Julegavetips: De beste barnebøkene 2021

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

For den som sliter med å finne fram i vrimmelen av barnebøker: Her er åtte fantastiske bøker for den yngre garde. To av dem bør inn i alle hyller.

BOKGLEDER: Ei bokliste er til hjelp, men vår anmelder anbefaler på det varmeste å slenge rundt i en bokhandel for å kikke på det store tilfanget av bildebøker til barna. Foto: Hentet fra «Hvis du kommer til jorda»
BOKGLEDER: Ei bokliste er til hjelp, men vår anmelder anbefaler på det varmeste å slenge rundt i en bokhandel for å kikke på det store tilfanget av bildebøker til barna. Foto: Hentet fra «Hvis du kommer til jorda» Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jula er en fin tid for samlesing. Her har vi samlet noen tips, og det er bare å glede seg over kreativiteten og kunnskapen i disse lekne, lure og vakre universene. Først fire faktabøker, deretter fire bildebøker.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Å lære er livet

Pekebøker er ofte en forutsigbar affære. Derfor vekker «Grunnkurs for småtasser» (0-3 år) jubel. Serien overrasker ved å være vilt ambisiøs. Samtidig tilfredsstilles grunnleggende krav til barnets første pappbøker: De må være visuelt spennende, med spenstige farger og former, og de må tåle veldig besluttsomme fingre. Seriens temaer er natur- og kulturkunnskap: Barna kan lære om zoologi, anatomi, ingeniørarbeid, botanikk, økonomi! og arkitektur.

Pekelek, språklæring og aktivisering ved hjelp av spørsmål tilbys, og hvilken hemmelighet skjuler seg bak klaffen bakerst i boka? Universet er både visuelt stilig og tydelig. Fargene og figurene er blikkfang. Bøkene har en lur konstruksjon som rommer både det enkle og generelle, og det spesifikke: I boka om arkitektur finnes eksempelvis både «brannstasjon» og «Taj Mahal». Dét gjør bøkene supre å modnes med.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Vivaldi!

En annen serie som skiller seg ut i barnebokfloraen - ved originalitet og billedskjønnhet - er «Eventyrorkesteret» (4-8 år). Bøkene er små kunstverk om musikalske mesterverk, og blander fortelling og fakta, bilder og lyd. Årets «Fire årstider på en dag» introduserer Vivaldis «De fire årstidene» for barna. Vi følger Isabelle og hunden hennes gjennom årstidene, akkompagnert av klassisk vakre, dramatiske illustrasjoner.

På hvert bildeoppslag er det en note barnet kan trykke på. Ut strømmer bruddstykker av Vivaldis musikk. Bakerst i boka er fakta om komponisten og verket. Å finne og trykke på notene er gøy, skjønt veldig små fingre må ofte trykke et par ganger for å utløse lyden. Lydkvaliteten er derimot overraskende bra. Andre bøker i serien er «Tornerose» og «Nøtteknekkeren» med musikk av Tsjajkovskij. Bøkene er god kulturformidling og en fest for farge- og lydglade barn.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Kupp for junior

Faktaboka «Hvorfor har vi ikke president i Norge?» (6–12) stiller samfunnsspørsmål som: Hva er politikk? Hvorfor heter det Stortinget? Hvordan tjener Norge penger? Susanne Kaluza svarer i klare, inkluderende ordelag. Noen spørsmål er velkjente, men forfatteren leter også fram mindre opplagte spørsmål, som barna selv har: Hvorfor kalles partier røde eller blå, og er politikerne uvenner med dem de krangler med på tv? Gode svar kommer på løpende bånd. Den tydelige og humoristisk visuelle utformingen gjør boka til et kupp for vitebegjærlige barn – og for foreldre som sliter med å svare.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Ekstremt viktig

En annen faktaperle er «Gutteboka. Din guide til puberteten» (9+). Boka er praktfull kunnskapsformidling. Her skriver lege-forfatterne om spørsmålene som popper fram som kviser i puberteten: Hva skjer med kroppen, hjernen og følelsene i denne turbulente tida? Hva er vanlig – er jeg normal? Særlig kapitlene om kjønn og psykisk uhelse framstår som ekstremt viktige. Kuriosa og morsomme illustrasjoner gjør dette til en godt balansert bok, preget av klar tanke, klart språk, tydelige holdninger og konkrete råd. Bør finnes i ethvert hjem, men er kanskje ikke så morsom å pakke ut på julaften.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Mangfold

En mer formfullendt bildebok enn «Hvis du kommer til jorda» (3+) er det vanskelig å tenke seg. Her skapes et vidunderlig visuelt univers rundt en renskåret og funksjonell fortelling om det mirakelet både jorda og menneskene er. Budskapet er kjærlighet og mangfold. Det kan høres klamt ut, men boka er pur glede for liten og stor. Fortelleren er Aron. Han skriver et velkomstbrev til en fremmed som kommer til jorda – hva er verdt å vite? Han begynner i verdensrommet, med jordas plassering, zoomer inn og skriver om alt fra dyreliv til menneskenes ansiktsuttrykk.

Den sparsomme teksten rommer både lys og mørke. Setningsflyten er dynamisk, ofte bygget på kontraster: «Noen ganger kan vi bli skadd i ulykker. Og noen ganger skader vi hverandre». Eller: «Det er ikke mye babyer kan hjelpe til med. Men barn kan hjelpe til med mye». Illustrasjonene, av blyant og akvarell, er fargerike på alle vis, og varierer mellom det stille og myldrende. Her er det flust å finne med blikket, men også rolige oppslag som gir rom for refleksjon og samtale. Det kunstneriske presisjonsnivået er skyhøyt. En nydelig opplevelse som passer for absolutt alle.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Zzzzzzz...

Det er lett å ty til klassikerne i sjangeren når det gjelder legge-bøker. Det er fint; barna merker når vi leser med kjærlighet til historien. Men det finnes godt, nytt å velge i, som nylig brageprisnominerte «Dyrene sover» (3-6 år). I boka møter vi Bo. Han gjør som barn flest i leggetida; skrur opp tempoet. Men mamma er lur, og sammen leker de seg igjennom leggerutinene med temaet hvordan sover dyrene?

På Bos vei til senga lærer barna (og voksne) at papegøyen sover på ett bein, surikatene klumper seg sammen, og sjiraffene legger simpelthen hodet på baken. Det er gøyal lesning. Bildefortellingen er et fargesprakende eldorado, som utfolder seg energisk og fritt i forhold til verbalfortellingen. Det skaper en god dynamikk. «Dyrene sover» er lek og læring i skjønn forening. Ypperlig kvalitetsunderholdning for minsten.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Klok og stilfull

Én av våre aller fineste bildebokskapere, Ragnar Aalbu, har spesialisert seg på kule, snodige dyr. I «Georg er borte» (3–6) er hovedpersonen riktignok en gutt, men det er katten hans, Georg, som er saken. Georg er vekk. Den betuttede lille eieren får med seg pappa på leting, og etter hvert som de trasker rundt – gjennom skog, bortover vei, til kattenes «hangout»-sted – snakker de om hva som kan ha skjedd. Er Georg påkjørt, kommer han aldri tilbake, kan noen forsvinne for alltid?

På denne måten åpner Aalbu for en stor samtale: Hva er død? Boka er gjenkjennelig Aalbu, med kraftige doser varme og sjarm i et minimalistisk tekst- og bildeuttrykk. Illustrasjonene har en litt mørkere teint enn vanlig, og er hakket mer symbolske: Store skoger, ei klokke som indikerer tilmålt tid, blad som faller – alt fordyper og utvider tematikken i boka. «Georg er borte» er klok, stilfull og sansevar. Boka holder på spenningen, og når siste side er vendt, kan en liten leser puste lettet ut.

Årets beste barnebøker - Vidunderlig!

Bittersøt

Til sist enda ei knallfin og bittersøt bok om katt: Max Estes «Et katteliv». Også her handler det om savn og fellesskap. Også her er alvor kombinert med kostelige illustrasjoner så proppfulle av uttrykk at det er vanskelig ikke å flire, selv om temaet er ensomhet. Boka handler om Mads. Foreldrene har aldri tid til ham, så han leker alene: «Løp for livet! Trollene kommer!» roper han og kaster seg inn i buskaset. Han prøver virkelig, men hvor morsomt er det å leke alene? Mads savner en venn, så da ei katt spankulerer inn i livet hans, blir han lykkelig.

Problemet er at det dukker opp flere katter. Og flere. Estes (som er vokst opp med 38 katter) er født i USA, bor i Fredrikstad, og har i mange år skapt spennende bildebøker. Årets bok har mye sårhet i seg, samtidig som tegningene er festlige. Denne kontrasten er effektiv og gjør at boka treffer i hjerterota. Hele fargepaletten anvendes i illustrasjonene, der myke og harde linjer brytes mot hverandre, og der det er mye å oppdage for barna (er det ikke to øyne inni den busken?) Ei herlig bildebok med dybde.

Helt til sist:

Bøker er noe av det viktigste vi forer barna med, og de illustrerte fortellingene er en dobbel gave. Bildene kan, som teksten, lære barnet om ord og begreper. Men barnet trener også blikket og oppmerksomheten, og kan oppleve noe som ikke har med språk å gjøre, noe mer intuitivt. Bildebøkene tilbyr noe unikt, fordi barnet som seer kan ha like relevante responser som den voksne, være like kompetent. Dét er en verdifull erfaring å ta med seg for en liten kropp.

GOD LESEJUL!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer