Kan man få billån uten egenkapital? Alt du trenger å vite

Kan man få billån uten egenkapital? Alt du trenger å vite

Espen Flaa Nilsen | 18. feb 2022

Når man skal søke om lån har de fleste av oss hørt at man trenger egenkapital. For mange setter dette en stopper for drømmen om å eie egen bil lenge før søknaden er oversendt banken. Bak dette ligger det en misforstått oppfatning om at billån på lik linje med boliglån krever at man kan stille egenkapital overfor banken.

Dette er definitivt ikke tilfellet og mange banker i dag vil tilby deg fullfinansiering av bilkjøpet uten noen krav utenom sikkerhet i bilen. Med andre ord trenger du ikke en eneste krone i egenkapital for å ta fatt på drømmen om å eie egen bil. Da gjenstår spørsmålet; hvordan får man billån uten egenkapital?

Søk billån her

Hvordan få innvilget billån uten egenkapital

Det finnes flere måter å gå frem på når du skal søke om billån uten egenkapital. Den mest vanlige er at man sender inn en søknad gjennom en låneagent, denne vil deretter bli videreformidlet til en rekke banker som kan presentere sine tilbud til deg. På denne måten skaffer du finansieringsbeviset før du går til en eventuell forhandler og signerer på kjøpekontrakten. Fordelen med å få innvilget søknaden først er at du kan sette til side noen tusenlapper fra lånet dersom du finner en bil til lavere beløp.

Denne typen lån vil være det som kalles fullfinansiering. Enkelt forklart betyr dette at du låner 100% av bilens kjøpesum fra banken. Spesielt for bruktbiler kan dette være et attraktivt alternativ. Skal du derimot kjøpe en svært kostbart bil til mange hundre tusen kan det være mindre aktuelt med fullfinansiering. Årsaken til dette er at renten på slike lån er høyere når man ikke stiller med egenkapital. Det kan derfor fort bli en kostbar finansiering for dyre biler.

Fordeler og ulemper med egenkapital på billån

For mange vil nettopp det at man ikke trenger å stille med egenkapital være grunnen til at et bilkjøp er mulig. Men det er verdt å merke seg at bankene ikke gir denne muligheten uten at det følger noen ulemper med det. Ettersom man ikke stiller noen annen sikkerhet enn pant i bilen, vil det være mer kostbart å kjøpe en bil uten egenkapital. Dette fordi banken påtar seg høyere risiko og kompenserer for dette i form av renter og gebyrer.

Fordelen med egenkapital på billån

Den mest opplagte fordelen med egenkapital er at du kan betale ned bilen uten behov for finansiering, men utover dette finnes det også en rekke andre fordeler dersom man kan stille egenkapital når man kjøper bil. Først og fremst vil det ikke lenger være et krav fra banken om å ta pant i bilen, dette gjør det enklere å selge den videre i fremtiden. Det vil heller ikke bli stilt krav til hvordan forsikring du har på bilen, du kan f.eks. komme deg unna med ansvarsforsikring fremfor en mer kostbar variant. Spesielt for bruktbiler vil dette være gunstig da de ofte er kostbare å forsikre med full kasko. Du trenger heller ikke å kunne stille med hele kjøpesummen for bilen. Dersom du kan stille med delvis egenkapital vil du i de aller fleste tilfeller få tilbud om lavere rente og bedre vilkår på det resterende beløpet du må låne. Det vil derfor være billigere å dekke deler av kostnaden selv gjennom egenkapital.

Ulemper med egenkapital på billån

Det er hovedsakelig bare en ulempe dersom du velger å kjøpe bil uten egenkapital. Ulempen med denne strategien er at du må belage deg på å betale en del ekstra i form av rentekostnader og gebyrer. Som vi tidligere nevnte skyldes dette den økte risikoen banken påtar seg når de låner deg penger uten at du stiller noen egenkapital selv. Selv om det blir dyrere så vil det ikke nødvendigvis være skremmende dyrt. I snitt ligger effektiv rente på et billån mellom 5-6%. Det er derfor noe mer kostbart enn et billån, men fortsatt langt billigere enn kredittkortgjeld og forbrukslån.

Slik får du billån uten egenkapital

Selve søknadsprosessen for et billån er heldigvis ganske enkel. Uansett om du søker gjennom en forhandler eller låneagent vil du få raskt svar og søknadsprosessen tar gjerne ikke mer enn noen minutter. Dette er fordi bankene benytter maskinell vurdering og automatisk innhenter en kredittsjekk på deg som søker om lån.

Ønsker du å kjøpe bil uten egenkapital trenger du derfor bare å slå inn hvor mye du ønsker å låne, oppgi personalia, og ønsket nedbetalingsperiode. Særlig om du benytter en låneagent vil dette være enkelt da du bare oppgir de nødvendige opplysningene før agenten sender søknaden videre til en rekke forskjellige banker. Dette øker også sannsynligheten for at man finner en bank som innvilger søknaden dersom man er i tvil om privatøkonomien er tilstrekkelig for lånet. Du bør riktignok merke deg at dersom du opplever flere avslag bør det tas som et tegn på at bankene ikke mener din privatøkonomi tåler et lån til. Da bør man revurdere økonomien og eventuelt innfri eksisterende gjeld før man påtar seg et nytt lån.

Dette bør du passe på når du søker billån

Uansett om du skal søke om lån med eller uten egenkapital er de fleste opptatt av å ikke betale mer enn nødvendig. Det lønner seg derfor å innhente tilbud fra flere tilbydere slik at man kan sammenligne vilkårene i ro og fred. Særlig lånetilbud fra bilforhandlere er sjeldent det beste lånet tilgjengelig, men noe de promoterer mot provisjon. Du bør derfor etterstrebe å sikre deg et finansieringsbevis før du drar til en forhandler av biler.

Noen av punktene du bør undersøke når du skal søke om billån er:

 • Nominell og effektiv rente.
 • Nedbetalingsperioden.
 • Muligheten til å innfri lånet før tiden.
 • Krav om pant i kjøretøyet.
 • Hvilken forsikring banken krever at du har.
 • Eventuelle gebyrer banken pålegger lånet.

Benytter du en låneagent kan du enkelt sammenligne de ovenfor nevnte punktene på en oversiktlig måte. Det kan være store forskjeller på hva aktørene tilbyr sine lånekunder og du kan derfor spare flere tusen i rentekostnader ved å velge det rimeligste alternativet. Vi anbefaler derfor at du tar deg god tid til å finne den aktøren som tilbyr deg de gunstigste vilkårene.

Søk billån gjennom en låneagent her

Spørsmål og svar

Må man ha egenkapital for å søke om billån?

Det er ingen krav om egenkapital for å kjøpe bil, men man oppnår gjerne lavere kostnader dersom man kan stille delvis egenkapital for bilkjøpet.

Kan jeg få billån med betalingsanmerkninger?

Nei, de færreste banker vil tilby deg billån eller annen finansiering dersom du har eksisterende betalingsanmerkninger i historikken din.

Hva blir renten på billånet mitt?

Hver bank vil gjennomføre en individuell vurdering for å fastslå renten på lånet ditt. Du vil derfor se den endelige renten i tilbudet du mottar fra banken.

Hva betyr fullfinansiering?

Fullfinansiering betyr at du søker om 100% av bilens kjøpesum når du søker om billån. På denne måten slipper du binde opp egne midler i bilkjøpet, men det er mer kostbart da lånebeløpet gjerne er høyt.

I denne artikkelen
 • Hvordan få innvilget billån uten egenkapital
 • Fordeler og ulemper med egenkapital på billån
 • Fordelen med egenkapital på billån
 • Ulemper med egenkapital på billån
 • Slik får du billån uten egenkapital
 • Dette bør du passe på når du søker billån