Anmeldelse: Magnus Takvam, «Hun skrev for å kunne leve»

Ærlig og kjærlig morsportrett

Marie Takvam var sanselig lyriker og frodig kunstnerbohem. Sønnen Magnus har skrevet en modig biografi.

MARIE TAKVAM: Hun levde et sterkt liv til hun døde i 2008. Nå har sønnen, Magnus Takvam, reist et verdig minnesmerke over henne. Foto: Henrik Laurvik, Scanpix
MARIE TAKVAM: Hun levde et sterkt liv til hun døde i 2008. Nå har sønnen, Magnus Takvam, reist et verdig minnesmerke over henne. Foto: Henrik Laurvik, Scanpix Vis mer
Publisert

«Min mor var et menneske blottet for onde hensikter, så jeg frikjenner henne på samme tid som jeg fordømmer henne», skriver Magnus Takvam om sin mor, dikteren Marie Takvam, i biografien «Hun skrev for å kunne leve».

Det har ikke vært noen lett oppgave for sønnen Magnus å skulle fortelle historien om Marie Takvam. For det er så mange historier, tilsynelatende motstridende. For oss utenforstående er det historien om stemmen fra Barnetimen for de minste. Det er historien om den sanselige lyrikeren. Historien om den frodige bohemkvinnen fra Theatercafeen, Casino og Club 7. Den modige dama som våget å kle av seg på filmlerretet. Og tragedien Marie Takvam som gikk i hundene av fyll og nerver.

Scener fra en film

For Magnus Takvam er det selvsagt også mor-sønn-historien. Den «handler om et barn som ble nært knyttet til sin nærmeste forelder. Barnets behov for å rive seg løs når det vokser til ungdom, ble ikke møtt i mitt tilfelle,» skriver han. Han sammenlikner arbeidet med boka som å sitte i en kinosal og se en film. Noen scener er nye, andre er gjenkjennelige. Av og til er det vondt å se på. Sønnen Magnus sier at han lengter etter de bildene som viser at hans mors liv ikke kan reduseres til den tragiske kunstnermyten mange forbinder henne med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer