Slik får du et finansieringsbevis til bilkjøpet - 2022

Slik får du et finansieringsbevis til bilkjøpet

Christoffer Liven | 13. jan 2022

Vurderer du å kjøpe ny bil? Da kan et finansieringsbevis komme godt med. På denne måten vil du raskt se hvilken prisklasse du kan se etter bil i, samt hva det vil koste deg å gå til innkjøp av en bil. Det er derfor alltid lurt å anskaffe et finansieringsbevis før du begynner å lete etter ny bil.

Grunnen til dette er at dersom vi først finner drømmebilen og deretter søker om lån, kan vi raskt la oss rive med og kjøpe en dyrere bil enn vi burde. Forsøk derfor alltid å starte i riktig retning og søk om finansieringsbevis før du bestemmer deg for hvilken bil du ønsker å kjøpe. På denne måten er du trygg på at betalingsevnen er tilstrekkelig og enda viktigere at privatøkonomien din vil klare å betjene lånet langsiktig.

Søk billån her

Hva er et finansieringsbevis?

Dersom du ikke har gjort valget på hvilken bil du ønsker å kjøpe enda, kan det være greit å skaffe seg et finansieringsbevis. Dette er et dokument fra banken som sier hvor mye du kan låne og hva dette vil koste deg. Fordelen med et finansieringsbevis er at det er uforpliktende og kan gjøres om til lån i løpet av tre måneder etter utstedelse. Eneste forbeholdet er at banken godkjenner bilen.

I tillegg til hvor mye du får lov til å låne vil et finansieringsbevis inkludere en oversikt over avtalt nedbetalingstid og krav om egenkapital dersom dette har blitt avtalt med banken. Du vil også enkelt kunne se hvor store månedsbeløpene vil være. Ved å innhente et finansieringsbevis kan du dokumentere overfor selger at du har evne til å betale for den aktuelle bilen, men det er også en sikkerhet for deg ettersom du kan se alle kostnader knyttet til lånet.

Finn riktig bil

Noen ganger kan det være vanskelig å finne bilen som dekker både dine og lommebokens behov. Da er det viktig å ta seg tiden til å finne ut hvorfor man egentlig trenger en bil, og hva den må inneholde. Kanskje har du behov for en bil til arbeid som krever stort lasterom, eller du trenger syv seter slik at du kan hente på skolen.

Uansett hva dine behov er, ta deg tiden til å kartlegge disse. På denne måten kan du sammenligne krav og tilgjengelig finansiering og finne den bilen som passer best innenfor det nødvendige budsjettet. Dette er noe av årsaken til at vi alltid anbefaler at man først anskaffer et finansieringsbevis. Mange opplever gjerne å bli revet litt med dersom de først begynner å spekulere i hvordan bil de ønsker seg, for deretter å søke om et alt for stort lån.

Slik søker du om finansieringsbevis

Fordelen med et finansieringsbevis er at det ikke er forpliktende. Du kan velge å ta lånet, eller du kan droppe det for et bedre tilbud. Uansett gir det en bedre oversikt over hvilken økonomiske bevegelsesrom du har tilgjengelig og sikrer at du kan ta gode beslutninger basert på dette. Vi anbefaler derfor alltid at man forsøker innhente et finansieringsbevis dersom man vurderer å kjøpe bil.

Søknadsprosessen for å få finansieringsbevis er ganske lik som en vanlig lånesøknad. Du sender over et ønske om hvor mye du ønsker å låne, samt nedbetalingsperiode på dette til banken. De vil deretter gjennomføre en kredittsjekk og innhente de nødvendige opplysningene for å gjøre en vurdering av privatøkonomien din. Når dette er på plass vil de avgjøre hvor mye du får lov til å låne og hvor lang nedbetalingstid du kan få.

Noen vil oppleve at banken gir deg et lavere beløp enn det du har søkt om, dette kan være fordi banken ikke mener du har tilstrekkelig betalingsevne eller at du allerede har mye utestående gjeld fra før. Da kan det være lønnsomt å innfri noe av denne gjelden eller forsøke å øke inntekten din før du søker på nytt.

Når banken er ferdig med søknadsprosessen vil de utstede et finansieringsbevis som bekrefter hvor mye du kan få i lån til å kjøpe bil. Da kan du begynne å se deg rundt etter ny bil. Etter at du har funnet bilen du ønsker å kjøpe sender du detaljene til banken som vil gjøre om finansieringsbeviset til det reelle lånet du har fått bekreftelse for.

Derfor får du avslag på søknaden om finansieringsbevis

Søker du om finansieringsbevis er det egentlig det samme som å søke om et lån. Bankene vil derfor vurdere deg etter de samme kriteriene som de stiller for vanlige lån til utbetaling. Du kan derfor oppleve at banken gir avslag på søknaden din om finansieringsbevis. Oftest er slike avslag knyttet til høy eksisterende gjeldsgrad eller betalingsanmerkninger.

Begge deler vil sørge for at banken avslår søknaden din. Heldigvis er det lett å gjøre noe med begge deler. Får du beskjed om at du har for høy belåningsgrad vil det letteste være å innfri noe av den eksisterende gjelden, eventuelt vurdere å refinansiere dersom du sitter på flere dyre smålån samtidig.

Betalingsanmerkninger har tilnærmet lik løsning. Du må enten innfri kravet som har skapt anmerkningen, eller søke om refinansiering slik at gjelden blir innfridd og flytter over til det nye lånet. Så snart dette skjer vil betalingsanmerkningen slettes innen 1-4 virkedager.

Søk billån her

Spørsmål og svar

Hvorfor trenger jeg et finansieringsbevis?

Det er ingen krav om at man skal ha finansieringsbevis, men det vil gi en langt enklere forhandling for både deg selv og selger av bilen.

Hvor mye kan jeg låne?

Når du søker om finansieringsbevis vil banken gjøre en vurdering av privatøkonomien din. Tommelfingerregelen er at du kan låne inntil 5x egen inntekt totalt.

Hva er renten på lånet mitt?

I finansieringsbeviset ditt vil det være oppgitt alle kostnader knyttet til lånet inkludert gebyrer og rente. Du kan også se på nedbetalingsplanen hvordan det vil påvirke den månedlige økonomien din.

Hvordan bil kan jeg kjøpe med finansieringsbevis?

Du kan i utgangspunktet kjøpe alle biler så lenge du har finansiering, men bankene vil kreve at bilen er EU-godkjent og at det ikke er tidligere heftelser eller skader på bilen. Dette er på grunn av verdivurderingen banken tar.

I denne artikkelen
  • Hva er et finansieringsbevis?
  • Finn riktig bil
  • Slik søker du om finansieringsbevis
  • Derfor får du avslag på søknaden om finansieringsbevis