Sommerintervjuet: Vigdis Hjorth

- Alkohol er stoffet mitt

Vigdis Hjorths nye roman er om ei ung jente som bryter med familien etter å ha tatt moren i løgn. Forfatterens egen frigjøringskamp var langsom, og endte med at hun fant ut at alkohol var hennes stoff.

FRI: Vigdis Hjorth kjenner seg igjen i sin siste hovedpersons ønske om frigjøring, men bedyrer at hun selv ikke var så opprørsk og revolusjonær da hun var ung. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
FRI: Vigdis Hjorth kjenner seg igjen i sin siste hovedpersons ønske om frigjøring, men bedyrer at hun selv ikke var så opprørsk og revolusjonær da hun var ung. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Publisert

- Vi har alle opplevd at foreldrene lyver, eller i alle fall at de forskjønner virkeligheten, slår Vigdis Hjorth (62) fast.

I august er hun aktuell med romanen «Femten år. Den revolusjonære våren». Den handler om Paula som i 12-årsalderen oppdager at moren lyver. Oppdagelsen rokker ved den tidligere stabiliteten i Paulas liv, og de neste åra tar hun grep for å løsrive seg. Hjorth som er kjent for treffende analyser i sine romaner og for å snakke rett fra levra i intervjuer, ankommer intervjuet barbeint og i blomstrete buksedress. Hun går rundt og snakker i et forrykende tempo om unges kamp for selvstendighet, og egne erfaringer med å bryte med konformiteten.

- Jeg har gitt ut ei bok annethvert år de siste åra, og har alltid vært litt manisk arbeidende. Det å hele tiden gjøre noe, holder angst og uro borte, innrømmer hun.

Foreldrene lyver

Hjorth har flere ganger benyttet selvopplevde historier i sine romaner, og skrev blant annet om en kvinnes fengselsopphold i «tretti dager i Sandefjord» etter at hun selv måtte sone for fyllekjøring. Romanen «Arv og miljø» om et fortiet overgrep i en familie, ble både kritikerrost og prisbelønt da den kom i 2016, men skapte stor debatt da familien mente hun skrev så tett opp til eget liv at hun begikk etiske overtramp.

Den kommende romanen har derimot få paralleller til hennes liv, mener Hjorth. Bortsett fra løgnene da.

- Paula har en veldig annerledes familiekonstellasjon enn min. Men hun erfarer at foreldrene lyver, og hun forstår ikke hvorfor det lyves. Hun får et nytt blikk på sine foresatte, og skjønner at de også har sine problemer. Det er vel noe alle har opplevd. Tematikken er allmenn, sier Hjorth, men vil ikke røpe akkurat hvilke løgner hennes egne foreldre kom med.

PRISBELØNT: Vigdis Hjorth fikk blant annet Bokhandlerprisen 2016 på Litteraturhuset i Oslo for romanen «Arv og miljø». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PRISBELØNT: Vigdis Hjorth fikk blant annet Bokhandlerprisen 2016 på Litteraturhuset i Oslo for romanen «Arv og miljø». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Revolusjon

Noe av tematikken fra «Arv og miljø» videreføres også i den nye romanen. Det handler i alle fall om både arv og miljø. Familien forventer at Paula arver familiens kristne tradisjoner. Noe hun ikke har lyst til.

- En likhet mellom de to bøkene er at familiene ikke snakker om viktige ting, bare om det overflatiske og materielle, sier Hjorth og fortsetter:

- Paula fornemmer at de rundt henne ikke har inderlige opplevelser, og lever liv helt uten noe magi. Hun opplever at det er ekte mennesker bak fasadene til foreldrene, men klarer ikke komme inn dit. Hun innser at hun ikke vil leve på den søvnaktige måten deres. Hun får en langsom frigjøring og blir i stand til å ta en beslutning.

Hovedpersonen tar et revolusjonerende valg etter at hun finner en bunke brev som moren har skrevet til sin egen mor, og oppdager at brevene er fulle av løgn.

Forfatteren mener historien har paralleller til revolusjoner eller store samfunnsendringer.

- I motsetning til det man ofte tror, skjer ikke en revolusjon plutselig. Det er en pågående misnøye om at ikke alt er slik det skal, at noen lyver. Stabiliteten vår, som vi opplevde som selvsagt, slår sprekker. Det gjør at man får ny innsikt.

Overtok frykt

62-åringen kan kjenne seg igjen i Paulas ønske om frigjøring, men bedyrer at hun selv ikke var så opprørsk og revolusjonær da hun var ung.

- Jeg rømte vekk fra homogeniteten ved å skrive mye, og å sette opp teater i gymsalen på Tåsen skole. Jeg startet allerede da med manisk arbeid, og var veldig flink på skolen.

Hjorth som har vært åpen om at hun ikke er et sunt menneske og får i seg vel mye vin, forteller at hun selv begynte å drikke seint – litt i takt med en langsom revolusjon.

- Jeg hadde en veldig streng oppvekst og er oppvokst med at alkohol er en forferdelig ting. Jeg overtok den frykten fra foreldrene mine. Så jeg var ikke på det ville drikkekjøret i ungdommen. Men det har jeg tatt igjen siden, sier hun og ler rått.

- Etter langvarig revolusjonert frigjøringsarbeid, fant jeg ut at alkohol er stoffet mitt.

SKREV MED DATTEREN: Vigdis Hjorth har skrevet boka «Kristin må vekk», om romanklassikeren Kristin Lavransdatter, sammen med sin datter Line Norman Hjorth. Den har fått lunkne anmeldelser. Foto: Tor Stenersen
SKREV MED DATTEREN: Vigdis Hjorth har skrevet boka «Kristin må vekk», om romanklassikeren Kristin Lavransdatter, sammen med sin datter Line Norman Hjorth. Den har fått lunkne anmeldelser. Foto: Tor Stenersen Vis mer

Fikk slakt

Hjorth er kritikerrost for sine seineste romaner, og ble i fjor hyllet av amerikanske «The New Yorker» for å ha skrevet en av årets 14 beste romaner med «Leve posthornet!» som i Norge utkom i 2013. Tidligere i år opplevde hun derimot slakt da hun ga ut sakprosaboka «Kristin må vekk» sammen med datteren. «Irriterende prat om Undset» mente Dagbladets anmelder om boka som prøver å vise at «Kristin Lavransdatter» handler om metoo.

- Jeg har opplevd slakt før. Jeg har blitt kalt mediehore, erotisk forfatter og forfylla forfatter. Det er gammelt nytt, avfeier Hjorth leende, men legger til at prosjektet blir likt av elever og lærere.

- Jeg mener det er formidling av litteratur på et høyt nivå, morsomt, frekt og samtidig får vi formidlet noe av det viktige i romanen. Om de klassiske romanene bare skal sees på med andakt og respekt, tar man dem ikke ut av hylla. Det er derfor Ibsen lever, fordi vi hele tiden tør å kødde med ham.

Hjorth tillater seg ingen fanfarer for den internasjonale anerkjennelsen av «Leve posthornet!».

- Det er jo gøy, men jeg følger ikke så mye med på sånne utlandet-greier. Hvis du først bagatelliserer slakten, kan du kan ikke være veldig opptatt av det andre heller. Skulle jeg tatt inn over meg alt som har stått om meg, ville jeg ligget hjemme og grått.

BELEST: Vigdis Hjorth hadde en cand.mag.-grad bestående av idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap, samt påbegynt magistergrad i litteraturhistorie før hun begynte å skrive bøker. Foto: Jørgen Lorentzen / Dagbladet.
BELEST: Vigdis Hjorth hadde en cand.mag.-grad bestående av idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap, samt påbegynt magistergrad i litteraturhistorie før hun begynte å skrive bøker. Foto: Jørgen Lorentzen / Dagbladet. Vis mer

Glad for motroman

Hjorth har aldri røpet hvorvidt hun skrev selvbiografisk i «Arv og miljø», den såre romanen om Bergljot som ble utsatt for incest og deretter ikke ble trodd av familien. Men hun har lenge vært åpen om at hun ikke har kontakt familien, bortsett fra broren. Hun innrømmer at familiekonfliktene kan være en av kildene til den uroen hun bære med seg, den som får henne til å ville forsvinne inn i alkohol eller for mye jobb.

- Jeg har prøvd yoga og mindfulness, men da skal du la alle tanker komme, og det vil jeg ikke, sier hun hoderistende.

Å gå barbeint gir henne derimot en følelse av bakkekontakt, forteller Hjorth mens hun går uberørt over både brostein og bruer, uten sko.

Hun innrømmer også at det føltes befriende at søsteren Helga Hjorth skrev «Fri vilje» som en motroman til hennes «Arv og miljø».

- Hadde de ikke sagt noe, ville ikke noen lest min bok som så tett på. Jeg er veldig glad for romanen til Helga. Jeg ga dem en ørefik. Og Helga ga meg en. Så nå er vi skuls.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer