Anmeldelse: Philippe Sands - «Tilbake til Lemberg»

Alarmerende påminnelse om vår groteske fortid

Philippe Sands har skrevet et formidabelt verk om sin bestefar og jødeutryddelsen.

JURIST: Philippe Sands er advokat, og professor ved Universitetet i London. «Tilbake til Lemberg» har vunnet en rekke internasjonale priser. Foto: NTB / Scanpix / Hossein Salmanzadeh.
JURIST: Philippe Sands er advokat, og professor ved Universitetet i London. «Tilbake til Lemberg» har vunnet en rekke internasjonale priser. Foto: NTB / Scanpix / Hossein Salmanzadeh. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lemberg, Lviv, Lwow, Leopolis, en gang hovedstad i keiserriket Østerrike-Ungarns østligste provins, Galicia. I dag et viktig sentrum i det vestlige hjørnet av Ukraina. Opprinnelig var byen litauisk-polsk.

Lemberg er en av byene det gikk hardest ut over under 1900-tallets jødeutryddelser.

Før Hitler-Tyskland rullet inn i byen under «Operasjon Barbarossa» var 30 prosent av befolkningen jødisk. Da Den røde armé avbrøt den tyske okkupasjonen, var det 2–300 igjen.

De hadde gjemt seg under gulvet, skaffet seg falske papirer, konvertert, gått i kloster. De andre var deportert og slaktet, bortsett fra dem som kom seg unna før det hele begynte, sånn som Leo, bestefar til forfatteren og en av hovedpersonene i «Tilbake til Lemberg».

Formidabelt verk

Advokat og jusprofessor Philippe Sands leverer et formidabelt verk som kretser rundt denne byen – gater og torg, utkanter og sentrum. Sentrale i boka er også to menn som skulle spille en viktig rolle i den historiske Nürnbergprosessen, der noen utvalgte ledere for naziregimet ble dømt, de fleste til døden ved henging. De to hadde begge studert ved det juridiske fakultetet i Lemberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer