Knut Ivar Pelerud og Kjartan Haugan:

Åpner opp om truslene

Knut Ivar Pelerud og Kjartan Haugen har vunnet «Sommerhytta» på TV 2, blitt pappaer og toppet boklistene. Og fått hatgrupper mot seg på Facebook.

GIR UT BOK SAMMEN: Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud vant Sommerhytta på TV2 i 2019. Nå gir de ut bok om hvordan det er å bli fedre. Foto: Lars Eivind Bones
GIR UT BOK SAMMEN: Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud vant Sommerhytta på TV2 i 2019. Nå gir de ut bok om hvordan det er å bli fedre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Nettroll kommer når man stikker hodet fram. Vi er blitt mer vant til det nå. Men i begynnelsen var det tøft, sier Knut.

– Ja, etter «Sommerhytta» var det egne hatgrupper på Facebook som oppfordra til å slå oss med balltre. Det gikk inn på oss, sier Kjartan.

I 2019 vant de to TV 2-programmet «Sommerhytta», og fikk overta hytta de hadde brukt ti uker på å pusse opp. I programserien var de åpne om at de hadde valgt å bli fedre ved hjelp av surrogati. Dette fikk de hets for.

– Vi fikk drapstrusler. Folk dukket opp og tok bilder gjennom vinduene. Det var veldig ekkelt, forteller Knut.

Truslene ble politianmeldt, og de to måtte oppsøke psykolog.

– Det fine var at vi like etter «Sommerhytta» kunne sette oss på flyet til USA for å hente Olivia. Da klarte vi å legge alt bak oss, og heller gi Olivia all oppmerksomhet, forteller Kjartan.

I slutten av april kom boka «To pappaer. En historie om kjærlighet, surrogati og familie», og føyk rett i toppen av salgslistene. Her forteller Pelerud og Haugen om homofile menns utfordringer med å få barn. De diskuterer konkrete og etiske problemer rundt det å få datteren Olivia Quinn via surrogati. I tillegg forteller de om egen oppvekst og hvordan fortida preger dem som foreldre.

TRIVES SOM FEDRE: Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud trives som fedre, men føler livet har totalendret seg etter de ble pappaer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRIVES SOM FEDRE: Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud trives som fedre, men føler livet har totalendret seg etter de ble pappaer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Surrogati

Fortsatt får de kritikk i sosiale medier for å ha fått barn på en kontroversiell måte. Surrogati er ikke lovlig i Norge, men norsk lov hindrer i dag ikke norske statsborgere å inngå i surrogatikontrakter i utlandet.

– Alle barn trenger en mor, er det mange som sier og vi har opplevd at en dame ropte etter oss på T-banen: «Hvor er moren til barnet? Alle barn har en mor». Vi svarte: «Det gjelder ikke i vår familie. Det er en kvinne som har født henne, men Olivia har to pappaer», sier Knut og legger til:

– Hva kan en mor gjøre for barnet sitt, som ikke en far kan, bortsett fra å amme?

– Det må være å føde da, sier Kjartan.

De fullfører hverandres setninger, men er også uenige i mangt. Denne dynamikken er synlig i boka som er ført i pennen av Aina Kristiansen. Boka ville de gi ut nettopp fordi surrogati er så kontroversielt.

– Vi ville skrive om hvor vanskelig det er for to pappaer å få barn. I starten tenkte vi at vi skulle adoptere. Vi visste lite om surrogati og var skeptiske, forteller Kjartan.

De tok i bruk såkalt gestasjonell surrogati der befruktningen skjer utenfor surrogatens kropp, og der egget ikke er hennes. I boka kommer det fram at slik surrogati i USA koster rundt 1,5 million kroner, noe paret finansierte ved hjelp av leilighetssalg. Og i Knut og Kjartans tilfelle, gikk bare 17 prosent av pengene direkte til surrogatmoren Megan. I et kapittel forteller Megan at hennes hovedmotivasjon for å være surrogat for et ukjent par, var å hjelpe.

– I media omtales surrogati som kjøp av kvinner og barn, eller det å designe et barn. Men for oss var det fint. Det er ikke slik at vi har kjøpt andres barn, en av oss er Olivias biologiske far. Vi har mye kontakt med surrogatmor, og vi ville skrive denne boka for å kunne fortelle om hele prosessen, sier Knut.

VANT: Finalefest med familie og venner hos Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud etter seieren i "Sommerhytta" på TV2. FOTO: TORE SKAAR.
VANT: Finalefest med familie og venner hos Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud etter seieren i "Sommerhytta" på TV2. FOTO: TORE SKAAR. Vis mer

Dramatisk fødsel

I «To pappaer» tar de også opp den dramatiske fødselen for snart tre år siden, da livet til både surrogatmoren og barnet sto i fare.

– Olivia ble født med navlestrengsprolaps. Det kunne gått galt med begge to, men gudskjelov gikk det bra. Olivia måtte kjøres til et bedre sykehus, var der i tre dager og lå på en nedkjølt matte for å unngå at en eventuell hjerneskade. Megan lå igjen på det første sykehuset, sier Knut og forteller at de to var på sykehuset under fødselen.

– Først da vi leste hennes kapittel i boka forsto vi at fødselen var mer dramatisk for henne enn vi visste, forteller Kjartan.

– Hvordan blir surrogatmor tatt vare på om noe går galt?

– Forsikringer er en veldig stor del av hele løpet, så hun ble tatt vare på. Og hun sier i boka at hun ville gjort det for oss igjen, sier Kjartan.

FORSKJELLIGE FORELDRE: Knut og Kjartan med datteren Olivia(2) før jul i fjor. De forteller at de tar veldig forskjellige roller som foreldre.
FORSKJELLIGE FORELDRE: Knut og Kjartan med datteren Olivia(2) før jul i fjor. De forteller at de tar veldig forskjellige roller som foreldre. Vis mer

Søsteren døde

Det å finne en surrogat og få et barn, tok tre år. Knut og Kjartan finansierte det hele ved leilighetssalg, og mener det var verdt det.

– Det er fantastisk. Jeg visste ikke at det fantes en sånn kjærlighet som man har til barnet sitt! utbryter Knut og forteller at de har lært mye om seg selv og hverandre etter at de ble foreldre.

– Jeg trodde jeg kom til å si ja til alt, og Kjartan bli den strenge. Men jeg er blitt mer streng. Du er litt rundere i kantene. Bakgrunnen vår har formet mye av hvordan vi er foreldre i dag.

Historier fra barndommen deres har fått plass i boka. En av dem handler om Knuts søster som døde av hjernehinnebetennelse da han var seks år. Knut har båret historien som en uåpnet verkebyll, uten å dele sorgen med noen før han snakket med bokas forfatter.

– Søsteren min døde på 70-tallet og da skulle man ikke prate om sånne ting. Livet skulle bare gå videre. Det har nok satt sitt preg på hele familien min, sier Knut.

– Det gjør også at jeg er ekstra redd for hva som kan skje med Olivia. Jeg er blitt litt hønemor, sier han og forteller at han skjærer all frukt i småbiter slik at treåringen ikke skal sette noe i halsen, og han legger ut madrasser og puter rundt sprinkelsenga hennes hver natt, i tilfelle hun skal klare å falle ut.

GIFT: Knut jobber som lakei på Slottet, og bryllupet til Knut og Kjartan var i Slottskapellet på nyttårsaften 2016. Samme år fant paret ut at de ville forsøke å få barn. Foto: Heiko Junge / NTB
GIFT: Knut jobber som lakei på Slottet, og bryllupet til Knut og Kjartan var i Slottskapellet på nyttårsaften 2016. Samme år fant paret ut at de ville forsøke å få barn. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– For meg er det helt irrasjonelt. Jeg tenker ting bør være litt mer avslappa, men jeg lar ham holde på, humrer Kjartan.

– Jeg tenker på Olivia døgnet rundt, og kan hente henne midt på natta bare for å høre pusten og kjenne lukta hennes. For meg er det fantastisk, sier Knut.

– Jeg blir lykkelig når hun klemmer meg etter barnehagen, men jeg ligger ikke våken på natta. Jeg vil ha søvn! slår Kjartan fast og fortsetter:

– Vi tok hverandre i hånda på at vi skulle ha det samme forholdet etter vi ble foreldre. Det har vi ikke klart. Papparollene går på bekostning av forholdet, men jeg prøver å venne meg til at sånn er det nå.

– Ja, og så er du flink til å booke kjærestetid, sier Knut.

SOLGT HYTTA: Kjartan Haugen og Knut Pelerud har nå solgt hytta de vant i 2019. Foto: NTB
SOLGT HYTTA: Kjartan Haugen og Knut Pelerud har nå solgt hytta de vant i 2019. Foto: NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer