Anmeldelse: Elisabeth Strout, «Åh, William!»

Åh, så nydelig fortalt!

Merkelig, undrende, helstøpt. Slik er Lucy Barton, en kvinneskikkelse skapt av forfatteren som ga oss uforglemmelige Olive Kitteridge.

ELIZABETH STROUT: Hun ble tildelt Pulitzerprisen for bestselgeren «Olive Kitteridge». Nå har hun fullført sin tredje roman om den like inntagende kvinneskikkelsen Lucy Barton. Foto: PressFoto: Ivar Kvaale / Press
ELIZABETH STROUT: Hun ble tildelt Pulitzerprisen for bestselgeren «Olive Kitteridge». Nå har hun fullført sin tredje roman om den like inntagende kvinneskikkelsen Lucy Barton. Foto: PressFoto: Ivar Kvaale / Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Få kan skape originale kvinneskikkelser som den amerikanske forfatteren Elizabeth Strout. Hennes Olive Kitteridge er mer enn minneverdig; den «gale dama» Olive satte dype spor etter seg, både i den Pulitzerpris-vinnende romanen fra 2008, og i HBO-dramatiseringen med Frances McDormand i tittelrollen.

Elizabeth Strouts nyeste kvinneportrett heter Lucy Barton og er like spesiell, om enn på en mildere måte. Mye mildere, kan man si, for Lucy Barton mener at hun er usynlig. Riktignok en feiret forfatter, men like fullt usynlig i egne øyne. Romanen «Jeg heter Lucy Barton» utkom i 2016, oppfølgeren «Hva som helst er mulig» kom i 2017, og nå er «Åh, William!» klar.

Her er Lucy Barton alt annet enn usynlig, selv om boka begynner slik: «Jeg har lyst til å fortelle noen ting om den første mannen min, William». Lucys andre ektemann er nylig død, og William (71) er nettopp blitt forlatt av sin tredje kone. Begge sørger, og som Lucy sier: «Sorg er så – åh, det er så ensomt … Det er som å skli ned fasaden på en veldig høy glassbygning mens ingen ser deg.»

Fæle ting hendte

Selv om Lucy utforsker eksmannen Williams historie, er det selve Lucy-skikkelsen som her skinner gjennom hele romanen. Hun antyder mer enn forteller, om sin egen bakgrunn. Hun slår fast at hun kommer fra en «fryktelig dyster fattigdom», og at «veldig fæle ting hendte», men er sparsom med detaljene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer