Eyvind Hellstrøm:

- «Alle» ler av meg

Eyvind Hellstrøm har ikke noen tro på slanking som nyttårsforsett. I stedet vil han hjelpe folk til å spise grønnere.

FERDIG: Hellstrøm forteller at han er ferdig med kompleks mat. Nå vil han gjøre sunn matlaging lettere for folk flest. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FERDIG: Hellstrøm forteller at han er ferdig med kompleks mat. Nå vil han gjøre sunn matlaging lettere for folk flest. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjendiskokk og TV-personlighet Eyvind Hellstrøm er kanskje ikke den første personen man assosierer med «det grønne skiftet» eller «grønn hverdag». Men Hellstrøm har faktisk gjort stor suksess med sitt forsøk på å ha få nordmenn til å spise mer grønnsaker på en miljøvennlig måte.

Hellstrøm og Anita Rennans bok «Hellstrøms grønne hemmeligheter» er trykket i totalt 32 000 eksemplarer og er kåret til årets beste kokebok.

- Det er selvfølgelig svært hyggelig at boka blir tatt godt imot. Det er jo ingen selvfølge at den skal slå an med så mange bra kokebøker som er der ute. Man blir både ydmyk og stolt, sier Hellstrøm til Dagbladet.

- Vi ser på det som en bekreftelse på at folk har ønsket seg mer inspirasjon til det grønne tilbehøret. Det er enkle, lettfattelige oppskrifter og kjente råvarer som er tilgjengelig for alle, fortsetter han.

- Alle ler

Hellstrøm innrømmer at «alle» ler når han sier at han alltid har hatt en grønn side.

- Men grønnsaker har vært en stor del av min måte å lage mat på helt fra starten. Det er utenkelig å lage en vellykket middag uten vegetariske komponenter, sier Hellstrøm.

- Alle tror plutselig at han (Eyvind Hellstrøm journ.anm.) har blitt vegetarianer bare fordi de ser ordet «grønt». Det er ikke så svart-hvitt. Det er det vi ønsker å kommunisere. Han legger like mye kjærlighet i det grønne tilbehøret som til kjøttet, fisken og fuglen, og er opptatt av å spise balansert, supplerer kjæreste og samarbeidspartner Anita Rennan.

SAMMEN: Hellstrøm og Rennans matlagingsvideoer har blitt svært populære og har resultert i to kokebøker. Foto: Astrid Waller
SAMMEN: Hellstrøm og Rennans matlagingsvideoer har blitt svært populære og har resultert i to kokebøker. Foto: Astrid Waller Vis mer

Samtidig som Hellstrøm predikerer en grønnere hverdag, har han blitt like kjent for sin teknikk på å steke ribbe.

- Er det ikke litt rart å være «ribbekongen» og en del av det grønne skiftet?

- Det handler ikke om enten eller, men både og - bare med litt mindre kjøtt på tallerken og ikke minst at kjøtt skal komme fra produsenter som tar dyrehelse på alvor, svarer Hellstrøm.

- Vi får utallig tilbakemeldinger og spørsmål på vår instagramkonto, og nesten gjennomgående er spørsmålet; «Hva skal vi ha som tilbehør til ribba? til kalkunen? til fisken og sjømaten? Det er tilbehøret folket er usikker på, og det er derfor vi har laget denne grønne boka. Ikke fordi vi over natta skal bli vegetarianere, fortsetter han.

Nei til slankepresset

Med det nye året så vidt begynt er flere rundt om i landet i gang med nyttårsforsetter. Rennan og Hellstrøm synes ikke noe om at folk setter seg usunne mål om slanking.

- Det er jeg ikke noe begeistret for. Man må leve jevnt hele året. Jeg har ikke noe tro på at man skal haste-slanke seg bare fordi vi er inne i et nytt år, sier Hellstrøm

- Det gir ikke varige endringer, og man bør heller sette seg noen mål for hverdagen og spise variert og ha fokus på riktig mat med grønnsaker hver dag. Det fører i det lange løp til et sunt kosthold. Den store utfordringen er å vite hva som er sunn mat, fortsetter han.

Rennan forteller at paret selv forsøker å spise variert.

- Jeg ønsker ikke ha fokus på slanking, men tenker at grønn mat er både medisin og drivkraft som vil gi bedre helse, sier hun.

Ferdig med kompleks mat

Hellstrøm forteller at han har lagt den komplekse restaurantmaten bak seg, og fokuset er å hjelpe nordmenn finne inspirasjon og glede ved matlaging.

- Jeg driver ikke restaurant lenger og har heller ikke noe behov for verken å bevise eller å prøve å imponere med kompleks mat. Når jeg står på kjøkkenet hjemme har jeg fokus på enkelhet i tilberedningen og råvarene må være ferske og friske, forklarer Hellstrøm.

Å finne glede og motivasjon til matlaging, når man i tillegg skal legge om til grønn kost kan virke som en umulig arbeidsoppgave for mange. Hellstrøm mener det ikke behøver å være så vanskelig.

VANN OG VIN: Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen fortsetter sin kuliariske dannelsesreise. Her er de to på vinsmaking i Toscana. Video: TV2 Vis mer

- Det handler vel mye om å bli inspirert og oppleve «nye» smaker og versjoner av de kjente grønnsakene vi har tilgjengelig. Vi skjønner at i den hektiske hverdagen hos folk, så er det ikke alltid like enkelt å finne motivasjonen og inspirasjonen til å finne på eller prøve noe nytt. Men når det er sagt, så opplever vi at den generasjonen som vokser til nå har mye mer fokus på grønn mat og klima, sier Hellstrøm.

Tilbake på TV

Hellstrøm understreker at hans bok ikke handler om at man må kutte ut alt av kjøtt, fisk og fugl.

- Det handler om å spise mindre av det. Kanskje blir du litt sunnere, litt gladere og kanskje bidrar du med den grønne stilen til en litt mer bærekraftig klode, sier han.

Paret avslører at de kommer med ny bok i høst. I tillegg til kokeboksuksessen avslører Hellstrøm at han er tilbake på TV-skjermen snart. Hans gastronomiske dannelsesreiser med komiker Truls Svendsen har over flere sesonger vært en hit hos TV-titterne.

- Vi har flere prosjekter i loopen og vil nok dukke opp på tv-skjermen igjen til høsten.

Jobb og kjærlighet

Både «Hellstrøms grønne hemmeligheter» og dens forløper «Hellstrøms hemmeligheter» er laget i samarbeid med hans kjæreste og partner Anita Rennan.

Kjendiskokken overrasket stort da han viste fram sin 31 år yngre kjæreste på Gullruten-utdelinga i mai 2018. Den gang avslørte Hellstrøm at de hadde vært et par en god stund allerede, uten at offentligheten hadde fått vite om forholdet.

Rennan og Hellstrøm jobber tett sammen, og paret har fått mye oppmerksomhet for de lekre matbildene og oppskriftene de deler på Instagram. Til tross for at de ser ut til å trives svært godt med hverandre, har de vært heller tilbaketrukne med å fortelle om privatlivet i pressen.

- Vi er et veldig godt team som utfyller hverandre. Vi er to kreative sjeler begge to. Dette er mer enn bare jobb, det er en hobby og lidenskap som vi deler. Derfor er det ikke noe problemet at vi er så mye sammen både profesjonelt og privat, sier Rennan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer