklaring. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

«Siktede mener hans seksuelle interesser eller forhold ikke har noen relevans for saken».

Han blir likevel spurt ut om tidligere uttalelser omkring kjærester, forhold og seksuell omgang, hvorpå han reagerer med å si at politiet forsøker å lure ham slik de gjorde i 2000.

Kristiansen blir også forelagt nye opplysninger, om at det skal ha dukket opp informasjon om bilder av ham og Andersen fra Danmark. Politiet har imidlertid ikke klart å finne igjen disse bildene, selv om Andersen hevder å ha fått dem framvist i avhør. Kristiansen sier han blir ganske satt ut av opplysningene.

«Det har vært «tuska, triksa og miksa litt» i saken. Et sitat om bilder som skal eksistere dukker opp, men ingen finner selve bildene. Om man for eksempel tar for seg gjerningsmannsprofilen som ble utarbeidet i saken, så forsvant den og «måtte oppdrives». Han forstår ikke hvorfor denne uærligheten er i saken. Bildene blir snakket om, «men hvor er de?». Han blir satt ut av at bildene er omtalt i rapporter i saken, men man finner ikke bildene. Han forstår at politiet nå må forholde seg til beslagsrapporten der det står om bildene, men spør seg hvor beslaget faktisk er».

Danmarksturen er sentral fordi politiet har ment at det var her de samkjørte sine forklaringer etter drapene.

Avhøret avsluttes klokka 17.05.

Dette er et sammendrag av de seks første avhørsdagene med Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen i 2021. I ettertid er det gjort flere oppfølgingsavhør av de to.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer