Vilde Bratland Hansen og June Holm: «Avbrutt - fortellinger om abort»

Abort-boka alle bør lese

En imponerende åpen bok om et tema som fortsatt er skambelagt.

STERKE SAKER: June Holm (til venstre) og Vilde Bratland Hansen har skrevet en nyansert og innholdsrik bok, som samtidig er oppsiktsvekkende direkte. Foto: Siw Pessar
STERKE SAKER: June Holm (til venstre) og Vilde Bratland Hansen har skrevet en nyansert og innholdsrik bok, som samtidig er oppsiktsvekkende direkte. Foto: Siw Pessar Vis mer
Publisert

BOK: Kleshengere, piperensere og strikkepinner. Kinin, terpentin eller såpevann i skjeden.

Kvinner har gjennom historien brukt utallige og utenkelige metoder på å avbryte et uønsket svangerskap, og selv i dag dør én kvinne hvert 25 minutt på grunn av utrygg abort. I Norge er det annerledes. Siden vi i 1975 fikk loven om selvbestemt abort er det nå årlig rundt 11 000 kvinner som av ulike årsaker velger å avbryte et svangerskap.

En av dem er bloggeren og podcasteren June Holm. I 2019 ble hun gravid med en mann hun nylig hadde møtt. Han støttet henne da hun ønsket abort. Hun fikk en aborttablett og valgte å være alene da hun to dager etter å ha tatt den første aborttabletten begynte å blø. I doskålen fant hun en blodig klump; «Jeg la meg ned på badegulvet i fosterstilling med hånden tett mot brystet. Der lå et dødt embryo. Det som hadde vært en del av meg i noen uker, var ute av kroppen min. Etter hvert skylte jeg den for overflødig blod. Holdt den lenge i hånden og tok bilder av den. Jeg følte noe for den lille, geléaktige klumpen. Sorg over at den ikke lenger var en del av meg. Det var en reaksjon jeg ikke var forberedt på», skriver hun i den oppsiktsvekkende direkte fortellingen.

Avbrutt - fortellinger om abort

Vilde Bratland Hansen og June Holm

Sakprosa

Forlag: Res Publica
Utgivelsesår: 2023

«En fyldig og ryddig bok om alle sider ved svangerskapsavbrudd»
Se alle anmeldelser

Slike personlige fortellinger er noe av hensikten med denne boka, som Holm har skrevet sammen med journalist og forfatter Vilde Bratland Hansen. Ved siden av egne fortellinger, fakta, forskning og samtaler med helsepersonell, har de intervjuet 200 kvinner som alle har ulike historier om avbrutte svangerskap. En av de voldsomste historiene er sykepleieren som forteller om en kvinne som nylig hadde kommet til Norge som flyktning og kastet seg ned en trapp for å avbryte et uønsket svangerskap. Babyen døde, og kvinnen fødte en bitteliten, men ferdig guttebaby. Sykepleieren forteller at gutten ble lagt i et pussbekken og pakket inn i en boks med medisinsk avfall på skyllerommet på avdelingen: «Det var surrealistisk. En liten baby som vi måtte kaste.»

Bare så det er sagt. Denne ryddige og velskrevne boka er ingen anti-abortbok, men dekker alle sider ved svangerskapsavbrudd. Det handler om kvinner som har blitt tvunget til abort av kjæresten, om anger og lettelse, om ensomhet og ekstremt sterke smerter, om fosterantallsreduksjon og de for mange forhatte abortnemdene. Og om de mange uønskede spontanabortene. For halvparten av de 22 000 årlige abortene i Norge er uønskede spontanaborter. De mange såre fortellingene om disse er noe av det som gjør mest inntrykk.

Et gjennomgående trekk ved fortellingene er ensomheten kvinnene kan oppleve etter et svangerskapsavbrudd, og hensikten med denne nyanserte og innholdsrike boka er å skape en åpenhet om dette temaet som fremdeles er så skambelagt. Sånn sett burde «Avbrutt» egentlig leses av alle.

Avbrutt - fortellinger om abort

Kjøp boken

Vilde Bratland Hansen og June Holm «Avbrutt - fortellinger om abort»

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer