Bokhandlerprisen 2021:

Abid Raja tildelt Bokhandlerprisen

Den tidligere kulturministeren har mottatt prisen for boka «Min skyld – En historie om frigjøring».

VINNER: Med boka «Min skyld» vant Abid Raja Bokhandlerprisen. Her fra kontoret i kulturdepartementet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VINNER: Med boka «Min skyld» vant Abid Raja Bokhandlerprisen. Her fra kontoret i kulturdepartementet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Abid Raja har med boka «Min skyld – En historie om frigjøring» blitt tildelt Bokhandlerprisen 2021.

Dette er første gang siden 2002 en sakprosabok vinner Bokhandlerprisen.

Raja sier til Dagbladet at han ble rørt av å motta prisen.

- Jeg er ydmyk og takknemlig. Det er den tredje boka på 50 år som ikke er skjønnlitteratur. Jeg er desto mer takknemlig for at den blir hevet frem, sier han til Dagbladet.

Raja forteller at han var usikker på hvordan boka ville bli mottatt da han skrev den.

- Jeg var usikker på om leseren ville tåle det, om jeg utleverte for mye. Det er ikke før jeg reiste rundt på bokbadene jeg har sett at mottakelsen har vært så positiv, at den har gitt folk håp og at lesere har grått.

- Jeg tok et valg. Skulle jeg beskytte meg selv, eller åpne meg og hjelpe andre? Jeg tror ikke man kan bli kvitt tabuer eller skam hvis man ikke snakker om det. Det kan oppleves som en liten ting å lytte, men for den som trenger det kan det bety mye.

- Sterk historie om frigjøring

Dagbladets anmelder Marius Wulfsberg mener «Min skyld» gir inntrykk i sin skildring av politikerens kamp mot skyld og skam.

Selv om Wulfsberg mener historien om Raja ikke bare bør leses som et resultat av en motsetning mellom pakistansk og norsk kultur, gir den større sammenhengen ny dybde til fortellingene om en vanskelig oppvekst.

Lang historie

Blant årets nominerte var forfattere som Maria Navarro Skaranger, Aslak Nore, Per Petterson og Victoria Kielland.

Bokhandlerprisen deles ut av Bokhandlerforeningen. Den ble utdelt for første gang i 1948 til Sigurd Hoel, da med navnet «Takk for boken»-prisen. Prisen skiftet navn i 1981.

Vinneren blir stemt fram av de som er tilknyttet arbeid i bokhandlere, og deles ut hvert år i november. Tore Renberg vant i fjor, med boka «Tollak til Ingeborg».

Forfattere som Vigdis Hjorth, Per Petterson, Jørn Lier Horst, Åsne Seierstad og Lars Saabye Christensen har tidligere vunnet.

Statuetten er laget av bronse, og er utformet av Nils Aas.

Mer om
bok

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer